EUROLYGA 2023

LKL klubų sausis: ryškiausiai spindi Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ klubas

2019 metais Lietuvos krepšinio padangėje ryškiausiai spindi „Pieno žvaigdžės“! Pasvalio klubas tęsia šiuo metu ilgiausią pergalių seriją LKL čempionate ir realiai grasina iš lyderių ketverto išspirti dvasinės ramybės nerandantį Panevėžio „Lietkabelį“. Sausio antrojoje pusėje įsibėgėjo Klaipėdos „Neptūnas“, bet jo likimas Čempionų lygoje kybo ant plauko. Tuo tarpu šalies čempionas Kauno „Žalgiris“ pirmąjį metų mėnesį, skaičiuojant visus turnyrus, patyrė daugiau pralaimėjimų negu bet kuris kitas LKL klubas. 

Pasvalio klubas puikiai pradėjo naujuosius metus.<br>G.Šiupario nuotr.
Pasvalio klubas puikiai pradėjo naujuosius metus.<br>G.Šiupario nuotr.
LKL čempionatas. "Šiauliai" - Vilniaus "Rytas" 75:82. Artiomas Parachovskis<br>G.Šiupario nuotr.
LKL čempionatas. "Šiauliai" - Vilniaus "Rytas" 75:82. Artiomas Parachovskis<br>G.Šiupario nuotr.
Žalgiriečiai išlieka pirmenybių lyderiais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai išlieka pirmenybių lyderiais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Uteniškiai mėgstą įkąsti lyderiams.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Uteniškiai mėgstą įkąsti lyderiams.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 1, 2019, 1:23 PM, atnaujinta Feb 1, 2019, 2:24 PM

„Pieno žvaigždės“ 

Sausį: 4-1.

Nuo sezono pradžios. LKL: 11-9, Taurė: 0-1. 

Pasvalio komanda metus pradėjo labai nemaloniu pralaimėjimu – Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio pirmosiose rungtynėse namie nusileista „Lietkabeliui“. 10 taškų atsilikimas prieš atsakomąsias rungtynes, kurios bus žaidžiamos išvykoje, įstūmė „Pieno Žvaigždes“ į sunkią padėtį, tačiau rezultatai LKL čempionate rodo, kad Gedimino Petrausko komandai nėra nieko neįmanomo. 
O LKL čempionate „Pieno Žvaigždės“ sausį laimėjo visas rungtynes, šiuo metu tęsia ilgiausią lygoje keturių pergalių seriją ir visai priartėjo prie ketvirtosios vietos. Pasvalio krepšininkai jau iškovojo tiek pat pergalių, kiek „Lietkabelis“ (11), bet žaidė daugiau rungtynių. 

Dauguma „Pieno Žvaigždžių“ pergalių (prieš „Neptūną“ – vieno tolimo metimo skirtumu, prieš „Dzūkiją“ – po pratęsimo) buvo labai sunkios, bet dėl to stebėtis neverta. Pasvalio komandos suolas – gana trumpas, o čempionato pradžioje LKL rezultatyviausių žaidėjų lentelėje pirmavęs Emmanuelis Omogbo po traumos nežaidžia taip, kaip žaidė rudenį. 

Tačiau komandoje atsirado kiti lyderiai. Sezonui jau įsibėgėjus į Pasvalį atvykę Jay Threattas (13,3 tšk.) ir Yannickas Franke (13,1 tšk.) šiuo metu patenka į LKL rezultatyviausiųjų trejetą, o Tomas Lekūnas buvo išrinktas geriausiu LKL sausio mėnesio krepšininku. 

Vis dėlto pagal vieną rodiklį Pasvalio klubas yra prasčiausias. „Pieno Žvaigždės“ sulaukia vidutiniškai vos 450 sirgalių ir pagal šį skaičių vos ne dukart atsilieka nuo kitų lankomumo lentelės apačioje esančių klubų „Skycop“ (813) ir „Nevėžio“ (894). 

„Neptūnas“ 

Sausį: 6-2 (1 lygiosios). 

Nuo sezono pradžios. LKL: 16-4, Taurė: 0-0 (1 lygiosios), Čempionų lyga: 7-6.

