EUROLYGA 2023

Įdomiausi „Olympiakos“ istorijos faktai: lietuvių indėlis, žvaigždės ir pakilimas

Jau trečiadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ komanda stos į kovą su Graikijos krepšinio milžinu Pirėjo „Olympiakos“ klubu.

 „Olympiakos“ turi labai spalvingą istoriją.<br> Lrytas.lt montažas
 „Olympiakos“ turi labai spalvingą istoriją.<br> Lrytas.lt montažas
Pirėjo komanda ketvirtfinalyje kausis su žalgiriečiais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pirėjo komanda ketvirtfinalyje kausis su žalgiriečiais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Pirėjo komanda triumfavo Eurolygoje, kuomet šios sudėtyje buvo M.Geevičius.
 Pirėjo komanda triumfavo Eurolygoje, kuomet šios sudėtyje buvo M.Geevičius.
 Kuomet sugrįžo žaisti į Europą, Pirėjaus komandoje žibėjo ir L.Kleiza.
 Kuomet sugrįžo žaisti į Europą, Pirėjaus komandoje žibėjo ir L.Kleiza.
 Martynas Geevičius buvo vienas lietuvių, kuris su Pirėjo ekipa iškovojo daugiausia titulų.
 Martynas Geevičius buvo vienas lietuvių, kuris su Pirėjo ekipa iškovojo daugiausia titulų.
 Prie Graikijos krepšinio grando pergalių svariai prisdėjo ir treneris Jonas Kazlauskas.
 Prie Graikijos krepšinio grando pergalių svariai prisdėjo ir treneris Jonas Kazlauskas.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 17, 2018, 5:23 PM

Reguliariajame sezone žalgiriečiai užėmė šeštąją vietą, o „Olympiakos“ buvo trečia. Būtent užimtos poziijos lėmė, kad šioms komandoms dabar tenka žaisti ketvirtfinalyje.

Apie „Žalgirio“ komandą daugybę faktų žino kiekvienas aistringas Lietuvos krepšinio gerbėjas. O ką esate girdėję apie „Olympiakos“? Kviečiame susipažinti su Kauno komandos ketvirtfinalio varžovu.

Ankstyvasis laikotarpis

„Olympiakos“ klubas įkurtas 1925 metais sujungus du iki tol Pirėjuje veikusius futbolo klubus. Iš pradžių „Olympiakos“ turėjo tik futbolo komandą, bet dar trečiajame dešimtmetyje klube buvo įkurti lengvosios atletikos, bokso, plaukimo, fechtavimosi, tinklinio, vandensvydžio skyriai. 

Pirmieji žaisti krepšinį ketvirtojo dešimtmečio pradžioje pradėjo „Olympiakos“ klubo tinklininkai. Tikra krepšinio komanda, startavusi Atėnų čempionate, buvo suburta tik 1938 metais, o 1940 metų vasarą „Olympiakos“ krepšininkai pirmą kartą dalyvavo Graikijos čempionate ir jame užėmė trečiąją vietą. 

Iki 1963 metų Graikijos čempionatas buvo trumpas turnyras, vykdavęs vos kelias vasaros dienas. Teisę žaisti šalies čempionate gaudavo stipriausios miestų komandos. „Olympiakos“, dalyvaudavo Atėnų čempionate ir ne kasmet iškovodavo teisę žaisti Graikijos čempionate, tačiau dukart (1949 ir 1960 metais) laimėjo šalies pirmenybių aukso medalius.

Nuo 1963-1964 metų sezono, kai buvo pradėtas rengti šiuolaikiškas Graikijos čempionatas, „Olympiakos“ tik kartą iškrito iš stipriausios lygos, bet joje nežaidė tris sezonus iš eilės (1964-1967 m.). Šių metų Graikijos čempionatas yra 55-asis, tad „Olympiakos“ stipriausioje pakopoje praleido 52 sezonus. Visus 55 sezonus žaidė tik Atėnų „Panathinaikos“ ir Salonikų „Aris“, 54 sezonus – Salonikų PAOK. 

Trečiąjį ir ketvirtąjį Graikijos čempiono titulus „Olympiakos“ iškovojo aštuntajame dešimtmetyje (1976 ir 1978 metais). Bet devintajame dešimtmetyje komanda išgyveno didelį nuopolį ir dažniausiai užimdavo tik šeštąją-aštuntąją vietą. 

