EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkai tapo keturių Europos šalių čempionais

Užsienio klubuose žaidę Lietuvos krepšininkai šiais metais tapo keturių Europos šalių čempionais. Legionieriaus duoną krimtę lietuviai padėjo savo klubams triumfuoti Italijos, Graikijos, Latvijos ir Rumunijos pirmenybėse. Iš viso legionieriai iš Lietuvos šį sezoną buvo pasklidę 25 Europos šalyse (skaičiuojant tik pirmosios pakopos klubus). 

 L. Lekavičius triumfavo Graikijoje, M.Kuzminskas ir A.Gudaitis džiaugėsi pergale Italijoje.<br> Lrytas.lt montažas
 L. Lekavičius triumfavo Graikijoje, M.Kuzminskas ir A.Gudaitis džiaugėsi pergale Italijoje.<br> Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2018, 2:15 PM

Pasiekė svarbiausią tikslą

Visą kelią nuėjo ir po paskutiniųjų sezono rungtynių aukso apdovanojimais pasipuošė šeši Lietuvos krepšininkai: Milano „Olimpia“ aprangą vilkėję Artūras Gudaitis ir Mindaugas Kuzminskas (Italija), Atėnų „Panathinaikos“ gynėjas Lukas Lekavičius (Graikija), „Ventspils“ aukštaūgis Julius Jucikas (Latvija) bei „Oradea“ atstovavę Vaidas Kariniauskas ir Artūras Valeika (Rumunija).

Jų komandos vasaros pradžioje tapo nacionalinėmis čempionėmis. 

Sąlyginai Italijos čempionu galima vadinti ir Mantą Kalnietį. Jis „Serie A“ turnyre nežaidė nė vienerių rungtynių, bet visą sezoną buvo įtrauktas į „Olimpia“ paraišką. 

A.Gudaitis, L.Lekavičius ir J.Jucikas tik šį sezoną pirmą kartą rungtyniavo užsienio klubuose. Gerokai daugiau legionieriaus patirties turintys M.Kuzminskas ir A.Valeika svetur iškovojo pirmuosius titulus. 

Tuo tarpu V.Kariniauskas tos pačios šalies čempionu tapo antrus metus paeiliui. Tiesa, pernai jis auksą iškovojo atstovaudamas kitai komandai Klužo „Banca Transilvania“. 

Čempionu šiais metais tapo ir vienas Lietuvos treneris. Sezonui jau prasidėjus į Talino „Kalev-Cramo“ pakviestas Donaldas Kairys padėjo šiam klubui apginti Estijos čempiono vardą. 

Visų spalvų medaliai

Latvijos ir Rumunijos lygose Lietuvos krepšininkai iškovojo visų trijų spalvų medalius. 

Latvijos pirmenybių finale „Ventspils“ nuskriaudė čempiono vardą gynusį Rygos VEF klubą, kuriam atstovavo Arnas Labuckas. Tiesa, A.Labuckas nuo sausio mėnesio negalėjo padėti savo komandai dėl sunkios traumos. 

Pirmą kartą Latvijos pirmenybių bronzos medalius iškovojusioje „Jūrmala“ komandoje žaidė kitas lietuvis Denisas Krestininas. 
Rumunijos vicečempionu tapo Marius Runkauskas, gynęs Bukarešto „Steaua“ garbę, o bronzos medaliu buvo apdovanotas Adomas Drungilas iš „Banca Transilvania“. 

Beje, pernai A.Labuckas tapo Latvijos čempionu, o M.Runkauskas prieš trejus metus buvo ne tik Rumunijos čempionas, bet ir finalo serijos naudingiausias žaidėjas. 

Kitų šalių vicečempionais šį sezoną tapo dar keli lietuviai. Vokietijos lygoje svarbiausią mūšį pralaimėjo Berlyno ALBA su Mariumi Grigoniu, Austrijos lygoje – Gmundeno „Swans“ su Povilu Gaidžiu, Estijos lygoje – „Tartu Ulikool“ su Vyteniu Čižausku ir Juliumi Kazakausku. 

