EUROLYGA 2023

Kas ir kaip kovos dėl 13 likusių pasaulio krepšinio čempionato kelialapių?

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomaitis susikūrė sau privilegiją per dvejas paskutiniąsias pasaulio čempionato atrankos rungtynes nesijaudinti dėl rezultatų.

Dainius Adomaitis ir Renaldas Seibutis<br>G.Šiupario nuotr.
Dainius Adomaitis ir Renaldas Seibutis<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinės strategas Dainius Adomaitis<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos rinktinės strategas Dainius Adomaitis<br>T.Bauro nuotr.
 Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Dainius Adomaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 22, 2019, 12:32 PM, atnaujinta Feb 22, 2019, 1:19 PM

Lietuviai dar praėjusių metų rugsėjį užsitikrino kelialapį į 2019 metų rudenį Kinijoje vyksiantį pasaulio čempionatą, todėl krepšininkai galės pasimėgauti žaidimu, o kai kurie – ir pabandyti įrodyti treneriui, jog gali praversti ne vien per atrankos varžybas, kuriose rinktinė kovoja vos ne antra sudėtimi, bet ir baigiamajame turnyre, kuriame turėtų žaisti beveik visi geriausieji.

Daug kitų rinktinių irgi jau išsprendė atrankos užduotį. Tačiau laisvų kelialapių dar liko nemažai. Kelioms komandoms nuo ketvirtadienio iki pirmadienio teks žaisti žūtbūtines rungtynes.

Per jas sirgaliai aikštėse pamatys ir keletą Eurolygos krepšininkų, ir LKL klubų legionierius, ir iš Kinijos lygos atskubėjusius žaidėjus, ir netgi prieš porą savaičių bedarbiu tapusį Milošą Teodosičių.

Kelialapiai. 2019 metų pasaulio čempionate pirmą kartą varžysis net 32 komandos. Europai baigiamajame turnyre skirtos 12 vietų, Azijai ir Okeanijai – 8, Amerikai – 7, Afrikai – 5.

Teisę kovoti Kinijoje jau turi 19 rinktinių. Europos atrankos turnyre atiduoti septyni kelialapiai (juos iškovojo Lietuva, Ispanija, Turkija, Prancūzija, Čekija, Graikija ir Vokietija), Azijos ir Okeanijos – keturi (šeimininkė Kinija, Naujoji Zelandija, Korėja ir Australija), Amerikos – penki (Argentina, JAV, Venesuela, Kanada ir Brazilija), Afrikos – trys (Tunisas, Angola ir Nigerija).

Geriausiai atrankos turnyre kol kas žaidžia Nigerijos rinktinė. Ji vienintelė nepatyrė nė vieno pralaimėjimo ir iškovojo 9 pergales.

Lietuviai. Lietuvos rinktinė atrankos turnyre po du kartus nugalėjo Lenkijos, Vengrijos, Kosovo ir Kroatijos komandas, sykį įveikė Nyderlandų ekipą ir patyrė tik vieną nesėkmę išvykoje žaisdama su Italijos krepšininkais.

Lietuviai varžybas baigs rungtynėmis išvykoje su olandais (penktadienį) ir namie su italais (pirmadienį). Kelialapis į Kiniją jau seniai saugiai įdėtas į D.Adomaičio kišenę, o per šį atrankos langą lietuviai sieks įvykdyti ir maksimalią užduotį – užimti pirmąją vietą J grupėje. Tą padaryti galima penktadienį – tereikia įveikti autsaiderę Nyderlandų komandą.

J grupėje tik lietuviams ir olandams paskutinės dvejos rungtynės nebeturi jokios turnyro prasmės. Tuo metu kitos keturios komandos kovoja dėl likusių dviejų kelielapių. Į juos taikosi Italijos (7 pergalės), Lenkijos (6), Vengrijos (5) ir Kroatijos (4) krepšininkai.

Daug kas gali paaiškėti penktadienį. Jei italai namie įveiks vengrus, o lenkai išvykoje nugalės kroatus, paskutinysis turas taps formalumu visoms komandoms. O paskutiniajame ture vengrai priims kroatus, lenkai – olandus.

