EUROLYGA 2023

Nesusitarimų krepšinyje padariniai: lietuvių pasiruošimas gerokai skiriasi nuo varžovų

Nors Lietuvos krepšinio federacija ketino šalies rinktinės treniruočių stovyklą pradėti rugpjūčio 30 d., klubų interesai privertė pakeisti planus. Geriausi Lietuvos krepšininkai pasaulio pirmenybių atrankos antrajam etapui pradės rengtis rugsėjo 6 d. ir iki tol sužais tik vienerias, vietoj dvejų numatytų, draugiškas rungtynes.

 Kol Lietuvos rinktinė tik ruošiasi susirinkti, kitos jau treniruojasi.<br> Archyvo nuotr.
 Kol Lietuvos rinktinė tik ruošiasi susirinkti, kitos jau treniruojasi.<br> Archyvo nuotr.
 Lietuvos rinktinė pasiruošimą pradės rugsėjo 6 dieną.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Lietuvos rinktinė pasiruošimą pradės rugsėjo 6 dieną.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Lenkijos rinktinė turi problemų ir nukėlė pasiruošimą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lenkijos rinktinė turi problemų ir nukėlė pasiruošimą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Slovėnijos rinktinė neteko kelių svarbių krepšininkų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Slovėnijos rinktinė neteko kelių svarbių krepšininkų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prancūzijos krepšininkai ruoštis pradės rugsėjo 5 dieną.<br>AP nuotr.
Prancūzijos krepšininkai ruoštis pradės rugsėjo 5 dieną.<br>AP nuotr.
N.Vučevičius nepadės Juodkalnijos ekipai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
N.Vučevičius nepadės Juodkalnijos ekipai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 4, 2018, 12:22 PM, atnaujinta Aug 11, 2022, 3:32 PM

Palyginti su daugeliu kitų Europos šalių rinktinių, lietuviai treniruosis gana trumpai – nemažai nacionalinių komandų stovyklauti pradėjo dar rugpjūčio pabaigoje. Kita vertus, prieš šį atrankos langą planus keitė ir stovyklos pradžią nukėlė ne vien Lietuvos rinktinė.

Kroatai ruošiasi, olandai laukia

Lietuvos rinktinė šį mėnesį žais dvejas pasaulio čempionato atrankos rungtynes rugsėjo 14 d. išvykoje su Kroatija ir rugsėjo 17 d. namie su Nyderlandais.

Kroatai vos prasibrovė į antrąjį etapą, bet yra nusiteikę nekartoti klaidų ir į treniruočių stovyklą susibūrė jau rugpjūčio 29 d., o šią savaitę žais dvejas draugiškas rungtynes su Europos čempione Slovėnijos ekipa (Varaždine ir Celėje).

Į Kroatijos rinktinę atvyko keturi NBA klubų žaidėjai Bojanas Bogdanovičius, Dario Šaričius, Ivica Zubacas bei Ante Žižičius, o pavėlavęs prisidės ir Eurolygos veteranas Krunoslavas Simonas.

Vis dėlto treneris Draženas Anzulovičius sulaukė ne visų geriausiųjų. Pasaulio čempionato atrankos rungtynėse vėl nežais su Kroatijos krepšinio vadovais smarkiai apsipykęs Mario Hezonja ir Draganas Benderis.

Kroatų ir lietuvių rungtynės vyks nedideliame Osijeko mieste (apie 100 tūkst. gyventojų), 3,5 tūkst. vietų turinčioje „Gradski vrt“ arenoje. Bilietai kainuoja 70 ir 100 kunų (9,5 ir 13,5 euro).

Tuo tarpu Nyderlandų rinktinė treniruotis pradės vėliausiai tarp visų 24 į antrąjį atrankos etapą patekusių komandų. „Oranžiniai“ rengtis rungtynėms su vengrais ir lietuviais pradės tik rugsėjo 10 d. Olandų treneris Toonas van Helfterenas norėjo surengti ilgesnę stovyklą, bet jam sukliudė tai, kad geriausių šalies krepšininkų anksčiau neišleido užsienio klubai.

