EUROLYGA 2023

T. Pačėsas įvardijo dvi detales „Žalgiriui“: „Jei susitvarkys, su Pirėjumi klausimų nebus“

Iš Pirėjo į Kauno „Žalgirio“ areną persikelsiančioje Eurolygos ketvirtfinalio serijoje antradienį laukia aukso svarbos rungtynės, įsitikinęs lrytas.lt studijoje viešėjęs treneris Tomas Pačėsas.

T.Pačėsas spėjo, kad žalgiriečiai laimės seriją.<br> T.Bauro nuotr.
T.Pačėsas spėjo, kad žalgiriečiai laimės seriją.<br> T.Bauro nuotr.
T.Pačėsas spėjo, kad žalgiriečiai laimės seriją.<br> G.Bitvinsko nuotr.
T.Pačėsas spėjo, kad žalgiriečiai laimės seriją.<br> G.Bitvinsko nuotr.
T.Pačėsas spėjo, kad žalgiriečiai laimės seriją.<br> G.Bitvinsko nuotr.
T.Pačėsas spėjo, kad žalgiriečiai laimės seriją.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 24, 2018, 3:43 PM, atnaujinta Apr 24, 2018, 5:01 PM

Po pirmųjų dviejų serijos mačų Kauno „Žalgiris“ ir Pirėjo „Olympiakos“ turi po vieną pergalę, todėl išsiveržimas į priekį abiem klubams gali tapti lemtingas.

Pasak T.Pačėso, trečiojo ekipų tarpusavio susitikimo metu visi svertai bus „Žalgirio“ pusėje, jei tik jie susitvarkys su svarbiu dalyku – psichologija.

„Jaudulys dažnai lemia tai, kad prasčiau pataikai į krepšį arba daugiau klysti. Dar vienas svarbus aspektas antradienio rungtynėse – kiek teisėjai leis kontaktą. Tai gali būti vienas iš lemiamų veiksnių“, – kalbėjo T.Pačėsas.

– Serija persikėlė į Kauną ir joje šiuo metu yra lygybė. Kam bus sunkiau ir kas jaus didesnį spaudimą?

– Sunkiausia UEFA prezidentui (Aleksandras Čeferinas antradienį lankėsi Lietuvoje. – Red.), apie kurį niekas nekalba (juokiasi). O jei rimtai, „Žalgiris“ atliko puikų darbą aikštės pranašumą atsiveždamas į Kauną.

Dabar prasidės trumpoji serija iki dviejų pergalių. Svarbu, kaip su spaudimu susitvarkys žaidėjai, juk tikrai ne visi turi patirties tokios kainos rungtynėse.

Pamatysime, kaip treneris sugebės nuimti įtampą ir perkelti ją ant savęs, ką gerai darė ir visą šį sezoną. Atsakomybė ir spaudimas – jei su tuo „Žalgiris“ susitvarkys, klausimų nebus. Aišku, psichologija gali pakišti koją. Pamatysime, kurie krepšininkai gali nulemti sezoną ar istorinius įvykius.

– Ar po dviejų sužaistų mačų patirtis dar turi svarbesnės įtakos serijos eigai?

– Žiūrint į labiausiai patyrusio „Olympiakos“ žaidėjo Vassilio Spanoulio pasirodymą, ta patirtis kai kuriais momentais net kenkia, nes kiti žaidėjai yra izoliuojami nuo lemiamų sprendimų priėmimo. Visi žiūri į jį.

Todėl antroje mačo pusėje „Olympiakos“ žaidimas ir sulėtėja, „Žalgiris“ juos vargina ir jie padaro daug klaidų. Kiekviena tokia detalė leidžia pabaigoje laimėti dviem taškais.

– Ioannis Sfairopoulos ir Šarūnas Jasikevičius. Tai dviejų ambicingų trenerių akistata?

– Kova yra klubas prieš klubą. Mes nežinome, kas atliekama už aikštės ribų. O dėl Š.Jasikevičiaus – man patinka, koks yra ryšys tarp jo ir krepšininkų. Jis atpalaiduoja krepšininkus nuo atsakomybės ir prisiima didžiąją dalį sau. Tai žaidėjus aukotis skatinantis momentas. Man taip pat patinka, kad Šaras pozityviąja prasme negerbia, nesilanksto varžovams.

Labai svarbu, kad „Žalgiris“ nėra serijos favoritas. Taip žaisti psichologine prasme lengviau, tavęs niekas neslegia. Jų jau niekas nebaus, o tik pagirs už gerą kovą. Tokiu būdu galima daug ką pasiekti. „Olympiakos“ privalo laimėti, o „Žalgiris“ – gali.

Dar gerai, kad iš Šaro pusės yra pagarba Graikijos krepšiniui, klubo istorijai, bet jis jų nebijo ir savo žaidėjus laiko geresniais. Aš net neabejoju, kad kauniečių rūbinėje varžovai nėra aukštinami.

Net galėtume diskutuoti, ar šiam momentui Kevinas Pangosas nėra naudingesnis už V.Spanoulį? Žinoma, žiūrint į patirtį, istoriją yra vienaip, bet dabar daug kas rinktųsi K.Pangosą.

– Kokių rezervų dar turi „Olympiakos“?

– Čia serija, kurioje niekas nieko jau iki galo neslepia, – juk reikia laimėti čia ir dabar. Aišku, kiekvienas treneris ruošiasi atskiroms rungtynėms, kažką naujo įveda, galbūt kelis derinius. Bet to daug nebus. Bus kova, nešvari kova, daug kontakto. Vienas iš lemiamų veiksnių bus tas, kaip teisėjai traktuos tą kontaktą.

– Teisėjai mačui gali turėti daug įtakos?

– Įtakos turės jų filosofija kontakto traktavimo situacijose. „Žalgiris“ yra fiziškai kieta komanda ir jiems kontaktas yra palankus. Nuo teisėjo priklauso, kada naudoti švilpuką, kada ne. Manau, per pirmas tris rungtynių minutes pamatysime, koks kontaktas bus leidžiamas ir koks – ne. Ne paslaptis, kad teisėjai ateina pasiruošę, išanalizavę situaciją ir maždaug susitarę, kas bus leidžiama.

– Kartais „Žalgiriui“ būna palankiau į rungtynes kabintis iš atsiliekančiųjų pozicijos. Kaip bus dabar?

– Visada geriau pirmauti, negu pralaiminėti. Bet „Žalgiris“ dažniausiai sugeba pasivyti pabėgusią komandą. Spaudimo, geros komunikacijos dėka jie tai gali padaryti.

Jų komanda yra gerai fiziškai pasirengusi, nepaisant to, kad visą sezoną tai išlaikyti ir yra sunku. Džiugu, kad jie visą sezoną stebuklingai išvengė duobelių. O pagal emocinį foną, manau, žalgiriečiai galėtų dalyvauti galiūnų konkurse (juokiasi).

– Koks jūsų spėjimas dėl šios serijos? Ji baigsis Kaune?

– Pasakysiu vakare (juokiasi). Tikiuosi, kad serija baigsis 3:1, tada tikėjimas galutiniu rezultatu būtų didesnis. Šios antradienio rungtynės bus pačios svarbiausios. O nesigilinant į niuansus, manau, „Žalgiris“ laimės seriją (šypsosi).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.