Klaipėdos krepšininkams reikia didelių iššūkių. Sausio pradžioje jie antrą kartą nugalėjo „Žalgirį“ (beje, „Neptūnas“ yra vienintelė kauniečius įveikusi Lietuvos komanda), mėnesio viduryje pradėjo vytis nuvažiuojantį Čempionų lygos atkrintamųjų varžybų traukinį ir iškovojo pergales Strasbūre bei Patruose, bet tik lygiosiomis baigė pirmąsias šalies taurės ketvirtfinalio rungtynes su „Skycop“, vos ne vos per pratęsimą palaužė „Šiaulius“ ir namie pralaimėjo „Pieno Žvaigždėms“. 

Ypač brangiai gali kainuoti kitas namie patirtas pralaimėjimas. Nusileidęs „Ostende“ komandai, „Neptūnas“ prarado iniciatyvą Čempionų lygoje. Kad patektų į kitą etapą, klaipėdiečiai privalo ne tik laimėti paskutines grupės rungtynes, bet ir sulaukti Ostendės krepšininkų nesėkmės. 

Sausio viduryje „Neptūnas“ tapo dar grėsmingesnis. Į gimtąjį miestą grįžus Deividui Gailiui, treneris Kazys Maksvytis gali dar labiau praplėsti puolimo arsenalą ir nuimti dalį naštos nuo lyderių, kurių įtaka komandos rezultatams yra labai didelė. Beje, nuo tada, kai prisidėjo D.Gailius, „Neptūnas“ laimėjo visas penkerias rungtynes (skaičiuojant visus turnyrus). 

„Rytas“

Sausį: 5-4. 

Nuo sezono pradžios. LKL: 14-5, Taurė: 1-0, Europos taurė: 7-8. 

Vilniaus komandą toliau krečia karštinė. Sausio mėnesį „Rytas“ dar kartą triuškinamai pralaimėjo „Lietkabeliui“, paskutinėmis akimirkomis atidavė dvi pergales Berlyno ALBA komandai, žaisdamas namie per pirmąsias šalies taurės ketvirtfinalio rungtynes beveik neįgijo persvaros prieš „Juventus“. 

Vis dėlto svarbiausią charakterio egzaminą vilniečiai, ar bent jų vidurio puolėjas Arciomas Parachovskis, išlaikė. Pergalingą dvitaškį į Belgrado „Partizan“ krepšį pataikęs baltarusis išsaugojo komandos viltis patekti į Europos taurės atkrintamąsias varžybas. 

Kita vertus, „Rytui“ prieš akis dar keli egzaminai: ir lemiamos Europos taurės „Top 16“ etapo rungtynės, ir antroji mūšio su „Juventus“ dalis, kurioje patyrus nesėkmę Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertas Vilniuje vyktų be šio miesto komandos. 

Trenerį Dainių Adomaitį teigiamai nuteikia tai, kad vis tvirčiau jaučiasi po traumos atsigavęs Chrisas Krameris. Tačiau net jam grįžus į rikiuotę, žaidėjų skaičius nepadidėjo, nes „Rytas“ ištarė „sudie“ bendros kalbos su vadovybe ir treneriais neradusiam Dominique‘ui Suttonui (11,8 tšk.).

„Žalgiris“

Sausį: 5-6. 

Nuo sezono pradžios. LKL: 18-2, Taurė: 1-0, Eurolyga: 8-13. 

Traumų išretintas „Žalgiris“ sausio pradžioje Klaipėdoje pralaimėjo „Neptūnui“ ir nutraukė pustrečio mėnesio trukusią 10 pergalių seriją LKL čempionate. Visgi dėl šio pralaimėjimo treneriui Šarūnui Jasikevičiui galvos smarkiai neskauda – jo komanda lieka pirmojoje lentelės vietoje ir artimiausią persekiotoją „Neptūną“ lenkia dviem taškais. 

Tuo tarpu padėtis Eurolygoje vos ne kiekvieną savaitę tampa vis blogesnė. Sausį „Žalgiris“ laimėjo vos vienerias iš šešerių tarptautinių rungtynių, o savo sirgalius nudžiugino tik žaisdamas su Atėnų „Panathinaikos“. Tiesa, viltys patekti į atkrintamąsias varžybas dar neištirpo, nuo aštuntosios vietos atsiliekama nedaug (dviem taškais), tačiau laiko pasivyti varžovus lieka vis mažiau ir mažiau.

