EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: ryškus M.Grigonis, nykus M.Kuzminskas ir T.Sedekerskio sugrįžimas

Eurolygos 26-ajame ture rungtyniavo vos šeši Lietuvos krepšininkai: trys Kauno „Žalgirio“ žaidėjai ir trys legionieriai. Jų rezultatyvumo amplitudė svyravo nuo 0 iki 18 taškų, bet svarbiausią tikslą – pergalę – pasiekė visi lietuviai.

 Kauniečius į pergalę vedė M.Grigonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kauniečius į pergalę vedė M.Grigonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kauniečius į pergalę vedė M.Grigonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kauniečius į pergalę vedė M.Grigonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kauniečius į pergalę vedė M.Grigonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kauniečius į pergalę vedė M.Grigonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kauniečius į pergalę vedė M.Grigonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kauniečius į pergalę vedė M.Grigonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kauniečius į pergalę vedė M.Grigonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kauniečius į pergalę vedė M.Grigonis.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Lietuvių statistika 26-ajame ture.
 Lietuvių statistika 26-ajame ture.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2019-03-16 09:45, atnaujinta 2019-03-16 10:14

Vitorijos „Baskonia“ puolėjui Tadui Sedekerskiui penktadienio vakaras buvo itin smagus dar ir dėl to, kad jis į aikštę per Eurolygos rungtynes žengė po beveik dvejų metų pertraukos.

„Žalgiris“

Kauno „Žalgiris“ ketvirtadienį pratęsė savo aikštėje laimėtų rungtynių seriją. Kauniečiai, palaikomi 14 788 sirgalių, nugalėjo Miuncheno „Bayern“ klubą 85:79 ir namie laimėjo ketvirtąsias iš eilės rungtynes. „Žalgiris“ tik mačo pradžioje leido varžovams trumpam išsiveržti į priekį, antrajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą, bet stabtelėjo ketvirtojo ketvirčio viduryje. Vis dėlto Lietuvos čempionams pavyko atsirevanšuoti didesnsiu skirtumu, negu praėjusių metų gruodį pralaimėjo Miunchene (ten „Bayern“ nugalėjo 4 taškais).

Grįžus Nate‘ui Woltersui, „Žalgiris“ vėl sudarė visą dvyliktuką. Jame buvo šeši užsieniečiai ir šeši lietuviai, bet trys jauniausi žalgiriečiai Rokas Jokubaitis, Lukas Uleckas ir Erikas Venskus visas rungtynes praleido ant suolo.

Kiti trys lietuviai pelnė daugiau nei du penktadalius komandos taškų – 36 iš 85. Marius Grigonis įmetė 18 taškų ir buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas, Edgaras Ulanovas prie pergalės pridėjo 10 taškų, Artūras Milaknis – 8.

Miuncheno komandoje žaidė trys Vokietijoje išugdyti krepšininkai. Jie pelnė 10 taškų (Maodo Lo – 7, Danilo Barthelis – 3).

Per 26 rungtynes 11 pergalių iškovojęs „Žalgiris“ liko dvyliktojoje vietoje, bet sumažino atsilikimą nuo aštuntosios vietos iki dviejų taškų. Iki reguliariojo sezono pabaigos likus keturiems turams aštuntąją vietą dalijasi po 13 rungtynių laimėję Pirėjo „Olympiakos“ ir Atėnų „Panathinaikos“. Tarp dviejų Graikijos klubų ir Kauno komandos dar įsitaisė po 12 pergalių iškovoję Tel Avivo „Maccabi“ ir „Bayern“.

Kitą savaitę Eurolygoje vyks dviejų turų rungtynės. „Žalgiris“ iš pradžių keliaus į Izraelį ir trečiadienį (kovo 20 d.) žais su „Maccabi“, o penktadienį priims paskutinėje vietoje įstrigusią Stambulo „Darüşşafaka“.

Šią savaitę abu būsimieji „Žalgirio“ varžovai patyrė nesėkmes. „Maccabi“ namie nusileido Stambulo „Anadolu Efes“ klubui 71:79, o „Darüşşafaka“ išvykoje pralaimėjo Las Palmaso „Herbalife“ komandai 64:84. Vos tris pergales turinti „Darüşşafaka“ patyrė šeštąją iš eilės nesėkmę.

Legionieriai

Šiame ture pergales iškovojo ir visos trys užsienio komandos, kurioms atstovauja Lietuvos krepšininkai.

Į ketvirtfinalį besiveržianti Milano „Olimpia“ ketvirtadienį namie nugalėjo tiesioginę varžovę Pirėjo „Olympiakos“ komandą 66:57. Italijos čempionai per antrąjį kėlinį įmetė vos 4 taškus (tą kėlinį pralaimėjo 4:13), tačiau visą kitą mačo dalį pranoko varžovus keliomis galvomis ir laimėjo net lengviau, negu galima pagalvoti žvelgiant į galutinį rezultatą.

