EUROLYGA 2023

Paskutinis žingsnis į LKL: ar sportinis principas aukojamas dėl populiarumo?

Pirmą kartą per pastaruosius kelerius metus Nacionalinės krepšinio lygos sezono (NKL) finišo tiesioji žada intrigą –  bent viena komanda pagaliau turi planų žengti į aukščiausią šalies divizioną. Tačiau Jonavoje NKL pasibaigs finalo ketverto renginiu, o tai reiškia, kad didelę svarbą turės vienintelė 40-ies minučių kova.

 Nors reguliariajame sezone „Vytis“ tiesiog dominavo, finalo ketverto formatas palieka daug vietos intrigai.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Nors reguliariajame sezone „Vytis“ tiesiog dominavo, finalo ketverto formatas palieka daug vietos intrigai.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Praėjusius du sezonus NKL triumfavo marijampoliečiai, bet dėl per mažos arenos į LKL nežengė.<br>klubo nuotr.
Praėjusius du sezonus NKL triumfavo marijampoliečiai, bet dėl per mažos arenos į LKL nežengė.<br>klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 13, 2018, 2:41 PM, atnaujinta Apr 13, 2018, 3:51 PM

Pagrindiniu pretendentu į NKL titulą laikomas Šakių „Vyčio“ klubas jau ne kartą deklaravo siekį kitą sezoną varžytis Lietuvos krepšinio lygoje (LKL).

Jei šakiškiams pavyktų laimėti, jie, pagal nuostatus, turėtų keisti šį sezoną paskutinę vietą LKL pirmenybėse užimsiančią komandą.

Tiesa, pirmiausia „Vytis“ privalo atitikti du esminius reikalavimus – turėti bent 1200 vietų areną ir 400 tūkst. eurų biudžetą.

Jei dėl pinigų Šakių klubui problemų tikrai nekils, arenos klausimas iki galo nėra išspręstas – svarstoma, kad galbūt ekipa turėtų keltis į kitą miestą.

Tačiau visi planai kol kas ir lieka planais – pirmiausia „Vyčiui“ reikia laimėti NKL.

Pusfinalyje jų laukia Kauno „Žalgirio“ dublerių iššūkis, o, patekus į finalą, „Vytis“ susikautų su Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ ir Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ poros nugalėtoju.

Nors reguliariajame sezone „Vytis“ tiesiog dominavo ir surinkęs 36 pergales bei 3 pralaimėjimus buvo vienvaldžiu lyderiu, finalo ketverto formatas palieka daug vietos intrigai.

„Esu įsitikinęs, kad serijoje prieš mus nelaimėtų niekas, bet finalo ketvertas yra vienerios rungtynės. Komandai gali būti juoda diena, gali būti traumų... niekada nežinai“, – neseniai lrytas.lt sakė „Vyčio“ vadovas Justinas Garliauskas.

Beje, jei NKL laimėtų „Neptūno“ ar „Žalgirio“ klubų antrosios ekipos, jie dėl dublerių statuso į LKL nepatektų ir vietą užleistų pirmajai po jų einančiai komandai.

Prie finalo ketverto modelio NKL sugrįžo po metų pertraukos. Praėjusį sezoną, kai lygoje triumfavo „Sūduva-Mantinga“, finale buvo žaidžiama serija iki 4 pergalių.

„Šešerius metus paeiliui vykdome finalo ketverto formatą, tik praėjusiais metais bandėme daryti seriją, kas iš sportinės pusės, daugelio nuomone, buvo teisingiau.

Yra komandų, kurios taip galvoja. Tačiau esame antroji lyga ir norime parodyti savo išskirtinumą, lygai padaryti reklamą“, – sprendimą vėl vykdyti finalo ketvertą aiškino NKL vykdantysis direktorius Giedrius Grybauskas.

Nors už tokį modelį prieš šį sezoną balsavo dauguma NKL klubų, jis palieka didelį klausimą – ar logiška komandą stipriausiai šalies lygai rinkti vos per vienerias rungtynes?

Pavyzdžiui, „Vytis“ NKL tiek sportine, tiek finansine prasme lenkia kitas ekipas ir vienintelis turi šansų išpildyti LKL reikalavimus, tačiau dabar savo likimą spręs vieno mačo metu.

G.Grybauskas teigė, jog NKL finalo ketvertą daro lygiuodamasi į Eurolygą, nors joje ir nėra kaunamasi dėl patekimo į kitus turnyrus.

„Pateisinus sportinę pusę, tai finalo ketverto formatu žaidža ir Eurolygoje. NKL turi jaunų komandų, jaunų krepšininkų, tad užduotis susikaupti vienoms lemiamoms rungtynėms yra sportinio meistriškumo parodymas.

Net vykdant finalo seriją, jei jos rezultatas būtų 2-2, vis tiek paskutiniosios rungtynes būtų lemiamos. Jeigu komandos visą sezoną ruošiasi, jos finalo ketverto turėtų nebijoti“, – įsitikinęs jis.

Sezoną užbaigdama finalo ketverto renginiu viename mieste, NKL tikisi sulaukti didesnio dėmesio ir pajamų.

Lrytas.lt taip pat pasidomėjo, kokie finalo modeliai taikomi kitose pajėgiausiose Europos šalių antrųjų divizionų pirmenybėse.

Ispanijoje pirmąją vietą reguliariajame sezone iškovojusi komanda automatiškai keliasi į pirmąjį divizioną, o 2-9 vietos atkrintamosiose žaidžia serijas iki trijų pergalių.

Turkijos antrojo diviziono varžybų sistema visiškai analogiška Ispanijos.

Tuo tarpu Italijoje atkrintamosios prasideda nuo ketvirtfinalių ir yra vykdomos serijomis iki trijų pergalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.