EUROLYGA 2023

Joną Valančiūną į Torontą atvedęs italas užsiminė – turi permainų nuojautą

Maurizio Gherardini vis dar stengiasi nepraleisti nė vienų įdomesnių „Toronto Raptors“ rungtynių. Patyręs krepšinio pasaulio vilkas su malonumu stebi tai, kaip kelią į sėkmę prasiskynė jo didysis projektas – Jonas Valančiūnas. Tačiau grįžkime dešimtmečiu atgal.

M.Gherardini nuo pat pradžių neabejojo, jog J.Valančiūnui pavyks įsitvirtinti NBA.<br> M.Kulbio ir AFP/Scanpix nuotr.
M.Gherardini nuo pat pradžių neabejojo, jog J.Valančiūnui pavyks įsitvirtinti NBA.<br> M.Kulbio ir AFP/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūnas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūnas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūnas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūnas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūnas NBA naujokų biržoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūnas NBA naujokų biržoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.Gherardini.<br> fenerbahce.com nuotr.
 M.Gherardini.<br> fenerbahce.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-05-30 07:02, atnaujinta 2018-05-30 13:52

2008-ųjų Europos šešiolikmečių čempionatas Italijoje. Lietuvos rinktinė džiaugiasi auksu, o didžiausia šalies viltis J.Valančiūnas keliauja atsiimti naudingiausio pirmenybių žaidėjo prizo. Tuo metu „Raptors“ viceprezidento pareigas ėjęs M.Gherardini iš tribūnų rašo žinutę klubo vadovybei Toronte – lietuvis privalo atsidurti jų radare.

„Nuo to čempionato pradėjau nuolat sekti Jono žaidimą. Kai vykdavau į Europą stebėti žaidėjų, visada pirmiausia užmesdavau akį ir į jį.

Savaime suprantama, Jonui neprireikė daug laiko, kad atsidurtų visų skautų dėmesio centre“, – pažintį su lietuviu prisiminė dabar Stambulo „Fenerbahce“ klubo generaliniu vadybininku dirbantis 62-ejų M.Gherardini.

Pasikvietė nesuabejojęs

Nuo 2010-ųjų iki 2012-ųjų M.Gherardini nebeskaičiavo savo reisų iš Toronto į Europą ir atgal. Tuomet „Raptors“ viceprezidento pareigas ėjęs italas Senajame žemyne stebėjo visą būrį potencialių naujokų.

Tačiau J.Valančiūnas nebuvo tik vienas iš jų. Karjeros pamatus „Lietuvos ryto“ sistemoje pasiklojęs puolėjas per porą metų tapo asmeniniu M.Gherardini taikiniu.

„Dėl to, kad turėtume pasikviesti Joną, neturėjau jokių dvejonių. Nuo tada, kai pamačiau jį Vilniuje, buvau visiškai tikras“, – kalbėdamas apie J.Valančiūno kelią į NBA galva linksėjo italas.

2011 metų NBA naujokų biržoje „Raptors“ aukštaūgį pasirinko penktuoju šaukimu, tačiau dar metams paliko tobulintis „Lietuvos ryte“.

Per tą laikotarpį M.Gherardini spėjo dar keliskart apsilankyti tiek Vilniuje, tiek J.Valančiūno gimtojoje Utenoje.

Kaip sako pats italas, nuo pat pažinties pradžios jis pajuto pareigą tapti žmogumi, kuris jaunam puolėjui nuties kelią iki NBA.

M.Gherardini ir neseniai 26-ąjį gimtadienį atšventusį J.Valančiūną iki šiol sieja bičiuliški santykiai.

„Joną vertinu ne tik dėl jo sugebėjimų aikštėje ir aukšto krepšinio intelekto. Jis yra ir labai protingas žmogus, atsidavęs savo darbui.

Jis tiesiog trokšta būti geriausias. Jonas visada buvo vyrukas, kuris negaili laiko papildomoms treniruotėms ir turi nepriekaištingą darbo etiką“, – krepšininką gyrė italas.

Galimybių riba – dar toli

J.Valančiūnas neseniai baigė savo šeštąjį ir patį geriausią sezoną NBA. Jo pabaigą aptemdė tik slogus komandos finišas – „Raptors“ žygį Rytų konferencijoje baigė pusfinalio serijoje 0:4 nusileisdama „Cleveland Cavaliers“.

„Tai sėkmingas sezonas su labai karčia pabaiga. Kai tave serijoje sudaužo 0:4 po tokio gero reguliariojo sezono, būna labai skaudu.

Tačiau Jonui metai buvo solidūs ir aš neabejoju, kad jis gali dar geriau. Jis gali rinkti daugiau taškų, nors dabar jį dažniau mato kaip gerą kovotoją dėl kamuolių ar užtvarų statytoją“, – kalbėjo M.Gherardini.