Nežinia lenkų stovykloje

J grupėje taip pat žaidžia Italijos, Vengrijos ir Lenkijos rinktinės. Lietuviai su italais susitiks lapkritį ir vasarį, o su vengrais ir lenkais jau sužaidė pirmajame etape.

Italai treniruotis pradėjo dar anksčiau nei kroatai. Treneris Romeo Sachetti savo krepšininkams taktikos planus braižė jau rugpjūčio 25 d.

Į Italijos komandą, kaip ir vasaros pradžioje, neatvyko nė vienas NBA krepšininkas (Marco Belinelli ir Danilo Gallinari), taip pat nėra Danielio Hacketto ir Sandro Gentilės, tačiau šįkart nacionalinės komandos aprangą vilkės pasaulio čempionato atrankoje dar nė vienerių rungtynių nežaidę Stambulo „Fenerbahče“ aukštaūgiai Luigi Datome ir Nicolo Melli.

Atrankos turnyro pirmajame etape lietuvių dukart įveikta Vengrijos rinktinė prakaitą lieja nuo rugpjūčio 27 d. Į komandą vėl neatvyko „Barcelona“ gynėjas Adamas Hanga, nespėjęs atsigauti po vasaros pradžioje atliktos kairiojo kelio operacijos, bet visi kiti trenerio Stojano Ivkovičiaus pakviesti žaidėjai yra pasirengę ginti šalies garbę.

Prieš šį atrankos langą visiškai susijaukė Lenkijos rinktinės planai. Lenkai iš pradžių buvo numatę stovyklą pradėti rugpjūčio 31 d., bet paaiškėjus, kad užsienio klubams atstovaujantys krepšininkai negalės atvykti taip anksti, data buvo nukelta. Tik praėjusį savaitgalį treneris Mike‘as Tayloras paskelbė, kad pirmąją treniruotę surengs rugsėjo 5 d.

Vis dar lieka nemažai klausimų ir dėl sudėties, bet manoma, kad Lenkijos komandoje žais visi geriausi krepšininkai, kurie rungtyniavo per praėjusius rinktinių langus. Lenkai netgi tikisi, jog į komandą grįš natūralizuotas amerikietis A.J.Slaughteris.

Pluša jau pusę mėnesio

Ilgiausią treniruočių stovyklą surengė Turkijos rinktinė (I grupė). Jos krepšininkai susibūrė dar rugpjūčio 13 d., o rugpjūčio antroje pusėje beveik dvi savaites praleido Slovėnijoje.

Treneris Ufukas Sarica nuo šios stovyklos atleido ryškiausias žvaigždes, bet komandai praėjusią savaitę grįžus į Stambulą, prie jos prisidėjo ir trys NBA rungtyniaujantys turkai Ersanas Ilyasova, Cedi Osmanas bei Furkanas Korkmazas. Į rinktinę vėluoja tik neseniai natūralizuotas amerikietis Scottas Wilbekinas.

Patenkintas rankas trina ir Čekijos rinktinės (K grupė) treneris Ronenas Ginzburgas. Jis su dvylika krepšininkų iš Čekijos klubų dirbo nuo rugpjūčio 15 d. Nuo rugsėjo pradžios pradėjo rinktis ir legionieriai, o žaisti rinktinėje šįkart pažadėjo visi geriausieji. Atvykti į komandą turėtų ir vienintelis NBA rungtyniaujantis čekas Tomašas Satoransky, ir abu Eurolygos klubų aprangą vilkintys šios šalies aukštaūgiai Janas Vesely bei Ondrejus Balvinas.

Ta proga čekai netgi paskaičiavo, kad jų rinktinė namie stipriausios sudėties oficialių rungtynių nežaidė nuo 2009 metų.

