EUROLYGA 2023

Krepšinio legionierių šou Lietuvoje: nuotykiai nusitęsdavo net iki „Farų“ laidos

Kaip tinkamai pasirinkti legionierių? Ar jis atvykęs į Lietuvą naktimis nebėgs pasilinksminti į naktinį klubą ar barą? Ar jis nelinkęs vartoti alkoholio bei kitų sportininkams draudžiamų medžiagų?

 Lietuvoje žaidę legionieriai turėdavo įvairių nutikimų ir konfliktų.<br> Lrytas.lt montažas
 Lietuvoje žaidę legionieriai turėdavo įvairių nutikimų ir konfliktų.<br> Lrytas.lt montažas
 Šilutės komandos legionierius prie naktinio klubo nustūmė nuo laiptų vaikiną.<br> Vaizdo kamerų medžiaga
 Šilutės komandos legionierius prie naktinio klubo nustūmė nuo laiptų vaikiną.<br> Vaizdo kamerų medžiaga
Rimas Kurtinaitis turėjo problemų su motyvacijos neturinčiais legionieriais.<br>G.Šiupario nuotr.
Rimas Kurtinaitis turėjo problemų su motyvacijos neturinčiais legionieriais.<br>G.Šiupario nuotr.
D.Collinsas buvo pasirodęs net televizijos žiūrovų mėgstamoje  laidoje „Farai“.<br>P.Mantauto nuotr.
D.Collinsas buvo pasirodęs net televizijos žiūrovų mėgstamoje  laidoje „Farai“.<br>P.Mantauto nuotr.
Kol Brianas žaidė Šakuose (Kairėje) jo brolis Bradas rungtyniavo garsiuose Turkijos klubuose.<br> Šakių komandos nuotr.
Kol Brianas žaidė Šakuose (Kairėje) jo brolis Bradas rungtyniavo garsiuose Turkijos klubuose.<br> Šakių komandos nuotr.
Rimas Kurtinaitis piktinosi dėl žaidėjų neatsakingo požiūrio.<br>G.Šiupario nuotr.
Rimas Kurtinaitis piktinosi dėl žaidėjų neatsakingo požiūrio.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 27, 2019, 11:46 AM, atnaujinta Jan 27, 2019, 10:01 PM

Ko gero, tokie ir panašūs klausimai bent kartą yra kilę ne vienos Lietuvos krepšinio komandos atstovui, kai žaidėjų sudėtyje dairytasi papildymo iš užsienio.

Sunku nuspėti, kaip legionierius gali elgtis atvykęs į Lietuvą. Tačiau pasimokyti tikrai yra iš ko, kadangi per daugybę metų Lietuvos krepšinio padangėje nuskambėjo ne vienas ir ne du ne iš gražiosios pusės nušviesti atvejai.

Pastaruoju metu savo užsispyrimu ir skambiais pareiškimais Instagrame pagarsėjo „Ryto“ komandos legionierius iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Dominique Suttonas, tačiau tai dar nėra baisiausia, kas gali nutikti su žaidėjų atkeliavusiu iš užsienio.

Lietuvoje su legionieriais yra buvę daug įvykių – nuo pykčių su treneriais iki muštynių prie naktinio klubo ar pasirodymo populiarioje televizijos laidoje „Farai“.

Lrytas.lt pristato keletą atvejų, kurie nepraslydo pro akis krepšinio gerbėjams bei garsiai nuskambėjo žiniasklaidoje.

Kaltinimai sugriovus karjerą

Dėl keistų legionieriaus iš JAV pareiškimų 2018 metų pabaigoje ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje nuskambėjo Šakių „Vyčio“ vardas.

2017-aisiais į „Vytį“ atvykęs rungtyniauti legionierius iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Brianas Wannamakeris, 2018-ųjų gruodį krepšinio naujienų portalui „Eurohoops“ pažėrė nemalonių žodelių, kai pareiškė, kad „Vytis“ jam sugriovė karjerą. Esą atsainiai žiūrėjo į su viza susijusius reikalus.

Krepšininko teigimu, dėl to, kad klubas nepadėjo jam susitvarkyti su viza susijusių reikalų, jis turėjo daug problemų, kol galiausiai viskas baigėsi taip, kai nenorėtų nė vienas krepšininkas. 

Teismas amerikiečiui uždraudė keliauti po šalis esančias Šengeno zonoje iki 2020-ųjų. Anot krepšininko tai reiškė tik vieną – toks sprendimas labai stipriai įtakos jo karjerą.