Kitos lietuvių pergalės

Europos turnyruose šiais metais pergalę šventė viena „lietuviška“ komanda – FIBA Europos taurę iškovojo Venecijos „Umana“, į kurią pernai perėjo Gediminas Orelikas. Tiesa, G.Oreliką ištiko toks pat likimas, kaip A.Labucką. Šis puolėjas dar sausį irgi patyrė sunkią traumą ir per svarbiausias sezono rungtynes liko užribyje.

Daugumai lietuvių komandų nesėkmingai susiklostė lemiamos nacionalinių taurių rungtynės. Tarp taurės laimėtojų šiais metais buvo tik vienas Lietuvos krepšininkas A.Drungilas iš „Banca Transilvania“. 

Tuo tarpu Madrido „Real“, kuriame tuo metu dar žaidė Jonas Mačiulis (Ispanija), ALBA su M.Grigoniu, Zeliona Guros „Stelmet“ su Martynu Gecevičiumi (Lenkija), „Oradea“ su V.Kariniausku ir A.Valeika, „Swans“ su P.Gaidžiu, Kopenhagos „Wolfpack“ su Edgaru Stanioniu ir Karoliu Vaškiu (Danija) suklupo taurės turnyro finale. 

Keli lietuviai prisidėjo prie pergalių antrosiose lygose. Ispanijos antrosios lygos čempionu tapusiam Lugo „Breogan“ trumpai atstovavo Rimantas Daunys (jis didžiąją sezono dalį žaidė „Breogan“ dublerių komandoje, tačiau apsivilko ir pagrindinės ekipos aprangą), o atkrintamąsias varžybas laimėjusio ir antrąjį kelialapį į ACB lygą iškovojusio Manresos ICL klubo gretose buvo Jokūbas Gintvainis. 

Tartonos „Bertram“ klubas su Pauliumi Soroku tapo Italijos antrosios lygos taurės laimėtoju. 

Kas žaidė įspūdingiausiai?

Tarp krepšininkų, žaidusių kitų šalių pirmosiose lygose, rezultatyviausi buvo 16,5 taško pelnydavęs E.Stanionis („Wolfpack“, Danija) ir 16,4 taško įmesdavęs V.Čižauskas („Tartu Ulikool“, Estija). Tiesa, šiedu krepšininkai rungtyniavo silpnuose turnyruose. 
Didžiosiose nacionalinėse lygose (lygose, kurių komandos turi teisę žaisti Eurolygoje) labiausiai pasižymėjo G.Orelikas. „Umana“ puolėjas iki traumos Italijos pirmenybėse pelnydavo 14,9 taško.

Dviženkliu rezultatyvumu galėjo pasigirti dar keli didžiųjų lygų lietuviai. Turkijos lygoje 14,6 taško įmesdavo „Trabzonspor“ gynėjas Šarūnas Vasiliauskas, 12,1 taško – Stambulo „Galatasaray“ gynėjas Adas Juškevičius, Italijos lygoje 12,1 taško pelnydavo Brindizio „Happy Casa“ vidurio puolėjas Tautvydas Lydeka, 10,7 taško – „Olimpia“ vidurio puolėjas A.Gudaitis, Vokietijos lygoje 12 taškų rinkdavo ALBA gynėjas M.Grigonis, Ispanijos lygoje 11 taškų įmesdavo Kompostelos Santjago „Obradoiro“ puolėjas Eimantas Bendžius, 10,4 taško – Burgoso „San Pablo“ puolėjas Deividas Gailius. 

Beje, LKL rezultatyviausias krepšininkas šį sezoną buvo 15,1 taško pelnydavęs „Šiaulių“ vidurio puolėjas Laurynas Birutis.
Tarp didžiosiose lygose žaidusių lietuvių pagal atkovotus kamuolius aiškiai pirmavo du „italai“ T.Lydeka (7,1) ir A.Gudaitis (7), o pagal rezultatyvius perdavimus – Š.Vasiliauskas (6,3), kuris Turkijos lygoje pagal šį rodiklį užėmė pirmąją vietą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio