EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio žaizdos: detalės, kurios skandina didingą laivą

Lietuvos krepšinio rinktinė pirmadienį pelnė kelialapį į 2019 metais Kinijoje vyksiantį pasaulio čempionatą, kuomet atrankos varžybose iškovojo pergalę po dviejų pratęsimų prieš Nyderlandus 95:93. Triumfą lietuviams šiame susitikime užtikrino taiklus Manto Kalniečio tritaškis metimas antrajame pratęsime likus žaisti penkioms sekundėms iki rungtynių pabaigos.

 Lietuvos krepšinis išgyvena keistus laikus.<br> G.Šiupario/G.Bitvinsko nuotr.
 Lietuvos krepšinis išgyvena keistus laikus.<br> G.Šiupario/G.Bitvinsko nuotr.
A.Sabonio manymu, Lietuvos žurnalistai turėtų spręsti problemas.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Sabonio manymu, Lietuvos žurnalistai turėtų spręsti problemas.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos čempionai populiarumu nesiskundžia.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos čempionai populiarumu nesiskundžia.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Suomijoje žaidė kiek neįprasta Lietuvos rinktinė.<br>krepsinionamai.lt nuotr.
Suomijoje žaidė kiek neįprasta Lietuvos rinktinė.<br>krepsinionamai.lt nuotr.
A.Sireika įžvelgė nepagarbą varžovams.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Sireika įžvelgė nepagarbą varžovams.<br>G.Šiupario nuotr.
 Šį kartą rinktinėje nebuvo NBA lietuvių.<br> G.Šiupario nuotr.
 Šį kartą rinktinėje nebuvo NBA lietuvių.<br> G.Šiupario nuotr.
V.Garastas apeliavo į žaidėjų patriotiškumą.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Garastas apeliavo į žaidėjų patriotiškumą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arvydas Sabonis buvo susirūpinęs žurnalistų darbu.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Sabonis buvo susirūpinęs žurnalistų darbu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 20, 2018, 5:55 PM

Tai buvo aštuntoji Dainiaus Adomaičio kariaunos pergalė iš aštuonių galimų ir lietuviai J grupėje mažiausiai užsitikrino antrąją vietą.

Atrodytų kaip ir viskas gražu bei rožėmis klota.

Tačiau Lietuvos krepšinis pastaruoju metu, kaip sakė legendinis treneris Jonas Kazlauskas, serga. FIBA ir Eurolygos sukeltas karas gerokai apmažino susidomėjimą krepšinio rinktine, Lietuvos krepšinio federacija dažniausiai neturi aiškios pozicijos visais konfliktiniais klausimais, o prieš pastarąjį rinktinės langą atsirado tam tikra įtampa tarp klubų ir nacionalinės komandos.

Nesusipratimas Suomijoje

Pirmasis nieko gero nežadantis signalas nuskambėjo rugsėjo 5 dieną.

Buvo suplanuota, kad tuo metu rinktinė jaus bus surinkusi į stovyklą ir sužais draugiškas rungtynes su Suomijos nacionaline komanda. Tačiau pasirengimas pasaulio čempionato atrankos kovoms prasidėjo nerugpjūčio 30-ąją. Didžioji dalis klubų, jau pradėjusių pasiruošimą naujam sezonui, nesutiko taip anksti išleisti savo krepšininkų. D.Adomaičiui Lietuvos rinktinės pasiruošimą teko savaite pavėlinti.

Rugsėjo 5 dienos rungtynės nebuvo atšauktos, o TV3 televiziją jas transliavo tiesiogiai.

Nemaža dalis žiūrovų, įsijungę tiesioginę rungtynių transliaciją iš Espo miesto, nustebo – jie negalėjo atpažinti daugumos Lietuvos rinktinės žaidėjų. Vietoj Manto Kalniečio, Mindaugo Kuzminsko ar Artūro Gudaičio gerbėjai išvydo jaunuosius Vilniaus „Perlo“ krepšininkus, apsivilkusius Lietuvos rinktinės marškinėliais. O prie aikštelės, vietoj Lietuvos rinktinės trenerio D.Adomaičio, savo auklėtiniu žaidimu dirigavo krepšinio specialistas Arvydas Gronskis.

Toks lengvas cirkas kirto per rinktinės transliacijų žiūrimumą.

