EUROLYGA 2023

Mindaugas Kuzminskas: „Savo agentams pasakiau, kad kol kas nekalbėtų apie NBA“

„Tai pirmasis kartas, kai man teko prisijungti prie komandos sezono viduryje. Gan neįprasta, nepaprasta prisitaikyti, bet nieko, viskas po truputį – savotiškai nauja patirtis ir užsigrūdinimas“, – kalbėjo kaip visada geros nuotaikos nestokojantis 28-erių Mindaugas Kuzminskas.

Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>Twitter nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>Twitter nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>Twitter nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>Twitter nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>Twitter nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

May 18, 2018, 8:29 AM

Dar sezono pradžioje NBA „New York Knicks“ marškinėlius vilkėjęs lietuvis dabar siekia pirmojo Italijos krepšinio čempiono titulo.

Prieš pat naujuosius 2018 metus vienas iš Lietuvos krepšinio rinktinė lyderių tapo bene svarbiausiu šalies sportininku ir laikraščių antraščių herojumi: gandai, kad „Knicks“ atsisveikins su 206 cm ūgio M.Kuzminsku daugiau kaip 50 dienų laikė sporto gerbėjus nežinioje.

Kai Niujorko ekipa padėkojo M.Kuzminskui už pusantrų metų darbą ir išlietą prakaitą 69-iose rungtynėse, pasklido nauja spėjimų banga: liks lietuvis NBA ar tęs karjerą Europoje, ar net Kinijoje. M.Kuzminskas, lyg atversdamas naują savo karjeros puslapį, 2017-ųjų gruodžio 31 dieną sukirto rankomis su italų Milano „Olimpia“ ir kibo su naujuoju klubu siekti titulų.

Nors M.Kuzminskui su kitais Lietuvos rinktinės nariais – Artūru Gudaičiu bei Mantu Kalniečiu nepasisekė ekipą po reguliaraus sezono kilstelėti iki pirmosios vietos, jis tiki galutine pergale: „Nėra laiko ir noro dairytis atgal. Reguliariame sezone mes buvome antri, tačiau tai nereiškia, kad po viso sezono negalėtume būti pirmi. Tikėjimas savo jėgomis klube tikrai jaučiasi, todėl jokios panikos ar išgąsčio tikrai nėra“.

Ir „Olimpia“ iriasi Italijos finalo link. Trečiadienį Milano atstovai trečiąkart nugalėjo Kantu „Red October“ ekipą ir laimėjo ketvirtfinalio seriją 3:0. Ir vėl savo nemenką indėlį į sėkmę įnešė ir lietuviai, kurie šiame etape buvo itin matomi: M.Kuzminskas į Kantų klubo krepšį vidutiniškai įmetė po 11,6 taško bei atsikovojo 4,6 kamuolio, o A.Gudaitis pelnė po 10 taškų bei rinko po krepšiais 5,6 kamuolio.

„Aš negaliu pasakyti, kad jau visiškai įsiliejau į komandos žaidimą, esu patenkintas savo sportine forma, bet judame į priekį. Viskas gerėja“, – tikino sutartį dar vienam sezonui su Italijos ekipa turintis M.Kuzminskas.

Tačiau lietuvis turi ir išlygą – po sezono jis galėtų išvykti į NBA klubą. Pusfinalyje Milano ekipa žais su Brešos „Germani Basket“ ekipa, kuri serijoje iki trijų laimėjimų sausai įveikė Tomo Dimšos atstovaujamą Varezės „Openjobmetis“ klubą.

– Milano ekipa Eurolygos turnyre pasirodė ne itin sėkmingai – nepateko net į atkrintamuosius mačus. Ir šalies čempionate likote tik antri po reguliaraus sezono. Jaučiate spaudimą iš šalies?, – lrytas.lt paklausė M.Kuzminsko.

– Kaip bebūtų, tačiau šiuo metu Milano komandoje yra tik darbinės nuotaikos, o perdėto spaudimo iš klubo vadovybės tikrai nėra. Manau, kad visi žaidėjai yra tikri profesionalai ir supranta, koks yra mūsų pagrindinis likęs uždavinys, tad šiokį tokį sveiką spaudimą sau susikuriame patys. Net ir kalbant apie Eurolyga, po itin nesėkmingo pirmojo rato, antrajame etape jau žaidėme geriau ir iki 12-osios vietos mums trūko vos vieno laimėjimo.

Manau, kad klubo vadovams labiausiai norisi matyti, kad komandos žaidimo kreivė kiltų į viršų. Galvoju, viskam reikia tik laiko ir kantrybės.

– Tikinate, kad vis dar nepasiekėte savo geriausios sportinės formos ekipoje?

– Nesakyčiau, kad pasiekiau. Fiziškai jaučiuosi tikrai labai gerai, tačiau aikštelėje kartais dar nerandu savęs iki galo. Kaip jau konstatavau, yra nelabai paprasta įsilieti į komandą sezono viduryje, kai jau krepšininkai žino derinius, supranta vienas kitą. Bet kalbuosi daug su treneriu Simone Pianigini, tad tikiuosi, kad reikiamu momentu bus viskas labai gerai. Aš asmeniškai labai džiaugiuosi už Artūrą Gudaitį, kuris šioje ekipoje save atrado, tapo kertiniu „Olimpia“ žaidėju. Ne be reikalo italai pratęsė su juo sutartį. Bet aš jam ir ankščiau sakiau ir dabar vis kartoju, jo vieta NBA: Artūras tikrai sutvertas kovoti šioje lygoje.