Kaimynų nuostoliai

Lietuvos rinktinė prieš atrankos rungtynes sužais vieną draugišką mačą su Latvijos nacionaline komanda (I grupė). Latviai treniruotis pradėjo rugpjūčio 27 d., bet du Pirėjo „Olympiakos“ krepšininkai Janis Timma ir Janis Strėlniekas prie komandos draugų prisidės vėliau – rugsėjo 5 d.

Latviai šįkart kovos be daugelio geriausių žaidėjų. „New York Knicks“ žvaigždė Kristapas Porzingis gydosi sunkią traumą, dėl kurios į aikštę veikiausiai grįš tik kitais metais, Davis Bertanas ir Rodionas Kurucas dirba pagal NBA klubų sudarytą asmeninę programą. Atvykti į rinktinę atsisakė ir keli Eurolygos klubų žaidėjai: Rolandas Šmitas (rengiasi debiutuoti „Barcelona“ komandoje), Dairis Bertanas (Milano „Olimpia“), Žanis Peineris (Stambulo „Daruššafaka“) bei Anžejus Pasečnikas (Las Palmaso „Herbalife“).

Lietuvos rinktinė šį mėnesį turėjo išbandyti jėgas ir su Suomijos komanda (K grupė), kurios krepšininkai po vasaros atostogų kamuolį į rankas pirmą kartą paėmė rugpjūčio 30 d. „Vilkų gaujai“ irgi trūksta vieno svarbaus nario – į rinktinę neatvyko vienintelis Suomijos atstovas NBA lygoje Lauri Markkanenas. Pirmąją stovyklą praleido dar keli žaidėjai, bet per atrankos rungtynes kitų žymių nuostolių, regis, neturėtų būti.

Suomiai ir latviai paskutinę vasaros dieną žaidė tarpusavyje. Jų draugiškas rungtynes Suomijos mieste Espe laimėjo šeimininkai 80:73 (J.Wilsonas 19, A.Kanervo 17/ M.Meieris 17).

Treniruotis dar nepradėjo

Prancūzijos krepšinio federacija, kaip ir Lietuvos bei Lenkijos, vos ne paskutinę akimirką pakeitė planus. Prancūzai (K grupė) ketino treniruočių stovyklą pradėti rugpjūčio pabaigoje, bet atsisakė šio sumanymo ir susiburs tik rugsėjo 5 d. Jau rugsėjo 7 d. „mėlynieji“ žais draugiškas rungtynes su Juodkalnijos komanda.

Rinktinėje nebus NBA krepšininkų Rudy Gobert‘o, Evano Fournier ir Franko Ntilikinos, taip pat – Thomas Heurtelio ir Fabieno Causeur, tačiau rungtyniaus NBA veteranas Nicolas Batumas, Nando de Colo, Vincent‘as Poirier.

Taip pat rugsėjo 5 d. pratybas pradės Graikijos rinktinė (L grupė). Jos sąraše nėra dviejų NBA krepšininkų Giannio Antetokonmpo ir Kostos Koufo, bet yra taip pat NBA žaidžiantis Tyleris Dorsey bei kone visi geriausieji Europos klubams atstovaujantys graikų krepšinio auklėtiniai.

Pasaulio čempionato atrankos rungtynėms dar trumpiau ruošis ispanai (I grupė), kurie stovyklą pradės tik rugsėjo 9 d.

Ispanijos rinktinė, kaip ir Lietuvos, Prancūzijos, Graikijos bei Vokietijos, pirmajame etape laimėjo visas rungtynes, todėl, galima sakyti, viena ranka jau pačiupo bilietą į pasaulio pirmenybes. Nenuostabu, kad ramiai besijaučiantis treneris Sergio Scariolo šįkart netrikdė ryškiausių žvaigždžių ir į rinktinės sąrašą neįtraukė nė vieno NBA krepšininko, o iš Madrido „Real“ pakvietė tik 21 metų Santi Yustą.

