EUROLYGA 2023

Europos čempionato atrankos gidas: lietuvės sieks nutraukti nemalonią seriją

Lietuvos moterų krepšinio rinktinei dviejuose praėjusiuose Europos pirmenybių atrankos turnyruose buvo uždegta raudona šviesa. Ar toli nuo žemyno elito nustumtoms Lietuvos krepšininkėms nereikės praleisti dar vieno čempionato, paaiškės šią savaitę prasidėsiančiose ir 2021 metų pradžioje pasibaigsiančiose atrankos varžybose, kuriose mūsų šalies rinktinė dėl vieno arba dviejų kelialapių į baigiamąjį turnyrą kovos su Serbijos, Turkijos ir Albanijos komandomis.

 Ketvirtadienį lietuvės Kėdainiuose žais pirmojo turo rungtynes su Albanija, o sekmadienį varžovių aikštėje bandys įveikti Turkiją. Kitos ketverios atrankos rungtynės vyks 2020 ir 2021 metais.<br> Fotodiena.lt nuotr.
 Ketvirtadienį lietuvės Kėdainiuose žais pirmojo turo rungtynes su Albanija, o sekmadienį varžovių aikštėje bandys įveikti Turkiją. Kitos ketverios atrankos rungtynės vyks 2020 ir 2021 metais.<br> Fotodiena.lt nuotr.
 Ketvirtadienį lietuvės Kėdainiuose žais pirmojo turo rungtynes su Albanija, o sekmadienį varžovių aikštėje bandys įveikti Turkiją. Kitos ketverios atrankos rungtynės vyks 2020 ir 2021 metais.<br> Fotodiena.lt nuotr.
 Ketvirtadienį lietuvės Kėdainiuose žais pirmojo turo rungtynes su Albanija, o sekmadienį varžovių aikštėje bandys įveikti Turkiją. Kitos ketverios atrankos rungtynės vyks 2020 ir 2021 metais.<br> Fotodiena.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 13, 2019, 8:01 PM

Ketvirtadienį lietuvės Kėdainiuose žais pirmojo turo rungtynes su Albanija, o sekmadienį varžovių aikštėje bandys įveikti Turkiją. Kitos ketverios atrankos rungtynės vyks 2020 ir 2021 metais.

Atrankos sistema

38-asis Europos čempionatas vyks 2021 m. birželį dviejose moterų krepšinio madas diktuojančiose valstybėse Ispanijoje ir Prancūzijoje.

Abiem šeimininkių komandoms nereikės žaisti Europos čempionato atrankos turnyre, o dėl 14 kelialapių kovos 33 šalių rinktinės, suskirstytos į devynias grupes. Šešiose grupėse žais po keturias, trijose grupėse – po tris komandas. Į baigiamąjį turnyrą pateks devynios grupių nugalėtojos ir penkios geriausios antrąją vietą užimsiančios komandos.

Rikiuojant antrąsias vietas užimsiančias komandas nebus skaičiuojami rezultatai, pasiekti žaidžiant su ketvirtąją vietą užimsiančiomis ekipomis.

Atrankos rungtynės bus žaidžiamos per tris rinktinių varžyboms skirtus langus. Pirmasis ir antrasis turai vyks šių metų lapkričio 14 ir 17 d., trečiasis ir ketvirtasis – 2020 m. lapkričio 12 ir 15 d., penktasis ir šeštasis – 2021 m. vasario 4 ir 7 d.

Beje, Ispanijos ir Prancūzijos rinktinės kovojo 2013, 2017 ir 2019 m. žemyno pirmenybių finaluose. Visas trejas lemiamas rungtynes laimėjo Ispanijos krepšininkės, o Prancūzijos ekipa sidabro medaliais buvo apdovanota net keturis kartus paeiliui – dar ir 2015 m. (tame turnyre ispanės iškovojo bronzą).

Šiame amžiuje Prancūzija priėmė jau du Europos moterų kepšinio čempionatus – 2001 ir 2013 m. Ispanijoje žemyno pirmenybės pastarąjį kartą vyko 1987 m. Tačiau Ispanija buvo 2018 m. pasaulio čempionato šeimininkė.

