EUROLYGA 2023

Lietuviai Europos turnyruose: veteranų lenktynės Čempionų lygoje ir amerikiečių mūšis Vilniuje

Du Lietuvos krepšinio veteranai Simas Jasaitis ir Tomas Delininkaitis trečiadienį Čempionų lygoje surengė neakivaizdžias taškų lenktynes. T.Delininkaitis žaidė rezultatyviau, bet jo pastangos nebuvo vainikuotos Klaipėdos „Neptūno“ pergale. Tuo tarpu idealiai pataikęs Simas Jasaitis su komandos draugais iš Panevėžio „Lietkabelio“ džiaugėsi pirmuoju laimėjimu. Pergalinga pabaiga Europos taurės turnyre savo sirgalius šią savaitę nudžiugino Vilniaus „Rytas“.

S.Jasaitis tapo Panevėžio klubo kapitonu.<br>G.Šiupario nuotr.
S.Jasaitis tapo Panevėžio klubo kapitonu.<br>G.Šiupario nuotr.
Simas Jasaitis<br>kklietkabelis.lt nuotr.
Simas Jasaitis<br>kklietkabelis.lt nuotr.
Klaipėdos "Neptūno" žaidėjas Tomas Delkininkaitis<br>G.Įiupario nuotr.
Klaipėdos "Neptūno" žaidėjas Tomas Delkininkaitis<br>G.Įiupario nuotr.
Klaipėdos "Neptūno" žaidėjas Tomas Delkininkaitis<br>G.Šiupario nuotr.
Klaipėdos "Neptūno" žaidėjas Tomas Delkininkaitis<br>G.Šiupario nuotr.
Mantas Kalnietis
Mantas Kalnietis
A.Kulboka <br>FIBA nuotr.
A.Kulboka <br>FIBA nuotr.
R.Giedraitis
R.Giedraitis
Europos taurė: „Rytas“ įveikė „Fiat“<br>R.Danisevičaus nuotr.
Europos taurė: „Rytas“ įveikė „Fiat“<br>R.Danisevičaus nuotr.
Europos taurė: „Rytas“ įveikė „Fiat“. Sostinės ekipos treneris Dainius Adomaitis<br>R.Danisevičaus nuotr.
Europos taurė: „Rytas“ įveikė „Fiat“. Sostinės ekipos treneris Dainius Adomaitis<br>R.Danisevičaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 25, 2018, 8:52 AM

Europos taurė

Prieš savaitę namie netikėtą antausį nuo Frankfurto „Skyliner“ klubo gavę Vilniaus „Ryto“ krepšininkai antrą kartą ant to paties grėblio nelipo. Vilniečiai trečiadienį savo aikštėje pirmavo nuo pirmos iki paskutinės minutės ir nedideliu skirtumu, bet įtikinamai įveikė Turino „Fiat“ komandą 86:79.

Kovodamas prieš „Fiat“, kuriam devynis dešimtadalius taškų pelno šeši amerikiečiai, „Ryto“ treneris Dainius Adomaitis į priešakines puolimo gretas pasiuntė savo legionierius iš JAV, tarp kurių jau buvo traumą išsigydęs Chrisas Krameris.

Vilniaus ekipos amerikiečių ketveriukė trečiadienį įmetė 47 taškus, o didžiausias buvo 20 taškų pelniusio Dominique‘o Suttono indėlis.

Dar du amerikiečiai D.J.Seeley ir Manny Harrisas bei trys lietuviai Martynas Echodas, Deividas Sirvydis ir Evaldas Kairys pelnė po 10 taškų.

Nemaloniai nustebino Lietuvos rinktinės puolėjas Eimantas Bendžius, kuris nepataikė nė vieno metimo (0/3 dvitaškių, 0/1 tritaškio) ir nepelnė nė taško.

Kitą savaitę „Rytas“ svečiuose žais su Baro „Mornar“ klubu, kuris ketvirtajame ture išvykoje beviltiškai nusileido „Skyliners“ ekipai 75:98.

„Mornar“ sąskaitoje yra viena pergalė, o „Rytas“ laimėjo du kartus. D grupėje pirmauja net trys komandos, iškovojusios po tris pergales. Tai – Kazanės „Uniks“, Malagos „Unicaja“ ir „Skyliners“. Iš Lietuvos sostinės tuščiomis išlydėta „Fiat“ kol kas buksuoja ir nelaimėjo nė karto.

Čempionų lyga

Nors Čempionų lygoje žaidžia nedaug nacionalinių čempionų, trečiadienį abu šiame turnyre kovojantys Lietuvos klubai susigrūmė su Čekijos ir Belgijos pirmenybėse aukso atsargas nuolat pildančiomis komandomis.