Tarp 16 Ispanijos rinktinės kandidatų yra trys pernai Europos pirmenybių medalius laimėję žaidėjai: Sergio Rodriguezas iš Maskvos CSKA, Pierre‘as Oriola iš „Barcelona“ ir Joanas Sastre iš „Valencia“.

Tik rugsėjo 8 d. prasidės Bulgarijos rinktinės (K grupė) treniruočių stovykla, kurioje laukiami visi geriausi šalies krepšininkai, tarp jų – Eurolygoje žaidžiantys Aleksandras Vezenkovas iš Pirėjo „Olympiakos“ ir natūralizuotas amerikietis Dee Bostas iš „Chimki“.

Naujo trenerio paieškos

Netikėtos problemos užgriuvo Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio federaciją. Šios šalies rinktinė (K grupė) vasarą liko be trenerio. Bosniams vadovavęs Dušanas Vujoševičius laikinai pasitraukė iš pareigų dėl sveikatos problemų (jam vasarą atlikta inksto persodinimo operacija), o anksčiau D.Vujoševičiui talkinęs Mensuras Bajramovičius atsisakė perimti vyriausiojo pareigas ir išvyko dirbti į Hongkongą.

Priversti skubiai ieškoti kito stratego, Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio vadovai pirmiausiai kreipėsi į kroatą Jasminą Repešą, bet šį specialistą išgąsdino perspektyva staiga nerti į nepažįstamus vandenis. Vis dėlto apsvarstęs visus „už“ ir „prieš“, treneris sutiko gelbėti sudėtingoje padėtyje atsidūrusius kaimynus ir praėjusį savaitgalį ištarė „taip“.

Ko gero, apsispręsti J.Repešai padėjo ir tai, kad žaisti Bosnijos ir Hercegovinos rinktinėje sutiko abu NBA rungtyniaujantys šios šalies krepšininkai Jusufas Nurkičius ir Džananas Musa. Kita vertus, vos ne paskutinę akimirką rinktinei nugarą atsuko Nemanja Gordičius.

Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės treniruočių stovykla turėjo prasidėti rugpjūčio 30 d., bet dėl užtrukusių trenerio paieškų buvo nukelta į rugsėjo 3 d.

Praretėję Europos čempionai

Europos čempionė Slovėnijos rinktinė (I grupė) treniruotis pradėjo rugpjūčio 30 d. Slovėnai dėl kelialapio į pasaulio čempionatą vėl kovos be daugumos pagrindinių žaidėjų, pernai nukalusių Senojo žemyno pirmenybių auksą. Kad neatvyks į rinktinę, pranešė Luka Dončičius, broliai Goranas ir Zoranas Dragičiai, Klemenas Prepeličius, Jaka Blažičius, veikiausiai nebus ir natūralizuoto amerikiečio Anthony Randolpho.

Kelių ryškių žvaigždžių trūksta ir rugsėjo 2 d. stovyklą atidariusiai Europos vicečempionei Serbijos rinktinei (L grupė), kuriai nepadės trys NBA krepšininkai Nikola Jokičius, Milošas Teodosičius ir Bobanas Marjanovičius.

Kita vertus, Serbijos krepšinio ištekliai daug gausesni negu slovėnų, todėl „Erelių“ treneriui Aleksandarui Džordževičiui dėl kelių praradimų galvos smarkiai neskauda. Žaisti pasirengę kiti du NBA atstovai Bogdanas Bogdanovičius ir Nemanja Bjelica, Nemanja Nedovičius, Nikola Kaliničius, Stefanas Jovičius, Miroslavas Raduljica, Nikola Milutinovičius, Vasilije Micičius ir keletas kitų Eurolygoje užgrūdintų krepšininkų.

