EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkai baigė kovas Ispanijos lygoje

Šį sezoną Ispanijos klubams atstovavę Lietuvos krepšininkai neturi kuo pasigirti. ACB lygos atkrintamosiose varžybose nerungtyniaus nė vienas lietuvis, o du mūsų šalies krepšinio auklėtiniai iš stipriausios Europos nacionalinės lygos išvyko net nesibaigus reguliariajam sezonui, kurio paskutinės rungtynės buvo sužaistos ketvirtadienį.

Devidas Gailius pelnė 6 taškus Ispanijos lygos rungtynėse.<br>Twitter nuotr.
Devidas Gailius pelnė 6 taškus Ispanijos lygos rungtynėse.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2018, 10:02 AM

Atkrintamosios – be lietuvių

Galutinėje ACB lygos reguliariojo sezono lentelėje trys lietuvių komandos išsirikiavo netoli viena kitos. Kompostelos Santjago „Obradoiro“ su Eimantu Bendžiumi užėmė 12-ąją vietą (14 pergalių), Burgoso „San Pablo“ su Deividu Gailiumi – 14-ąją (13 pergalių), Badalonos „Joventut“ su Sauliumi Kulviečiu – 15-ąją (12 pergalių).

Tiesa, sezono viduryje šios komandos sprendė skirtingas užduotis. „Obradoiro“ turėjo vilčių patekti į atkrintamąsias varžybas. Tačiau po neblogo starto Santjago krepšininkų reikalai pašlijo ir „Obradoiro“ pradėjo šliuožti žemyn.

Tuo tarpu „San Pablo“ ir „Joventut“ tikslas buvo neiškristi į antrąją lygą. Abi ekipos buvo atsidūrusios žemiausioje lentelės eilutėje, o „Joventut“ padėtis pavasario pradžioje po 13 pralaimėjimų serijos atrodė vos ne beviltiška. Vis dėlto ir Burgoso, ir Badalonos krepšininkams pavyko atsitiesti, o du nepageidaujami bilietai į žemesniąją pakopą buvo įteikti ACB lentelės dugne likusioms Sevilijos „Real Betis“ ir Bilbao „Retabet“ komandoms.

„Joventut“ komandai atsigauti labai padėjo sausio mėnesį ją sustiprinęs buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas Nicolasas Laprovittola.

Dviejų Lietuvos krepšininkų statistika buvo panaši. E.Bendžius pelnydavo 11 taškų ir atkovodavo 4,1 kamuolio, D.Gailius įmesdavo 10,4 taško ir atkovodavo 4,1 kamuolio. Prasčiau žaidė pernai pirmą kartą į užsienį išvykęs S.Kulvietis. Jis pelnydavo 6,9 taško.

Burgoso komandoje kartu su D.Gailiumi iki sezono vidurio žaidė dar vienas lietuvis – Vitorijos „Baskonia“ paskolintas Tadas Sedekerskis. 20-metis aukštaūgis nesugebėjo pritapti „San Pablo“, pelnydavo tik 1,6 taško (žaidė 8 rungtynes) ir gruodį buvo perskolintas Kėdainių „Nevėžiui“.

Kovo mėnesį su Ispanija atsisveikino ir Lietuvos rinktinės senbuvis Jonas Mačiulis, nutraukęs sutartį su Madrido „Real“ ir išvykęs į Krasnodaro „Lokomotiv“. Nuo 2014 metų Madrido klube žaidęs ir dukart Ispanijos čempionu tapęs puolėjas šį sezoną įmesdavo 4,2 taško (žaidė 13 rungtynių).

Tikslas – bilietas į Eurolygą

Reguliariojo sezono nugalėtoju užtikrintai tapo „Real“ klubas. „Baltieji“ iškart įsitvirtino lentelės viršūnėje, per 34 rungtynes iškovojo 30 pergalių ir net 5 taškais aplenkė antrąją vietą užėmusią Vitorijos „Baskonia“.

„Real“ nuotaiką truputį sugadino paskutiniajame ture išvykoje patirtas pralaimėjimas Las Palmaso „Herbalife“ ekipai, kuriai pavyko nutraukti naujųjų Eurolygos čempionų 11 pergalių seriją ACB lygoje. Kita vertus, ši nesėkmė nebegalėjo pakenkti „baltiesiems“.

Be „Real“ ir „Baskonia“, į atkrintamąsias varžybas taip pat pateko šių metų Ispanijos taurės laimėtoja „Barcelona“, čempionės vardą ginanti „Valencia“, „Herbalife“, Andoros „MoraBanc“, Malagos „Unicaja“ ir San Kristobalio Lagūnos „Iberostar“.

Palyginti su praėjusiu sezonu, geriausiųjų aštuonetas visai nepasikeitė. Tos pačios komandos atkrintamosiose varžybose kovojo ir prieš metus.

Ketvirtfinalio serijos, kuriose bus kovojama iki dviejų pergalių, prasidės sekmadienį.

Ispanijos klubai atkrintamosiose varžybose kovos ne tik dėl čempiono vardo, bet ir dėl kelialapio į Eurolygą. „Real“, „Barcelona“ ir „Baskonia“ turi neterminuotas Eurolygos licencijas, o dar viena Ispanijos atstove svarbiausiame žemyno turnyre taps komanda, kuri užims aukščiausią vietą tarp likusių ekipų.

