EUROLYGA 2023

Dešimt įdomiausių LKL naujokų: nuo M. Grigonio iki G. Radzevičiaus

Lietuvos krepšinio aistruoliams kiekvieną rudenį reikia įsidėmėti daug naujų pavardžių – tarpsezoniu LKL klubus visuomet papildo nemažai mūsų šalyje nežaidusių naujokų. Tiesa, tarp debiutantų būna ir gana garsių krepšininkų. Tokių, kaip Lietuvos rinktinėje įsitvirtinęs, bet LKL dar niekada nežaidęs Marius Grigonis, prieš kelis sezonus į NBA komandos starto penketą patekdavęs Nate‘as Woltersas arba stipriose Europos nacionalinėse lygose dėl aukščiausių vietų kovoję Dominique‘as Suttonas ir D.J.Seeley.

 LKL šį sezoną žais 10 pajėgių naujokų.<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 LKL šį sezoną žais 10 pajėgių naujokų.<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 Jamaras Wilsonas („Lietkabelis“).  <br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 Jamaras Wilsonas („Lietkabelis“).  <br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 Chauncey Collinsas („Nevėžis“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 Chauncey Collinsas („Nevėžis“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 Martinas Gebenas („Juventus“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 Martinas Gebenas („Juventus“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 Gytis Radzevičius („Juventus“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 Gytis Radzevičius („Juventus“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 D.J.Seely („Rytas“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 D.J.Seely („Rytas“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 Dominique‘as Suttonas („Rytas“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 Dominique‘as Suttonas („Rytas“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 Nate'as („Žalgiris“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 Nate'as („Žalgiris“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
Marius Grigonis („Žalgiris“). <br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
Marius Grigonis („Žalgiris“). <br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 Emmanuelis Omogbo („Pieno žvaigždės“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
 Emmanuelis Omogbo („Pieno žvaigždės“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
Alexas Hamiltonas („Juventus“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
Alexas Hamiltonas („Juventus“).<br> LKL/lt/klubų/Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Sep 22, 2018, 2:52 PM

Marius Grigonis („Žalgiris“)

M.Grigonis jau įsitvirtino Lietuvos rinktinėje, tačiau dar nėra žaidęs Lietuvos krepšinio lygoje. Gynėjas 2013 metų rudenį, būdamas vos 19-os, iš „Žalgirio“ dublerių išvyko į Ispanijos antrosios lygos Ueskos klubą, po to ACB lygoje vilkėjo Manresos ir Lagūnos ekipų aprangą, o praėjusį sezoną atstovavo Berlyno ALBA ir Vokietijos lygoje pelnydavo vidutiniškai 12 taškų. Su Lagūnos „Iberostar“ komanda gynėjas tapo Čempionų lygos nugalėtoju ir buvo išrinktas naudingiausiu finalo ketverto žaidėju.

Dabar M.Grigoniui – 24-eri. Jis jau matė pasaulio, bet dar nėra žaidęs tokio lygio komandoje, kaip „Žalgiris“. Net ir Lietuvos rinktinėje per olimpines žaidynes ir Europos čempionatą įgyta patirtis, ko gero, neprilygsta Eurolygos klube praleistam sezonui. Vis dėlto M.Grigonis pasižymi visomis savybėmis, kurių reikia norint tapti svarbia „Žalgirio“ dalimi.

Dominique‘as Suttonas („Rytas“)

31-erių D.Suttonas ne tik nemažai paklajojo po Europą (žaidė Graikijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos lygose), bet ir užklydo į kitus žemynus (rungtyniavo Filipinų ir Dominikonų Respublikos klubuose), o praėjusį sezoną kovojo dėl pergalių atstovaudamas Trento „Dolomiti Energia“.

Trento komanda antrus metus paeiliui pateko į Italijos lygos finalą, o D.Suttono indėlis į „Dolomiti Energia“ pergales buvo išties solidus: vidutiniškai 13,2 taško ir 7,1 atkovoto kamuolio. Nors dviejų metrų nesiekiantis puolėjas (jo ūgis – 196 cm) nepasižymi taiklumu mesdamas iš toli ar vidutinio nuotolio, agresyvus jo žaidimo stilius taps painiu galvosūkiu ne vien LKL komandų treneriams.

Emmanuelis Omogbo („Pieno žvaigždės“)

Pajėgių legionierių randa ne vien Lietuvos krepšinio lyderiai. Prieš šį sezoną driokstelėjo „Pieno žvaigždės“, pristačiusios Nigerijos rinktinės aukštaūgį E.Omogbo, kuris krepšinio mokslus krimto JAV ir tik pernai persikraustė į Europą. Afrikietis praėjusį sezoną žaidė Pėzaro „Victoria Libertas“ komandoje ir Italijos lygoje įmesdavo 10,9 taško bei atkovodavo 8,9 kamuolio. Pagal atkovotus kamuolius E.Omogbo buvo trečias „Serie A“ turnyre.