„Vytis“ po krepšininko pareiškimų turėjo platinti pranešimą, kuriame teisinosi dėl tokio nutikimo.  Buvo teigiama, kad klubas neturėjo jokio įsipareigojimo sutvarkyti su migracija susijusias problemas.  Esą iki tol žaidė ne vienas legionierius, tačiau niekam nekilo problemų.

„Jei ne klubo pastangos, Briano Wannamakerio karjera būtų pasibaigusi dar prieš metus.

Šioje situacijoje kaltinti klubą mažų mažiausiai neatsakinga, kadangi iki pasirašydamas sutartį su  „Vyčiu” B. Wannamakeris jau buvo rungtyniavęs Lietuvoje ir tuo laikotarpiu pažeidęs migraciją ES reglamentuojančius teisės aktus“, – išplatintame pranešime sutiaucija taisė legionieriaus apšmeižtas klubas.

Atsisveikino po pasirodymo „Farų“ laidoje

Kauno „Žalgirio“ sirgaliai dar ilgai prisimins charizmatiškąjį legionierių iš JAV DeJuaną Collinsą.

Legionierius įnešė savotišką indėlį ir aikštėje, tačiau labiausiai traukti dėmesį jis mokėjo už jos ribų.

Krepšininkas kalbėdamas prieš kameras pasižymėjo šmaikštumu, juoką keldavo tiek komandos draugams, tiek žurnalistams.

Deja, krepšininko karjera Kaune baigėsi taip, kaip to nenorėtų niekas.

Dar 2006-2008 metais žaisdamas „Žalgiryje“ jis mėgdavo pašėlti už aikštės ribų, tačiau po dviejų sezonų, kai vėl grįžo žaisti į Kauną, problemos su alkoholiu peržengė visas ribas.

Krepšininkas atsidūrė populiarioje TV laidoje „Farai“, kurioje prie automobilio vairo buvo pagautas girtas ir įpūtė daugiau nei dvi promiles. 

Be to, jis su pareigūnais susikivirčijo, puolė laidos operatorių bei žarstėsi grubiais įžeidimais.

Lyg to būtų negana, vėliau krepšininko organizme buvo aptikta ir kanapių. Jis sulaukė FIBA drausmės komiteto sprendimo – buvo diskvalifikuotas trims mėnesiams.

Taip liūdnai ir baigėsi D.Collinso karjera Lietuvoje.

„Žalgirio“ trenerių kančios su Tanoka Beardu

Nors per beveik keturis sezonus (2003-2007 m. - red.) praleistus „Žalgiryje“ T.Beardas davė daugybę naudos, vis tik vargo su šiuo žaidėju netrūko. 

Krepšininkas turėjo sunkų charakterį, o su tuo tvarkytis teko dviems treneriams – 2002-2006 metais Kauno komandai vadovavusiam Antanui Sireikai bei vėliau jį pakeitusiam ir iki 2008 metų spalio dirbusiam Rimantui Grigui.

Kuomet komandos treneriu buvo A.Sireika, 2003-2004 metais į Kauną karjeros baigti buvo grįžęs Arvydas Sabonis. Treneriui teko ieškoti sprendimų, kaip išdalinti aukštaūgių laiką ir kaip legendinio Lietuvos krepšininko žaidimą sulipdyti su kaprizinguoju T.Beardu.

Amerikietis nebuvo patenkintas savo vaidmeniu komandoje, o tuomet sklandė kalbos, kad ir treniruotėse aukštaūgis demonstruodavo „ožio ragus“ ir nedirbo taip, kaip reikia.

Kartais susikaupusias emocijas T.Beardas ne laiku išliedavo aikštėje, kur kildavo aršus susistumdymas.

Ir nors buvo visko, įdomiausia tai, kaip baigėsi krepšininko karjeros etapas Kaune.

„Užuot pasitikėjęs savo žaidėjais, jis norėjo, kad žaidėjai pasitikėtų juo. Esą jis nuves visus į pergales“, – apie savo paskutinius žingsnius „Žalgiryje“ kalbėjo legionierius.

T.Beardo paminėtas „Jis“ buvo R.Grigas. Konfliktai su šiuo treneriu ir buvo paskutinis lašas taurėje.

Kai rungtynėse tarp „Žalgirio“ ir Sopoto „Prokom Trefl“ komandų treneris nusprendė pasodinti aikštėje tą dieną vietos neradusį T.Beardą ant suolo, šis eidamas ėmė demonstratyviai ploti pašiepdamas tokį R.Grigo sprendimą. Atsisėdęs ant suolo nusiėmė krepšinio batelius taip tarsi parodydamas, kad daugiau į aikštę savo noru nebegrįš.

