EUROLYGA 2023

Nečempioniška Lietuvos krepšinio rinktinė – ką į ekipą pasikvietė D. Adomaitis

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė birželio pabaigoje per pasaulio čempionato atrankos rungtynes bus stipresnė negu lapkritį ir vasarį, kai buvo žaidžiami praėjusieji atrankos mačai. Tačiau net ir sustiprėjusioje komandoje čempionų bus nedaug. Tarp trenerio Dainiaus Adomaičio sąraše atsidūrusių trylikos pavardžių vėl nėra nė vieno Lietuvos čempiono Kauno „Žalgirio“ krepšininko, o ką tik pasibaigusiuose kitų šalių nacionalinių lygų finaluose savo komandoms iškovoti auksą padėjo vos trys žaidėjai.

Dainius Adomaitis <br>Indrė Pix/Fotokadras.lt nuotr.
Dainius Adomaitis <br>Indrė Pix/Fotokadras.lt nuotr.
Jonas Valančiūnas Druskininkuose organizavo savo vardo stovyklą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jonas Valančiūnas Druskininkuose organizavo savo vardo stovyklą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Mačiulis mielai žaistų Lietuvoje.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Mačiulis mielai žaistų Lietuvoje.<br>G.Šiupario nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Midaugas Kuzminskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 12:24 PM

Praėjusiose atrankos rungtynėse treneris D.Adomaitis negalėjo pasitelkti NBA ir Eurolygoje rungtyniavusių žaidėjų. Vasarą, klubų sezonui pasibaigus, šių kliūčių nebeliko, todėl į rinktinę atvyko septyni krepšininkai, kurių nebuvo rudenį ir žiemą.

Šį mėnesį po truputį ilgesnės pertraukos į komandą grįžta NBA rungtyniavę Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis, sezoną tarp NBA ir Eurolygos padalijęs Mindaugas Kuzminskas, Eurolygos klubams atstovavę Artūras Gudaitis, Mantas Kalnietis, Lukas Lekavičius ir Jonas Mačiulis.

Kai kurie krepšininkai į rinktinę atvyksta jau spėję gerokai paatostogauti. D.Sabonis paskutines klubų sezono rungtynes žaidė balandžio 29 d., J.Valančiūnas – gegužės 8 d., Adas Juškevičius – gegužės 12 d., Eimantas Bendžius – gegužės 24 d., J.Mačiulis – gegužės 28 d.

Dar daugiau laiko į krepšinio aikštę nežengė M.Kalnietis. Nors jo komanda sezoną baigė tik praėjusį savaitgalį, gynėjas nerungtyniavo nuo vasario 1 d.

Kiti Lietuvos rinktinės žaidėjai klubuose užtruko ilgiau ir nacionalinėse pirmenybėse kovojo iki birželio vidurio.

Nacionalinių lygų finaluose kovojo šeši Lietuvos rinktinėje žaisiantys krepšininkai. A.Gudaitis ir M.Kuzminskas ką tik padėjo Milano „Olimpia“ ekipai susigrąžinti Italijos čempionės vardą, o L.Lekavičius su Atėnų „Panathinaikos“ komanda triumfavo Graikijos lygoje.

Kitų trijų finalininkų nuotaika po paskutiniųjų sezono rungtynių buvo prastesnė. Marius Grigonis iš Berlyno ALBA bei Rokas Giedraitis ir Martynas Echodas iš Vilniaus „Lietuvos ryto“ tenkinosi sidabro apdovanojimais.

Dauguma į D.Adomaičio sąrašą patekusių krepšininkų savo komandose buvo vieni svarbiausių žaidėjų. Dešimties iš trylikos rinktinės krepšininkų rezultatyvumo vidurkis klubų varžybose buvo arba dviženklis, arba beveik dviženklis.

