EUROLYGA 2023

Baltas pavydas europiečiams: Lietuvai – puiki proga pasinaudoti NBA žvaigždžių apatija

Šių metų pasaulio čempionate vėl trūks daugybės ryškių krepšinio žvaigždžių. Ypač daug garsenybių atsisakė vilkėti JAV, Kanados ir Australijos rinktinių aprangą.

 Lietuvos varžovai pasaulio čempionate stipriai nukraujavo.<br> Lrytas.lt montažas
 Lietuvos varžovai pasaulio čempionate stipriai nukraujavo.<br> Lrytas.lt montažas
Milošas Teodosičius dėl traumos nepadės Serbijos rinktinei.<br>G.Šiupario nuotr.
Milošas Teodosičius dėl traumos nepadės Serbijos rinktinei.<br>G.Šiupario nuotr.
D.Adomaitis į rinktinę nepakvietė D.Motiejūno.<br>G.Šiupario nuotr.
D.Adomaitis į rinktinę nepakvietė D.Motiejūno.<br>G.Šiupario nuotr.
 E.Kanteris bijo išvykti iš JAV.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 E.Kanteris bijo išvykti iš JAV.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Aleksejus Švedas nepadės rusams.<br>Russiabasket.ru nuotr.
Aleksejus Švedas nepadės rusams.<br>Russiabasket.ru nuotr.
Australija ir Kanada neteko daugybės NBA žvaigždžių.<br>Twitter nuotr.
Australija ir Kanada neteko daugybės NBA žvaigždžių.<br>Twitter nuotr.
231 cm ūgio senegalietis Tacko Fallis nepadės savo komandai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
231 cm ūgio senegalietis Tacko Fallis nepadės savo komandai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 28, 2019, 9:57 AM

Kita vertus, daugumai Europos šalių pavyko suburti beveik visus geriausius, o atsisakiusiųjų sąrašai yra gerokai trumpesni negu praėjusiais metais.

Nuo šio olimpinio ciklo pajėgiausios pasaulio krepšinio rinktinės kas ketverius metus turi laisvą vasarą. FIBA pertvarkius varžybų struktūrą ir pradėjus rečiau rengti žemynų pirmenybes, lyginiais neolimpiniais metais (2018, 2022 ir t.t.) nenumatomas joks didysis turnyras.

Atrodo, kad šis FIBA ėjimas pasiteisino su kaupu. Praėjusią vasarą pailsėję, geriausi krepšininkai į rinktines šiais metais suvažiavo daug noriau, o nacionalinių komandų treneriams nereikėjo klausytis kartais nelabai įtikinamų pasiteisinimų.

Asmeninės aplinkybės, nuovargis po klubų varžybų, noras išsigydyti įsisenėjusias traumas arba pagal asmeninę programą pasirengti NBA sezonui. Šias priežastis dažnai nurodo geriausi krepšininkai, atsisakantys dalyvauti pasaulio ar žemynų pirmenybėse. Anksčiau kai kurios komandos dėl šių priežasčių prarasdavo vos ne pusę sudėties.

Tuo tarpu šiais metais neįprastai daug stipriausių Europos ir Pietų Amerikos rinktinių dėl šių priežasčių neprarado nė vieno krepšininko arba patyrė tik nežymių nuostolių.

Serbijos, Prancūzijos, Lietuvos, Italijos, Turkijos, Vokietijos, Juodkalnijos, Brazilijos rinktinėms pasaulio čempionate trūks tik tų krepšininkų, kuriems sutrukdė traumos arba išties neįveikiamos kliūtys.

Traumos, traumos, traumos...

Tiesa, traumuotųjų sąrašuose nemažai garsių pavardžių. Dėl praėjusį sezoną patirtų traumų rengtis pasaulio čempionatui negalėjo lietuvis Artūras Gudaitis, ispanas Pau Gasolis, italas Nicolo Melli, čekas Janas Vesely, graikas Nikos Pappas, rusai Timofejus Mozgovas ir Aleksejus Švedas, brazilas Raulis Neto.

Serbas Ognjenas Kuzmičius šią vasarą pateko į kraupią automobilio avariją, o vokietis Isaiah Hartensteinas susižeidė NBA vasaros lygoje.

Rinktinių sąrašai dar sutrumpėjo prasidėjus treniruočių stovykloms. Per jas dėl traumų iš rikiuotės iškrito prancūzai Thomas Heurtelis ir Adrienas Moermanas, serbai Milošas Teodosičius ir Draganas Milosavljevičius, rusai Artiomas Klimenka ir Joelis Bolomboy, graikas Giannis Athenaiou.