Rungtynės tarp Lietuvos ir Suomijos krepšininkų turėjo vos 3,5 procentų vidutinį reitingą. Visas rungtynes pažiūrėjo tik 95 tūkstančiai žiūrovų, o vidutinis krepšinio aistruolių interesas dvikova – bent minutei buvo įsijungę krepšinio mačą – siekė tik 396 tūkstančiai žiūrovų.

Per pirmuosius du FIBA 2019-ųjų pasaulio krepšinio čempionato atrankos varžybų „langus“ šiemet, kai tiek Klaipėdoje, tiek ir Gdanske ar Budapešte žaidė Lietuvos rinktinė, rungtynes vidutiniškai žiūrėdavo po 250 tūkstančių žiūrovų, o vidutinis interesas siekė 637 tūkstančius sporto aistruolių. Vidutinis transliacijos reitingas tuomet buvo net 9,2 procento. Net per BTV rodytas LKL finalas pritraukė kur kas daugiau žiūrovų nei trečiadienį rodytos rungtynės: penkerios finalo tarp Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ ekipų rungtynės vidutiniškai prie televizorių ekranų sutraukdavo po 109 tūkstančius žiūrovų, o vidutinis LKL finalų reitingas siekė 4 procentus.

2017 metų Europos krepšinio čempionate Lietuvos rinktinė sužaidė šešias rungtynes ir jas vidutiniškai žiūrėdavo 390 tūkstančių žiūrovų, o bent minutei krepšinį įsijungdavo vidutiniškai beveik 700 tūkstančių žiūrovų. Vidutinis reitingas tąkart buvo net 14,3 procentų. Kuomet aštuntfinalyje Lietuva pralaimėjo Graikijai, tas rungtynes žiūrėjo virš 485 tūkstančių žiūrovų ir bent minutei jas buvo įsijungę 845 tūkstančiai. Vidutinis reitingas siekė 17,8 proc, o tuo metu beveik kas antras įjungtas televizorius rodė krepšinį.

Suomijos rinktinės atstovai nors ir pagarbiai atsiliepė apie savo varžovus, kurie nebuvo tais, kuriais turėjo būti, tačiau ne vienas sirgalius Lietuvoje įpyko. „Aš galvoju, kad reikia branginti Lietuvos rinktinės vardą. Važiuoja žaisti jaunimas, o oficialiai vadinami rinktinės vardu. Istorijos metraščiuose išliks tas pralaimėjimas Suomijos komandai 28 taškų skirtumu“, – bendraudamas su lrytas.lt savo nuomonę išdėstė buvęs Lietuvos rinktinės, dabartinis „Šiaulių“ ekipos treneris Antanas Sireika.

„Sirgaliai dėl tokio dalyko galėjo supykti: jie įsijungė televizorių pažiūrėti rinktinės, o ten žaidžia jaunimas“, – teigė 59-erių krepšinio specialistas Valdemaras Chomičius.

Konfliktas tarp klubų ir rinktinės

Rinktinės reikalams nepadėjo ir konfliktas tarp stipriausio šalies klubo bei D.Adomaičio. Klubas žaidėjus pastatė į gana nepatogią poziciją, tarsi liepdami nevykti į rinktinę, tačiau spręskite patys.

Tokia situacija nepatiko rinktinės strategui, kuris viešai išreiškė savo nepasitenkinimą.

„Galvojate, kad ir man, kaip sostinės klubo strategui, lengva išleisti „Ryto“ žaidėjus? Kalbėjausi su žalgiriečiais. Nesuprantu, kur yra Lietuvos krepšinis ir kurioje vietoje jos piramidės vietoje yra rinktinė. Anksčiau sistema buvo tokia – čempionatai vasarą, visi išleidžia į rinktinę. O dabar visi – prieš. Neginu sistemos, kuri yra šioje atrankoje. Reikia tik dešimties dienų, per kurias reikia išleisti geriausius žaidėjus. Bet to nėra. Tai kur yra mūsų krepšinio prioritetai?“, – retoriškai situaciją pakomentavo D.Adomaitis, kuris labiausiai gailėjo žaidėjų, atsidūrusių tarp rinktinės ir klubų interesų.

Galbūt čia ir per daug buvo puolamas Kauno „Žalgiris“, juolab, kad rinktinėje šį kartą nebuvo ir NBA lietuvių – Jono Valančiūno bei Domanto Sabonio. Bėda ta, kad kitos rinktinės, kaip pavyzdžiui Kroatija, kurią lietuviai nugalėjo 84:84, turėjo net keturis NBA lygoje žaidžiančius krepšininkus.

