EUROLYGA 2023

Ilgai lauktose pergalingose rungtynėse atsiskleidė užmiršta „Žalgirio“ stiprybė

Tiksint paskutinėms ketvirtojo kėlinio sekundėms 15 tūkstančių sirgalių minia vėl stojosi iš savo vietų. Ir priešingai nei pastarąjį kartą, kai Kauno „Žalgiris“ beviltiškai pralaimėjo Stambulo „Anadolu Efes“ krepšininkams (58:79), penktadienį sirgaliai dėkojo ne už bandymą kovoti iki pabaigos, o už ilgai lauktą pergalę bei akiai gražų krepšinį. 

N. Woltersas pirmoje rungtynių dalyje patyrė čiurnos traumą, bet vėliau grįžo į kovą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
N. Woltersas pirmoje rungtynių dalyje patyrė čiurnos traumą, bet vėliau grįžo į kovą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šarūnas Jasikevičius pagaliau atvedė savo komandą į pergalę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šarūnas Jasikevičius pagaliau atvedė savo komandą į pergalę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šarūnas Jasikevičius pagaliau atvedė savo komandą į pergalę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šarūnas Jasikevičius pagaliau atvedė savo komandą į pergalę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šarūnas Jasikevičius pagaliau atvedė savo komandą į pergalę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šarūnas Jasikevičius pagaliau atvedė savo komandą į pergalę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Svečiai iš Atėnų spurtavo 9:0.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Svečiai iš Atėnų spurtavo 9:0.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D. Waltonas surinko 9 taškus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D. Waltonas surinko 9 taškus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Penktadienio vakarą kauniečiai spinduliavo energija. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Penktadienio vakarą kauniečiai spinduliavo energija. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 19, 2019, 2:16 PM, atnaujinta Jan 19, 2019, 2:21 PM

Po keturių iš eilės pralaimėjimų Eurolygoje „Žalgiris“ pagaliau padovanojo pergalę: namuose parklupdytas Atėnų „Panathinaikos“ klubas – 82:69. 

Rungtynes žalgiriečiai pradėjo dviem Mariaus Grigonio pražangomis bei nokdaunu 0:9. 

Tiesa, žalgiriečiai sugebėjo atsistoti ant kojų, susiimti ir vėliau patys net du kartus pasiuntė varžovams skaudžių smūgių seriją: antrajame kėlinyje laimėta atkarpa 11:0 (27:26), trečiajame – 13:0 (46:37).

Ricko Pitino auklėtiniai antroje rungtynių dalyje žaidė pamušta akimi, o „Žalgiris“ nepriekaištingai tuo pasinaudojo ir krovėsi pranašumą. Tašką rungtynėse padėjo reto grožio Derricko Waltono perdavimas Aaronui White’ui, kuris ore sugriebtą kamuolį tiesiog sugrūdo į „Panathinaikos“ krepšį – 76:61. 

„Sveikinu savo žaidėjus ir sirgalius, kurie išpirko bilietus dar prieš mėnesį. Tikrai matosi, kad palaikymą turime kosminį. Manau, kad su jų pagalba perlaužėme rungtynes. Antra pusė buvo gera, bet dar reikia gerinti nemažai elementų. Reikia treniruotis ir žaisti kartu“, – po pergalės džiaugsmo neslėpė ir  Šarūnas Jasikevičius. 

„Žalgiris“ iškovojo 8-ąją pergalę šiame sezone ir vis dar kovoja dėl vietos atkrintamosiose. Lrytas.lt išanalizavo pagrindinius aspektus, lėmusius žvėriškai reikalingą pergalę. 

Pasikeitusi tendencija 

Sezono pradžioje buvo įprasta matyti gerą „Žalgirio“ rungtynių pradžią. Kauniečiai susikraudavo solidų pranašumą, tačiau puolimo sraigtas užsikirsdavo antrojoje dalyje. 

