EUROLYGA 2023

Latvijos aštuoniolikmečių krepšinio rinktinė pralaimėjo serbams Europos čempionato finale

Latvijos aštuoniolikmečių krepšinio rinktinė Europos čempionato finale Rygoje sekmadienį pralaimėjo Serbijai rezultatu 90:99 (20:32, 21:22, 24:25, 25:20). Jaunuosius savo šalies krepšininkus palaikė tokios žvaigžės kaip Kristapas Porzingis, Davis ir Dairis Bertaniai, Rodionas Kurucas, Janis Timma, Janis Strelniekas, Janis Blūmas ir kiti.

Latvijos 18-mečių krepšinio rinktinė pralaimėjo serbams Europos čempionato finale. <br> FIBA.com nuotr.
Latvijos 18-mečių krepšinio rinktinė pralaimėjo serbams Europos čempionato finale. <br> FIBA.com nuotr.
 Kristapas Porzingis palaikė Latvijos 18-mečių rinktinę finale.<br> FIBA.com nuotr.
 Kristapas Porzingis palaikė Latvijos 18-mečių rinktinę finale.<br> FIBA.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 5, 2018, 11:49 PM, atnaujinta Aug 6, 2018, 12:01 AM

Serbijos rinktinėje Marko Pecarskis ir Filipas Petruševas kartu surinko 63 taškus iš 99. Pirmasis pelnė 34 taškus, o antrasis – 29. Latvių komandoje vėl išsiskyrė Artūras Žagaras, kuris įmetė 26 taškus ir atliko 11 rezultatyvių perdavimų.

Šioms rungtynėse teisėjavo lietuvis Gytis Vilius.

Serbijos aštuoniolikmečiai Europos čempionato auksą laimėjo antrus metus iš eilės ir ketvirtąjį kartą istorijoje.

Latviai užėmė aukščiausią vietą savo istorijoje. Iki šiol Latvijos jaunių rinktinės geriausias pasiekimas Europos čempionatuose buvo bronzos medaliai 2007 ir 2010 metais.

Latvija (U18) – Serbija (U18) – 90:99 (20:32, 21:22, 24:25, 25:20). 

Latvija: Artūras Žagaras 26, Valters Veveris 20, Arturas Kurucas 14, Adrianas Snipke 8, Davidas Viksne 7, Kristapas Kilpis 6, Anrijus Miska 5 taškai.

Serbija: Marko Pecarskis 34, Filipas Petruševas 29, Zoranas Paunovičius 17, Daliboras Iliučius 9, Pavle Kuzmanovičius 3 taškai.

Trečiąją vietą užėmė ir bronzos medalius iškovojo Prancūzija, 79:70 (11:14, 15:24, 28:22, 25:10) įveikusi Rusiją.

Lietuvos rinktinė vienintelį pralaimėjimą patyrė ketvirtfinalio mače su rusais 77:79, o grupės turnyro pirmosiose rungtynėse nugalėjo būsimąją čempionę Serbiją 92:87. Lietuviai liko penktojoje pozicijoje. Jie kartu su serbais, latviais, prancūzais ir rusais dalyvaus 2019 metų pasaulio čempionate (U19).

Pamelavo ir trečiasis kartas

Jaunieji Serbijos krepšininkai prieš pusantros savaitės Europos 18-mečių vaikinų čempionatą pradėjo pralaimėjimu Lietuvos rinktinei. Tačiau paskui Serbijos komanda nebeklupo ir sekmadienį vakare džiaugėsi žemyno pirmenybių aukso medaliais, kuriuos iškovojo finale nugalėjusi turnyro šeimininkę Latvijos komandą. Bronzos medalius laimėjo Prancūzijos ekipa, mažajame finale įveikusi Rusijos komandą.

Tuo tarpu Lietuvos krepšinio pamaina tenkinosi penktąja vieta ir kelialapiu į kitų metų pasaulio čempionatą.

Praėjusį sezoną Belgrado „Partizan“ komandai atstovavęs M.Pecarski, buvusio Jugoslavijos rinktinės žaidėjo Miroslavo Pecarski sūnus, spindėjo ne vien finale. Jis buvo rezultatyviausias viso turnyro žaidėjas (vid. 24,7 tšk.), pirmavo pagal atkovotus kamuolius (vid. 11 tšk.) ir neturėjo konkurentų renkant naudingiausią Europos čempionato krepšininką.

 

Į geriausių žaidėjų penketą kartu su M.Pecarski pateko jo komandos draugas Filipas Petruševas, latvis Artūras Žagaras, prancūzas Joelis Ayayi ir rusas Nikita Michailovskis. Beje, latvis A.Žagaras žaidžia Badalonos „Joventut“ komandoje ir praėjusį sezoną debiutavo ACB lygoje.

Serbijos vaikinai šios amžiaus grupės aukso medalius iškovojo ketvirtąjį kartą. Serbai 18-mečių čempionate triumfavo ir pernai, o abu šįmetės komandos lyderiai M.Pecarski bei JAV besimokantis F.Petruševas žaidė šios amžiaus grupės rinktinėje ir praėjusią vasarą.

Tuo tarpu Latvijos jaunimas dar nėra tapęs nė vienos amžiaus grupės Europos čempionu. Trys Latvijos rinktinės žaidė finale, bet visos trys lemiamas rungtynes pralaimėjo. 2013 metais sidabras atiteko Latvijos 20-mečiams, 2014 metais – 16-mečiams ir šiais metais – 18-mečiams. Beje, 2014 metų Europos 16-mečių čempionatas, kaip ir šių metų 18-mečių pirmenybės, vyko Latvijoje.

