EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ mūšiai su „Fenerbahce“: kauniečiai varžovams jau yra pakišę koją

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai su Stambulo „Fenerbahče“ žaidė dvylika oficialių rungtynių. Ir nors „Fenerbahče“ laimėjo dukart daugiau mačų – net aštuonis, svarbiausioje iki šiol vykusioje dvikovoje pergalę šventė „Žalgiris“. 

Kauno ekipos ir Stambulo komandos tarpusavio rungtynių istorija spalvinga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno ekipos ir Stambulo komandos tarpusavio rungtynių istorija spalvinga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Š.Jasikevičiaus laukia akistata su Ž.Obradovičiumi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Š.Jasikevičiaus laukia akistata su Ž.Obradovičiumi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 18, 2018, 12:49 PM

Kauniečiai 2010 metų sausį Stambule reikiamu skirtumu laimėjo lemiamas rungtynes dėl kelialapio į „Top 16“ etapą. O 2011 metų vasarį Stambulo komanda, kurios aprangą tuo metu vilkėjo Šarūnas Jasikevičius,  per nesėkmingą kelionę į Kauną pradėjo pralaimėjimų seriją ir iš rankų paleido kelialapį į ketvirtfinalį. 

Varžovų lyderio nesustabdė

Pirmosios „Žalgirio“ ir „Fenerbahče“ oficialios rungtynės vyko praėjusio amžiaus pabaigoje FIBA Eurolygoje. Teisę grįžti į svarbiausią žemyno turnyrą iškovojęs Kauno klubas pirmąsias Eurolygos rungtynes 1998 metų rugsėjo 24 d. žaidė kaip tik su „Fenerbahče“ komanda.

Toji kelionė į Stambulą kauniečiams paliko gana slogius prisiminimus – Jono Kazlausko treniruojama komanda nesustabdė varžovų lyderio Ibrahimo Kutluay ir patyrė pralaimėjimą 84:99. Visas rungtynes be keitimo žaidęs I.Kutluay atseikėjo net 33 taškus (5/8 dvitaškių, 5/6 tritaškių, 8/10 baudų). 

Nors startas buvo labai kartus, „Žalgiris“ greitai atsigavo po pirmosios nesėkmės. Žalgiriečiai netrukus tvirtai žengė į pergalių kelią ir lapkričio pradžioje per antrąsias šių komandų rungtynes Kauno sporto halėje sirgaliai jau pamatė kitokį vaizdą. Tiesa, I.Kutluay vėl buvo sunkiai sustabdomas ir pelnė 25 taškus (4/9 dvitaškių, 4/10 tritaškių, 5/6 baudų), bet „Žalgiris“ puolė įvairiau ir pasiekė sunkią pergalę 64:59.

Paskui „Žalgiris“ pratęsė pergalių seriją ir galiausiai 1999 metų pavasarį tapo Eurolygos čempionu, o „Fenerbahče“ grupėje užėmė antrąją vietą, bet aštuntfinalio serijoje turėdamas aikštės pranašumą pralaimėjo Madrido „Real“ klubui 0:2. 

Autsaiderių dvikovos

Šiuolaikinėje Eurolygoje „geltoni-mėlyni“ debiutavo 2006 metais, kai „Fenerbahče“ įsigijo „Ulker“ klubo licenciją (iki tol „Ulker“ bendrovė turėjo nuosavą klubą, bet jį uždarė ir tapo „Fenerbahče“ krepšinio padalinio pagrindine rėmėja). 

Jau 2006-2007 metų Eurolygos sezono pirmajame etape „Žalgiris“ ir „Fenerbahče“ pateko į vieną grupę, bet joje užėmė dvi paskutiniąsias vietas. „Žalgiriui“ tas sezonas apskritai buvo prasčiausias šiuolaikinės Eurolygos istorijoje – kauniečiai laimėjo vos 2 iš 14 rungtynių. 

Tarp komandų, kurios dukart įveikė Kauno krepšininkus buvo ir „Fenerbahče“. Iš pradžių Ainaro Bagatskio treniruojamas „Žalgiris“ nusileido Turkijos ekipai jos aikštėje 75:84, o paskui jau Rimanto Grigo vadovaujami žalgiriečiai pralaimėjo ir sporto halėje 70:83.

„Fenerbahče“ krepšininkams šios pergalės buvo menka paguoda. Stambulo klubas irgi nepateko į „Top 16“ etapą. 

Trileris su laiminga pabaiga

Kitą kartą komandos vienoje grupėje atsidūrė 2009-2010 metų sezone. Ir tą sezoną tiek „Žalgiris“, tiek „Fenerbahče“ laimėdavo retai, o jų tarpusavio dvikovoje paskutiniajame pirmojo etapo ture buvo sprendžiamas kelialapio į „Top 16“ likimas.

Gintaro Krapiko treniruojamas „Žalgiris“ pirmąsias rungtynes namie pralaimėjo 78:84, bet prieš paskutinįjį turą grupėje susiklostė labai paini padėtis – dėl dviejų kelialapių kovojo net keturios komandos. Nors variantų buvo daug, kauniečiai vieną dalyką žinojo labai tiksliai – pergalė bent 7 taškų skirtumu jiems bet kuriuo atveju būtų atvėrusi kito etapo duris. 