Varžovai. Nors Nyderlandų rinktinei dvejos paskutinės rungtynės bus formalumas, olandams atstovaus beveik visi geriausi krepšininkai, tarp jų – Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ gynėjas Yannickas Franke.

Visiškai priešinga Italijos rinktinės situacija. „Squadra Azzurra“ ypač svarbi bus dvikova su vengrais, bet penktadienį trenerio Romeo Sachetti komandoje tikrai nebus nei Stambulo „Fenerbahce“ dueto Luigi Datome ir Nicolo Melli, nei Maskvos CSKA žaidėjo Danielio Hacketto, nei dviejų Milano „Olimpia“ krepšininkų Jeffo Brookso ir Andrea Cinciarini.

Tiesa, „Olimpia“ į rinktinę išleido kitą savo žaidėją Amedeo Della Valle, o J.Brooksas ir A.Cinciarini galbūt prisidės po ketvirtadienį vyksiančių Eurolygos rungtynių.

Beveik visas geriausias pajėgas sutelkė Lenkijos rinktinės treneris Mike‘as Tayloras. Į trumpą pasirengimo stovyklą atvyko ir Kinijos lygoje žaidžiantis Maciejus Lampe, ir natūralizuotas amerikietis A.J.Slaughteris, dėl kurio buvo kilę problemų per praėjusius atrankos langus, ir dar keli Europos šalyse pasklidę krepšininkai.

Vengrijos rinktinės treneris Stojanas Ivkovičius pristatė naują natūralizuotą amerikietį Jarrodą Jonesą, rungtyniaujantį „Monaco“ klube, tačiau į lemiamus atrankos mūšius vengrai vėl žygiuos be Adamo Hangos („Barcelona“) ir Japonijos lygoje žaidžiančio Rosco Alleno.

Tuo tarpu kroatai, regis, jau pakėlė baltą vėliavą. Treneris Draženas Anzulovičius net nekvietė kelių labiau patyrusių ir šį sezoną gerai žaidžiančių krepšininkų (pavyzdžiui, Vilniaus „Ryto“ gynėjo Roko Stipčevičiaus ar buvusio „Ryto“ puolėjo Tomislavo Zubčičiaus) ir atvėrė duris jaunesniajai kartai.

Kaimynai. Šiame atrankos lange žūtbūtines rungtynes žais Latvijos rinktinė, kuriai padėti atvyks net penki krepšininkai iš Eurolygos klubų.

Iki šiol 6 rungtynes laimėję latviai I grupėje dalijasi trečiąją vietą su juodkalniečiais. Dėl trečiojo kelialapio vis dar kovoja ir 5 pergales turinti Ukrainos rinktinė, o teisę žaisti pasaulio čempionatejau užsitikrino lyderės Ispanijos ir Turkijos komandos.

Latviai penktadienį namie rungtyniaus su ispanais, o pirmadienį išvykoje žais su juodkalniečiais. Kitose šios grupės rungtynėse Ukrainos krepšininkai namie kovos su juodkalniečiais ir svečiuose – su slovėnais.

Penktadienį Latvijos rinktinė dar turės verstis silpnesne sudėtimi, tačiau po ketvirtadienį ir penktadienį vyksiančių Eurolygos mačų prie komandos turėtų prisidėti Janis Strėlniekas, Janis Timma (abu iš Pirėjo „Olympiakos“), Rolandas Šmitas („Barcelona“), Dairis Bertanis (Milano „Olimpia“) ir Žanis Peineris (Stambulo „Darussafaka“).

Praėjusį sezoną Panevėžio „Lietkabelyje“ žaidęs Ž.Peineris – ne vienintelis buvęs LKL krepšininkas, pakviestas į Latvijos rinktinę. Dėl kelialapio į pasaulio čempionatą taip pat kovos Janis Blūmas, Kasparas Vecvagaras ir Artūras Ausėjas.

