EUROLYGA 2023

Skaudaus „Žalgirio“ pralaimėjimo pėdsakai: klaidos ir ambicijų stoka

Iki ketvirtojo kėlinio pabaigos buvo likę kiek mažiau nei dvi minutes, Nate'as Woltersas sustabdė Kauno „Žalgirio“ derinį, kelias sekundes stabtelėjo ir paleido tolimą metimą. Milano „Mediolanum Forum“ arenoje gausiai susirinkę „Žalgirio“ sirgaliai atsiduso – metimas nepasiekė tikslo. 

Kauno klubo laukia sunkus kelias link „Top 8“ etapo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno klubo laukia sunkus kelias link „Top 8“ etapo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rungtynėse neveikė gynybinis planas.<br>LaPresse/Scanpix nuotr. 
Rungtynėse neveikė gynybinis planas.<br>LaPresse/Scanpix nuotr. 
Milane M.Grigonis suklydo 4 kartus. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Milane M.Grigonis suklydo 4 kartus. <br>G.Bitvinsko nuotr.
A. Gudaitis sparčiai rinkosi pražangas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A. Gudaitis sparčiai rinkosi pražangas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 26, 2019, 9:01 AM

Tai buvo paskutinysis kauniečių šansas užsikabinti. Užsikabinti ne tik pralaimėtose rungtynėse prieš Milano „Olimpia“ (70:80), bet ir kovojant dėl Eurolygos „Top 8“ etapo. 

Žinoma, ištikimiausi sirgaliai vilčių dar nelaidoja, tačiau ketvirtadienio vakarą pralaimėta velniškai svarbi dvikova. „Žalgiris“ prarado tarpusavio pranašumą prieš „Olimpia“ ir nutolo nuo 8-osios turnyro lentelės vietos. 

Prasidėjus antrajam kėliniui Artūras Milaknis smeigė savo pirmąjį tritaškį metimą (22:26), kurių pastaruoju metu kaunietis pataiko vis rečiau. Simone Pianigianis suskubo prašyti minutinės pertraukėlės, o Šarūnas Jasikevičius grįžtančius žaidėjus pasitiko aukštai iškėlęs kumščius bei skambiais šūksniais: „Davai, davai!“. 

Tačiau tai puikiai iliustravo, jog tą vakarą treneris turėjo didesnių ambicijų nei žaidėjai. 

„Aš kažkiek pasigedau tos „Žalgirio“ dvasios, kovos, – po pralaimėjimo žurnalistams guodėsi Š.Jasikevičius. – Nežinau... Skausmingas pralaimėjimas. Bet man nepatiko mūsų mentalitetas, kas yra svarbiausias dalykas. Gal nesupratome, kad čia vienas iš tų finalų?“

Lrytas.lt išanalizavo pagridnines pralaimėjimo priežastis ir svarbiausius rungtynių momentus, kurie galbūt „Žalgiriui“ kainavo „Top 8“ etapą. 

Dviejų ketvirčių mįslė

Pirmajame kėlinyje „Olimpia“ krepšininkai „Žalgiriui“ atseikėjo 5 tolimus metimus. Kauniečiai praleido 21 tašką ir taip sulaužė svarbią taisyklę – 20-ies praleistų taškų riba. 

Ketvirtajame kėlinyje šeimininkai vėl surengė tritaškių konkursą ir „Žalgiriui“ vėl įsūdė 5 tolimus metimus. Be to, pelnė net 28 taškus. 

Antrąjį ir trečiąjį kėlinius kauniečiai laimėjo ir praleido vos 13 bei 18 taškų. Š.Jasikevičiaus dažnai kartota taisyklė ir vėl pasitvatino. Ketvirtadienio vakarą žaidybinis planas daug kur strigo, o lemiamu metu sėkmė nuo „Žalgirio“  vėl nusisuko. 

Tiesa, „Žalgiriui“ neblogai sekėsi stabdyti „Olimpia“ lyderius. 

Rungtynių pradžioje Mike’as Jamesas net 7 minutes nebuvo išmetęs nei vieno metimo, tačiau vėliau pataikė du tolimus metimus ir „užsidegė“. Negana to, gynėjas žaidė universaliai ir į žaidimą įtraukė komandos draugus. Milano lyderis atliko 9 rezultatyvius perdavimus bei pelnė 20 taškų. 

Priešingai nei M.Jamesui, pirmieji Artūro Gudaičio bandymai pasižymėti buvo sėkmingi, tačiau vėliau lietuvis rinko pražangas ir sužaidė vienas prasčiausių rungtynių šiame sezone. Centras surinko -1 naudingumo balą ir akivaizdžiai nusileido savo tiesioginiam konkurentui Brandonui Daviesui. „Žalgirio“ lyderis vėl buvo vienas pagrindinių komandos variklių ir pelnė 13 taškų bei atkovojo 7 kamuolius. Tačiau didesnio amerikiečio indelio pritrūko antroje rungtynių dalyje. 