Su nauju treneriu Ramūnu Butautu į Turkiją išvykęs „Žalgiris“ užduotį įvykdė. Kauno krepšininkai beveik visą laiką pirmavo, trečiajame kėlinyje buvo įgiję net 17 taškų persvarą ir nugalėjo 76:68. 

Tiesa, ketvirtojo kėlinio pabaigoje sirgaliams teko pasijaudinti. Likus vos 3 sek. „Fenerbahče“ sumažino skirtumą iki 5 taškų, bet per likusias akimirkas Marcusas Brownas spėjo pelnyti tritaškį, kuriuo užtikrino „Žalgiriui“ kelialapį į „Top 16“ etapą. 

Beje, pasibaigus kitoms grupės rungtynėms paaiškėjo, kad „Žalgiriui“ būtų užtekę ir mažesnės pergalės. Net keturios komandos laimėjo po 3 rungtynes, o dėl geresnių rezultatų tarpusavio dvikovose į kitą etapą žengė „Žalgiris“ ir Zagrebo „Cibona“. Už borto liko Liono-Vilerbano ASVEL ir „Fenerbahče“. 

Pakišo koją Š.Jasikevičiui

Kitą sezoną (2010-2011 m.) į „Top 16“ etapą pateko ir „Žalgiris“, ir „Fenerbahče“, kuriame žaidė Šarūnas Jasikevičius ir Darjušas Lavrinovičius. 

Tuo metu „Top 16“ etape buvo sudaromos keturios grupės po keturias komandas. Jos kovojo dėl dviejų kelialapių į ketvirtfinalį. Stambulo ekipa puikiai pradėjo šį miniturnyrą ir laimėjo pirmąsias trejas rungtynes. Tuo tarpu kauniečiai per pirmąjį ratą patyrė tris nesėkmes, tarp jų – išvykoje žaisdami su „Fenerbahče“ klubu 72:80.

Prieš antrąjį ratą Neveno Spahijos treniruojamų „geltinų-mėlynų“ padangė buvo visiškai skaisti. Tačiau viskas apsivertė aukštyn kojomis, kai „Fenerbahče“ antrojo rato pirmajame ture atvyko į Kauną ir gavo antausį nuo Ilijo Zouro vadovaujamo „Žalgirio“.
Labai lygios dvikovos 38-ąją min. svečiai iš Turkijos pirmavo 66:60 (beje, tai buvo didžiausias skirtumas). Tačiau Tomo Delininkaičio tritaškis atgaivino intrigą, o likus pusei minutės iki ketvirtojo kėlinio pabaigos Mantas Kalnietis išlygino rezultatą 69:69 ir komandoms teko žaisti pratęsimą. 

Per papildomas minutes varžovus pribloškė Martyno Pociaus, DeJuano Collinso ir Tado Klimavičiaus tritaškiai, po kurių persvarą įgijusiems žalgiriečiams nesutrukdė net ir netaikliai mestos baudos (paskutinėmis sekundėmis „Žalgiris“ pataikė tik 4 iš 8 baudų). Kauno komanda nugalėjo 85:84.

Š.Jasikevičius sporto halėje žaidė 32,5 min., bet atakavo labai netaikliai ir pelnė tik 2 taškus (1/3 dvitaškių, 0/3 dvitaškių) bei padarė 4 klaidas. Nespindėjo ir kitas „Fenerbahče“ lietuvis D.Lavrinovičius. Jis įmetė 8 taškus (4/4 dvitaškių), bet per 13 min. gavo 5 pražangas. 

Tuo metu atrodė, kad „geltoniems-mėlyniems“ šis pralaimėjimas nėra didelė bėda. Tačiau per kitus du turus „Fenerbahče“ patyrė dar dvi nesėkmes, grupėje užėmė tik trečiąją vietą ir nepateko į ketvirtfinalį. Daugiau nelaimėjęs „Žalgiris“ grupėje liko paskutinis.

Buvusį mokytoją jau įveikė

Kitus penkis sezonus „Žalgirio“ ir „Fenerbahče“ keliai nesusikirto, o nuo 2016 metų, pasikeitus varžybų sistemai, du nuolatines Eurolygos licencijas turintys klubai turi pasimatyti kiekvieną sezoną.

2016-2017 metų sezone Željko Obradovičiaus treniruojamas „Fenerbahče“ dukart įveikė Š.Jasikevičiaus treniruojamą „Žalgirį“. „Geltonų-mėlynų“ persvara abu kartus nebuvo didelė, bet jų pergalės nekėlė abejonių: Stambulo ekipa laimėjo ir savo aikštėje 82:68, ir „Žalgirio“ arenoje 76:67. 

Šį sezoną Š.Jasikevičiui pavyko įveikti savo buvusį mokytoją Ž.Obradovičių. Gruodžio 14 d. Stambule Kauno komanda po lygios kovos nugalėjo „Fenerbahče“ krepšininkus 90:89. Kovo 9 d. į Kauną atvykusi Stambulo ekipa permainingame mače pasiekė revanšą 85:78.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.