Lietuvės

Praeitis. Lietuvos rinktinė iki šiol dalyvavo vienuolikoje Europos čempionatų. 1938 m. surengtame pirmajame čempionate lietuvės užėmė antrąją vietą, o 1997 m. iškovojo aukso medalius.

Atkūrus Nepriklausomybę ir Lietuvai grįžus į FIBA, mūsų šalies moterų rinktinė praleido trejas pirmenybes. Pirmą kartą už atrankos kliūties lietuvės užkliuvo prieš 2003 m. Europos čempionatą, o paskui patyrė nesėkmes 2017 ir 2019 m. atrankos turnyruose.

2017 m. Europos čempionato atrankos turnyre Lietuvos krepšininkės pralaimėjo visas ketverias rungtynes Latvijos bei Slovėnijos rinktinėms ir grupėje užėmė paskutinę trečiąją vietą.

Praėjusio čempionato atrankos turnyre lietuvės irgi nė sykio neįveikė dviejų grupės favoričių Rusijos ir Vengrijos komandų, bet pasiekė dvi triuškinamas pergales prieš Albanijos krepšininkes.

Beje, Lietuvos rinktinė visas ketverias rungtynes grupės lyderėms pralaimėjo labai nežymiai: Vengrijai 70:73 ir 76:78, Rusijai 62:64 ir 77:79.

Debiutas. Lietuvos komanda šią savaitę sulauks padidinto dėmesio visoje Europoje. Žvilgsniai į lietuves bus nukreipti dėl numatomo 13-metės Justės Jocytės (lapkričio 19 d. jai sukaks 14 metų) debiuto šalies moterų rinktinėje.

Ši mergina vasarą jau sukėlė sąmyšį per Europos 16-mečių pirmenybes. Jose J.Jocytė pelnydavo 19,6 taško ir tapo rezultatyviausia turnyro žaidėja, taip pat buvo išrinkta į geriausių krepšininkių penketą. J.Jocytės vedamos lietuvės iškovojo sidabro medalius.

Rudenį J.Jocytė debiutavo Lietuvos moterų lygoje. Klaipėdos „Neptūno“ aprangą vilkinti krepšininkė šalies pirmenybėse pelno 13,3 taško, atkovoja 5 kamuolius ir atlieka 3,7 rezultatyvaus perdavimo.

Iki šiol jauniausia Lietuvos rinktinės žaidėja buvo Aurimė Rinkevičiūtė (gimė 1990 m. sausio 26 d.). Ji oficialiose varžybose debiutavo būdama 16 metų 7 mėnesių ir 18 dienų – 2006 m. rugsėjo 13 d. per pasaulio čempionato rungtynes su Kanada.

Tame pačiame turnyre Lietuvai pirmą kartą atstovavo dar viena labai jauna krepšininkė Gintarė Petronytė (gimė 1989 m. kovo 19 d.). Ji rinktinėje debiutavo 2006 m. rugsėjo 20 d. per rungtynes su JAV komanda.

Žaidėjos. Treneris Mantas Šernius į rinktinę pakvietė trylika krepšininkių. Net dešimt žaidėjų atvyko iš užsienio klubų, tik trys krepšininkės rungtyniauja Lietuvoje. Lietuvos klubams atstovauja J.Jocytė, Vilniaus „Kibirkšties“ gynėja Gabrielė Šulskė (14 tšk. Baltijos lygoje) ir Kauno „Asičių“ gynėja Rasa Knyzaitė (7,7 tšk. Baltijos lygoje).

Stiprioji Lietuvos rinktinės grandis bus priekinė linija. Šiuo metu Europoje geriausiai matomos dvi mūsų šalies vidurio puolėjos – Eurolygoje žaidžiančios Gintarė Petronytė (30, 195) iš Venecijos „Reyer“ ir Eglė Šikšniūtė (28, 198) iš Breno „Castors“.

Sezono pradžioje dėl nugaros skausmų kelerias rungtynes praleidusi G.Petronytė svarbiausiame žemyno turnyre pelno 10,5 taško ir atkovoja 5,5 kamuolio. Eurolygos debiutantė E.Šikšniūtė įmeta 6,3 taško ir atkovoja 5 kamuolius.

