EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato atranka: kroatų kančios ir Europos čempionų nuosmukis

Teisę žaisti pasaulio vyrų krepšinio čempionate užsitikrinusių Europos komandų sąrašas pailgėjo iki keturių.

 Kroatai ir slovėnai neranda pergalių kelio.<br> Lrytas.lt montažas
 Kroatai ir slovėnai neranda pergalių kelio.<br> Lrytas.lt montažas
 Kroatija patyrė nesėkmę.<br> FIBA nuotr.
 Kroatija patyrė nesėkmę.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 18, 2018, 8:12 AM, atnaujinta Sep 18, 2018, 8:42 AM

Prie sekmadienį kelialapius iškovojusių Graikijos, Vokietijos ir Čekijos rinktinių pirmadienį prisidėjo Lietuvos komanda, pakankinusi į Vilniaus areną atėjusius sirgalius ir pakankinta Nyderlandų krepšininkų, bet atrankos turnyre pratęsusi pergalių seriją iki aštuonių ir tvirtai užimanti pirmąją vietą J grupėje. 

Lyderiai. Lietuvos rinktinė pirmadienį tik per antrąjį pratęsimą palaužė Nyderlandų komandą 95:93 ir išsaugojo dviejų taškų persvarą prieš antrąją vietą J grupėje užimančią Italijos komandą. 

Italijos rinktinė, šiame ture išvykoje nugalėjusi Vengrijos ekipą 69:63, yra vienintelė komanda, vis dar galinti sukliudyti lietuviams užimti pirmąją vietą grupėje. 

Lietuviai iškovojo 8 pergales, italai – 6. Likus keturiems turams iki atrankos varžybų pabaigos, Italijos krepšininkų padėtis irgi yra labai tvirta, nes kitos keturios komandos atsilieka žymiai. Lenkijos ir Vengrijos sąskaitose – po 4 pergales, Kroatijos ir Nyderlandų – po 3. Į pasaulio pirmenybes pateks trys geriausios grupės komandos. 

Tęsinys. Kitos atrankos turnyro rungtynės bus žaidžiamos rudens pabaigoje. Lietuviai lapkričio 29 d. išvykoje kovos su italais, gruodžio 2 d. Vilniuje priims kroatus. 

Paskutinieji atrankos taškai bus sudėti žiemos pabaigoje. Vasario 22 d. Lietuvos rinktinė keliaus į Nyderlandus, o vasario 25 d. namie susitiks su Italijos rinktine. 

Intriga. I grupėje, kurios rungtynės irgi buvo žaidžiamos pirmadienį, padėtis painesnė. Šioje grupėje Ispanija turi 7 pergales, Turkija – 6, Latvija – 5, Juodkalnija ir Ukraina – po 4, Slovėnija – 2.

Kelialapio į pasaulio čempionatą dar neužsitikrino nė viena komanda. 

Pirmadienį grupės lyderė Ispanija savo aikštėje įveikė Latviją 85:82, Turkija išvykoje nugalėjo Europos čempionę Slovėniją 86:77, o Juodkalnija namie pranoko Ukrainą 90:84.

Autsaideriai. Nors į Kroatijos rinktinę per šį atrankos langą atvyko du pajėgūs NBA krepšininkai Bojanas Bogdanovičius ir Dario Šaričius, pastiprinimas neišgelbėjo kroatų nuo dviejų pralaimėjimų. 

Penktadienį kroatai namie nusileido lietuviams, o pirmadienį išvykoje pripažino Lenkijos rinktinės pranašumą 74:79.

B.Bogdanovičius pelnė 22 taškus ir buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas, bet būtent jis nubraukė paskutines Kroatijos komandos viltis, kai likus 12 sek. gavo nesportinę pražangą. Lenkijos rinktinės natūralizuotam amerikiečiui A.J.Slaughteriui pataikius abu baudos metimus, šeimininkų persvara padidėjo iki 3 taškų (77:74) ir jie dar susigrąžino kamuolį.

Tiesa, B.Bogdanovičių pristabdė antrajame kėlinyje gauta čiurnos trauma. Po pertraukos kroatų žvaigždė kurį laiką bėgiojo šlubčiodamas, o į krepšį porą kartų metė beveik nepašokęs. „Indiana Pacers“ puolėjui reikėjo kelių minučių, kad pramankštintų koją, bet ketvirtajame kėlinyje, bent žvelgiant iš šalies, traumos pasėkmių nebesimatė. 