Europos turnyruose „Olympiakos“ debiutavo 1960 metų rudenį, kai iškovojo teisę dalyvauti Čempionų taurės varžybose. Jų pirmajame rate Pirėjo krepšininkai dukart pralaimėjo Stambulo „Galatasaray“ ekipai. Paskui „Olympiakos“ į europinę areną grįžo tik 1972 metų rudenį, bet tąkart džiaugėsi pirmąja pergale – Taurių laimėtojų taurės pirmajame rate namie nugalėjo Delfto „Raak Punch“ komandą (Nyderlandai). 

Iki XX amžiaus paskutiniojo dešimtmečio geriausią rezultatą Europos turnyruose „Olympiakos“ pasiekė 1978-1979 metų sezone. Tą sezoną Pirėjo komanda Čempionų taurės pirmojo etapo grupėje netikėtai aplenkė Le Mano „Moderne“ (Prancūzija) bei Gdansko „Wybrzeže“ (Lenkija) klubus ir pateko į šešių stipriausių komandų finalo grupę. Joje „raudonieji“ startavo sensacinga pergale prieš 1977 metų Čempionų taurės laimėtoją Tel Avivo „Maccabi“ klubą, bet pralaimėjo kitas devynerias rungtynes ir užėmė paskutinę šetąją vietą. 

Pakilimas

„Olympiakos“ atgimimas prasidėjo, kai 1991 metais krepšinio klubo prezidentu tapo Sokratis Kokkalis, „Intracom“ verslo imperijos kūrėjas (beje, S.Kokkalio tėvas Petros buvo svarbus Graikijos komunistų partijos veikėjas, penktojo dešimtmečio pabaigoje emigravęs į Rytų Vokietiją). S.Kokkalio išleisti milijonai ir pirmoji „Olympiakos“ įsigyta ryški žvaigždė Žarko Paspaljis padėjo „raudoniesiems“ jau 1992 metais pakilti į antrąją vietą Graikijos lygoje, o paskui – penkis sezonus iš eilės (1993-1997 m.) iškovoti Graikijos lygos aukso medalius. Tai – ilgiausia „Olympiakos“ auksinė serija. 

1994 metais „Olympiakos“ tapo pirmuoju Graikijos klubu, patekusiu į Eurolygos finalą. Turnyro pusfinalyje Giannio Ioannidžio vadovaujami Pirėjo krepšininkai įveikė amžiną varžovą „Panathinaikos“ 77:72, bet finale pralaimėjo Željko Obradovičiaus treniruojamai Badalonos „Joventut“ komandai 57:59. 

Po metų istorija pasikartojo. „Olympiakos“ pusfinalyje vėl nugalėjo „Panathinaikos“ 58:52, bet finale pralaimėjo Ž.Obradovičiaus treniruoajamai komandai. Tiesa, Ž.Obradovičius tąkart į pergalę vedė jau ne „Joventut“, o „Real“ krepšininkus, tarp kurių buvo Arvydas Sabonis. „Karališkasis“ klubas finalo rungtynes laimėjo 73:61.

„Olympiakos“ nepavyko tapti pirmuoju Graikijos klubu, iškovojusiu Eurolygos čempiono vardą. Tą 1996 metais padarė „Panathinaikos“. Tačiau jau 1997 metais Pirėjo komanda grįžo į finalo ketvertą ir pasiekė didįjį tikslą. Romoje vykusio baigiamojo turnyro pusfinalyje „raudonieji“ įveikė Liublianos „Olimpija“ komandą 74:65, o finale nugalėjo „Barcelona“ ekipą 73:58.

Į didžiausią istorijoje pergalę „Olympiakos“ komandą vedė treneris Dušanas Ivkovičius, naudingiausiu finalo ketverto krepšininku buvo išrinktas „raudonųjų“ įžadėjas Davidas Riversas, o kiti komandos lyderiai buvo Dimitris Papanikolaou, Panagiotis Fasoulas, Draganas Tarlačas, Giorgos Sigalas, Willy Andersonas.

