EUROLYGA 2023

Rusijos klubai pradės bilieto į Eurolygą medžioklę

Į Vieningos lygos atkrintamąsias varžybas pateko net septyni Rusijos krepšinio klubai, o vienintelis kitų šalių atstovas tarp aštuonių stipriausiųjų bus Latvijos čempionas Rygos VEF.

Jonas Mačiulis<br>Twitter nuotr.
Jonas Mačiulis<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2018, 1:36 PM

Varžovai spaudė CSKA

Vieningos lygos reguliariojo sezono nugalėtoju tapo čempiono vardą ginantis Maskvos CSKA klubas. „Armiečiai“ laimėjo 22 iš 24 rungtynių, bet visą turnyrą jautė varžovų spaudimą. Kazanės „Uniks“ irgi iškovojo 22 pergales ir nuo CSKA atsiliko tik dėl prastesnių rezultatų tarpusavio dvikovose.

Įdomu, kad CSKA laimėjo abejas rungtynes su „Uniks“ klubu, o nesėkmes patyrė žaisdamas su žemesnes vietas užėmusiomis Krasnodaro „Lokomotiv“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“ komandomis.

Tiesa, aukštesnės pozicijos reguliariajame sezone šiais metais nėra tokios svarbios, kaip anksčiau, dėl pakeistos varžybų sistemos. Per atkrintamąsias varžybas komandos tik ketvirtfinalyje žais serijas iki trijų pergalių, o paskui bus surengtas finalo ketverto turnyras.

Užtat pergalių vertė, kaip ir anksčiau, bus labai didelė. Vieningos lygos čempionas arba vicečempionas, jei čempionu vėl taps CSKA, iškovos kelialapį į Eurolygą.

Pernai per Vieningą lygą kelialapį į Eurolygą gavo „Chimki“ klubas, kuris atkrintamųjų varžybų pusfinalio serijoje, neturėdamas aikštės pranašumo, palaužė „Zenit“ komandą 3:2, o finalo serijoje pralaimėjo visas trejas rungtynes šeštą kartą iš eilės aukso medalius laimėjusiai CSKA ekipai.

J.Mačiulis jaučiasi vis tvirčiau

Vieningos lygos atkrintamosiose varžybose rungtyniaus ir vienas Lietuvos krepšininkas – kovo viduryje iš Madrido „Real“ į „Lokomotiv“ klubą perėjęs Jonas Mačiulis.

Ant „Real“ atsarginių suolo užsibuvęs 33 metų puolėjas ir naujoje komandoje ne iškart pajuto žaidimo ritmą, bet pamažu tapo vis svarbesne Krasnodaro komandos dalimi. Vieningoje lygoje J.Mačiulis žaidė 7 rungtynes, per kurias pelnydavo 10,7 taško ir atkovodavo 6,3 kamuolio.

„Lokomotiv“ reguliariajame sezone iškovojo 17 pergalių ir užėmė trečiąją vietą. Krasnodaro krepšininkai tik finišo tiesiojoje aplenkė pavasarį šlubčioti pradėjusią „Zenit“ komandą, kuri su 16 pergalių liko ketvirtojoje vietoje.

Po dvejų metų pertraukos grįžti į Eurolygą bandantis „Lokomotiv“ atkrintamųjų varžybų ketvirtfinalyje kovos su šį sezoną Eurolygoje žaidusiu „Chimki“ klubu.

„Iki atkrintamųjų varžybų į rikiuotę turėtų grįžti trys traumuoti krepšininkai Ryanas Broekhoffas, Pavelas Antipovas ir Dmitrijus Kulaginas, – žadėjo „Lokomotiv“ treneris Saša Obradovičius. – Jiems grįžus komandos veidas pasikeis“.

Beje, prieš mėnesį Krasnodaro komanda jau buvo atsidūrusi per žingsnį nuo kelialapio į Eurolygą, bet Europos taurės finale pralaimėjo Stambulo „Daruššafaka“ ekipai.

Chimkų klubo „gudrybės“

Reguliariojo sezono pabaigą aptemdė nešvarūs „Chimki“ žaidimai. Dar pirmoje sezono dalyje nuo lyderių smarkiai atsilikęs Chimkų klubas kovojo tik dėl penktosios vietos, bet ją gėdingomis aplinkybėmis užleido Saratovo „Avtodor“ komandai.