Galime prisiminti, jog toks scenarijus kainavo bent keturis pralaimėjimus: prieš Madrido „Real“, Stambulo „Fenerbahce“ (Kaune), „Barcelona“ bei Maskvos CSKA. 

Penktadienio vakarą, kaip ir pastarąsias penkerias rungtynes Eurolygoje, „Žalgiris“ pralaimėjo pirmąją rungtynių dalį – 33:37. 

Amerikiečio vadovaujami graikai rungtynes pradėjo žaidimu, kuris kažkuo panašus į NBA: bėga ir meta. 

Tai privertė prakaituoti ne tik „Žalgirio“ žaidėjus, bet ir kostiumais pasipuošusius komandos trenerius. Reikėjo skubaus plano, mat Atėnų klubas vien pirmajame kėlinyje greitomis atakomis pelnė 13 taškų. 

R.Pitino keitė savo žaidėjus lyg ledo ritulyje: sužaidus 4 pirmojo kėlinio minutes „Panathinaikos“ ekipoje ant parketo jau lakstė keturi nauji krepšininkai. Toks rotacijos sprendimas leido palaikyti aukštą žaidimo tempą. 

„Žalgiris“ savo ruožtu vis dar ieškojo žaidėjo, kuris sustyguotų kauniečių žaidimą. Pirmajame kėlinyje komandos žaidimui dirigavo Nate’as Woltersas, o pirmasis jį keitė 18-metis Rokas Jokubaitis. 

Gynėjas į aikštę žengė energingai, tačiau vėliau padarė kelias šiukščias klaidas ir buvo pakeistas – ilgam. 

Ir tik trečiuoju Š.Jasikevičiaus pasirinkimu į aikštę žengiantis D.Waltonas pagaliau sugebėjo pažadinti „Žalgirį“. Taiklus amerikiečio tolimas metimas, rezultatyvus perdavimas ant tritaškio linijos stovėjusiam M.Grigoniui ir „Žalgirio“ spurtas – 11:0 (27:26). 

Geras organizacinis darbas puolime leido kauniečiams sugrįžti. 

Atkutę aikštės generolai

Iš rikiuotės iškritus Leo Westermannui „Žalgirio“ puolimas tapo bedantis: tik 66 taškai į Gran Kanarijos „Herbalife“ krepšį, 58 taškai į „Anadolu Efes“, 61 sukrapštytas taškas „Fenerbahce“ ekipai prieš savaitę Stambule. 

Po traumos grįžęs N.Woltersas pagaliau pradėjo demonstruoti tą žaidimą, kurio buvo pasiilgę ir komandos sirgaliai, ir Š.Jasikevičius. 

Vis dėlto Kauno ekipos dar neapleido traumų prakeiksmas. Pirmojo kėlinio pabaigoje N.Woltersas patyrė čiurnos traumą, o tai velniškai išgąsdino „Žalgirio“ strategą. 

„N.Woltersui padarė „blokadą". Išgąsdino žiauriai. Iš kitos pusės, reikia eiti toliau. Kibti, stengtis. Yra kaip yra. Bet išgąsdino tai žiauriai. Žaidėjas jau grįžta į formą. Tikrai, panašus į tą žmogų, kuris mums tiek padėjo pirmoje sezono pusėje. Yra kaip yra“, – dėl traumos apgailestavo Š.Jasikevičius. 

Nuskausminimo „blokada" (nervų numarinimas), kaip ir prieš 28-erius metus sausio 13-ąją, pasitarnavo šeimininkų naudai. Po ilgosios pertraukos N.Woltersas grįžo į aikštę ir sumetė labai svarbius metimus. 

Ketvirtajame kėlinyje amerikietis smeigė dvi tolimas „bombas“, kurios neleido „Panathinaikos“ krepšininkams priartėti. N.Woltersas rungtynėse pelnė 10 taškų, atkovojo 3 kamuolius bei atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir surinko 9 naudingumo balus. 