Pėzaro komanda kovojo dėl išlikimo, bet 23-ejų E.Omogbo aikštėse susidūrė su galingais varžovais, todėl Lietuvos klubų aukštaūgiai jo neįbaugins. O Pasvalio sirgaliai tikriausiai taps daugybės efektingų epizodų liudininkais.

Nate‘as Woltersas („Žalgiris“)

Prieš penkerius metus N.Woltersas buvo pakviestas NBA naujokų biržoje ir jau pirmąjį sezoną įšoko į „Milwaukee Bucks“ starto penketą, bet vėliau jo karjera stipriausioje pasaulio lygoje nesusiklostė. Nebuvo sėkmingas ir pastarasis bandymas, kai pernai gynėjas buvo sudaręs sutartį su „Utah Jazz“ klubu.

Praėjusį sezoną NBA čempionate N.Woltersas sužaidė tik 5 rungtynes (pelnydavo 0,4 taško) ir žiemą išvyko į Prancūzijos lygos vidutinioką Šalono „Elan“ klubą, kuriam atstovaudamas pelnydavo 16,3 taško ir atlikdavo 6,2 rezultatyvaus perdavimo.

Nors 27-erių gynėjas jau yra žaidęs ir Eurolygoje (2016-2017 m. sezone Belgrado „Crvena Zvezda“ komandoje), kol kas nežinia, ar „Žalgiris“ jam nebus per aukštas lygis.

D.J.Seeley („Rytas“)

Dar vienas į Eurolygą nosį jau įkišęs LKL debiutantas – D.J.Seeley, užpraeitą sezoną žaidęs Tel Avivo „Maccabi“ klube, bet pernai priėmęs kvietimą grįžti į Las Palmaso „Herbalife“ komandą. Kanarų salose amerikietis tapo vienu iš istorinio žygio kūrėjų ir padėjo „Herbalife“ pirmą kartą iškovoti kelialapį į Eurolygą. Prie Las Palmaso ekipos pergalių D.J.Seeley prisidėdavo vidutiniškai 9,8 taško.

28 metų gynėjas su „Herbalife“ į Eurolygą negrįžo ir persikėlė į „Rytą“, kuriam atstovaudamas yra pasiruošęs pasitelkti svo pavojingiausią ginklą – tolimus metimus.

Alexas Hamiltonas („Juventus“)

Utenos klubas kiekvieną tarpsezonį pakviečia bent vieną padidinto dėmesio vertą amerikietį. Šiais metais įdomiausias „Juventus“ pirkinys – 24-erių A.Hamiltonas, kuris spindėjo NCAA čempionate (tiesa, nelabai stiprioje konferencijoje) ir buvo prie pat NBA slenksčio, bet Europoje rungtyniaus pirmą kartą.

Du praėjusius sezonus A.Hamiltonas žaidė NBA dukterinėje lygoje „G League“. Praėjusį „G League“ čempionatą gynėjas pradėjo „Santa Cruz Warriors“ komandoje, bet paskui buvo iškeistas į „Windy City Bulls“ ir įmesdavo 10,1 taško bei atlikdavo 4,9 rezultatyvaus perdavimo.

Jamaras Wilsonas („Lietkabelis“)

Dviejuose Europos čempionatuose Suomijos garbę gynęs amerikietis J.Wilsonas nuo šio rudens vadovauja „Lietkabelio“ puolimui. Šio gynėjo karjeros kreivė kilo lėtai, bet pastaraisiais metais jis kelis sezonus praleido stipriose Ispanijos ir Adrijos lygose, o į Lietuvą atvyko iš Prancūzijos čempionato. Jame J.Wilsonas atstovavo „Nanterre“ klubui ir pelnydavo 8,8 taško.

Nors 33 metų gynėjas niekada nebuvo Europos krepšinio žvaigždė, panevėžiečiai naujo sezono išvakarėse galėjo būti ramūs, kad rado tinkamą pamainą į „Neptūną“ išvykusiam Lorenzo Williamsui.

Chauncey Collinsas („Nevėžis“)

Ch.Collinso karjeros aprašyme nėra ryškių įrašų. Šis 23-ejų merikietis tik užpernai baigė universitetą, o praėjusį sezoną žaidė nelabai stipriose Europos šalių lygose. Vilkėdamas Polzelos „Hopsi“ aprangą Slovėnijos lygoje Ch.Collinsas pelnydavo 11,3 taško, atstovaudamas Varšuvos „Legia“ komandai Lenkijos lygoje įmesdavo 12,8 taško.