Susisukusi galva gynyboje

Vladimiras Micovas žaidžia du prieš du, o Artūras Milaknis užkliuvęs už varžovo užtvaros pramiega varžovą. Šouliukas ir du lengvi serbo taškai. 

Perdavimas į baudos aikštelę vėl įkirtinėjančiam V.Micovui. A.Milaknis vėluoja ir „Olimpia“ legionierius dar kartą baudžia „Žalgirį“ – 45:50. 

Po keitimo pasirodo Marius Grigonis, kuris prilimpa prie įsisiautėjusio V.Micovo. Tačiau ir tai negelbėja... Dar vienas taiklus puolėjo metimas.

Ketvirtadienio vakarą „Žalgirio“ ekipai trūko susikalbėjimo gynyboje. 

„Pakeitėme tris gynybos sistemas ir nė viena neveikė. Sausio mėnuo ir mes dar neįsisavinę gynybos sistemų. Ginamės pagal senų komandų taisykles. Gal nepadarau darbo, jei iki sausio žaidėjai nesupranta gynybos taisyklių“, – portalui 24sek.lt save kaltino Š.Jasikevičius. 

Net ir lemiamu metu trūko koncentracijos, kai svarstyklės svyravo tai į „Žalgirio“, tai į šeimininkų pusę. 

Ketvirtojo kėlinio pradžioje N.Woltersas duria varžovams tolimą „bombą“ ir „Žalgiris“ pagaliau priekyje – 56:54. Tačiau jau kitoje atakoje vėl problemos gynyboje. 

Pirmiausiai nesusikalba tas pats N.Woltersas ir Thomas Walkupas, o Mindaugas Kuzminskas iš aikštės kampo smeigia tolimą metimą. Vėliau sekė dar du latvio Dario Bertanio bei M.Jameso tritaškiai. 

„Olimpia“ spurtą vainikavo M.Kuzminsko įkirtimas palei galinę liniją bei galingas dėjimas. M.Grigonis prarado nuovoką ir nuleidęs rankas liko stebėti, kaip jo tautietis smaginasi po „Žalgirio“ krepšiu – 63:71. 

M.Grigonis statistiškai surengė vidutinį pasirodymą: 10 taškų,  5 atkovoti kamuoliai ir 3 rezultatyvūs perdavimai. Tačiau gynėjas atliko 4 klaidas bei krūvą blogų sprendimų. 

Pirmajame kėlinyje M.Grigonis perlaiko kamuolį, nors kitoje aikštės pusėje visiškai laisvas stovi N.Woltersas. Lietuvis nusprendžia pats imtis iniciatyvos, tačiau iš jo kamuolį perima M.Jamesas ir skuodžia į greitą puolimą. Žaibišką varžovų išpuolį stabdo N.Woltersas ir užsidirba nesportinę pražangą. 

Greitas „Žalgirio“ išpuolis. N.Woltersas perduoda kamuolį į kairę, kur jam įkandin lekia M.Grigonis. Būdamas laisvas prieš krepšį gynėjas nusprendžia perduoti „slaptą“ perdavimą šalia stovėjusiam komandos draugui – klaida.
Prabėgus dar kelioms minutėms M.Grigonis bando veržtis po „Olimpia“ krepšiu ir įsimūrija į Aleno Omičiaus gynybos gniaužtus. Dar vienas prarastas kamuolys. 

M.Grigonio akys nuolatos dega, žaidėjas yra vienas emocionaliausių „Žalgirio“ krepšininkų, tačiau rungtynės Milane jam nebuvo sėkmingiausios. 

Matytas puolimo planas

Stebint „Žalgirio“ puolimą Milane buvo galima pasijausti maloniai, mat žaidimas priminė praėjusį sezoną. 

Paulius Jankūnas terorizavo varžovus vidutinio nuotolio metimais, kurie buvo dažnas ir labai svarbus ginklas praėjusiame sezone. „Žalgiris“ protingai reagavo į varžovų gynybos sistemą, kai „Olimpia“ aukštaūgiai pasaugodavo iš užtvaros nespėjančio išlysti gynėjo žmogų. 

„Žalgirio“ kapitonas atšokdavo prie baudos metimų linijos, o jam laiku perdavimus skirstė du prieš du žaidimo partneris. 

Veteranas grįžta į formą. Per paskutines tris rungtynes jis vidutiniškai pelno po 10,6 taško ir renka po 13,6 naudingumo balo. 

Ketvirtadienio vakarą P.Jankūnas prie komandos prisidėjo pelnydamas 14 taškų ir atkovodamas 4 kamuolius. „Žalgiris“ savo varžovus pranoko ir pagal sugriebtus kamuolius (38-32), ir pagal rezultatyvius perdavimus (16-14). Tačiau Kauno ekipa klydo. Net 14 klaidų puolime ir nesuskaičiuojamas blogų sprendimų skaičius gynyboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.