Pateko į pasaulio čempionatą

Gedimino Petrausko treniruojami Lietuvos vaikinai Liepojoje ir Rygoje laimėjo šešerias iš septynerių rungtynių, bet užėmė tik penktąją vietą. 

Paskui mūsų šalies krepšininkai išliejo pykti ant kitų dviejų varžovų. Šeštadienį pusfinalyje dėl 5-8 vietos lietuviai sutriuškino Didžiąją Britaniją 100:68, o sekmadienį rungtynėse dėl penktosios vietos – Vokietiją 83:55

Beje, liepą Vokietijoje vykusiame Europos 20-mečių čempionate Lietuvos rinktinė irgi laimėjo šešerias iš septynerių rungtynių, bet užėmė dar žemesnę vietą – devintąją. Mūsų šalies 20-mečiai vienintelį pralaimėjimą patyrė aštuntfinalyje žaisdami su ispanais (70:75).

Žaidė ne visi geriausi

Lietuvos rinktinėje per Europos čempionatą naudingiausiai žaidė Erikas Venskus (13,7 tšk., 6,4 atk. kam.), Rokas Jokubaitis (12,9 tšk., 5,6 rez. perdav.), Deividas Sirvydis (12,7 tšk.) ir Simas Jarumbauskas (11,9 tšk.). E.Venskus ir R.Jokubaitis praėjusį sezoną žaidė Kauno „Žalgirio“ dubleriuose, D.Sirvydis ir S.Jarumbauskas – Vilniaus „Perle“ („Ryto“ dubleriuose).

Prieš dvejus metus vykusiame Europos 16-mečių čempionate, kuriame šios kartos krepšininkai iškovojo sidabro medalius (finale pralaimėjo ispanams), komandos lyderiai buvo Dovydas Giedraitis (jis buvo išrinktas į turnyro geriausių žaidėjų penketą) ir Tomas Balčiūnas.

Tačiau šiais metais D.Giedraitis pelnydavo tik 4,4 taško, o T.Balčiūnas rinktinėje visai nežaidė.

Beje, abu šie vaikinai krepšinio paslaptis kremta Ispanijoje: D.Giedraitis – Madrido „Estudiantes“, T.Balčiūnas – Sevilijos „Real Betis“ klube.

Šią vasarą rinktinei trūko ne tik T.Balčiūno, bet ir dar vieno svarbaus krepšininko. Dėl čiurnos traumos bendraamžiams negalėjo padėti jau ir Eurolygoje debiutavęs „Žalgirio“ gynėjas Martynas Arlauskas.

Net nežaidžiant M.Arlauskui, rinktinėje buvo krepšininkų, išbandžiusių jėgas LKL čempionate. Tai – D.Sirvydis („Rytas“), R.Jokubaitis („Žalgiris“) ir Šarūnas Valunta (Pasvalio „Pieno žvaigždės“). Tiesa, visi trys jaunuoliai stipriausioje šalies lygoje žaidė vos po kelerias rungtynes ir beveik neturėjo įtakos komandų rezultatams.

Nutrūko medalių serija

Lietuvos vaikinai šios amžiaus grupės varžybose yra laimėję aštuonis medalių komplektus: du aukso, keturis sidabro ir du bronzos.

Lietuviai geriausiai pasirodė 1994 metais (rinktinės lyderiai buvo K.Šeštokas, A.Jurkūnas ir K.Marčiulionis; toje komandoje žaidė ir Š.Jasikevičius) bei 2010 metais (J.Valančiūnas, D.Pukis, D.Redikas), kuomet tapo Europos 18-mečių čempionais.

Praėjusiais metais mūsų šalies vaikinai buvo rezervavę vietą ant garbės pakylos. 2015 metais šios amžiaus grupės rinktinė iškovojo bronzos medalius (M.Varnas, T.Sedekerskis, M.Echodas), 2016 metais – sidabro (A.Kulboka, G.Masiulis, T.Sedekerskis), 2017 metais – vėl bronzos (A.Velička, L.Uleckas, E.Venskus).

Deja, šią vasarą prizinė serija nutrūko.

Žaidė kone visa Europa

Europos 18-mečių čempionatas vyko trijose pakopose (A pakopoje žaidė 16 komandų, B pakopoje – 24, C pakopoje – 9). FIBA Europos zona turi 50 narių, o šią vasarą oficialiose varžybose nedalyvavo tik jaunieji Andoros krepšininkai.

Silpniausios C pakopos nugalėtoja tapo Kosovo rinktinė, o paskutinę vietą užėmė Maltos vaikinai.

B pakopos turnyras sekmadienį baigėsi Skopjėje. Finale Nyderlandų vaikinai netikėtai sutriuškino Slovėnijos krepšininkus 86:57, o bronzos medalius iškovojo Belgijos komanda.

Šios trys komandos kitąmet kils į A pakopą, kurioje pakeis Latvijoje tris paskutines vietas užėmusias Graikijos, Ukrainos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktines.

Kitas vietas užėmė: 7. Didžioji Britanija, 8. Juodkalnija, 9. Ispanija, 10. Italija, 11. Kroatija, 12. Turkija, 13. Suomija, 14. Graikija, 15. Ukraina, 16. Bosnija ir Hercegovina. Penkios geriausios komandos iškovojo kelialapius į 2019 m. pasaulio vaikinų (iki 19 m.) čempionatą. Trys blogiausios komandos iškrito į B pakopą, o jas pakeis šiais metais B pakopoje medalius laimėję Nyderlandai, Slovėnija ir Belgija.

 

Lietuvos rinktinėje naudingiausiai žaidė: E.Venskus (13,7 tšk., 6,4 atk. kam.), R.Jokubaitis (12,9 tšk., 5,6 rez. perdav.), D.Sirvydis (12,7 tšk.) ir S.Jarumbauskas (11,9 tšk.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.