Kai 1999 metais treneris D.Ivkovičius nusprendė atsisveikinti su „Olympiakos“, jis savo įpėdiniu pasiūlė Ž.Obradovičių. Tačiau ilgai dvejoję Pirėjo klubo vadovai susigrąžino G.Ioannidį. Tuo tarpu „Panathinaikos“ labai aktyviai kvietė tą patį G.Ioannidį, bet jam pasirinkus didžiųjų varžovų stovyklą, pasirašė sutartį su Ž.Obradovičiumi. G.Ioannidis buvo atleistas iš Pirėjo klubo jau 2000 metų vasarą, o Ž.Obradovičius dirbo Atėnų komandoje iki 2012 metų. 

XXI amžius

Nuo 1998 iki 2011 metų „Olympiakos“ net 14 sezonų nesugebėjo tapti Graikijos čempionu. Šiuo laikotarpiu Pirėjo komanda devynis kartus žaidė finale, bet aštuonis kartus nusileido „Panathinaikos“ klubui ir kartą – AEK. Skaudžiausią smūgį „raudonieji“ patyrė 2011 metais, kai tapo pirmąja komanda, laimėjusia visas 26 reguliariojo sezono rungtynes, bet vis tiek finale turėjo pripažinti „žaliųjų“ pranašumą 1:3. 

Nuo 2006 metų visuose Graikijos lygos finaluose kovojo „Olympiakos“ ir „Panathinaikos“. Pirėjo komanda pralaimėjo pirmuosius šešis finalus, bet šį dešimtmetį jėgų santykis išsilygino – „Olympiakos“ iškovojo aukso medalius 2012, 2015 ir 2016 metais. Iš viso „Olympiakos“ šalies čempionu tapo 12 kartų. Tuo tarpu „Panathinaikos“ sąskaitoje yra net 35 titulai.

Pernai įvyko dvyliktasis iš eilės amžinų varžovų susidūrimas Graikijos lygos finale. Reguliariojo sezono nugalėtojas „Olympiakos“ turėjo aikštės pranašumą, bet namie pralaimėjo lemiamas penktąsias serijos rungtynes 51:66. 

Nuo 2004 metų „Olympiakos“ krepšinio padaliniui vadovauja broliai Panagiotis ir Giorgos Aggelopoulai. Tiesa, formaliai iki pat 2009 metų klubo prezidento pareigas ėjo S.Kokkalis, tačiau visus svarbiausius sprendimus priimdavo broliai Aggelopoulai, kuriuos palaikė tuometinis Pirėjo meras, buvęs ilgametis „Olympiakos“ žaidėjas Panagiotis Fassoulas. Beje, brolių Aggelopoulų tėvas Konstantinos kelis dešimtmečius buvo vienas įtakingiausių „Olympiakos“ valdybos narių

„Olympiakos“ yra vienas iš keturių klubų, be pertraukų žaidžiančių šiuolaikinėje Eurolygoje nuo jos įkūrimo 2000 metais. Kiti trys klubai – „Žalgiris“, „Barcelona“ ir Vitorijos „Baskonia“. Pirėjo komanda žaidė 423 rungtynes ir pagal šį skaičių užima antrąją vietą, bet gali jau šį sezoną pavyti 428 rungtynes žaidusią „Barcelona“. Iki šįmetės ketvirtfinalio serijos „Olympiakos“ iškovojo 260 pergalių ir patyrė 163 pralaimėjimus. Pagal pergales „raudonuosius“ lenkia Maskvos CSKA (328), „Barcelona“ (285) ir „Panathinaikos“ (262). 

Į šiuolaikinės Eurolygos finalo ketvertą „Olympiakos“ pateko šešis kartus. Atsidūrę tarp keturių stipriausiųjų Pirėjo krepšininkai tik 2009 metais neperžengė pusfinalio barjero, o kitus penkis sykius kovojo finale: 2010 metais pralaimėjo „Barcelona“ 68:86, 2012 metais nugalėjo CSKA 62:61, 2013 metais nugalėjo „Real“ 100:88, 2015 metais pralaimėjo „Real“ 59:78 ir 2017 metais pralaimėjo „Fenerbahče“ 64:80. 

Šį dešimtmetį „Olympiakos“ dukart tapo Eurolygos čempionu, bet su skirtingais treneriais. 2012 metais komandos taktiką kūrė D.Ivkovičius, o 2013 metais ją truputį pakoregavo Giorgos Bartzokas. Tiesa, komandos sudėtis pasikeitė labai nežymiai, tad dauguma lyderių (Vasilis Spanoulis, Giorgos Printezis, Kyle‘as Hinesas, Pero Antičius, Acie Law, Kostas Papanikolaou, Kostas Sloukas) iškovojo abu čempiono titulus. 