Panevėžio „Lietkabeliui“ čempionų iššūkis baigėsi laimingai.

Pirmuosius du kėlinius prastai žaidę ir dviženkliu skirtumu atsilikę panevėžiečiai po pertraukos parodė kitokį veidą ir savo aikštėje parklupdė Čekijos čempionę Nimburko ČEZ komandą 97:86.

Klaipėdos „Neptūnas“ irgi panaikino dviženklį atsilikimą, tačiau lemiamu metu pristigo šalto kraujo ir išvykoje nusileido Belgijos čempionei „Ostende“ ekipai 89:91.

Be traumuoto Donato Tarolio žaidusioje Panevėžio komandoje penki lietuviai pelnė daugiau nei pusę taškų (54), o tarp svarbiausių pergalės kalvių buvo Simas Jasaitis (21 taškas), Saulius Kulvietis (14) ir Paulius Valinskas (13).

Ne mažiau svarbus buvo ir dviejų amerikiečių Mike‘o Morrisono (18 taškų ir 9 atkovoti kamuoliai) bei Jamaro Wilsono (14 taškų ir 8 rezultatyvūs perdavimai) indėlis.

Klaipėdos ekipoje devyni lietuviai įmetė 63 taškus, o rezultatyviausių žaidėjų sąrašo viršūnėje atsidūrė Tomas Delininkaitis (26 taškai), Osvaldas Olisevičius, Kyle‘as Weaveris (po 13) ir dėl penkių pražangų rungtynių nebaigęs Simas Galdikas (12).

Ir „Lietkabelis“, ir „Neptūnas“ per tris turus iškovojo po vieną pergalę. Panevėžio krepšininkus C grupėje lenkia „Fuenlabrada“ (3 pergalės), Jeruzalės „Hapoel“, Antverpeno „Giants“ ir Atėnų AEK (po 2). Klaipėdos komanda D grupėje atsilieka nuo trijų klubų, kurie laimėjo po tris kartus: Bolonijos „Virtus“, Strasbūro SIG ir Patrų „Prometheas“.

Kitame ture į svečius pas „Neptūną“ atvyks Strasbūro krepšininkai, o „Lietkabelis“ keliaus į Vokietiją ir žais su vieną pergalę turinčiu Bambergo „Brose“.

Legionieriai

Abiejuose Europos turnyruose šią savaitę įvyko lietuvių dvikovos.

Per Europos taurės rungtynes susitiko Rokas Giedraitis iš Berlyno ALBA ir Deividas Dulkys iš Gdynės „Arka“, Čempionų lygoje – Jonas Mačiulis iš Atėnų AEK ir Arnoldas Kulboka iš Bambergo „Brose“.

ALBA privertė savo gerbėjus pasijaudinti (ketvirtojo kėlinio pradžioje pirmavo tik 2 taškais), bet rungtynių pabaigoje viską sustatė į savo vietas ir nugalėjo 82:68, o vienas berlyniečių puolimo lyderių R.Giedraitis pelnė 12 taškų ir atkovojo 5 kamuolius.

Įdomu, kad 12 taškų yra prasčiausias lietuvio rezultatas per aštuonerias Europos taurės, Vokietijos lygos ir Vokietijos taurės rungtynes. Puolėjo vidurkiai yra 15,5 taško (Europos taurėje) ir 15,3 taško (Vokietijos lygoje).

„Arka“ sirgalius sezono pradžioje smarkiai nuviliantis D.Dulkys įmetė 3 taškus (0/3 tritaškių).

AEK nugalėjo labiau įtikinamai, bet mažesniu skirtumu 93:86, o lietuvių dvikovoje jaunasis A.Kulboka (16 taškų) pranoko patyrusį J.Mačiulį (8 taškai).

Dviem Prancūzijos klubams atstovaujantiems Lietuvos rinktinės krepšininkams ši savaitė buvo skirtinga kaip diena ir naktis. Europos taurės turnyre puikiai žaidžiantis Mantas Kalnietis pelnė 11 taškų, atliko 10 rezultatyvių perdavimų ir padėjo Vilerbano ASVEL ekipai išvykoje įveikti Belgrado „Partizan“ klubą 89:78.

Tuo tarpu Čempionų lygoje „Nanterre“ gynėjas Adas Juškevičius žaidė tik 7 mn. Ir nė karto nemetė į krepšį. Tiesa, Nantero krepšininkai irgi iškovojo pergalę svečiuose – įveikė Bonos „Telekom“ klubą 81:57.