Ir nebegrįžo. Iš pradžių amerikietis buvo suspenduotas, o po savaitės specialiai surengtoje spaudos konferencijoje buvo pranešta, kad jo paslaugų atsisakoma.

Barus pamėgę sostinės klubo legionieriai

„Aš pats esu ne vienus metus praleidęs legionieriaus kailyje ir žinau, kokios turi būti taisyklės – juk į kitą šalį nuvažiuoji ne tiesiog praleisti laiko. Tikrai buvau šokiruotas. Ir dar sužinojau paskutinis“, – taip 2017-aisiais kalbėjo tuometinis Vilniaus „Lietuvos Ryto“ treneris Rimas Kurtinaitis, besiruošiant kovai dėl bronzos su Klaipėdos „Neptūno“ ekipa.

Tai buvo labai liūdnas sezonas sostinės ekipai, nes ji Lietuvos krepšinio lygos (LKL) pusfinalio serijoje 1:3 krito prieš Panevėžio „Lietkabelį“.

O R.Kurtinaitis su apmaudu kalbėdamas po nesėkmingos pusfinalio serijos omenyje turėjo keturis legionierius – sostinėje besilinksminantys baruose buvo pastebėti Tayloras Brownas, Clevinas Hannah, Corey Fisheris ir Drew Gordonas.

Žmonės atpažinę legionierius juos užfiksavo, o netrukus nuotraukos pasiekė ir „Lietuvos ryto“ vadovybę, kurią toks neatsakingumas smarkiai papiktino.

Klubas nedelsiant ėmėsi tinkamų veiksmų ir pašalino besilinksminusius legionierius iš komandos. Tik vienas D.Gordonas iš Vilniaus išvyko ne dėl šios priežasties. Jis išskrido į JAV gydytis kojos traumos.

Pasipiktinimo iš sirgalių sulaukę žaidėjai socialiniuose tinkluose dar gynėsi esą patys sirgaliai negerbia jų. Bet niekam tai nerūpėjo.

„Matot, aš su šita komanda sutikau daug keistenybių. Ką reiškia žodis motyvuotis? Jūs man pasakykit, kokią motyvacija turi broliai Lavrinovičiai, Mindaugas Lukauskis? Jie – žmonės metuose, savo pasiekę, uždirbę pinigų. 

Jie atėjo, kadangi yra lietuviai, ir žaidžia krepšinį.  Pas mane yra krūva žaidėjų, kuriuos kiekvieną dieną reikia motyvuot.

Bėk, šok, imk kamuolį. Dabar prieš Klaipėdą. Kokia motyvacija? Turim žaist. Turime perstumdyti žaidėjus. Ypač – amerikiečius. Manęs netenkina toks jų nusiteikimas, atsakomybės jausmo nebuvimas. Kas yra svarbu gyvenime, kas nesvarbu“, – prieš pusfinalio seriją su „Neptūnu“ beliko konstatuoti R.Kurtinaičiui.

„Šilutės“ legionieriaus šėlsmas

Naktiniai klubai kaip stiprus magnetas traukia Lietuvoje žaidžiančius legionierius, o puikiu to įrodymu tapo „Šilutės“ komandos legionierius Jeffery Perkinsas, kuris 2018-ųjų kovą naktiniame klube nuo laiptų nustūmė ir rimtai sužalojo žmogų. 

Incidentas įvyko, kai iš klubo išėjęs vaikinas ištiesė ranką sveikintis J.Perkinsui, o šis kažką atšovė ir vaikiną pastūmė nuo laiptų. Dėl rimtų sužalojimų prireikė skubios medikų pagalbos.

Po to, kai J.Perkinsas nubloškė lietuvį, prasidėjo muštynės. Galiausiai kaltininkas paspruko, o mušeikas sustabdė apsauga.

„Šilutės“ komandai greitai teko reaguoti į tokį komandos nario elgesį ir sprendimas buvo negailestingas – krepšininkas dėl kvailo poelgio buvo pašalintas.

„Turėjome susirinkimą su klubo vadovais. Yra pradėtas tyrimas, žaidėjas suspenduotas ir šalinamas iš komandos.

Kiek mes jo pačio klausėme apie situaciją, jis nieko neatsimena. Vadinasi, buvo neblogai išgrėręs arba dar kažkas rimčiau“, – pasakojo komandos treneris Laimonas Eglinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.