EUROLYGA 2023

Europos taurė. R. Giedraičio kovingumo vaisiai ir netaiklus M. Kalnietis

Europos taurės turnyre liko tik vienas Lietuvos krepšininkas. Kovą dėl antrojo pagal rangą Europos prizo tęs Rokas Giedraitis, trečiadienį svariai prisidėjęs prie Berlyno ALBA ekipos pergalės lemiamose ketvirtfinalio rungtynėse. Tuo tarpu visą ketvirtfinalio seriją netaikliai atakavusio Manto Kalniečio ir jo komandos draugų iš Vilerbano ASVEL europinį sezoną nutraukė per ketvirtfinalio seriją dėl traumų tris žaidėjus praradęs Andoros „MoraBanc“ klubas. 

R.Giedraitis vedė į pergalę ALBA ekipą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Giedraitis vedė į pergalę ALBA ekipą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-14 10:38

Ketvirtfinalis. Pirmoji teisę žaisti Europos taurės pusfinalyje iškovojo „Valencia“, dar praėjusią savaitę dukart sutriuškinusi Vilniaus „Ryto“ krepšininkus. 

Kitos trys komandų poros trečiadienį žaidė lemiamas trečiąsias ketvirtfinalio rungtynes. Jose Kazanės „Uniks“ namie nugalėjo Krasnodaro „Lokomotiv“ klubą 69:65, Berlyno ALBA savo aikštėje įveikė Malagos „Unicaja“ komandą 79:75, o Andoros „MoraBanc“ išvykoje pranoko Vilerbano ASVEL ekipą 82:80.

Visos trejos lemiamos dvikovos vyko labai atkakliai. Visose trijose arenose paskutinę minutę rezultatas arba buvo lygus, arba komandas skyrė vos vienas taškas. 

Paskutinėmis sekundėmis truputį tiksliau žaidusios „Uniks“, ALBA ir „MoraBanc“ komandos laimėjo ketvirtfinalio serijas rezultatu 2:1. 

Pusfinalis. Pusfinalyje „Valencia“ susitiks su „Uniks“, ALBA – su „MoraBanc“. Aikštės pranašumą turės Valensijos ir Berlyno komandos. 

Pusfinalio rungtynės bus žaidžiamos kovo 19, 22 ir 27 d., finalo – balandžio 9, 12 ir 15 d. Visuose atkrintamųjų varžybų etapuose kovojama iki dviejų pergalių. 

Dvi iš keturių į pusfinalį patekusių komandų jau yra iškovojusios Europos taurę. „Valencia“ šį prizą laimėjo 2003, 2010 ir 2014 metais, „Uniks“ – 2011 metais. 

ALBA ekipa 2010 metais pateko į finalą, bet jame pripažino „Valencia“ pranašumą. 

Šiame ketverte išsiskiria „MoraBanc“, kuri vos trečią sezoną dalyvauja Europos turnyruose ir jau pasiekė geriausią savo istorijoje rezultatą. 

Kovotojas. Trečiadienį per ALBA ir „Unicaja“ krepšininkų rungtynes Berlyno sirgaliai jau buvo nukabinę nosis, kai šeimininkai trečiajame kėlinyje vienintelį kartą rungtynėse atsiliko dviženkliu skirtumu 51:64. Tačiau Berlyno krepšininkai rankų nenuleido. Jie dar trečiojo kėlinio pabaigoje pradėjo vytis, o 37-ąją min. vėl persvėrė rezultatą 74:73. 

Klaidų kupinoje rungtynių pabaigoje rečiau klydo ALBA, kuriai labai pravertė Roko Giedraičio kovingumas. Lietuvis likus apie 15 sek. atkovojo kamuolį po varžovų krepšiu ir padidino savo komandos persvarą 78:75, o paskui po savuoju krepšiu ištraukė kamuolį iš varžovų aukštaūgio Matthias Lessort‘o rankų, kai atsakomojoje atakoje „Unicaja“ nepavyko pataikyti tritaškio. 