Graikas Kostas Sloukas ir argentinietis Facundo Campazzo taip pat susižeidė per draugiškas rungtynes, bet turėtų žaisti pasaulio čempionate. Didelę dalį pasirengimo praleido ir italas Danilo Gallinari, kuriam rugpjūčio pradžioje buvo atlikta apendicito operacija. Tačiau ši „smulkmena“ italų žvaigždei netapo kliūtimi keliauti į Kiniją.

Ilgametis Juodkalnijos rinktinės kapitonas Blagota Sekuličius į stovyklą atvyko nespėjęs pasveikti, o po kelių treniruočių suprato, jog nebus visavertis komandos narys ir užleido vietą geriau pasirengusiems žaidėjams.

Trenerių sprendimai

Keleto pajėgių krepšininkų sirgaliai per pasaulio čempionatą nepamatys dėl ryžtingų trenerių sprendimų.

Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis net į kandidatų sąrašą neįtraukė praėjusiais metais Kinijos lygoje siautėjusio, bet sudėtingu charakteriu pasižyminčio Donato Motiejūno.

Savo „sunkų vaiką“ turi ir Graikija. Graikams taip įgriso Kosto Koufo atsikalbinėjimai, kad treneris Thanasis Skourtopoulos pasielgė lygiai taip pat, kaip D.Adomaitis – K.Koufui nerado vietos net plačiame kandidatų sąraše.

Truputį nustebino ir kitų Europos komandų treneriai. Vokietijos rinktinės strategas Henrikas Rodlis nusprendė, kad jam nereikia Tiboro Pleisso, Serbijos rinktinės treneris Aleksandaras Džordževičius į treniruočių stovyklą nepakvietė Nemanjos Nedovičiaus, Nikolos Kaliničiaus ir Vladimiro Micovo. Visi šie krepšininkai praėjusį sezoną sėkmingai žaidė Eurolygoje.

Neįveikiamos kliūtys

Turkijos rinktinės treneris Ufukas Sarica šią vasarą sulaukė visų jo kviestų žaidėjų, bet geriausio Turkijos krepšininko net negalėjo pakviesti. NBA lygoje sėkmingai žaidžiantis Enesas Kanteras dėl politinių pažiūrų Turkijoje paskelbtas „persona non grata“, užpernai netgi buvo išduotas jo sulaikymo potvarkis, todėl krepšininkas nedrįsta išvykti iš JAV (jis su savo komanda nekeliauja net į Kanadoje žaidžiamas NBA rungtynes).

Suprantama, susiklosčius tokioms aplinkybėms, E.Kanteras „12 milžinų“ aprangą apsivilktų nebent Turkijoje drastiškai pasikeitus politinei aplinkai.

E.Kantero padėtis – išimtinė. Tuo tarpu kita neįveikiama kliūtis pastaraisiais metais sutrukdė jau ne vienam krepšininkui, o šiais metais dėl jos rugsėjo mėnesį vykstančiame pasaulio čempionate negali dalyvauti argentinietis Francisco Caffaro ir angolietis Silvio Sousa. Šiedu vaikinai mokosi JAV universitetuose, o jų aukštųjų mokyklų vadovai neleido sportininkams praleisti paskaitų ir išvykti prasidėjus mokslo metams.

Praėjusiais metais dėl šios priežasties nuostolių patyrė ir kelios Europos čempionate žaidusios rinktinės (Belgijos, Islandijos, Ukrainos).

Ispanų ir rusų bėdos

Kitokios išimtys? Nors ir nedaug, jų irgi buvo.

Tarp Europos komandų šiais metais neabejotinai svariausių nuostolių patyrė Ispanijos rinktinė. Maža to, kad dar praėjusį NBA sezoną susižeidė ir pasveikti nespėjo P.Gasolis, atstovauti Ispanijai „dėl asmeninių priežasčių“ atsisakė Sergio Rodriguezas bei du natūralizuoti žaidėjai Nikola Mirotičius ir Serge‘as Ibaka.

Graikų natūralizuotas amerikietis Tyleris Dorsey iš pradžių žadėjo, kad atvyks į stovyklą pavėlavęs, bet paskui pranešė, jog šią vasarą ketina „ruoštis NBA sezonui pagal asmeninę programą“.

Lenkams vėl kilo problemų dėl jų „sunkaus vaiko“ Maciejaus Lampės. Šis puolėjas žaidė atrankos turnyre, bet per paskutinį atrankos langą nežinia kelintą kartą susiriejo su nacionalinės krepšinio federacijos vadovais ir atsisakė dalyvauti pasaulio čempionate.

