EUROLYGA 2023

Į EP su valstiečiais kandidatuojantis Š. Marčiulionis: „Ten einu dėl sporto“

„Tai ką man dabar, visų atsiprašinėti? Aš kažką blogo padariau? Tiesiog žadu kandidatuoti į Europos parlamentą ir tiksliai žinau, ką ten turėčiau daryti“, – penktadienio rytą skambučiais iš Lietuvos pažadintas Amerikoje kalbėjo krepšinio legenda Šarūnas Marčiulionis.

Š.Marčiulionis nori žengti į Europos Parlamentą <br>P.Lileikio nuotr.
Š.Marčiulionis nori žengti į Europos Parlamentą <br>P.Lileikio nuotr.
Š.Marčiulionis nori žengti į Europos Parlamentą <br>P.Lileikio nuotr.
Š.Marčiulionis nori žengti į Europos Parlamentą <br>P.Lileikio nuotr.
Š.Marčiulionis nori žengti į Europos Parlamentą 
Š.Marčiulionis nori žengti į Europos Parlamentą 
Š.Marčiulionis nori žengti į Europos Parlamentą <br>J. Stacevičius
Š.Marčiulionis nori žengti į Europos Parlamentą <br>J. Stacevičius
Š.Marčiulionis nori žengti į Europos Parlamentą <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Š.Marčiulionis nori žengti į Europos Parlamentą <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Š.Marčiulionis nori žengti į Europos Parlamentą <br>D.Umbraso nuotr.
Š.Marčiulionis nori žengti į Europos Parlamentą <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 22, 2019, 6:23 PM, atnaujinta Feb 22, 2019, 8:12 PM

Penktadienį buvo viešai patvirtinta informacija, kad vienas garsiausių visų laikų Lietuvos krepšininkų Šarūnas Marčiulionis dalyvaus rinkimuose į Europos Parlamentą valstiečių partijos sąraše.

„Taip, aš su partijos vadovybe kalbėjausi dar prieš išvykstant į Ameriką praėjusių metų rudenį. Išsakiau savo nuomonę dėl rinkimų, paaiškinau, kuo galiu būti naudingas, o galiausiai po kurio laiko daviau sutikimą“, – kalbėjo apie derybų užkulisius su Ramūno Karbauskio vedama partija 54-erių Š.Marčiulionis.

Į kovą dėl europarlamentaro kėdės garsus šalies sportininkas žada pasijungti kovo pabaigoje, kai sugrįš į Lietuvą iš JAV.

Krepšinio įžymybė į Lietuvos žaliųjų valstiečių sąjungos sąrašą rinkimams įrašytas antruoju numeriu po europarlamentaro Bronio Ropės.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos taryba penktadienį patvirtino partijos kandidatų Europos Parlamento rinkimuose penketuką.

Toliau jame – viešųjų ryšių specialistas Linas Kontrimas, verslininkė Laima Moginienė ir patarėja Europos Parlamento žaliųjų frakcijoje dirbanti Karolina Štelmokaitė.

Europos Parlamento rinkimai vyks gegužės 26 dieną.

– Daug kam netikėtas jūsų sprendimas. Visi lyg ir pakėlę antakius šnabždasi – kodėl?,lrytas.lt paklausė JAV jau tris mėnesius gyvenantį Š.Marčiulionį.

– Europinė politika – tai visiškai kitas lygmuo, nei tai, ką turime Lietuvoje. Tai šiek tiek apčiuopiamesnis darbas, kuris gali duoti naudą didesniam žmonių ratui.

– Jei Š.Marčiulionis bus išrinktas į Europos Parlamentą, kokio darbo jis ten tikisi?

– Aš iš karto pasakiau, jog einu į Europos Parlamentą dėl sporto. Šioje organizacijoje yra 20 komitetų ir kol kas nėra šioje Europos struktūroje nėra „sporto ir sveikatingumo“ ar „sporto ir sveikos gyvensenos“ komiteto. Nė vieno su sportu susijusio komiteto.

Manau, kad tai yra labai didelė spraga, nes jau šiai dienai mes kalbame ne apie sveikus vaikus, o apie šiek tiek klišus ar blogai matančius.

Viskas iš sporto salių persikėlė į virtualią erdvę ir su sveikata neturi nieko bendro.

Todėl metu sau savotišką iššūkį – imtis sunkaus, bet reikalingo darbo: sporto politikos, kuri padėtų sugrąžinti sveiką kartą.

– Š.Marčiulionis politikas. Skamba gan keistai ir net neįprastai.

– Kodėl? Aš jau save bandžiau politikoje. Ir ta patirtis labai gera. Tiesa, reikia kalbėti ne apie politiką bendrąja prasme, o krepšinio politiką.

Iškart po Nepriklausomybės atgavimo reikėjo nuo pagrindų kurti Lietuvos krepšinio politiką – viską keisti, atsikratyti senųjų nuostatų, dogmų.

Dar buvo ir Šiaurės Europos krepšinio lyga, „FIBA Europe“ organizacijos veikla... Buvau vienas iš šios politikos vedlių.

Dabar pagal krepšinio politiką Lietuva yra geriausiųjų pasaulio penketuke. Tad politikos mano gyvenime buvo.

– Lietuvos politiko vaidmuo jūsų nedomina? Tik Europa... Jūsų sprendimas jau sulaukė begalės komentarų ir nuomonių.

– Visi turi savo nuomonę. Kaip jau sakiau – ką, aš turiu atsiprašyti anų ar kitų, kad kandidatuoju? Kodėl? Jei reikėtų kalbėti apie Lietuvos politinio gyvenimą, tai norisi vis dėlto daugiau patylėti, nei reikštis. Ne todėl, kad neturiu savo nuomonės ar pozicijos, bet tam, kad nebūtų kažkokių skambių antraščių ar didesnių nesusipratimų.

– Ar nėra blogai, kad nepabuvę Seimo nariu, jūs norite iškart į Europos parlamentą?

– O jūs pasižiūrėkite, ar apie tuos, kurie buvo Seime, o po to žengė į Europos parlamentą, kas nors ką girdi, yra žinoma apie jų veiklą?

Vienas Bronis Ropė bent jau viešina savo darbus, rodo, ką jis nuveikė ir daro Lietuvai. 

Be sporto reikalų, Europos parlamente lauktų ir kur kas rimtesnių kovų – nuo 2020-ųjų mažės Europos parama Lietuvai, o, greičiausiai, ten bus siekiama dar labiau karpyti pinigus silpnesnėms valstybėms. Mes esame tarp tokių silpnesnių, todėl tektų ir ginti šalį nuo norų apkarpyti mums paramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.