R.Giedraitis žaidė 26,5 min. ir pelnė 14 taškų (3/6 dvitaškių, 2/7 tritaškių, 2/4 baudų). ALBA puolėjo vidurkis šioje serijoje buvo 16,7 taško, o jo sezono vidurkis yra 14,9 taško. 

Netaiklus. Vilerbane skirtumas irgi beveik visą laiką buvo vienženklis. ASVEL tik rungtynių pradžioje pabėgo į priekį 20:9, tačiau „MoraBanc“ greitai pavijo ir paskui komandos žygiavo koja kojon. 

Šeimininkai paskutinėje atakoje turėjo galimybę persverti ar bent išlyginti rezultatą. Tačiau A.J.Slaughteris visas 14 sek. varinėjosi kamuolį ir nesusikūrė geros progos mesti, o galiausiai, spaudžiamas laiko, atakavo iš sudėtingos padėties ir nepataikė. 
ASVEL gynėjas Mantas Kalnietis žaidė 28 min., pelnė 9 taškus (2/4 dvitaškių, 1/5 tritaškių, 2/2 baudų) ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus. 

Lietuvis ketvirtfinalio serijoje pelnydavo vidutiniškai 5 taškus, bet atakavo labai netaikliai. Jis pataikė vos 20 proc. metimų (4 iš 15 dvitaškių ir 1 iš 10 tritaškių). 

M.Kalniečio vidurkis Europos taurės turnyre buvo 10,2 taško. 

Traumos. Andoros komandai patekti į pusfinalį nesukliudė net tai, kad ji per visas trejas ketvirtfinalio rungtynes prarado po vieną krepšininką. Per pirmąjį serijos mačą susižeidė Davidas Walkeris, per antrąjį – komandos kapitonas Oliveris Stevičius, per trečiąjį – Moussa Diagne. 

M.Diagne trauma galėjo kainuoti ypač brangiai. Trečiadienį iki sirenos likus apie 30 sek. „MoraBanc“ surengė puikią ataką, per kurią M.Diagne gavo kamuolį būdamas visiškai laisvas varžovų baudos aikštelėje. Senegalietis jau buvo pasirengęs sudrebinti krepšį dėjimu, tačiau ruošdamasis šuoliui nesėkmingai kryptelėjo koją ir susižeidė čiurną. Vienu tašku pirmavusi Andoros komanda nepadidino persvaros ir atidavė kamuolį Vilerbano ekipai. 

Svečių laimei, ASVEL iš dangaus nukritusia dovana nepasinaudojo. 

Rusai. „Rytą“ įveikusios „Valencia“ ekipos varžovai paaiškėjo per labai lygiai vykusias dviejų Rusijos klubų rungtynes. 

Jose skirtumas nė sykio nebuvo dviženklis, o paskutinė minutė prasidėjo esant lygiam rezultatui 62:62. Viską pakeitė tritaškis, kurį likus 40 sek. įmetė Kazanės komandos kapitonas Kostas Kaimakoglou. Paskui buvo daug baudos metimų, kuriuos atlikdami klydo ir vieni, ir kiti. „Uniks“ pataikė 4 iš 6 baudų, tačiau svarbiau buvo tai, jog tik 3 iš 5 baudų įmetė besivejančios „Lokomotiv“ komandos lyderis Dmitrijus Kulaginas. 

Įdomu, kad nuo 2018 metų pradžios šios komandos žaidė penkerias rungtynes, ir visose rungtynėse stipresni buvo šeimininkai. 

Eurolyga. Europos taurės laimėtojai iškovos teisę kitą sezoną žaisti Eurolygoje. 

Tiesa, visoms keturioms į Europos taurės pusfinalį patekusioms komandoms net nesėkmės atveju liks atsarginis variantas, nes dėl kelialapių į Eurolygą taip pat kovojama Ispanijos, Vokietijos ir Rusijos lygose. 

Vilerbano klubas į Eurolygą pateko kitu keliu. Svarbiausio žemyno turnyro rengėjai patvirtino, kad ASVEL ir Miuncheno „Bayern“ klubams suteiks du sezonus (2019-2021 m.) galiosiančias laikinas licencijas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.