Keistų atsisakymų banga nuvilnijo Rusijos rinktinėje. Formaliai visi žaisti joje atsisakę krepšininkai gydosi traumas, bet dvi ryškiausios rusų žvaigždės A.Švedas bei T.Mozgovas anksčiau tvirtino, kad spės pasveikti, o praėjusiais metais jiedu tiek kartų išsisukinėjo, kad sirgaliai nebetiki jų pasiaiškinimais.

Keistenybių virtinę papildė rugpjūčio viduryje rinktinės stovyklą palikusio J.Bolomboy istorija. Treneris Sergejus Bazarevičius žurnalistams net nesugebėjo paaiškinti, kokios „sveikatos problemos“ ištiko jo žaidėją.

Rezervinė JAV rinktinė

Tikras atsisakymų cunamis išretino kelias kitų žemynų komandas. Labai daug pajėgiausių krepšininkų šią vasarą ištarė „ne“ JAV, Kanados, Senegalo rinktinėms, didelių nuostolių patyrė Puerto Riko, Dominikos Respublikos, Australijos rinktinės.

JAV krepšinio federacija birželio pradžioje paskelbė 14 rinktinės kandidatų sąrašą ir 6 atsarginių žaidėjų sąrašą. Tačiau šiandien rinktinėje yra tik keturi krepšininkai iš pagrindinio sąrašo (Kemba Walkeris, Harrisonas Barnesas, Khrisas Middletonas ir Mylesas Turneris) ir trys krepšininkai iš atsarginių sąrašo. Dauguma kitų krepšininkų, nors preliminariai buvo sutikę dalyvauti pasaulio čempionate, vėliau persigalvojo ir į rinktinę neatvyko.

Net ir pradiniame kandidatų sąraše nebuvo daugelio ryškiausių JAV žvaigždžių. Pavyzdžiui, šiais metais į tris pirmuosius geriausių NBA krepšininkų penketus buvo išrinkti vos du rinktinės kandidatai (žaisti pasaulio čempionate iš pradžių norėjęs, bet paskui atsisakęs Jamesas Hardenas – į pirmąjį, K.Walkeris – į trečiąjį).

Tuo tarpu kiti geriausi praėjusio NBA sezono žaidėjai (Paulas George‘as, Stephenas Curry, Kevinas Durantas, Kawhi Leonardas, Kyrie Irvingas ir t.t.) dar anksčiau pranešė JAV krepšinio vadovams, kad pasaulio čempionatas jų nedomina.

Beje, praėjusį sezoną NBA Žvaigždžių rungtynėse dalyvavo tik du šįmetės JAV rinktinės krepšininkai K.Walkeris ir Kh.Middletonas.

„JAV šiais metais atstovaus ne pagrindinė, ir net ne B ar C, o Z rinktinė“, – prieš kelias savaites liūdnai pajuokavo vienas JAV krepšinio apžvalgininkas.

Nukraujavę lietuvių varžovai

Vienoje grupėje su lietuviais žaisiančios Kanados rinktinės treneris Nickas Nurse‘as liepos viduryje paskelbė ilgą 29 kandidatų sąrašą. Tačiau iš šio sąrašo buvo mažai naudos, nes žaisti pasaulio čempionate atsisakė tiek Kanados krepšininkų, kad prieš treniruočių stovyklą teko kreiptis į kelis žaidėjus, kurių pavardžių preliminariame sąraše net nebuvo.

Vilkėti Kanados aprangą atsisakė dauguma geriausiųjų, o iš 13 kanadiečių, praėjusį sezoną žaidusių NBA lygoje, į stovyklą atvyko tik trys. Bet ir iš šios trijulės rinktinėje galiausiai liko tik Khemas Birchas. Tuo tarpu Kelly Olynykas jau per pirmąsias draugiškas rungtynes patyrė traumą, o Cory Josephas treniravosi tik tol, kol komanda buvo Kanadoje.

Kita būsimoji lietuvių varžovė Australijos rinktinė irgi pasigedo geros pusės savojo NBA desanto. Dante Exumas nespėjo išsigydyti traumos, Benas Simmonsas, Ryanas Broekhoffas ir Thonas Makeris neatvyko dėl asmeninių priežasčių, o Jonah Boldenas irgi dėl asmeninių priežasčių paliko komandą treniruočių stovyklai jau įpusėjus.