Vijimosi misiją jau bando vykdyti ir traumas išsigydę Paulius Jankūnas bei Antanas Kavaliauskas. Tačiau po Naujųjų metų į Kauną atvykęs šeštas amerikietis Deonas Thompsonas kol kas tik atima minutes iš Lauryno Biručio. 

Beje, sausio pradžioje „Žalgiris“, skaičiuojant visus turnyrus, pralaimėjo ketverias iš eilės rungtynes. Praėjusį kartą tiek daug nesėkmių paeiliui Kauno klubas patyrė 2011 metų rudenį.

„Nevėžis“ 

Sausį: 2-2.

Nuo sezono pradžios. LKL: 4-15, Taurė: 2-2.

Gruodžio viduryje mįslingomis aplinkybėmis pasitraukus treneriui Ramūnui Cvirkai ir jo pareigas perėmus buvusiam padėjėjui Dariui Dimavičiui, „Nevėžio“ padėtis pasitaisė. Jei iki Naujųjų metų kėdainiečiai Lietuvos lygoje laimėjo tik 2 iš 15 rungtynių, tai sausį dvi pergales iškovojo per ketverias rungtynes. „Nevėžis“ ne tik nugalėjo „Šiaulius“ bei „Juventus“, bet ir išvykoje lygiai kovojo su lyderiu „Žalgiriu“, kuriam pasidavė tik paskutinėmis akimirkomis. 

Net pajutus pergalių skonį, „Nevėžio“ kova dėl išlikimo dar nesibaigė – „Šiauliai“ lenkiami vos vienu tašku. Kita vertus, įsižiebė ir nedidelė viltis pakilti į aštuntąją vietą. Šią viltį ypač stiprina atsigavęs Chauncey Collinsas, kuris pakilo į pirmąją vietą LKL rezultatyviausių žaidėjų rikiuotėje (vid. 14,4 tšk.). 

„Skycop“ 

Sausį: 2-2 (1 lygiosios).

Nuo sezono pradžios. LKL: 7-13, Taurė: 3-1 (1). 

Pastaruoju metu atrodo tarsi „Skycop“ riedėtų tik iš inercijos...Nors sausį įveikusi Panevėžio ir Alytaus krepšininkus Prienų komanda nuramino savo gerbėjus, kad jai nereikės kovoti dėl išlikimo, pavienės pergalės nepadeda pakilti iš LKL lentelės apatinės pusės. Regis, net geriausiu atveju Virginijaus Šeškaus auklėtiniai varžysis nebent dėl to, kad išvengtų aštuntosios vietos ir ketvirtfinalio dvikovos su „Žalgiriu“. 

Tiesa, prieniškiai gali taikytis į kitą tikslą. Pirmosiose Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio rungtynėse Prienų komanda sužaidė lygiosiomis su „Neptūnu“, tad galimybės patekti į finalo ketvertą ir vasario vidurį praleisti Vilniuje dar nėra prarastos.

Vis dėlto sausio mėnesį Prienų komandoje vėl įvykusios permainos galimybių nepadidino. Nors „Skycop“ gretas sustiprino dėl traumos pirmąją sezono dalį praleidęs Žygimantas Janavičius ir Lietuvoje jau žaidęs amerikietis Malcolmas Grantas, Mike‘o Bruesewitzo (12,4 tšk., 5,4 atk.kam.) ir Ovidijaus Varanausko (8,2 tšk.) išvykimas trumpoką atsarginių suolą turinčioje komandoje atvėrė naujas spragas. 

„Lietkabelis“ 

Sausį: 3-5. 

Nuo sezono pradžios. LKL: 11-8, Taurė: 1-0, Čempionų lyga: 4-9.

Panevėžio klubui nepavyksta gyventi ramiai. Kai jau atrodė, jog baigėsi didžioji sumaištis, kilusi dėl nemotyvuoto trenerių bei žaidėjų kaitaliojimo, ir „Lietkabelis“ pagaliau pateko į dvasinio komforto zoną, komandą sukrėtė lažybų skandalas, kurio sūkuryje atsidūrė vienas iš sezonui įsibėgėjus pakviestų krepšininkų Vaidas Kariniauskas (8,2 tšk.). 

Ši istorija užtemdė sausio viduryje nutikusius gerus dalykus: „Lietkabelis“ lygiai kovojo su „Žalgiriu“, nugalėjo Bambergo „Brose“ ir, išvykoje siutriuškinęs „Rytą“, nutraukė keturių pralaimėjimų seriją LKL čempionate. 