Čempionai. Kroatai net ir patyrę du pralaimėjimus nuo trečiosios vietos J grupėje atsilieka vos vienu tašku. Tuo tarpu Europos čempionės Slovėnijos rinktinės padėtis, regis, jau tapo beviltiška. 

Slovėnai šį mėnesį irgi pralaimėjo dukart, turi vos 2 pergales ir I grupėje nuo trečiosios pozicijos atsilieka 3 taškais. Šiame ture be ryškiausių žvaigždžių žaidžiantys slovėnai namie 77:86 pralaimėjo Turkijos komandai, kurioje spindėjo trys NBA krepšininkai Furkanas Korkmazas (24 taškai), Cedi Osmanas (19) ir Ersanas Ilyasova (14) bei neseniai Turkijos pasą gavęs amerikietis Scottie Wilbekinas (22). 

Kova. Pirmadienį visos šešerios rungtynės baigėsi vienženkliu skirtumu, o didžiausią pergalę iškovojo 9 taškais varžovus pranokę turkai. 

Vis dėlto ne visos rungtynės vyko taškas į tašką. Ispanijos krepšininkai prieš latvius trečiojo kėlinio viduryje buvo įgiję net 18 taškų persvarą 60:42, bet per anksti nusiramino ir likus 12 sek. iki sirenos latvių lyderis Janis Timma vienintelį kartą rungtynėse persvėrė rezultatą 82:81.

Tačiau per kelias likusias akimirkas Latvijos krepšininkai neapsigynė nuo Quino Colomo prasiveržimo, suklydo puldami ir sveikino su pergale varžovus. 

LKL. Į Latvijos rinktinės dvyliktuką pateko trys buvę LKL krepšininkai, tačiau nė vienas iš jų taškų nepelnė. Janis Blūmas ir Kasparas Vecvagaras žaidė labai trumpai, o Artūras Ausėjas net nebuvo įleistas į aikštę. 

Du buvę LKL krepšininkai pirmadienį vilkėjo Ukrainos rinktinės aprangą, bet ir jų indėlis buvo nežymus. Denysas Lukašovas per rungtynes su juodkalniečiais įmetė 2 taškus, o Viačeslavas Bobrovas taškų nepelnė.

I grupė

Ispanija – Latvija 85:82. J.Colomas 18, P.Oriola 15, 11 atk.kam., J.Beiranas 14/ J.Timma ir J.Strėlniekas po 20, M.Meieris 16.

Slovėnija – Turkija 77:86. A.Randolphas 24, 12 atk.kam., B.Mesičekas 14/ F.Korkmazas 24, S.Wilbekinas 22, C.Osmanas 19, 11 atk.kam., E.Ilyasova 14. 

Juodkalnija – Ukraina 90:84. N.Ivanovičius 30, B.Dubljevičius 26, A.Popovičius 12/ S.Mychailiukas 15, O.Lenis 13, S.Hladyris 12. 
Lentelė: Ispanija – 7, Turkija – 6, Latvija – 5, Juodkalnija ir Ukraina – po 4, Slovėnija – 2. 

J grupė

Lietuva – Nyderlandai 95:93 (po 2 pratęsimų). M.Kalnietis 21, L.Lekavičius ir E.Bendžius po 14, A.Juškevičius 11, M.Kuzminskas 10/ Ch.Kloofas 19, Th.van der Marsas 16, Sh.Hamminkas 13, Y.Franke 11. 4905 žiūrovai. 

Vengrija – Italija 63:69. D.Vojvoda 25, Sz.Benke ir G.Golomanas po 9/ L.Datome 18, P.Biligha ir N.Melli po 11. 5652 žiūrovai. 

Lenkija – Kroatija 79:74. A.Waczynskis 21, A.Hrycaniukas 14, A.J.Slaughteris ir Mat.Ponitka po 12/ Boj.Bogdanovičius 22, D.Šaričius 17, A.Žižičius 13. 
Lentelė: Lietuva – 8, Italija – 6, Lenkija ir Vengrija – po 4, Kroatija ir Nyderlandai – po 3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.