Gegužės pirmoje pusėje „Chimki“ per trejas paskutiniąsias reguliariojo sezono rungtynes neregistravo pagrindinių krepšininkų, beviltiškai pralaimėjo „Avtodor“ bei „Lokomotiv“ ekipoms ir nusileido į šeštąją vietą. Šią vietą užėmusi komanda iki pat finalo nesusitiks su čempiono vardą ginančiu CSKA klubu.

Nors „Chimki“ treneris Giorgos Bartzokas liejo krokodilo ašaras dėl „traumų“, jo pasiaiškinimai kelė nebent liūdną šypseną.

„Liūdna padėtis, – duodamas interviu sports.ru interneto svetainei, situaciją įvertino Rusijos rinktinės treneris Stanislavas Jeriominas. – Planavau eiti į „Chimki“ ir „Lokomotiv“ rungtynes, bet apsigalvojau ir net neįsijungiau televizoriaus. Buvo aišku, kokie „žaidimai“ vyksta. Noriu tik pažymėti, kad jei kažkas pradeda žaisti ne krepšinį, o matematiką, kaip tą daro „Chimki“, paprastai pralaimi“.

Latviai į krepšinį nesiveržė

Vieningoje lygoje šį sezoną žaidė 13 komandų. Su devyniomis Rusijos ekipomis kovojo Rygos VEF (Latvija), Minsko „Cmoki“ (Baltarusija), „Astana“ (Kazachstanas) ir Talino „Kalev-Cramo“ (Estija).

Tarp užsieniečių geriausiai pasirodė po 8 pergales iškovoję VEF ir „Cmoki“. Dėl geresnių rezultatų tarpusavio dvikovose aštuntąją vietą užėmė ir į atkrintamąsias varžybas pateko Latvijos čempionai. VEF paskutiniąsias rungtynes kaip tik ir žaidė su „Cmoki“. Nors rygiečiai išvykoje pralaimėjo 77:84, jiems šio rezultato užteko, kad gautų teisę ketvirtfinalyje susiremti su reguliariojo sezono nugalėtoju CSKA klubu.

Rygos komandai antrą sezoną atstovauja lietuvis Arnas Labuckas. Deja, 30-metis puolėjas dar vasario mėnesį patyrė sunkią traumą ir šį sezoną žaisti nebegalės. Vieningoje lygoje A.Labuckas žaidė 13 rungtynių, pelnydavo 5,8 taško ir atkovodavo 4,1 kamuolio.

Posovietiniame turnyre VEF klubas šį sezoną labiausiai pasižymėjo itin mažu sirgalių skaičiumi. Į Rygoje vykusias rungtynes ateidavo vidutiniškai vos 550 žiūrovų. Tai – prasčiausias rezultatas tarp visų Vieningos lygos komandų.

Lietuvišką atspalvį turėjo ir „Kalev-Cramo“ klubas, kurio treneriu lapkričio mėnesį buvo paskirtas Donaldas Kairys. Lietuvos krepšinio specialistui nepavyko pakelti garsiausio Estijos klubo. „Kalev-Cramo“ laimėjo tik 6 rungtyne ir užėmė priešpaskutinę 12-ąją vietą.

Galutinė reguliariojo sezono rikiuotė (po 24 rungt.): 1. Maskvos CSKA – 22, 2. Kazanės „Uniks“ – 22, 3. Krasnodaro „Lokomotiv“ – 17, 4. Sankt Peterburgo „Zenit“ – 16, 5. Saratovo „Avtodor“ – 14, 6. „Chimki“ – 13, 7. „Nižnij Novgorod“ – 10, 8. Rygos VEF – 8, 9. Minsko „Cmoki“ – 8, 10. „Astana“ – 7, 11. Permės „Parma“ – 7, 12. Talino „Kalev-Cramo“ – 6, 13. Krasnojarsko „Jenisej“ – 6.

Ketvirtfinalyje iki 3 pergalių žais: CSKA – VEF, „Uniks“ – „Nižnij Novgorod“, „Lokomotiv“ – „Chimki“ ir „Zenit“ – „Avtodor“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.