2014 metų lapkritį prie „Olympiakos“ vairo stojęs Giannis Sfairopoulos (kovo mėnesį jam sukako 51-eri) yra ilgiausiai dirbantis treneris nuo tada, kai šią komandą penkis sezonus (1991-1996 m.) treniravo G.Ioannidis. 

Žvaigždės

2012 ir 2013 metais, kai „Olympiakos“ tapo Eurolygos čempionu, naudingiausiu finalo ketverto žaidėju abu kartus buvo pripažintas V.Spanoulis. Jis yra vienintelis krepšininkas, triskart apdovanotas šiuolaikinės Eurolygos finalo ketverto naudingiausiu žaidėjo prizu (pirmąjį gavo dar 2009 m. atstovaudamas „Panathinaikos“). 

Geriausio Eurolygos sezono krepšininko prizu buvo apdovanoti du „Olympiakos“ žaidėjai. 2010 metais aukščiausio įvertinimo sulaukė serbas Milošas Teodosičius, 2013 metais – V.Spanoulis. Be to, V.Spanoulis yra vienas iš vos keturių krepšininkų, tris kartus gavusių Eurolygos geriausio mėnėsio žaidėjo prizą. 

Į Eurolygos sezono geriausių žaidėjų penketą buvo išrinkti Giannis Bourousis (2009 m.), M.Teodosičius (2010 m.), Linas Kleiza (2010 m.), V.Spanoulis (2012, 2013 ir 2015 m.) ir G.Printezis (2017 m.).

Alphonso Fordas, kurio vardu pavadintas rezultatyviausiam Eurolygos krepšininkui skirtas prizas, 2001-2002 metų sezone žaidė Pirėjo komandoje. Amerikietis atstovaudamas „Olympiakos“ antrą kartą tapo rezultatyviausiu Eurolygos žaidėju (pelnydavo 24,8 taško) ir buvo išrinktas į sezono geriausių krepšininkų antrąjį penketą. 

Rezultatyviausių visų laikų Eurolygos krepšininkų dešimtuke yra du žaidėjai, daug metų atstovaujantys „Olympiakos“. Antrąją vietą užima V.Spanoulis (jis Pirėjo komandoje žaidžia nuo 2010 m.), septintąją – G.Printezis (nuo 2002 m. su pertrauka, per kurią 2009-2011 m. buvo išvykęs į Malagos „Unicaja“). Be to, penktąją vietą užima buvęs Pirėjo ekipos krepšininkas M.Teodosičius (jis „Olympiakos“ žaidė 2007-2011 m.). 

Lietuviai

Pirėjo komandoje žaidė šeši Lietuvos krepšininkai. Pirmasis buvo Artūras Karnišovas, „raudoniesiems“ atstovavęs dar praėjusiame amžiuje (1997-1998 m.). Paskui „Olympiakos“ aprangą vilkėjo Renaldas Seibutis (2005-2006 ir 2007-2008 m.), Eurelijus Žukauskas (2005-2006 m.), Arvydas Macijauskas (2006-2008 m.), Linas Kleiza (2009-2010 m.) ir Martynas Gecevičius (2011-2013 m.).

Iš šio šešeto tik M.Gecevičius tapo Graikijos čempionu (2012 m.) ir Eurolygos čempionu (2012 ir 2013 m.). L.Kleiza 2010 metais tapo Graikijos taurės laimėtoju. Be to, žaisdamas Pirėjo komandoje L.Kleiza tapo rezultatyviausiu 2009-2010 metų sezono Eurolygos krepšininku. 

2004-2006 metais Pirėjo ekipą treniravo Jonas Kazlauskas. Jam vadovaujant „raudonieji“ 2005 metais Graikijos lygoje užėmė vos 8-ąją vietą (žemiausią šiame amžiuje) ir jau pirmajame etape iškrito iš Eurolygos (vienintelį kartą šiame amžiuje). Tiesa, kitą sezoną J.Kazlauskas pasitaisė ir su „Olympiakos“ nužygiavo iki Graikijos lygos finalo bei Eurolygos ketvirtfinalio. Tačiau sutartis su lietuviu nebuvo pratęsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.