Latvių konkurentų garbę šiame atrankos lange irgi gins buvę LKL krepšininkai. Į Ukrainos rinktinę atvyko Viačeslavas Bobrovas ir Denysas Lukašovas, į Juodkalnijos – natūralizuotas amerikietis Derekas Needhamas.

Akistata. K grupėje du kelialapius iškovojo Prancūzijos ir Čekijos krepšininkai, o dėl trečiosios vietos varžosi Rusijos (7 pergalės) ir Suomijos (6) rinktinės.

Trečiojo kelialapio likimas galėjo paaiškėti jau ketvirtadienį. Jei rusai būtų išvykoje įveikę bulgarus, o suomiai namie pralaimėtų prancūzams, paskutinės rungtynės prarastų turnyro prasmę. Tačiau netikėtai suomiai įveikė prancūzus ir viskas užsisuko iš naujo ir iki paskutiniojo mačo.

Į savo šalių rinktines kovoti dėl kelialapio išvyko du LKL klubų žaidėjai. Suomijos aprangą šią savaitę vilkės „Lietkabelio“ gynėjas Jamaras Wilsonas, Rusijos – Kėdainių „Nevėžio“ puolėjas Nikita Balašovas.

Rusijos rinktinėje lemiamoms rungtynėms rengėsi du Eurolygos krepšininkai Andrejus Voroncevičius (Maskvos CSKA) ir Piotras Gubanovas („Chimki“), o Rusijos krepšinio vadovai tvirtina, kad per dvikovą su suomiais gali prisidėti dar keli Eurolygos žaidėjai.

Savo ruožtu į Suomijos rinktinę turėtų atvykti Petteri Koponenas iš Miuncheno „Bayern“. Tad, jei suomiai prieš rusus laimės daugiau kaip 2 taškais, jie žais planetos pirmenybėse, ne pirmoje akistatoje rusai Suomiją palaužė 77:75.

Pastiprinimas. Vienas laisvas kelialapis liko ir L grupėje, kurioje vilčių patekti į pasaulio čempionatą dar neprarado Serbijos (6 pergalės), Gruzijos (5) ir Izraelio (5) komandos.

Iniciatyva buvo serbų rankose. Jie ketvirtadienį išvykoje žaidė su autsaideriais estais ir visiškai netikėtai pralaimėjo 70:71, o sekmadienį namie susikaus su izraeliečiais. Gruzijos krepšininkai išvykoje kovojo su grupės lyderiais graikais ir nusileido 69:81. Svarbiausią dvikovą jie žais namie su estais.

Serbų kovos dvasią bandė pakelti Milošas Teodosičius, prieš porą savaičių atleistas iš NBA lygos „Los Angeles Clippers“ klubo ir šiuo metu neturintis darbo. Estams jis įmetė 16 taškų, tačiau to neužteko pergalei.

Šioje grupėje du kelialapius į pasaulio čempionatą jau iškovojo Graikijos ir Vokietijos komandos.

Amerika. Amerikos atrankos turnyre krepšininkai kovoja dėl septynių kelialapių. Juos gaus po tris geriausias abiejų grupių komandas ir geresnioji ketvirtąją vietą užimsianti ekipa.

Teisę vasaros pabaigoje keliauti į Kiniją jau užsitikrino E grupės lyderės Argentina ir JAV bei B grupės lyderės Venesuela, Kanada ir Brazilija, o dėl likusių kelialapių varžosi trys komandos.

E grupėje trečiąją vietą dalijasi Urugvajus ir Puerto Rikas (po 6 pergales), F grupėje trečiąją vietą užima Brazilija (8), o ketvirtąją – Dominikonų Respublika (6).

Įdomu, kad paskutiniajame ture kaip tik ir vyks tiesioginių konkurentų dvikova: pirmadienį puertorikiečiai priims urugvajiečius. Dominikonų Respublikos krepšininkai žais su brazilais.

Azija. Panaši intriga lieka Azijos atrankos zonoje, kurioje painiavą didiną tai, jog varžybose dalyvauja ir Kinijos rinktinė, turinti teisę žaisti pasaulio čempionate kaip jo šeimininkė.