Su stipriausiais varžovais praėjusį sezoną kovojo NBA lygoje žaidžiantys J.Valančiūnas ir D.Sabonis. „Toronto Raptors“ vidurio puolėjas J.Valančiūnas stipriausioje pasaulio lygoje pelnydavo 12,9 taško ir atkovodavo 8,8 kamuolio, „Indiana Pacers“ puolėjas D.Sabonis įmesdavo 11,7 taško ir atkovodavo 7,5 kamuolio.

Abiejų lietuvių ekipos pateko į atkrintamąsias varžybas, o tarp rinktinės narių būtent šie krepšininkai praėjusį sezoną sužaidė daugiausiai rungtynių: J.Valančiūnas – 87, D.Sabonis – 81.

Sezono pradžioje „New York Knicks“ aprangą vilkėjęs M.Kuzminskas užjūryje žaidė tik 1 rungtynes, per kurias taškų nepelnė.

M.Kuzminskas pasitaisė žiemą perėjęs į „Olimpia“ komandą, kuriai atstovaudamas Eurolygoje įmesdavo 10,9 taško. Jo komandos draugo A.Gudaičio vidurkis Eurolygoje buvo 10,3 taško.

Nacionalinėse lygose daugelio Lietuvos rinktinės krepšininkų rezultatyvumas buvo labai panašus. Vokietijos lygoje M.Grigonio vidurkis buvo 12 taškų, Ispanijos lygoje E.Bendžiaus – 11 taškų, Turkijos lygoje A.Juškevičiaus – 10,7 taško, Italijos lygoje A.Gudaičio – 10,7 taško, M.Kuzminsko – 8,6 taško, Lietuvos lygoje Renaldo Seibučio – 13,3 taško, R.Giedraičio – 12,5 taško, M.Echodo – 9,6 taško, A.Juškevičiaus (iki išvykimo į Turkiją) – 13,2 taško, Rusijos lygoje J.Mačiulio – 9,5 taško.

Tiesa, A.Juškevičius iš Stambulo „Galatasaray“ ir E.Bendžius iš Kompostelos Santjago „Obradoiro“ pergalėmis džiaugdavosi retai. Jų komandos nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Konkurencija komandos viduje buvo per sudėtingas iššūkis ne tik sezonui vos įsibėgėjus su „Knikcs“ išsiskyrusiam M.Kuzminskui, bet ir dar trims Lietuvos rinktinės krepšininkams.

Labiausiai nukentėjo „Olimpia“ gynėjas M.Kalnietis, kuris dėl legionierių limito visai nebuvo registruojamas per Italijos lygos rungtynes, o žiemą galutinai prarado trenerio pasitikėjimą ir nebepatekdavo į dvyliktuką ir per Eurolygos mačus (Eurolygoje įmesdavo tik 4,5 taško).

Madrido „Real“ klube žaidęs J.Mačiulis sezono pradžioje irgi dėl legionierių limito nebūdavo registruojamas Ispanijos lygoje, bet prasibrovė į dvyliktuką, kai jo komandą praretino traumos. Vis dėlto puolėjas Madrido ekipoje rungtyniavo labai nedaug (pelnydavo 4,2 taško Ispanijos lygoje ir 3 taškus Eurolygoje) ir atsigavo tik pavasario pradžioje perėjęs į Krasnodaro „Lokomotiv“ klubą.

„Panathinaikos“ gynėjas L.Lekavičius neblogai pradėjo sezoną, bet paskui atsidūrė tokioje pačioje padėtyje, kokioje atsiduria jaunesnieji „Žalgirio“ krepšininkai. Kai Atėnų ekipa žaisdavo su gerokai silpnesnėmis Graikijos lygos komandomis, gynėjas aikštėje praleisdavo nemažai laiko, bet per Eurolygos rungtynes ar svarbiausius nacionalinės lygos mačus treneriai L.Lekavičiui skirdavo vos kelias minutes. Graikijos lygoje L.Lekavičius pelnydavo 7,2 taško, Eurolygoje – 3,9 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.