Nors Ch.Collinso statistika praėjusį sezoną nebuvo stulbinama, „Nevėžio“ naujokas atkreipė į save dėmesį per pasirengimo rungtynes. Jis Kėdainių komandoje žaidė labai rezultatyviai ir pateikė rimtą paraišką tapti rezultatyviausiu LKL krepšininku. Žinoma, yra viena svarbi sąlyga – jei Ch.Collinsas liks Lietuvoje iki čempionato pabaigos.

Martinas Gebenas („Juventus“)

Pastaraisiais metais mokslus JAV universitetuose baigę lietuviai dažniausiai net neįsitvirtina LKL vidutiniokų komandose. Vis dėlto šį tarpsezonį „Žalgiris“ nusprendė surizikuoti ir pasirašė sutartį su Notrdamo universiteto suolą ką tik palikusiu M.Gebenu. Tiesa, 23-ejų puolėjas Kauno komandoje dar nežais – jis beveik iškart buvo paskolintas „Juventus“ ekipai.

Rungtyniaudamas NCAA lygoje M.Gebenas iškilo tik paskutinįjį sezoną, kuriame pelnydavo 11,1 taško ir atkovodavo 8 kamuolius. Kita vertus, lietuvio statistika užjūryje pagerėjo tik Notrdamo ekipai susilpnėjus – šių metų pavasarį ji nebepateko į NCAA atkrintamąsias varžybas, kuriose žaidė tris pirmuosius M.Gebeno studijų sezonus.

Gytis Radzevičius („Juventus“)

Šią vasarą LKL klubai pasirašė sutartis su keliais praėjusį sezoną NKL spindėjusiais žaidėjais. Kai kurie iš jų jau yra bandę jėgas LKL (Antanas Udras, Arnas Beručka) arba stipriausioje šalies lygoje žaidė gana ilgai (Valdas Vasylius). Tuo tarpu G.Radzevičius, kuris pavasarį buvo pripažintas naudingiausiu NKL krepšininku, į LKL gelmes neria pirmą kartą.

Praėjusį sezoną gynėjas žaidė Šakių „Vytyje“ ir pelnydavo 16,1 taško bei atkovodavo 6,5 kamuolio. Kuo skiriasi LKL ir NKL krepšinis, 23-ejų G.Radzevičius įvertins atstovaudamas „Juventus“ komandai.

LKL naujokai

„Žalgiris“: N.Woltersas (Šalono „Elan“), Th.Walkupas (Liudvigsburgo „Riesen“), M.Grigonis (Berlyno ALBA).

„Rytas“: M.Farrellas (Notrdamo universitetas), D.Suttonas (Trento „Dolomiti Energia“), D.J.Seeley (Las Palmaso „Herbalife“).

„Neptūnas“: K.Weaveris (Jėnos „Science City“).

„Lietkabelis“: J.Wilsonas („Nanterre“), F.Pilepičius („Selčuklu“), M.Morrisonas (Frankfurto „Skyliners“).

„Šiauliai“: D.Kapelanas („Melilla“), Ch.Terrellas (Floridos-Įlankos kranto universitetas), R.Delphas (Floridos-Atlanto universitetas), R.Stankevičius (Marijampolės „Sūduva“).

„Pieno žvaigždės“: E.Omogbo (Pėzaro „Victoria Libertas“, Italija), L.Jeteris (Burgo „Jeunesse Laique“, Prancūzija), J.Wattsas (Slupsko „Czarni“, Lenkija), E.McClellanas (Zakatekaso „Mineros“, Meksika), I.Žviguras („Jūrmala“, Latvija).

„Juventus“: A.Hamiltonas („Windy City Bulls“), M.Gebenas (Notrdamo universitetas), G.Radzevičius (Šakių „Vytis“), A.Kleišys (Vyskupo Iretono vidurinė mokykla, JAV).

„Nevėžis“: Ch.Collinsas (Varšuvos „Legia“, Lenkija), J.C.Fulleris („Prostejov“, Čekija), A.Hollinsas (Kermendo „Egis“, Vengrija), V.Ševčenka („Dnipro“, Ukraina), I.Labutis („Sūduva“).

„Dzūkija“: D.Wallace‘as („Jaszbereny“, Vengrija), W.Austinas (Nanto „Hermine“, Prancūzijos antroji lyga), D.Kobičius („Girona“, Ispanijos ketvirtoji lyga), I.Mulaomerovičius (Vitorijos „Baskonia“-2, Ispanijos trečioji lyga).

„Skycop“: A.Ariansas (Južno „Chimik“, Ukraina), M.Brusewitzas („Ventspils“, Latvija), M.Morganas („Gliwice“, Lenkija), D.Lejasmeieris (Krosno „Miasto Szkla“, Lenkija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.