Dar vienas geras dalykas nutiko sausio pradžioje, kai šalies taurės ketvirtfinalio pirmosiose rungtynėse panevėžiečiai išvykoje nugalėjo „Pieno Žvaigždes“ ir priartėjo prie finalo ketverto. 

Su kitu turnyru „Lietkabelis“ tuoj atsisveikins. Nenado Čanako komanda jau prarado galimybę patekti į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas. Tiesa, panevėžiečiai dar gali pereiti į FIBA Europos taurės turnyrą. 

„Juventus“ 

Sausį: 1-4. 

Nuo sezono pradžios. LKL: 8-12, Taurė: 4-1.

Nors Utenos krepšininkai kelia daug triukšmo, jų pergalių sąskaita pildoma retai. Sausį „Juventus“ laimėjo tik kartą – prieš „Šiaulius“. O tai, kad per rungtynes su vicečempionu „Rytu“ iki pergalės trūko tiek pat, kiek per rungtynes su autsaideriu „Nevėžiu“ – nedidelė paguoda, nes Žydrūno Urbono penketas taškus prarado abiem atvejais. 

„Juventus“ krepšininkai sausį „Rytui“ pralaimėjo dukart, bet antrasis pralaimėjimas dar nėra tikras pralaimėjimas, nes uteniškiai išvykoje tik 2 taškų skirtumu nusileido vilniečiams per pirmąsias šalies taurės ketvirtfinalio rungtynes. Šis rezultatas paliko stiprią viltį patekti į finalo ketvertą. Kita vertus, „Juventus“ šį sezoną paskutinėmis minutėmis pralaimėjo tiek rungtynių, kad tas dviejų taškų trūkumas gali būti lyg kopimas į apledėjusį kalną. 

Du „Juventus“ krepšininkai lieka LKL asmeninės statistikos lyderiais. Martinas Gebenas toliau pirmauja pagal atkovotus kamuolius (vid. 7,3), Dovis Bičkauskis – pagal rezultatyvius perdavimus (5,9). 

„Šiauliai“ 

Sausį: 1-5.

Nuo sezono pradžios. LKL: 3-17, Taurė: 0-1, Čempionų lygos atranka: 0-2.

Metams vos prasidėjus Šiaulių komanda LKL lentelėje vėl buvo nustumta į paskutinę dešimtąją vietą. Nors sausį buvo prošvaisčių (įveikta visiems paeiliui pralaiminti „Dzūkija“, tik po pratęsimo nusileista „Neptūnui“, iki paskutinės minutės priešintasi „Rytui“), svarbiausias rungtynes „Šiauliai“ pralaimėjo. O neabejotinai svarbiausia mėnesio dvikova buvo su „Nevėžiu“, su kuriuo Antano Sireikos komanda kovoja dėl teisės neiškristi iš LKL. 

Norint pabėgti iš paskutinės vietos, šiauliečiams būtinai reikės rasti kažkokių vidinių rezervų. Jais galbūt galėtų tapti legionieriai Saah Nimley ir Cedrickas Bowenas, kurių indėlis kol kas yra labai menkas. 

„Dzūkija“ 

Sausį: 0-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 6-13, Taurė: 3-1.

„Dzūkija“ kol kas yra neabejotinai prasčiausia šių metų komanda. Sausio mėnesį alytiškiai vieninteliai nelaimėjo nė vienerių rungtynių, o dvi iš trijų nesėkmių patyrė žaisdami su autsaideriais („Šiauliais“) ar lentelės kaimynais („Skycop“). Jei nepavyksta įveikti net varžovų, kurie daug dažniau pralaimi, negu laimi, ir patiems Alytaus krepšininkams jau laikas ne juokais susirūpinti, ar pavyks apginti bent aštuntąją vietą ir patekti į atkrintamąsias varžybas.

Išvykus Kenui Brownui, „Dzūkijoje“ neliko nė vieno užsieniečio, o treneris Andrejus Urlepas per visas trejas sausį žaistas rungtynes į aikštę leisdavo vos aštuonis arba devynis krepšininkus. Mėnesio pabaigoje Alytaus komandą papildė naujokas Keremas Kanteras, bet dar neaišku, ar jis tikrai taps žymiu pastiprinimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.