EUROLYGA 2023

Europos taurės rutina – prizas vėl įteiktas „Valencia“ krepšininkams

Europos taurė grįžta ten, kur saugojama dažniausiai – į Valensiją. Šio miesto klubas pirmadienį laimėjo trečiąsias finalo rungtynes ir jau ketvirtąjį kartą iškovojo antrąjį pagal rangą Europos krepšinio prizą.

„Valencia“ ir vėl laimėjo Europos taurę<br> Scanpix.com nuotr.
„Valencia“ ir vėl laimėjo Europos taurę<br> Scanpix.com nuotr.
„Valencia“ ir vėl laimėjo Europos taurę<br> Scanpix.com nuotr.
„Valencia“ ir vėl laimėjo Europos taurę<br> Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 15, 2019, 11:39 PM, atnaujinta Apr 16, 2019, 11:21 AM

Valencia“ lemiamoje dvikovoje sutriuškino Berlyno ALBA komandą, kurioje rezultatyviausiai žaidė Rokas Giedraitis, 89:63 ir laimėjo finalo seriją 2:1. Kartu su Europos taure Valensijos krepšininkams buvo įteiktas kelialapis į Eurolygą.

Visose trejose finalo rungtynėse stipresni buvo šeimininkai. Praėjusį antradienį „Valencia“ nugalėjo 89:75, penktadienį ALBA atsirevanšavo 95:92 (po pratęsimo).

Pirmadienį Valensijos sirgaliai buvo pritildyti tik rungtynių pradžioje – 4-ąją min. svečiai iš Berlyno pirmavo 11:0. Tačiau vaizdas apsivertė aukštyn kojomis, kai 6-ąją min. buvo pakeistas antrąją pražangą gavęs R.Giedraitis (rezultatas tuo metu buvo 14:4).

„Valencia“ tučtuojau perėmė iniciatyvą, pirmoje antrojo kėlinio atakoje persvėrė rezultatą, o 18-ąją min. jau buvo priekyje 40:23. Atkarpą pirmojo kėlinio pabaigoje ir antrajame kėlinyje „apelsininiai“ laimėjo 36:9!

Berlyno krepšininkai dar truputį pasispardė, bet Valensijos ekipa gniaužtų neatleido ir jau trečiajame kėlinyje tapo aišku, kad likusi mačo dalis tebus formalumas.

Naudingiausiu finalo žaidėju išrinktas „Valencia“ puolėjas Willas Thomasas. Jis per paskutines rungtynes pelnė 15 taškų, o jo vidurkis finalo serijoje buvo 17,3 taško.

R.Giedraitis trečiose finalo rungtynėse žaidė 27 min. ir pelnė 19 taškų (2/3 dvitaškių, 5/6 tritaškių).

ALBA puolėjo vidurkis finalo serijoje buvo 15 taškų, viso sezono vidurkis – 14,8 taško. Berlyno ekipoje rezultatyviau žaidė tik amerikietis Peytonas Siva, pelnydavęs 15,2 taško.

R.Giedraitis buvo išrinktas į geriausių sezono žaidėjų penketą. Kartu su lietuviu į penketą pateko prancūzas Andrew Albicy (Andoros „MoraBanc“), juodkalnietis Bojanas Dubljevičius („Valencia“), amerikiečiai Errickas McCollumas (Kazanės „Uniks“) ir Luke‘as Sikma (ALBA).

Tiesa, naudingiausiu sezono krepšininku pripažintas L.Sikma tapo dideliu paskutiniųjų finalo rungtynių nusivylimu. Pirmadienį šis ALBA puolėjas nepelnė nė taško (0/2 dvitaškių, 0/3 tritaškių).

Įdomu, kad ALBA ir „Valencia“ buvo lankomiausios Europos taurės komandos. Iki atkrintamųjų varžybų į ALBA rungtynes ateidavo vidutiniškai 7601 sirgalius, į „Valencia“ – 6533 sirgaliai.

Finalo serija statistiką dar pagerino, ypač didesnę areną turinčiame Berlyne, kuriame antrąsias rungtynes stebėjo 14,5 tūkstančių žiūrovų. Valensijos arenos tribūnose per pirmąsias ir trečiąsias finalo rungtynes buvo po 8 tūkst. žiūrovų.

„Valencia“ jau buvo laimėjusi Europos taurę 2003, 2010 ir 2014 metais, o ALBA antrą kartą žaidė finale ir antrą kartą pralaimėjo lemiamą dvikovą Valensijos komandai (pirmasis kartas buvo 2010 m.).

Šis Europos taurės turnyras buvo 17-asis, o Ispanijos klubai prizą iškovojo septintąjį kartą (anksčiau nugalėtojai buvo Madrido „Real“, Badalonos „Joventut“ ir Malagos „Unicaja“).

Penkis kartus Europos taurė buvo įteikta Rusijos komandoms („Chimki“ – du, Kazanės „Uniks“, Krasnodaro „Lokomotiv“ ir Maskvos „Dinamo“), po du kartus – Lietuvos (Vilniaus „Lietuvos rytui“) ir Turkijos (Stambulo „Galatasaray“ ir Stambulo „Darüşşafaka“), vieną kartą – Izraelio (Jeruzalės „Hapoel“).

„Valencia“ pergalė buvo bloga žinia kitoms Ispanijos komandoms, kurios tikėjosi patekti į Eurolygą per savo šalies čempionatą.

Eurolygos vadovybė anksčiau žadėjo, jog kelialapį į svarbiausią žemyno turnyrą gaus aukščiausią vietą ACB lygoje užėmusi ekipa (neskaičiuojant turinčių nuolatines vietas). Tačiau prieš kelias dienas buvo paskelbta, kad jei „Valencia“ iškovos Europos taurę, anksčiau ACB lygai žadėtas kelialapis bus paverstas vardiniu kvietimu kurios nors kitos šalies klubui.

Galimybę patekti į Eurolygą vis dar turi ir ALBA. Vienas kelialapis į stipriausią žemyno turnyrą bus skirtas Vokietijos čempionams arba vicečempionams, jeigu bundeslygos aukso medalius iškovos Miuncheno „Bayern“ klubas, kuriam Eurolygos vadovai suteikė du sezonus galiosiantį vardinį kvietimą.

Šiuo metu ALBA bundeslygoje užima tik ketvirtąją vietą, tačiau net ketverios berlyniečių rungtynės buvo nukeltos dėl Europos taurės turnyro. O pagal prarastus taškus ALBA (laimėjo 19 iš 24 rungtynių) dalijasi antrąją vietą su Oldenburgo EWE klubu (23 iš 28) ir atsilieka tik nuo lyderio „Bayern“ (26 iš 28).

Finalo trečiosios rungtynės

„Valencia“ – Berlyno ALBA 89:63. M.Thomasas 19, B.Dubljevičius ir F.San Emeterio po 18, W.Thomasas 15/ R.Giedraitis 19, P.Siva 14. 8000 žr. Serija 2:1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.