EUROLYGA 2023

Nepavykęs Lietuvos rinktinės duetas tapo signalu D. Sabonio karjerai: blogiausiu atveju – mainai

Domantas Sabonis, kaip ir kiti pasaulio čempionate dalyvavę NBA žaidėjai, jau kurpia artėjančio sezono scenarijų ir, žinoma, tikisi pačių sėkmingiausių metų.

 Tai bus paskutinieji 23-ejų 211 cm ūgio D.Sabonio sutarties metai „Indiana Pacers“ klube, per kuriuos jis uždirbs 3,5 mln. JAV dolerių. <br> lrytas.lt montažas
 Tai bus paskutinieji 23-ejų 211 cm ūgio D.Sabonio sutarties metai „Indiana Pacers“ klube, per kuriuos jis uždirbs 3,5 mln. JAV dolerių. <br> lrytas.lt montažas
Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas<br>T.Bauro nuotr.
Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas<br>T.Bauro nuotr.
Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas<br>BNS/Scanpix.com nuotr
Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas<br>BNS/Scanpix.com nuotr
Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas<br>BNS/Scanpix.com nuotr
Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas<br>BNS/Scanpix.com nuotr
Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Mylesas Turneris<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Mylesas Turneris<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 16, 2019, 4:57 PM

Tai bus paskutinieji 23-ejų 211 cm ūgio D.Sabonio sutarties metai „Indiana Pacers“ klube, per kuriuos jis uždirbs 3,5 mln. JAV dolerių. Tiesa, jie lietuviui bus kitokie, mat puolėjas turėtų tapti tvirtu starto penketo žaidėju, o baudos aikštelės stačiakampį dalintis su JAV rinktinės puolėju ir komandos draugu „Pacers“ gretose 23-ejų 211 cm ūgio Mylesu Turneriu.

„Ne viena NBA komanda domisi D.Sabonio įsigijimu, tačiau „Pacers“ vadovų tikslas – nauja ilgalaikė sutartis su D.Saboniu, kurią norima pasirašyti dar prieš prasidedant sezonui.

„Pacers“ tikisi sukurti puikų M.Turnerio ir D.Sabonio duetą, tačiau kol kas nėra aišku, ar jis veiks. Jei šių puolėjų pora aikštelėje nesusižais, tuomet manai bus neišvengiami“, – rašo TheAthletic.

Tai gali būti puiki galimybė D.Saboniui žengti dar vieną žingsnį į priekį, tačiau, ar jis ja pasinaudos?

Kyla ne viena abejonė

Krepšinio ekspertai pastebi, kad D.Sabonis stokoja greičio ir gynybinių įgūdžių žaidžiant prieš elitinius sunkiuosius krašto puolėjus. Tačiau didesnė problema, ko gero, ne gynyba, mat D.Sabonis turi vikrias kojas, kurių dėka gali sėkmingai apsiginti ir prieš greitesnius gynėjus, bet puolimas.

Praėjusiame NBA sezone per rungtynes D.Sabonis rinko solidžią 14,1 taško, 9,3 atkovoto kamuolio ir 2,9 rezultatyvaus perdavimo statistiką. Jo taiklumas iš žaidimo siekė 59 proc. Negana to, krepšininkas sezone pataikė 9 tritaškius ir 17 bandymų.

Pasaulio čempionate Kinijoje aukštaūgis rinko po 10,5 taško, 6,3 atkovoto kamuolio ir 3,8 rezultatyvaus perdavimo.

Tačiau, kaip D.Sabonis atrodė pasaulio čempionate, kuomet aikštėje žaidė kartu su Jonu Valančiūnu?

Pirmosiose rungtynėse su Senegalu D.Sabonis ir J.Valančiūnas kartu rungtyniavo 12 min., o tuo metu rinktinė atkarpas laimėjo 35:15.

Rezultatas puikus, tačiau lietuviai triuškino senegaliečius, tad tai, tikriausiai, neatspindi tikslaus dueto efektyvumo.

Dvikovoje prieš Kanadą D.Sabonio ir J.Valančiūno pora aikštėje praleido 9 min., per kurias lietuviai laimėjo atkarpą 21:12.

Vis dėlto tikrasis dueto veidas atsiskleidė tuomet, kai lietuviams kelią pastojo galingi NBA lygoje rungtyniaujantys varžovai.

Runtynėse prieš australus krepšininkai kartu žaidė vėl 9 min., tačiau šį kartą trumpa atkarpa buvo neigiama – 18:30. Galime tik prisiminti, kaip Aaronas Baynesas, Jockas Landale'as ir Andrew Bogutas lengvai draskė mūsiškių gynybą tiek po krepšiu, tiek perimetre.

Su prancūzais J.Valančiūnas ir D.Sabonis žaidė ilgiausiai čempionate 14 min., tačiau jų pasirodymas vėl buvo neigiamas – 22:29. Rungtynių pradžia mūsiškiams nesusiklostė sėkmingai, tačiau būtent jos metu šie krepšininkai kartu bandė pralaužti Rudy Gobert'o ginamą baudos aikštelę.

Prieš čempionatą daugelis ekspertų pranašavo, kad J.Valančiūno ir D.Sabonio duetas kels labai didelių problemų varžovams, tačiau taip nenutiko. Priešingai, mūsiškių žaidimas tapo statiškas, o krepšininkai iš baudos aikštelės išlįsdavo itin retai.

D.Sabonis čempionate sužaidė keturis mačus (praleido rungtynes su Dominikos Respublika). Per juos puolėjas vos tris kartus metė toliau nei iš baudos aikštelės, ir visus juos prametė.

J.Valančiūnas per pirmuosius keturis mačus taip pat metė vos tris metimus iš tolesnių nuotolių, o tikslą pasiekė du bandymai.

Silpnosios D.Sabonio vietos

Clutchpoints.com pateikė kelis žaidimo aspektus, kuriuos D.Sabonis turėtų patobulinti artėjantį sezoną. Portalas išskiria lietuvio gynybą, kuri turėtų būti kur kas patikimesnė. Be to, clutchpoints.com išskiria ir D.Sabonio puolimo trūkumus – vidutinio ir trijų taškų nuotolio metimus.

Baudos aikštelėje D.Sabonis yra puikus, bet toliau nuo krepšio jo pavojingumas menksta. Tai gali tapti didžiausia problema, kurią matėme ir pasaulio krepšinio čempionate.

Nepavykęs D.Sabonio ir J.Valančiūno duetas signalizuoja, kad artėjantis sezonas D.Saboniui bus sunkus – „Pacers“ kol kas nepateikė lietuviui naujo pasiūlymo, o nepavykęs duetas su M.Turneriu klubą galėtų paskatinti ryžtis mainams. Tokiu atveju paklausesne preke taptų lietuvis, mat M.Turneris praėjusį sezoną su Indianapolio klubu sudarė naują ketverių metų sutartį.

Parengta remiantis The Athletic ir Clutchpoints.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.