„Olimpia“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas per 7,5 min. nepelnė nė taško, o jo komandos draugas Artūras Gudaitis negali žaisti dėl vasario pradžioje patirtos sunkios traumos.

Vasario pabaigoje iš ilgo letargo miego pabudęs Atėnų „Panathinaikos“ penktadienį išvykoje palaužė Maskvos CSKA klubą 78:77 ir iškovojo ketvirtąją iš eilės pergalę (tarp jų trečiąją iš eilės – svečiuose). Graikijos čempionai beveik visą laiką atsiliko, tačiau paskutinę sekundę Nikas Kalathis pataikė pergalingą tolimą tritaškį nuo lentos.

„Panathinaikos“ gynėjas Lukas Lekavičius žaidė 9,5 min. ir pelnė 5 taškus (1/2 dvitaškių, 1/1 tritaškio). Iki pertraukos per dvi trumpas atkarpas lietuvis beveik nieko nenuveikė, bet trečiajame kėlinyje, kai reikėjo vytis vienintelį kartą rungtynėse dviženkliu skirtumu nutolusius varžovus, L.Lekavičiaus energingas žaidimas buvo tarsi gaivaus oro gūsis.

Lengviausiai laimėjo Vitorijos „Baskonia“, penktadienį namie sutriuškinusi autsaiderę Podgoricos „Budućnost“ komandą 82:62. Savo akimirkos pagaliau sulaukė Tadas Sedekerskis, kurį treneris Velimiras Perasovičius į aikštę įleido likus 4 min. iki mačo pabaigos. 21 metų puolėjas Eurolygoje žaidė po beveik dvejų metų pertraukos ir pelnė 4 taškus (2/3 dvitaškių).

„Baskonia“ ir „Olimpia“ iškovojo po 14 pergalių ir dalijasi šeštąją vietą.

Ketvirtadienį net ir aritmetines galimybes patekti į atkrintamąsias varžybas prarado Rimo Kurtinaičio treniruojamas „Chimki“ klubas. Chimkų krepšininkai namie beviltiškai pralaimėjo Madrido „Real“ klubui 75:100. Nuo tada, kai R.Kurtinaitis grįžo į „Chimki“, ši komanda laimėjo tik 2 iš 7 rungtynių ir dabar užima 13-ąją vietą (9 pergalės).

Savaitės lietuviai

Marius Grigonis („Žalgiris“). M.Grigonis padarė nemažai klaidų tiek gindamasis (yapč antrajame kėlinyje, kai nesėkmingai gainiojosi Nihadą Džedovičių), tiek puldamas (kaip jau tapo įprasta ne visuomet apskaičiuodavo atakos tęsinius ir „lipdavo į medį“), tačiau visas nedideles nuodėmes su kaupu išpirko be paliovos laužydamas varžovų gynybą.

Būtent M.Grigonio ir Brandono Davieso agresyvumas „Žalgiriui“ sukrovė lemiamą persvarą antrajame kėlinyje. M.Grigonis žaidė 29 min., pelnė 18 taškų (5/8 dvitaškių, 1/4 tritaškių, 5/5 baudų), atkovojo 4 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 6 pražangas. Jo sezono vidurkis yra 8,8 taško, asmeninis rekordas – 19 taškų.

Edgaras Ulanovas („Žalgiris“). E.Ulanovas didžiąją rungtynių dalį žaidė patikimai, bet visai nekrisdamas į akis. Tačiau du jo tritaškiai ir puolant atkovotas kėlinys ketvirtojo kėlinio antroje pusėje, kai varžovai bandė pakilti į paskutinį šturmą, buvo aukso vertės. E.Ulanovas per 29 min. pelnė 10 taškų (2/3 dvitaškių, 2/5 tritaškių) ir atkovojo 3 kamuolius. Jo sezono vidurkis – 7,3 taško.

Artūras Milaknis („Žalgiris“). A.Milaknis žaidė trumpiau ir bėgiojo mažiau negu paprastai. Tačiau kai jam pavykdavo rasti varžovų nedengiamą plotelį, kauniečių snaiperis pasinaudodavo retomis galimybėmis ir pataikė visus tris metimus – per 20 min. pelnė 8 taškus (1/1 dvitaškio, 2/2 tritaškių). Be to, intuicija A.Milaknio neapgaudavo savoje aikštės pusėje. Jis perėmė 3 kamuolius ir pakartojo asmeninį karjeros rekordą. A.Milaknio sezono vidurkis yra 7,2 taško.

Savaitės nusivylimas

Mindaugas Kuzminskas („Olimpia“). M.Kuzminskas tuščiai pasiblaškė aikštėje per jo komandai košmarišką antrąjį kėlinį, o po pertraukos visą laiką sėdėjo ant suolo. Milano ekipos puolėjas žaidė 7,5 min. ir taškų nepelnė (0/1 dvitaškio). M.Kuzminskas šį sezoną rungtynes be taškų baigė antrą kartą. Jo vidurkis – 8,2 taško.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.