Tad Lietuvos čempionai užsipilti tik dėl to, kad juos buvo galima pasiekti.

Suprasti galima ir vienus, ir kitus.

Pirmiausiai į akis krenta kol kas neveiksnūs FIBA rinktinių langai ir atrankos į pasaulio čempionatą formatas. Juk jei pasaulio čempionato burtų krepšelip poziciją lems tik FIBA reitingas, tai mūsų šalies nacionalinei komandai atrankoje liks sužaiti keturias beprasmiškas rungtynes J grupėje. Žemiau antrosios vietos nenukrisime, o skirtumo ar pirmi, ar antri nebus, nes Lietuva reitinge rikiuojasi 6-oje pozicijoje, kuomet pasaulio čempionate bus net aštuonios grupės. Vadinasi, pagal tokią sistemą Lietuvos rinktinei jokio skirtumo kokią vietą užimti atrankos grupėje, svarbiausia buvo pelnyti tą kelialapį.

Tad klubai ir matydami tas beprasmes kovas pateikia rekomendacijas nevykti į rinktinę. Ir iš dalies jie yra teisūs, nes kol kas FIBA nėra suderinusi rinktinės langų su Eurolyga ar NBA, tad kertasi datos, svarbios tiek rinktinei, tiek ir klubams.

Žinoma, tokios situacijos negali suprasti legendiniai Lietuvos krepšinio žmonės, kaip Vladas Garastas. Patyręs specialistas apeliuoja į krepšininkų patriotiškumą.

„Žmogus turi atstovauti Lietuvai ir neužmiršti, kas jį išugdė, kieno duoną jis valgė, kokie treneriai jį paruošė. Kur jis išaugo – mėnulyje ar Lietuvoje? Man atrodo, nieko baisaus neatsitiktų, jei krepšininkai atvyktų į vienas ar porą rungtynių. Dabar labai populiarus posakis „aš myliu Lietuvą“. Na, tai reikia parodyti, kaip gi myli tą Lietuvą“, – rugpjūčio pabaigoje kalbėjo V.Garastas.

Susidėjus keliems veiksniams į krūvą lėmė tai, jog Vilniaus „Siemens“ arenos tribūnos pirmadienį jei ir nebuvo apytuštės, tai tikrai laisvų vietų buvo gerokai per daug.

Krepšinio federacijos neveiksnumas

Visame šitame chaose daugelis pasigenda ir aiškesnės Lietuvos krepšinio federacijos pozicijos. Panašu, kad pastaroji bando laviruoti tarp visų pusių: įtikti FIBA, nepakenkti klubams, išlaikyti rinktinės populiarumą.

Tačiau kol kas jiems sunkiai sekasi.

Prezidentas Arvydas Sabonis mieliau permestų šiuos darbus kitiems.

„Tai tegul Lietuvos žiniasklaidos ir krepšinio žurnalistai pasivažinėja per Europą, tegul pabendrauja su kitų valstybių krepšinio federacijomis. Tegul žurnalistai paklausia – ar tų valstybių vadovams patinka toks FIBA sugalvotas formatas. Ar tai gera idėja, ar finansiškai yra geras projektas ir kiekvienos šalies krepšiniui naudingas.

Reikia analizės – tegul Lietuvos sporto žiniasklaida padaro gerą darbą visiems. Bus tuomet aišku, ar ši atranka sukelia problemas tik Lietuvai ar kalbame apie visas valstybes“, – susidariusią situaciją komentavo A.Sabonis.

Kol kas rinktinės žaidimas neįtikina, o ir populiarumas priklausys nuo pasirodymo kitais metais pasaulio čempionate.

Tačiau dabar galime konstatuoti faktą, kad didžiausią lietuviško krepšinio populiarumo naštą neša ant savo pečių Kauno „Žalgiris“. Sėkmingas pasirodymas Eurolygoje, trenerio Šarūno Jasikevičiaus charizmatiška asmenybė, lankomiausia Europoje arena – tai veiksniai, leidžiantys daryti tokią prielaidą.

Ir turbūt neatsitiktinai Kauno „Žalgiris“ savo biudžeto pristatymą darė tuo pačiu metu, kaip ir rinktinės treniruotė bei spaudos konferencija. Žalgiriečiai tarsi save pastato į tas priekines Lietuvos krepšinio eiles, lygiagrečiai nacionalinės komandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.