EUROLYGA 2023

Pamoka visam gyvenimui: rankas į lažybas kišę krepšininkai stipriai gavo per nagus

Pirmadienį Lietuvos žiniasklaidoje garsiai nuskambėjo lažybų skandalas krepšinyje.

 Per pastaruosius 2-3 metus Lietuvos krepšinyje buvo ne vienas krepšininkų lažybų skandalas.<br> Lrytas.lt montažas
 Per pastaruosius 2-3 metus Lietuvos krepšinyje buvo ne vienas krepšininkų lažybų skandalas.<br> Lrytas.lt montažas
Dovydas Redikas karjerą gaivinti bando Kipre.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dovydas Redikas karjerą gaivinti bando Kipre.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rolandas Alijevas po skandalų pasuko žaisti į Iraną.<br>P.Mantauto nuotr.
Rolandas Alijevas po skandalų pasuko žaisti į Iraną.<br>P.Mantauto nuotr.
Edvinas Šeškus nukentėjo, tačiau vis tiek žaidė LKL už savo gimtojo miesto Prienų komandą.<br>G.Šiupario nuotr.
Edvinas Šeškus nukentėjo, tačiau vis tiek žaidė LKL už savo gimtojo miesto Prienų komandą.<br>G.Šiupario nuotr.
Dovydas Redikas ne kartą turėjo apsilankyti teisme.<br>T.Bauro nuotr.
Dovydas Redikas ne kartą turėjo apsilankyti teisme.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 30, 2019, 12:03 PM, atnaujinta Jan 30, 2019, 5:05 PM

Panevėžio „Lietkabelis“ nušalino įžaidėją Vaidą Kariniauską, kadangi iš lažybų bendrovių gavo pagrįstų pranešimų apie 25-erių 198 cm ūgio krepšininkui palankius statymus.

Kol kas atliekamas tyrimas ir nei krepšininkas, nei klubas nenori plačiau komentuoti situacijos, kol nepasirodė oficialios išvados.

Tačiau jeigu įtarimai pasitvirtins, aišku viena – krepšininko karjera gali griūti taip greitai, tarsi vandens bangos nuplauta smėlio pilis.

Lietuvos krepšinyje yra buvęs ne vienas atvejis, kai žaidėjai įsivelia į lažybų skandalus. Ir visi jie turėjo įdomias atomazgas.

O tam, kad vienus iš skandalų prisimintume, toli klajoti nereikia. Užtenka pasižvalgyti vos po 2–3 metų senumo istorijas.

Išsigelbėja, kai pritrūksta argumentacijos

Įklimpus į lažybų skandalą išlipti sausam būna faktiškai neįmanoma, o karjerą žaidėjai dažniausiai palaidoja. Lažybose pasinėrusių krepšininkų matyti nenori niekas.

Tačiau įtarimai ne visada turi aiškų pagrindą, o kai taip yra, išsigelbėti įmanoma. 

Puikus to atvejis – 2015 metų pabaigoje Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) garsiai nuskambėjęs Raseinių „Rasų“ komandos žaidėjų Edvino Šeškaus ir Augustino Jankaičio skandalas.

Abu šie krepšininkai sulaukė įtarimų neva jie dalyvavo nelegaliose varžybose ir bandė daryti įtaką rungtynių rezultatui. Raseinių klubas sulaukė anoniminio skambučio su informacija, o abejonių sukėlė keistas krepšininkų žaidimas net trejose rungtynėse.

Jaunuoliai iš kart sulaukė NKL diskvalifikacijos, buvo atleisti iš „Rasų“ klubo, o netrukus su jais atsisveikino ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ ekipa, kuriai šie priklausė pagal sutartis.

Bet šioje istorijoje niekas neketino pasiduoti. O E.Šeškus įžvelgęs visišką neteisybę pateikė apeliacinį skundą Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) Etikos, drausmės ir apeliacinei komisijai. Ir toks sprendimas pilnai pasiteisino.

Parodymai prieš žaidėjus pasirodė neargumentuoti, todėl NKL sprendimas buvo panaikintas.

Jau visai netrukus E.Šeškus prisiglaudė savo tėčio Virginijaus vadovaujamoje Prienų komandoje, kur pratęsė savo karjerą.

Nesibaigė ir A.Jankaičio karjera. Jau sekantį sezoną jis žaidė NKL rungtyniaujančioje Šakių „Vyčio“ komandoje.

Šiuo metu E.Šeškaus keliai pasukę į tolimąją Aziją. Krepšininkas žaidžia Taivane. 

Tuo tarpu A.Jankaitis liko ištikimas Lietuvai. Jis ir toliau žaidžia NKL vilkėdamas Jonavos klubo marškinėlius.

Beveik paskutiniai lašai karjeroje

Vis tik panagrinėjus visai nesenus atvejus galima aiškiai matyti, kaip lažybų skandalai krepšininkams negailestingai „uždaro duris“ ir neleidžia sėkmingai žengti toliau. Ir tokių atvejų toli ieškoti nereikia.

2016-ųjų pavasarį netikėtą žinią paskelbė Utenos „Juventus“ klubas. Jis atleido vieną komandos lyderių – tuomet 31-erių Rolandą Alijevą. Priežastis – krepšininkas šiurkščiai pažeidė komandos vidaus taisykles.

Netrukus paaiškėjo, kad R.Alijevas įsivėlė į lažybų skandalą. Portalas krepsinis.net netruko išsiaiškinti, esą tam tikri asmenys buvo atvykę pas klubo vadovybę, kuriai pateikė tai įrodančius susirašinėjimus su žaidėju.