Pernai Europos čempionate ketvirtąją vietą užėmusi Rusijos rinktinė (K grupė) treniruojasi nuo rugpjūčio 26 d. Treneris Sergejus Bazarevičius stovykloje pasigedo traumos dar neišsigydžiusio Andrejaus Voroncevičiaus ir ne pirmą kartą „asmeninių priežasčių“ prikūrusio vienintelio NBA žaidžiančio ruso Timofejaus Mozgovo.

Užtat į rinktinę grįžta pirmajame atrankos etape nė vienerių rungtynių nežaidęs rezultatyviausias praėjusio sezono Eurolygos krepšininkas Aleksejus Švedas.

Laukia pajėgaus naujoko

Galingo naujoko laukia Ukrainos rinktinė (I grupė), kurioje debiutuoti ketina NBA žaidžiantis Oleksijus Lenis. Šis vidurio puolėjas dar nėra atstovavęs savo šaliai, bet šįkart tvirtai pažadėjo atvykti į rinktinę, o Ukrainos krepšinio federacija jau sumokėjo už jo draudimą.

Prisidėti prie ukrainiečių komandos taip pat pažadėjo kitas NBA krepšininkas Sviatoslavas Mychailiukas ir natūralizuotas amerikietis Pooh Jeteris. Tiesa, jiedu, kaip ir O.Lenis, praleidžia pirmąją treniruočių stovyklą, kuri prasidėjo rugsėjo 3 d.

Dar vieną NBA krepšininką Ukraina prarado. Prieš kelias savaites su Maskvos CSKA sutartį sudaręs Joelis Bolombojus atsisakė Ukrainos pilietybės ir gavo Rusijos pasą. O rusai jau kuria planą, kaip šį puolėją pakviesti į savo rinktinę.

Beveik tuo pačiu metu – rugsėjo 2 d. – treniruotis pradėjo irgi I grupėje žaidžianti Juodkalnijos rinktinė, kuriai šį mėnesį nepadės NBA rungtyniaujantis Nikola Vučevičius.

Startavo tą pačią dieną

Trys iš šešių L grupėje žaidžiančių komandų treniruotis pradėjo tą pačią dieną. Rugpjūčio 30-ąją į stovyklas susirinko Vokietijos, Izraelio ir Estijos krepšininkai.

Vokietijai rugsėjį atstovaus du NBA klubų žaidėjai Dennisas Schroderis ir Maximilianas Kleberis. Tuo tarpu dar du NBA rungtyniaujantys vokiečiai Danielis Theisas ir Paulis Zipseris bei vienintelis Šiaurės Amerikos profesionalų lygoje žaidžiantis izraelietis Omri Caspi pasaulio čempionato atrankoje nedalyvaus.

Izraeliečių treneriui Odedui Katašui teko pasukti galvą dėl natūralizuoto krepšininko. O.Katašas labiausiai norėjo, kad rinktinei padėtų Alexas Tyusas, tačiau nepavyko prisikviesti nei jo, nei Sylveno Landesbergo, nei Joe Alexanderio. Atrankos pirmajame etape Izraeliui atstovavęs Richardas Howellas diskvalifikuotas dėl draudžiamų medžiagų vartojimo, tad rinktinėje turėtų debiutuoti kitas Izraelio pasą gavęs amerikietis Johnas Di Bartolomeo.

Antrojo etapo grupės:

I grupė: Ispanija – 6, Turkija – 4, Latvija – 4, Juodkalnija – 3, Ukraina – 3, Slovėnija – 2.

J grupė: Lietuva – 6, Italija – 4, Lenkija – 3, Nyderlandai – 3, Kroatija – 3, Vengrija – 3.

K grupė: Prancūzija – 6, Čekija – 5, Rusija – 3, Suomija – 3, Bulgarija – 2, Bosnija ir Hercegovina – 2.

L grupė: Vokietija – 6, Graikija – 6, Serbija – 4, Izraelis – 3, Gruzija – 2, Estija – 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.