Europos taurės turnyre ALBA ir ASVEL per keturis turus iškovojo po tris pergales. B grupėje ALBA atsilieka tik nuo visas ketverias rungtynes laimėjusio Krasnodaro „Lokomotiv“, o C grupėje ASVEL dalijasi pirmąją vietą su Sankt Peterburgo „Zenit“ ir „Valencia“.

Tuo tarpu „Arka“ pralaimėjo visas ketverias rungtynes ir B grupėje užima paskutinę šeštąją vietą.

Beje, po keturių turų „Lokomotiv“ yra vienintelis visas rungtynes laimėjęs Europos taurės klubas.

Savaitės lietuviai

Simas Jasaitis („Lietkabelis“). Jei per dvejas pirmąsias rungtynes kamuoliai patyrusio puolėjo neklausė (jis buvo pelnęs tik 6 taškus ir pataikęs vos 2 iš 9 metimų), tai trečiadienį S.Jasaitis, ko gero, atsinešė savo kamuolį. 36 metų „Lietkabelio“ veteranas žaidė 25 min., pataikė visus metimus ir pelnė 21 tašką (2/2 dvitaškių, 5/5 tritaškių, 2/2 baudų). Maža to, S.Jasaitis kone idealiai užsiimdavo padėtį gindamasis ir sumaniais veiksmais savoje aikštės pusėje sužlugdė ne vieną varžovų ataką.

Tomas Delininkaitis („Neptūnas“). 36 metų gynėjas terorizavo Ostendės komandos gynybą tolimais metimais ir per 22 min. pelnė 26 taškus (1/1 dvitaškio, 5/6 tritaškių, 9/9 baudų). Deja, gindamasis T.Delininkaitis dažnai nespėdavo paskui jaunesnius varžovus, o ketvirtojo kėlinio pabaigoje per dvi paskutines „Neptūno“ atakas dukart prarado kamuolį ir sužlugdė komandos viltis pasiekti teigiamą rezultatą.

Saulius Kulvietis („Lietkabelis“). S.Kulvietis nežaidė taip rezultatyviai, kaip S.Jasaitis, bet labiausiai pasižymėjo kaip tik tuo metu, kai Panevėžio komanda pasiekė persilaužimą – trečiajame kėlinyje. Vien šioje rungtynių dalyje S.Kulvietis pelnė 12 taškų, o iš viso per 30 min. įmetė 14 taškų (4/4 dvitaškių, 2/5 tritaškių) ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Mantas Kalnietis (ASVEL). M.Kalniečiui šį rudenį viskas einasi kaip per sviestą. Antradienį visos ASVEL žaidimo gijos vėl buvo lietuvio rankose. Jis jau per pirmąsias keturias atakas pataikė du dvitaškius, o paskui patikimai vadovavo komandos puolimui ir per 29 min. pelnė 11 taškų (2/4 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 4/4 baudų), atliko 10 rezultatyvių perdavimų (tai – jo asmeninis rekordas Europos turnyruose), išprovokavo 4 pražangas ir perėmė 3 kamuolius. M.Kalnietis pelno vidutiniškai 12 taškų ir Europos taurės turnyre užima trečiąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 7,5).

Arnoldas Kulboka („Brose“). A.Kulboka puikiai žaidė pasirengimo etape, bet prasidėjus oficialioms varžyboms pasitraukė į labiau patyrusių komandos draugų šešėlį ir per šešerias rungtynes (skaičiuojant visus turnyrus) nė sykio nepasiekė dviženklės taškų ribos. 20-metis puolėjas pirmą kartą tą padarė tik trečiadienį, kai per 28 min. į AEK krepšį įmetė 16 taškų (2/4 dvitaškių, 4/6 tritaškių) ir atkovojo 7 kamuolius.

Savaitės nusivylimas

Paulius Dambrauskas („Neptūnas“). Prieš sezoną į Klaipėdą persikėlęs P.Dambrauskas yra neabejotinai didžiausias šio rudens „Neptūno“ nusivylimas. Trečiadienį jis nuolat skubėjo mesti, priimdavo komandos draugams nesuprantamus sprendimus ir per 10,5 min. pelnė 2 taškus (0/2 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 2/2 baudų). Trečiajame kėlinyje gynėjas patyrė kojos traumą ir į aikštę nebegrįžo.

Europos taurė. 4 turas.

A grupė

Stambulo „Galatasaray“ – „Monaco“ (D.Needhamas 29) 85:86, Andoros „MoraBanc“ – Ulmo „ratiopharm“ 103:95, Brešos „Germani“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ (B.Baronas 22) 69:61.

Lentelė: „Monaco“ ir „Crvena Zvezda“ – po 3, „Galatasaray“ ir „MoraBanc“ – po 2, „Germani“ ir „ratiopharm“ – po 0.