Tiesa, LKL krepšininkui dėl to, jog šis pripažino padarytus nusižengimus ir apgailestavo, skyrė tik sąlyginę diskvalifikaciją metams. 

Jam buvo leidžiama dalyvauti LKL čempionate su sąlyga, kad atlikti drausmės pažeidimai per artimiausius metus nepasikartos ir bus įvykdytas pasižadėjimas dalyvauti švietėjiškoje veikloje. 

„Aš kol kas viską stebiu iš šalies. Kai ateis laikas, tada apie tai ir aš tarsiu savo žodį. Žmogų kaip asmenybę labai lengva apdrėbti purvais, sutrypti. Vyksta tyrimas, o po jo viską pamatysime, kas čia lažybininkai, o kas – nukentėję. Visi už viską turi atsakyti.

Norėsiu ir aš sužinoti, kas paskleidė tokią žinią, jog Alijevas statė, ar jis lažybininkas“, – praėjus kuriam laikui po skandalo „Lietuvos ryto“ žurnalistei Rasai Karmazaitei pasakojo pats krepšininkas.

Tačiau po skandalo R.Alijevo karjera pajėgiose komandose visiškai sugriuvo.

Dabar krepšininkui 34-eri ir vargu ar jis dar sugrįš žaisti į kuri nors pajėgesnį bei žinomą klubą. 2017-ųjų pavasarį jis pasuko į Iraną – Teherano „Azad University“ komandą, bet ilgai ten neužsibuvo.

Šiuo metu R.Alijevas rūpinasi savo verslu. Jis turi nuosavą siuvyklą ir drabužių įmonę.

Vyresni ramiai išeina, jauni – bando keistis

Galutinį tašką karjeroje padėjo, tik tai dėl kur kas matomesnių aplinkybių padarė 2015-2016 metais Alytaus „Dzūkijai“ atstovavęs, tuomet 37-erių veteranas Nerijus Varnelis.

Likus žaisti 7 sek. iki rungtynių pabaigos „Dzūkija“ rungtynėse prieš „Lietuvos rytą“ pirmavo 76:74, turėjo kamuolį savo rankose ir galėjo pasiekti istorinę pergalę, bet to nepadarė.

Po savuoju krepšiu beprotiškai suklydęs N.Varnelis tiesiog atidavė kamuolį tiesiai į rankas Deividui Gailiui, kuris metimu iš po krepšio išplėšė pratęsimą. O tuomet „Dzūkija“ po pratęsimo pralaimėjo 82:91.

LKL netrukus ėmėsi tyrimo, tačiau rungtynėse nieko blogo neįžvelgė, o pats N.Varnelis savo veiksmus komentuoti vengė. 

Todėl krepšinio bendruomenė pasidarė savas išvadas. Viešai keista rungtynių pabaiga stebėjosi bei kritikos tuomet negailėjo ir „Dzūkijos“ įkūrėjas Tomas Pačėsas. 

Krepšinio gerbėjai masiškai kaltino N.Varnelį, neva šis įsivėlė į lažybas, tačiau šiam, ko gero, tai mažai ir terūpėjo. Tai buvo paskutiniai alytiškio žingsniai profesionalo karjeroje. Jis abipusiu susitarimu paliko Alytaus komandą ir profesionalų krepšinyje daugiau nebežaidė.

Krepšininkas kamuolį į krepšį mėto mėgėjų lygoje veteranų grupėje, taip pat dalija patarimus treniruodamas Daugų miestelio komandos žaidėjus kartu su jais pats išbėgdamas į aikštę Mažų miestelių krepšinio lygoje (MMKL). 

Dar vienas puikus pavyzdys, kai nemalonumai griauna karjerą, tai krepšininkas, kurio skandalų gausybės jau net ir vardinti neverta, – Dovydas Redikas

26-erių žaidėjas per savo karjerą pasižymėjo vagystėmis, skolomis, melais, o prie viso to, buvo įsipainiojęs ir į lažybų skandalą. Tačiau, nepaisant spalvingos praeities, iš Kuršėnų kilęs atletas iki šiol nepraranda vilties.

2015-2016 metų sezone krepšininkas karjerą gaivino Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ klube. Tačiau sezono pabaigoje pasirodė liūdnų žinių, neva krepšininkas buvo įsitraukęs į lažybas.

Išnagrinėjusi atvejį, LKL skyrė krepšininkui vienų metų diskvalifikaciją ir nuo tada D.Redikas klajojo tik po užsienio šalis. 

„Užtenka nesąmonių, kiek galima? Kiek tu šansų gausi? Vieną, antrą, trečią, ketvirtą? Jau užtenka tų šansų. Tiek gavęs… Reikia pradėti galvoti. Reikia pradėti krepšinį žaisti, jei dar yra kas tiki manimi ir kas nori, kad žaisčiau“, – šių metų pradžioje „Lietuvos rytui“ atviravo jis.

Krepšininkas karjerą bando gaivinti Kipre, o kaip jam ten sekasi, galite perskaityti žurnalistės Ritos Stankevičiūtės straipsnyje.

Ir nors krepšininkas dar turi vilčių, panašu, kad D.Redikas vis tiek gali tapti dar vienu pavyzdžiu, kaip neatsakingi veiksmai anksčiau ar vėliau galutinai „nužudo“ karjerą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.