– Jei prakalbote apie NBA – jūsų sutartyje yra išlyga, kad galite vasarą palikti Milaną, jei kuris nors NBA klubas norės jus matyti pas save. Galvojate apie tokį karjeros posūkį?

– Žinote, dabar savo agentams esu pasakęs, kad kol nesibaigs Italijos čempionatas, neverta ir kalbėti apie galimus variantus NBA. Juolab, kad, na, būkime atviri, aš nebūsiu vienas iš pirmųjų žaidėjų, kuriuos NBA klubai norės būtinai matyti pas save naujame sezone. Ir manęs negraibstys kaip karštą prekę. Todėl ramiai turiu užbaigti kuo sėkmingiau šį sezoną – laimėti Italijos čempionatą.

Dabar apie NBA kalbėti nėra visiškai jokios prasmės. Aš manau, kad Milane yra visos sąlygos būti su klubu tarp elito komandų.

– Ekipoje esate trys lietuviai, tačiau Mantas Kalnietis jau seniai nežaidžia ir laukia, kiek teko sužinoti, kol jam bus surastas kitas klubas. Kokia mūsų rinktinės įžaidėjo nuotaika? Ar tiesa, kad jis nesitreniruoja su komanda?

– Negaliu komentuoti kito žmogaus gyvenimo, ar nuotaikų, nes tai neetiška. Ir neteisinga Manto atžvilgiu. Jis individualiai treniruojasi klubo centre, su juo dirba komandos treneriai, jis tikrai nėra išguitas. Tačiau kaip ten bus, kokia situacija jo laukia – gali pasakyti tik pats Mantas. Nors pas jį dar yra metus galiojantis kontraktas... Laikas parodys.

– Niekas kažkaip neakcentavo, kaip Milano ekipos valdžia ir aplinka žiūri į lietuvių žaidėjus? Jų netikėtai „Olimpia“ ekipoje daug – nėra trinties su kitais komandos atstovais?

– Kas džiugina, tai faktas, kad Italijoje apskritai labai pozityviai žiūri į Lietuvos krepšininkus. Matyt, buvusių mūsų krepšinio žvaigždžių įdirbis duoda gerus vaisius, nes italai sako, jog lietuvių krepšininkai yra labai darbštūs, profesionalūs ir visiškai jokių nemalonumų nekeliantys žmonės. Visi tikrai akcentuoja, kad su mūsų žaidėjais nėra jokių problemų. Tai tikrai už šį gerą įvaizdį turime būti dėkingi Rimantui Kaukėnui, Ramūnui Šiškauskui, Jonui Mačiuliui, Marijonui Petravičiui, Kšištofui Lavrinovičiui, Mindaugui Žukauskui ir kitiems Italijoje sėkmingai rungtyniavusiems tautiečiams.

– Jau dabar daugelio mūsų rinktinės narių klausiama, ar jie atvyks padėti komandai per vasarą vyksiantį FIBA pasaulio krepšinio čempionato atrankos „langą“ su Lenkija ir Vengrija. Koks bus jūsų atsakymas?

– Net nėra jokių kalbų – aš tikrai pasirengęs padėti rinktinei ir žadu būti visada, kuomet būsiu reikalingas. Su nacionalinės komandos strategu Dainiumi Adomaičiu kartas nuo karto pasikalbame, tad jam esu pasakęs, kad už rinktinę esu visomis keturiomis. Svarbiausia, kad būčiau sveikas. Bet į klausimą, ar noriu žaisti už rinktinę atsakysiu – „tikrai taip“.

– Jau šį penktadienį startuoja Eurolygos finalo ketvertas. Ar jūsų manymu, Kauno „Žalgiris“ turi galimybių triumfuoti?

– “Žalgiris“ jau padarė kur kas daugiau, nei mums atrodė, ką jis būtų galėjęs nuveikti. Tai yra smagu. Dar įdomiau, kad komanda suvienijo visą šalį. Atsimenate, kai žaisdavo Lietuvos rinktinė, visi būdavo kaip viena šeima. Pastarieji keli sezonai nacionalinei ekipai nebuvo sėkmingi ir todėl vėl malonu pajusti, kad tauta vieninga, pergyvena už „Žalgirį“, jo rezultatą. Šis Eurolygos finalo ketvertas tuo įdomus, kad visiškai nėra aiškaus favorito. Ir visi aplink laukia tam tikro siurprizo. Kodėl tuo siurprizu negalėtų būti žalgiriečiai? Tad prisidėsiu prie visų manančiųjų, kad Kaunas turi visus šansus laimėti taurę.

– Stambulo „Fenerbahce“ ekipa – Eurolygos čempionas ir ją sunku bus nustumti nuo sosto. Kaip galvojate, koks varžovas kauniečiams būtų palankiausias kelyje į čempionų titulą?

– Su visomis komandomis reikia kovoti ir nė viena nėra nė karto nepralaimėjusi. Jei man reikėtų rinktis, manau, visų pirma nenorėčiau susikauti su „Fenerbahce“, po to Maskvos CSKA, o palankiausiai vertinčiau dvikovą su Madrido „Real“. Bet tai tik mano nuomonė. Finalo ketvertas yra ganėtinai nenuspėjamas dalykas, nes viskas sprendžiasi tik vieneriose rungtynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.