B grupė

Berlyno ALBA (R.Giedraitis 12, 5 atk.kam.) – Gdynės „Arka“ (D.Dulkys 3) 82:68, Limožo CSP – Bursos „Tofaş“ 89:81, Zagrebo „Cedevita“ – Krasnodaro „Lokomotiv“ 81:85.

Lentelė: „Lokomotiv“ – 4, ALBA – 3, „Cedevita“ ir CSP – po 2, „Tofaş“ – 1, „Arka“ – 0.

C grupė

Belgrado „Partizan“ – Vilerbano ASVEL (M.Kalnietis 11, 10 rez.perd.) 78:89, Trento „Dolomiti Energia“ – Ankaros „Turk Telekom“ (V.Štimacas 13, 11 atk.kam.) 77:81, Sankt Peterburgo „Zenit“ – „Valencia“ 104:93.

Lentelė: „Zenit“, ASVEL ir „Valencia“ – po 3, „Partizan“, „Turk Telekom“ ir „Dolomiti Energia“ – po 1.

D grupė

Vilniaus „Rytas“ (D.Suttonas 20, 11 atk.kam., D.J.Seeley, M.Harrisas, D.Sirvydis, M.Echodas ir E.Kairys po 10) – Turino „Fiat“ 86:79, Malagos „Unicaja“ – Kazanės „Uniks“ 82:80 (po pratęsimo), Frankfurto „Skyliners“ – Baro „Mornar“ 98:75.

Lentelė: „Uniks“, „Unicaja“ ir „Skyliners“ – po 3, „Rytas“ – 2, „Mornar“ – 1, „Fiat“ – 0.

Čempionų lyga. 3 turas

A grupė

„Ventspils“ – Bandirmos „Banvit“ 86:80, „Nižnij Novgorod“ – Mursijos UCAM 51:72, Avelino „Sidigas“ (N.Cole‘as 33) – Vloclaveko „Anwil“ (V.Lichodejus 16) 105:102 (po pratęsimo), Le Mano „Sarthe“ – Liudvigsburgo „Riesen“ 64:54.

Lentelė: UCAM ir „Sidigas“ – po 3, „Banvit“ – 2, „Anwil“, „Nižnij Novgorod“, „Ventspils“ ir „Sarthe“ – po 1, „Riesen“ – 0.

B grupė

Bonos „Telekom“ – „Nanterre“ (A.Juškevičius 0, 0 metimų) 57:81, „Opava“ – Venecijos „Umana“ 72:90, Holono „Hapoel“ – Salonikų PAOK 72:68, Lagūnos „Iberostar“ – Fribūro „Olympic“ 91:68.

Lentelė: „Iberostar“ ir „Umana“ – po 3, „Hapoel“ – 2, „Opava“, „Nanterre“, „Olympic“ ir „Telekom“ – po 1, PAOK – 0.

C grupė

Panevėžio „Lietkabelis“ (S.Jasaitis 21, 7/7 metimų, M.Morrisonas 18, S.Kulvietis ir J.Wilsonas po 14, P.Valinskas 13) – Nimburko ČEZ 97:86, Atėnų AEK (J.Mačiulis 8) – Bambergo „Brose“ (A.Kulboka 16, 7 atk.kam.) 93:86, Antverpeno „Giants“ – Jeruzalės „Hapoel“ 101:89, Dižono JDA – „Fuenlabrada“ (M.Popovičius 13) 85:87.

Lentelė: „Fuenlabrada“ – 3, „Hapoel“, „Giants“ ir AEK – po 2, „Brose“, JDA ir „Lietkabelis“ – po 1, ČEZ – 0.

D grupė

„Ostende“ – Klaipėdos „Neptūnas“ (T.Delininkaitis 26, O.Olisevičius ir K.Weaveris po 13, S.Galdikas 12) 91:89, Stambulo „Beşiktaş“ – Strasbūro SIG 71:78, Bairoito „medi“ – Patrų „Prometheas“ 70:75, Liublianos „Olimpija“ – Bolonijos „Virtus“ 61:92.

Lentelė: „Virtus“, SIG ir „Prometheas“ – po 3, „Neptūnas“, „Ostende“ ir „Beşiktaş“ – po 1, „medi“ ir „Olimpija“ – po 0.

FIBA Europos taurė. 2 turas

A grupė

Leideno ZZ – „Oradea“ (V.Kariniauskas 6, 8 atk.kam., A.Valeika 6) 90:76.

C grupė

Izmyro „Karşıyaka“ (D.Gailius 0) – Groningeno „Donar“ 64:69.

E grupė

Bukarešto „Steaua“ – „Prishtina“ (D.Krestininas 3) 81:87.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.