Dar geresnį žaidimą demonstravo D.Waltonas. 

23-ejų gynėjas pagaliau suprato, ką ir kaip daryti puolime. Nematėme jo kamuolio perlaikymo bei skersų perdavimų, kurie virsdavo klaida, o vėliau ir greitu varžovų išpuoliu. 

Antrojo kėlinio pradžioje gynėjas momentais priminė ir buvusį žalgirietį Keviną Pangosą. 

Žaidimas du prieš du, tačiau D.Waltonas nesiveržia po krepšiu, o stabteli prie tritaškio linijos ir pasinaudodamas atsiradusia erdve smeigia tritaškį (19:26). Įžaidėjas įkvėpė „Žalgirio“ spurtą, o tokių tolimų metimų šiemet kauniečiams ypač trūksta. 

D.Waltonas aikštėje praleido 17 minučių, per jas pelnė 9 taškus (6/7 baudų), atkovojo 3 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus. 17 surinktų naudingumo balų yra geriausias amerikiečio pasirodymas sezone. Tiesa, tiek pat naudingumo balų D.Waltonas surinko ir dvikovoje prieš „Herbalife“ ekipą. 

„Jam yra labai daug šansų užsikabinti, – apie D.Waltoną kalbėjo Š.Jasikevičius. – Jo charakteristikos žmogus mums reikalingas. Jis mums reikalingas būtent toks. Esu įsitikinęs, kad ateityje jis bus geras žaidėjas. Bet dabar jis 23-ejų, pirmą kartą atvažiavęs į Europą. Tikrai neblogas vyrukas, stengiasi, bet dar daug ko nesupranta ir jam tikrai nelengva“, – auklėtinio galimybėmis tiki „auksiniu berniuku“ vadintas strategas. 

Rungtynėse Kauno klubas atliko 19 rezultatyvių perdavimų, o aikštėje pasižymėjo 9 iš 12 žaidėjų. Be taškų liko snaiperis Artūras Milaknis, R.Jokubaitis bei nežaidęs Laurynas Birutis.

Susitelkimas ir vienas kito palaikymas

„Visi gerai sutariame ir komandoje vienas kitą palaikome. Gal vieną dieną matosi labiau, kitą mažiau, bet esame komanda“, – vidinę komandos atmosferą portalui lrytas.lt iliustravo M.Grigonis. 

Penktadienio vakarą žalgiriečių pagalbą vienas kitam galėjo įžiūrėti net ir trečiajame „Žalgirio“ arenos aukšte susėdę sirgaliai. 

Trečiojo kėlinio metu M.Grigonis užsidirbo trečiąją asmeninę pražangą ir Š.Jasikevičius buvo priverstas gynėją sodinti ant suolo. Žingsniuodamas link komandos suoliuko, M.Grigonis turėjo išklausyti trenerio keiksmų ir pastabų tiradą, tačiau padėjęs tašką Š.Jasikevičius ištiesė savo auklėtiniui ranka ir šie sumušė „penkis“. 

Šis epizodas puikiai iliustravo, jog „Žalgirio“ komandoje vidinė atmosfera yra ypač gera net ir sunkiais momentais. 

Nuo atsarginių žaidėjų suolelio energingai komandą palaikė net ir traumuoti žaidėjai. 

Antanas Kavaliauskas antrojo kėlinio metu pakilo iš paskutinės „Žalgirio“ suoliuko vietos ir nuskubėjo prie viduryje sėdinčio M.Grigonio. Centras ragino gynėją toliau tęsti pradėtus darbus ir gerą minutę plekšnojo komandos draugui per petį. 

Panašu, jog ekipos žaidimo kreivė kyla, o su kiekviena nauja pergale gerėja ir komandos nuotaika.

Iki Eurolygos reguliariojo sezono pabaigos likus 11-ai turų „Žalgiris“ viena pergale atsilieka nuo 7-os vietos. Viltis lieka gyva.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.