EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai. M.Grigonio efektas ir pirmoji jaunųjų žalgiriečių pergalė

Edgaras Ulanovas pasiekė asmeninį sezono rekordą, Lukas Uleckas ir Erikas Venskus pirmą kartą žaidė per laimėtas rungtynes, o E.Venskus dar ir pelnė pirmuosius savo taškus. Šiais įvykiais buvo pažymėta traumų išretinto Kauno „Žalgirio“ krepšininkų pergalė Eurolygos 25-ajame ture. Ši savaitė buvo pergalinga ir Luko Lekavičiaus bei Tado Sedekerskio komandoms, o Mindaugo Kuzminsko pastangas nubraukė geriau žaidę varžovai. 

Žalgiriečiai iškovojo pergalę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai iškovojo pergalę.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-09 10:18

„Žalgiris“ 

Skirtumas. Kauno „Žalgirio“ krepšininkams ketvirtadienį nereikėjo smarkiai prakaituoti. Jie savo arenoje šeimininkavo nuo ginčo iki paskutinės sirenos ir sutriuškino Las Palmaso „Herbalife“ komandą 98:64. Kauniečiai jau pirmojo kėlinio pabaigoje įgijo dviženklę persvarą, o antrojo kėlinio viduryje po dviejų spurtų 13:0 ir 9:0 (tarp šių spurtų įsiterpė vienas varžovų tritaškis) pirmavo 39:13. Ketvirtajame kėlinyje persvara buvo padidėjusi net iki 41 taško (89:48). 

Dvikovos pabaigoje gniaužtus atleidęs „Žalgiris“ nepasinaudojo proga pagerinti savo didžiausios pergalės rekordą šiuolaikinėje Eurolygoje. Kauno komanda nugalėjo „tik“ 34 taškų skirtumu, o didžiausią pergalę yra pasiekusi 37 taškais. 2012 metų lapkritį Kaune rezultatu 82:45 buvo sutriuškinta Vitorijos „Baskonia“. Tą patį sezoną Kauno krepšininkai namie 36 taškais 92:56 nugalėjo Berlyno ALBA ekipą. 

Pergalė prieš Las Palmaso klubą yra trečia pagal dydį šiuolaikinės Eurolygos laikotarpiu. 

Ketvirtadienį „Žalgiriui“ trūko vieno metimo iki šimtojo taško. Kauno komanda triženklę ribą pastarąjį kartą pasiekė praėjusio sezono pabaigoje, kai paskutinėse ketvirtfinalio serijos rungtynėse namie nugalėjo Pirėjo „Olympiakos“ klubą 101:91.

Žaidėjai. „Žalgiris“ ketvirtadienį išsirikiavo be keturių traumuotų krepšininkų Nate‘o Wolterso, Antano Kavaliausko, Lauryno Biručio ir Pauliaus Jankūno, todėl nesudarė dvyliktuko net pasitelkęs pastarosiomis savaitėmis nuolat į paraišką patenkančius tris dublerių komandos žaidėjus. 

Šįkart sudėtyje buvo tik vienuolika krepšininkų. Visi vienuolika žalgiriečių buvo aikštėje ir pelnė taškus, o šeši lietuviai surinko lygiai pusę komandos taškų – 49 iš 98. 

Rezultatyviausias rungtynių žaidėjas buvo 18 taškų įmetęs ir asmeninį sezono rekordą pasiekęs Edgaras Ulanovas. Marius Grigonis pelnė 10 taškų, Rokas Jokubaitis – 8, Artūras Milaknis – 7, Erikas Venskus – 4, Lukas Uleckas – 2. 

Kadangi „Žalgiris“ anksti užsitikrino pergalę, treneris Šarūnas Jasikevičius galėjo ramiai į aikštę leisti visus krepšininkus. Net ir trumpiausiai žaidęs L.Uleckas aikštėje buvo 8 min., o ilgiausiai bėgioti teko A.Milakniui (27 min.). 

18-metis E.Venskus ir 19-metis L.Uleckas žaidė tik antrose Eurolygos rungtynėse, o E.Venskus pelnė pirmuosius karjeroje taškus. Beje, ir E.Venskus ir L.Uleckas debiutavo per pralaimėtas rungtynes, tad ketvirtadienį abu jaunieji žalgiriečiai pirmą kartą galėjo džiaugtis prisidėję prie pergalės.

18-metis R.Jokubaitis šį sezoną žaidė jau devintose rungtynėse, bet niekada nebuvo praleidęs aikštėje tiek daug laiko. Iki šios savaitės jis buvo įmetęs 12 taškų (šešeriose rungtynėse pelnė po 2 taškus), o per dvikovą su „Herbalife“ klubu asmeninį rekordą pagerino net keturis kartus.

Padėtis. „Žalgiris“ per 25 rungtynes iškovojo 10 pergalių ir užima dvyliktąją vietą. Kauniečiai 2-3 taškais atsilieka net nuo šešių komandų. 