Geriausiųjų penketai – be ispanų

Dar prieš paskutinįjį ACB lygos turą buvo paskelbti geriausi sezono žaidėjai. Į pirmąjį geriausiųjų penketą buvo išrinkti „Real“ gynėjas slovėnas Luka Dončičius, Saragosos „Tecnyconta“ gynėjas amerikietis Gary Nealas, Madrido „Estudiantes“ puolėjas amerikietis Sylvenas Landesbergas, „Baskonia“ puolėjas gruzinas Tornikė Šengelija ir San Sebastiano „Gipuzkoa“ vidurio puolėjas olandas Henkas Norelas.

Į antrąjį penketą pateko „Real“ gynėjas argentinietis Facundo Campazzo, „Barcelona“ gynėjas prancūzas Thomas Heurtelis, „Iberostar“ puolėjas lenkas Mateuszas Ponitka, „Valencia“ puolėjas juodkalnietis Bojanas Dubljevičius ir „Barcelona“ vidurio puolėjas kroatas Ante Tomičius.

Nei į pirmąjį, nei į antrąjį penketą nepateko nė vienas Ispanijos krepšininkas.

L.Dončičius dar buvo pripažintas geriausiu jaunu lygos žaidėju, o efektingiausiai žaidžiančio krepšininko prizą gavo Christianas Eyenga iš „Fuenlabrada“.

Du amerikiečiai G.Nealas ir S.Landesbergas iki paskutiniojo turo varžėsi dėl rezultatyviausio lygos žaidėjo vardo. Jų lenktynes laimėjo paskutiniuose turuose rezultatyviau žaidęs G.Nealas, kurio vidurkis – 20,6 taško.

Į rezultatyviausių žaidėjų dešimtuką pateko du buvę LKL klubų krepšininkai. Penktąją vietą užėmė „Fuenlabrada“ gynėjas kroatas Marko Popovičius (vid. 15,2 tšk.), dešimtąją – „Unicaja“ gynėjas serbas Nemanja Nedovičius (vid. 13,6 tšk.).

Sevilijos ir Bilbao nuopolis

ACB lyga turėtų prarasti du ilgai jos žemėlapyje buvusius miestus Seviliją ir Bilbao. Šių miestų komandos užėmė dvi paskutines vietas ir turėtų iškristi į antrąją lygą.

Sevilijos klubas stipriausioje šalies lygoje be pertraukų žaidė nuo 1989 metų, Bilbao klubas – nuo 2004 metų. Tiesa, šį dešimtmetį ir Sevilijos, ir Bilbao krepšinis jau išgyveno labai sunkius laikus – prieš kelis sezonus abu klubai dėl milžiniškų skolų stovėjo ant bankoto slenksčio. Išspręsti didžiausias finansines problemas jiems pavyko, bet šiais metais nei vienas, nei kitas neišsigelbėjo nuo iškritimo.

O geriausiais laikais abiem šioms komandoms trūko labai nedaug, kad iškovotų ACB lygos auksą. Sevilijos ekipa 1996 ir 1999 metais, o Bilbao klubas 2011 metais žaidė Ispanijos pirmenybių finale.

Iškrentančias komandas pakeis du stipriausi antrosios lygos klubai. Pirmąjį kelialapį iškovojo antrosios lygos reguliariojo sezono nugalėtoju tapęs Lugo „Breogan“, o kito kelialapio likimas paaiškės per atkrintamąsias varžybas.

Šiuo metu antrojoje lygoje žaidžiamas pusfinalio etapas, kuriame kovoja net trys legionierių iš Lietuvos turinčios ekipos. Į ACB lygos duris beldžiasi „Prat“ su Martynu Andriuškevičiumi, Manresos ICL su Jokūbu Gintvainiu ir „Palencia“ su Deividu Bušma. Pusfinalyje taip pat rungtyniauja „Melilla“ komanda.

Įdomu, kad iš šios ketveriukės tik Manresos klubas yra žaidęs ACB lygoje. Tuo tarpu Palensijos ir Melilijos komandos užpernai iškovojo kelialapius, bet jais nepasinaudojo dėl pernelyg aukštų ACB struktūros reikalavimų.

34-asis turas. Santjago „Obradoiro“ (E.Bendžius nežaidė) – Vitorijos „Baskonia“ 77:83, Badalonos „Joventut“ (S.Kulvietis 5) – Malagos „Unicaja“ 85:78, Burgoso „San Pablo“ (D.Gailius 6) – Bilbao „Retabet“ 90:86, Las Palmaso „Herbalife“ – Madrido „Real“ 88:78, Andoros „Morabanc“ – „Valencia“ 87:69, „Barcelona“ – Saragosos „Tecnyconta“ 100:84, Mursijos UCAM – Madrido „Estudiantes“ 71:77, „Fuenlabrada“ – San Sebastiano „Gipuzkoa“ 84:70, Sevilijos „Real Betis“ – Lagūnos „Iberostar“ 62:109.

Galutinė rikiuotė: 1. „Real“ – 30, 2. „Baskonia“ – 25, 3. „Barcelona“ – 24, 4. „Valencia“ – 22, 5. „Herbalife“ – 20, 6. „MoraBanc“ – 19, 7. „Unicaja“ – 19, 8. „Iberostar“ – 19, 9. „Fuenlabrada“ – 17, 10. UCAM – 17, 11. „Estudiantes“ – 17, 12. „Obradoiro“ – 14, 13. „Gipuzkoa“ – 13, 14. „San Pablo“ – 13, 15. „Joventut“ – 12, 16. „Tecnyconta“ – 10, 17. „Retabet“ – 8, 18. „Real Betis“ – 7.

Ketvirtfinalyje iki dviejų pergalių žais: „Real“ – „Iberostar“, „Baskonia“ – „Unicaja“, „Barcelona“ – „MoraBanc“ ir „Valencia“ – „Herbalife“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.