Senegaliečių bėdos

Senegalo rinktinė, kuri sekmadienį bus pirmoji Lietuvos rinktinės varžovė pasaulio čempionate, irgi atsiuntė pusiau rezervinę rinktinę – net silpnesnę, negu žaidė atrankos turnyre.

„Liūtų“ gretas išretino Senegalo krepšinio federacijos organizacinės problemos. Šalies krepšinio vadovai labai ilgai nerado rinktinės trenerio ir tik paskutinę liepos dieną paskelbė, kad komandą pasaulio pirmenybėms rengs Moustapha Gaye. Kai šis specialistas paskelbė kandidatų sąrašą, paaiškėjo, kad daug krepšininkų jau turi kitokių vasaros planų ir nežada atvykti į treniruočių stovyklą.

Tarp atsisakiusių buvo vienintelis praėjusį sezoną NBA žaidęs senegalietis Gorgui Diengas, šiais metais NBA debiutuoti planuojantis Tacko Fallis, stipriems Europos klubams atstovaujantys Youssoupha Fallis ir Amaras Sylla, natūralizuotas amerikietis Clevinas Hannah.

Tarp labiausiai nukraujavusių komandų reikia paminėti ir abi Karibų šalių rinktines. Puerto Rikas ir Dominikos Respublika tikėjosi bent kelių NBA krepšininkų pagalbos, bet pasaulio čempionate nebus net tų, kurie vasaros pradžioje tvirtino planuojantys žaisti Kinijoje. Puerto Riko rinktinei teks verstis be Jose Juano Bareos (jis nespėjo išsigydyti traumos), Shabazzo Napiero, Moe Harklesso ir Tremonto Waterso, Dominikos Respublikos komandai – be Karlo Anthony Townso, Alo Horfordo, Angelio Delgado, Francisco Garcios ir daug metų Europoje rungtyniaujančio Jameso Feldeine‘o.

Praėjusį sezoną į tris pirmuosius geriausių NBA krepšininkų penketus buvo išrinkti vienuolika amerikiečių ir keturi užsieniečiai. Pasaulio čempionate žais tik vienas amerikietis (K.Walkeris) ir trys užsieniečiai (graikas Giannis Antetokounmpo, serbas Nikola Jokičius ir prancūzas Rudy Gobert‘as). Dar vienas užsienietis tarp NBA laureatų buvo kamerūnietis Joelis Embiidas, tačiau jo šalies rinktinė į pasaulio čempionatą nepateko.

Į du Eurolygos geriausių krepšininkų penketus buvo išrinkti šeši Europos šalims atstovaujantys žaidėjai, vienas afrikietis ir trys amerikiečiai. Pasaulio čempionate žais graikai Nikas Kalathis (iš tikrųjų, graikų kilmės amerikietis) ir Kostas Sloukas, prancūzai Nando De Colo ir Vincent‘as Poirier bei serbas Vasilije Micičius. Čekas Janas Vesely nespėjo išsigydyti praėjusį sezoną patirtos traumos.

Europos komandų nuostoliai

Lietuva: A.Gudaitis (trauma), D.Motiejūnas (nepakviestas).

Čekija: J.Vesely (trauma).

Graikija: K.Koufos (nepakviestas), T.Dorsey (atsisakė), N.Pappas (trauma), V.Spanoulis (baigė karjerą rinktinėje), G.Athenaiou (trauma stovykloje).

Ispanija: P.Gasolis (trauma), S.Rodriguezas (atsisakė), N.Mirotičius (atsisakė), S.Ibaka (atsisakė).

Italija: N.Melli (trauma).

Juodkalnija: B.Sekuličius (trauma stovykloje).

Lenkija: M.Lampe (atsisakė), M.Gortatas (baigė karjerą rinktinėje), P.Karnowskis (trauma), T.Gielo (trauma).

Prancūzija: Th.Heurtelis (trauma stovykloje), A.Moermanas (trauma stovykloje).

Rusija: T.Mozgovas (trauma), A.Švedas (trauma), D.Kulaginas (trauma), J.Bolomboy (trauma stovykloje), A.Klimenka (trauma stovykloje).

Serbija: O.Kuzmičius (automobilio avarija), M.Teodosičius (trauma stovykloje), D.Milosavljevičius (trauma stovykloje), N.Nedovičius (nepakviestas), N.Kaliničius (nepakviestas), V.Micovas (nepakviestas).

Turkija: E.Kanteras (politinės aplinkybės).

Vokietija: I.Hartensteinas (trauma), T.Pleissas (nepakviestas), M.Zirbesas (nepakviestas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.