Po 13 rungtynių laimėjo ir šeštąją vietą dalijasi Vitorijos „Baskonia“, Milano „Olimpia“ ir Pirėjo „Olympiakos“, po 12 pergalių iškovojo ir devintąją vietą dalijasi Tel Avivo „Maccabi“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Miuncheno „Bayern“. 

Būtent su „Bayern“ klubu kitą ketvirtadienį (kovo 14 d.) žais „Žalgiris“. Rungtynės vyks Kaune. 

„Bayern“ šiame ture namie pralaimėjo „Maccabi“ ekipai 70:77. 

Legionieriai

Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkai ketvirtadienį irgi varžėsi su Eurolygos autsaideriais. Lukas Lekavičius bei jo komandos draugai išvykoje žaidė su Stambulo „Darüşşafaka“ ir pasiekė įtikinamą pergalę 91:67. 

L.Lekavičius žaidė 13 min., pelnė 2 taškus ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus. Lietuvis vienintelį metimą pataikė ketvirtajame kėlinyje. 

Be traumuoto Artūro Gudaičio žaidžianti Milano „Olimpia“ penktadienį bandė spardytis Rusijos sostinėje, bet pralaimėjo Maskvos CSKA komandai 95:101. Italijos čempionai jau antrojo kėlinio pabaigoje atsiliko dviženkliu skirtumu, o po pertraukos Maskvos krepšininkai visą laiką pirmavo apie 10 taškų skirtumu.

„Olimpia“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas žaidė tik 10,5 min. ir pelnė 8 taškus. Lietuvis net 7 taškus įmetė per antrąjį kėlinį, tačiau po pertraukos treneris Simone Pianigiani jį į aikštę įleido tik trumpai atkarpai ketvirtojo kėlinio pradžioje. 

Savo akimirkos vis dar laukia Vitorijos „Baskonia“ puolėjas Tadas Sedekerskis. Jis praėjusį savaitgalį trumpai žaidė per Ispanijos lygos rungtynes, bet penktadienį per Eurolygos mačą su „Chimki“ klubu treneris Velimiras Perasovičius lietuvio neprisiminė net tada, kai „Baskonia“ triuškino Rimo Kurtinaičio auklėtinius. 

Vitorijos krepšininkai šiose rungtynėse šventė pergalę 104:86. Po visiškai lygios pirmosios pusės, kurioje skirtumas nė karto nebuvo didesnis nei 5 taškai, „Baskonia“ puolimo viesulas tiesiog nušlavė varžovus trečiajame kėlinyje, kurį laimėjo 38:16. 

Savaitės lietuviai

Marius Grigonis („Žalgiris“). M.Grigonis nebuvo rezultatyviausias krepšininkas, tačiau būtent jo ir Aarono White‘o agresyvumas rungtynių pradžioje lėmė, kad „Žalgiris“ labai greitai nuramino varžovus ir neleido jiems nė pasvajoti apie pergalę. M.Grigonis per beveik 17 min. pelnė 10 taškų (1/2 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 5/5 baudų) ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus. Gynėjo sezono vidurkis yra 8,4 taško. 

Edgaras Ulanovas („Žalgiris“). E.Ulanovas parodė sulėtintą savo versiją. Rungtynių pradžioje jis puldamas per ilgai galvodavo, gindamasis prisnūsdavo ir vytis varžovą pradėdavo tik tada, kai nuo jo atsilikdavo plačiu žingsniu, ir būdamas geresnėje padėtyje neatkovodavo kamuolio.  Vis dėlto net ir „sulėtintas“ E.Ulanovas jau pirmajame kėlinyje pradėjo rinkti taškus ir pasiekė asmeninį sezono rekordą. Jis per 23,5 min. pelnė 18 taškų (3/4 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 3/4 baudų), atkovojo 4 kamuolius ir išprovokavo 4 pražangas. „Žalgirio“ puolėjo sezono vidurkis yra 7,2 taško, o karjeros rekordas – 22 taškai (pasiektas 2017 m. lapkritį per rungtynes su „Anadolu Efes“). 

Rokas Jokubaitis („Žalgiris“). Reikalavimai 18-mečiui krepšininkui mažesni nei komandos senbuviams, bet R.Jokubaitis kol kas visus lūkesčius pateisina su kaupu. Suprantama, jis neišvengia klaidų, bet žaidžia drąsiai ir neabejoja savo sprendimais. Ketvirtadienį gynėjas per 17 min. pelnė 8 taškus (4/5 dvitaškių, 0/1 tritaškio), atkovojo 3 kamuolius ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus. Iki šios savaitės jo asmeniniai rekordai buvo 10,5 min., 2 taškai, 1 atkovotas kamuolys ir 1 rezultatyvus perdavimas. Ketvirtadienį R.Jokubaitis, ko gero, būtų žaidęs dar ilgiau, bet jo minutes apkarpė ketvirtoji pražanga. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.