J.Valančiūnas šį sezoną per rungtynes rinko vidutiniškai po 12,7 taško ir 8,6 atkovoto kamuolio.

Nors tai nėra geriausi jo statistiniai rodikliai karjeroje, specialistai mato didelį žingsnį į priekį beveik visuose žaidimo aspektuose.

Tiesa, gynyba vis dar yra viena iš labiausiai pastebimų silpnųjų J.Valančiūno vietų.

„Kuo jis darosi vyresnis, tuo daugiau turi dirbti puolime. Kai tau 26-eri, automatizmas žaidime jau yra išsivystęs, o ypač gynyboje. Nėra taip, kad treneris liepia geriau gintis ar rinkti kamuolius ir tu staigiai tai padarai.

Kitaip yra puolime, kur gali tobulėti lengviau – tereikia plėsti savo arsenalą. Kai Jonas pradės patikimiau mesti iš toliau, jis bus žymiai pavojingesnis ir labiau gerbiamas varžovų“, – dėstė M.Gherardini.

Italo nė kiek nenustebino tai, kad J.Valančiūnas šį sezoną pradėjo mėtyti tritaškius ir iš viso jų pataikė net 30 (40 proc. taiklumas), kai per visą praėjusią NBA karjerą buvo pataikęs vos vieną.

„Apie tai, kad reikia pradėti mėtyti iš toli, su Jonu esame kalbėję dar gerokai anksčiau. Juk jis turi puikų metimą ir jaučia kamuolį. Jam tereikia tik treniruočių“, – tikino M.Gherardini.

Ateitis Toronte nenuspėjama

Nors J.Valančiūnas po šio sezono tapo labai svarbia „Raptors“ dalimi, jis dėl savo ateities negali būti tikras.

Po to, kai klubą paliko treneris Dwane'as Casey, Toronte tvyro laukimo nuotaikos.

„Viso Toronto ateitis dabar yra klausimas. Pirmiausia reikia sulaukti naujo trenerio paskelbimo, – kalbėjo M.Gherardini. – Bet man po šio sezono liko toks įspūdis, kad „Raptors“ laukia pokyčiai, dideli pokyčiai.

Sunku pasakyti, kas konkrečiai tai bus, bet pemainų turėtų būti nemažai... Gal tai palies ir Joną. Bet tai tiksliai žino tik pats Masai'us (M.Ujiri, „Raptors“ vadovas, – red.)“.

Kol kas spėlionių, kas galėtų pakeisti D.Casey, daugiau nei konkrečių žinių.

JAV žiniasklaida praneša, kad „Raptors“ vadovybė kalbėjosi su D.Casey asistentais Nicku Nurse’u ir Rexu Kalamianu, Toronto dukterinę komandą treniravusiu Jerry Stackhouse’u bei „San Antonio Spurs“ štabui priklausiusiu italu Ettore Messina.

J.Valančiūno sutartis su „Raptors“ galios dar dvejus metus.

Naujo J.Valančiūno gali tekti palaukti

„Raptors“ vadovybę 2013 metais palikęs M.Gherardini apgailestauja, kad jam dėl kalno darbų Stambule pastaruoju metu jaunus talentus stebėti tenka nedažnai.

Tačiau kai tik yra proga, jis nepraleidžia galimybės pakeliauti po Europos miestus ir savo akimis pamatyti dominančius krepšininkus.

Neseniai su „Fenerbahce“ viešėdamas Belgrade vykusiame Eurolygos finalo ketverte, M.Gherardini spėjo užsukti ir į jaunimo turnyro rungtynes.

„Mačiau, kaip „Lietuvos ryto“ jaunimo komanda sužaidė turnyro finalą. Man jie paliko tikrai gerą įspūdį, ypač Deividas Sirvydis ir Marekas Blaževičius, – tiksliai tardamas pavardes pasakojo italas. – Jie labai įdomūs žaidėjai. Pamatysime, kaip jiems seksis“.

Tačiau M.Gherardini iškart suskubo priminti, kad spręsti apie tokių jaunų žaidėjų perspektyvas yra pavojinga.

Tai jam gerai parodė J.Valančiūno atvejis – aukštaūgis iš 2009-aisiais Eurolygos jaunimo turnyre sidabrą užsikabinusios „Lietuvos ryto“ ekipos vienintelis žaidžia aukščiausiame lygyje.

„Susideda labai daug skirtingų veiksnių. Klubai, agentai, vadybininkai... Niekas nežino, ar jauni žaidėjai gaus šansą profesionalioje komandoje.

Daugeliu atveju tai tampa problema, nes klubai negali sau leisti dažnai remtis jaunimu. Tai tarsi uždaras ratas.

Jį galima pralaužti tik tuomet, jei labai tiki kažkieno talentu. O taip nutinka ne kiekvieną dieną“, – apibendrino M.Gherardini.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.