Kelialapius Azijos atrankos turnyre užsitikrino trys E grupės komandos Naujoji Zelandija, Korėja ir Kinija bei F grupės lyderė Australija. Dėl ketvirtosios, o galbūt ir trečiosios (jei pavyks aplenkti šiuo metu 6 pergales turinčią Kinijos rinktinę) vietos E grupėje kovoja Libanas (6) ir Jordanija (5), dėl antrosios, trečiosios ir ketvirtosios vietų F grupėje – Iranas (7), Japonija (6), Filipinai (5) ir Kazachstanas (4).

Jei kinai bus tarp keturių geriausių E grupės komandų, iš abiejų grupių į pasaulio čempionatą pateks po keturias rinktines. Jei kinai bus nustumti į penktąją poziciją, kelialapius gaus po tris geriausias abiejų grupių komandas ir geresnioji ketvirtąją vietą užimsianti rinktinė.

Afrika. Afrikos atrankos turnyro E grupėje varžybos jau baigtos, o F grupės komandoms liko sužaisti trijų turų rungtynes. E grupėje du kelialapius iškovojo Tuniso ir Angolos krepšininkai, o trečiąją vietą užėmusi Kamerūno rinktinė, kuriai atstovavo du buvę „Ryto“ žaidėjai D.J.Strawberry ir Kennethas Kadji, laukia kitos grupės rezultatų.

F grupėje kelialapį užsitikrino Nigerija, o dėl antrosios ir trečiosios vietų kovos Senegalas (7 pergalės), Centrinės Afrikos Respublika ir Dramblio Kaulo Krantas (po 4).

Į pasaulio čempionatą pateks po dvi geriausias grupių komandas ir geresnioji trečiąją vietą užimsianti ekipa. Kamerūniečiai iškovojo 7 pergales, tad kitoje grupėje dėl trečiosios vietos kovojančioms Centrinės Afrikos Respublikos ir Dramblio Kaulo Kranto komandoms bus labai sunku.

Tačiau paskutinioji F grupės varžybų dalis vyks Dramblio Kaulo Krante, tad šios šalies krepšininkai turi pagrįstų vilčių įšokti į nuriedantį traukinį.

Grupių lentelės

Europa

I grupė: Ispanija* – 8, Turkija* – 7, Juodkalnija – 6, Latvija – 6, Ukraina – 5, Slovėnija – 2.

J grupė: Lietuva* – 9, Italija – 7, Lenkija – 6, Vengrija – 5, Kroatija – 4, Nyderlandai – 3.

K grupė: Prancūzija* – 9, Čekija* – 7, Rusija – 7, Suomija – 6, Bulgarija – 4, Bosnija ir Hercegovina – 2.

L grupė: Graikija* – 9, Vokietija* – 9, Serbija – 6, Gruzija – 5, Izraelis – 5, Estija – 3.

*Pažymėtos komandos užsitikrino kelialapius į pasaulio čempionatą.

Amerika

E grupė: Argentina* – 9, JAV* – 8, Urugvajus – 6, Puerto Rikas – 6, Panama – 4, Meksika – 3.

F grupė: Venesuela* – 9, Kanada* – 9, Brazilija* – 8, Dominikonų Respublika – 6, Čilė – 2, Mergelių Salos – 2 (1 baudos taškas).

Azija

E grupė: Naujoji Zelandija* – 9, Korėja* – 8, Kinija* – 6, Libanas – 6, Jordanija – 5, Sirija – 2.

F grupė: Australija* – 9, Iranas – 7, Japonija – 6, Filipinai – 5, Kazachstanas – 4, Kataras – 2.

Afrika

E grupė (po 12 rungt.): Tunisas* – 10, Angola* – 9, Kamerūnas – 7, Egiptas – 7, Marokas – 4, Čadas – 3.

F grupė (po 9 rungt.): Nigerija* – 9, Senegalas – 7, Centrinė Afrika – 4, Dramblio Kaulo Krantas – 4, Ruanda – 3, Malis – 3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.