Europos taurės turnyre puikiai žaidžia Bydgoščiaus „Artego“ puolėja Laura Svarytė-Miškinienė (27, 190). Ji per ketverias rungtynes surinko keturis dvigubus dviženklius (vid. 17,5 tšk., 14 atk.kam.), o „Artego“ iškovojo keturias pergales ir viena pirmųjų užsitikrino kelialapį į kitą etapą.

Irgi Europos taurės turnyre kovojančioje Gožuvo AZS komandoje viena svarbiausių žaidėjų yra Laura Juškaitė (22, 186; vid. 17 tšk., 10 atk.kam.).

Tuo tarpu lietuvių antroji linija gali tapti dideliu trenerio galvos skausmu. Pastaraisiais metais pagrindine rinktinės įžaidėja buvusi Santa Okockytė-Baltkojienė (27, 176) niekada nepasižymėjo patikimu žaidimu, o šį sezoną atstovaudama „Luleå“ klubui Europos taurės turnyre pelno vidutiniškai vos po 2 taškus (pataikė 11,1 proc. metimų).

Šį sezoną nespindi ir ilgametė Lietuvos rinktinės puolimo lyderė Kamilė Nacickaitė (30, 180). Ji rungtyniauja viename silpniausių Ispanijos lygos klubų Saragosos „Mann Filter“ (užima 11-ąją vietą tarp 14 komandų) ir pelno 10,5 taško.

Lietuvių varžovės

Autsaiderės. Lietuvos krepšininkės pirmąsias rungtynes žais su neabejotinai silpniausia viso atrankos turnyro komanda Albanijos rinktine.

Lietuvės ir albanės jau susitiko praėjusiame atrankos turnyre. 2018 m. vasarį ir lapkritį Lietuvos komanda dukart sutriuškino varžoves 119:61 (svečiuose) ir 146:58 (namie).

Kitoms grupės komandoms albanės pralaimėjo dar didesniu skirtumu. Rusijos ir Vengrijos krepšininkių pranašumas prieš autsaideres buvo triženklis (rusės laimėjo 148:35, vengrės – 139:27).

Vidutiniokės. Antroji dvikova sekmadienį Mersine su Turkijos rinktine bus daug sudėtingesnė.

Turkijos moterų krepšinis neseniai išgyveno geriausią savo laikotarpį. Nors turkės tik 2005 m. debiutavo Europos pirmenybėse, šio dešimtmečio pradžioje jos dukart laimėjo žemyno pirmenybių medalius (2011 m. – sidabro, 2013 m. – bronzos) ir pateko į dvejas iš eilės olimpines žaidynes. Vis dėlto pakilimas greitai baigėsi ir, karjerą baigus kelioms buvusioms lyderėms, Turkijos rinktinė smunka žemyn.

Iš šių metų Europos čempionato turkės iškrito jau pirmajame etape. Turkijos krepšininkės pralaimėjo Italijai ir Slovėnijai, prarado galimybę patekti į atkrintamąsias varžybas ir nieko nelėmusiose paskutinėse rungtynėse įveikė lyderes tausojusią grupės nugalėtoją Vengriją.

Turkijos komanda laikėsi ant natūralizuotos amerikietės Kiah Stokes pečių. Jai padėti bandė viena iš dviejų rinktinėje likusių Europos pirmenybių prizininkių 33-ejų Isil Alben, vidurinės kartos žaidėjos 26-erių Olcay Cakir ir 25-erių Cansu Koksal. Tačiau I.Alben žvaigždė jau pradėjo leistis, o kitų krepšininkių meistriškumas nėra pakankamai aukštas.

Per šį atrankos langą Turkijos rinktinė bus dar silpnesnė, nes į komandą negalėjo atvykti 31-erių Bahar Caglar – kita dešimtmečio pradžioje du Europos pirmenybių medalius laimėjusi ir šių metų čempionate dalyvavusi žaidėja.

Beje, treneris Ceyhunas Yildizoglu į šią rinktinės stovyklą pakvietė dvi natūralizuotas amerikietes: ne tik K.Stokes, bet ir buvusią Vilniaus „Teo“ vidurio puolėją Quanitrą Hollingsworth. Tačiau per oficialias rungtynes žaisti galės tik viena iš šių dviejų aukštaūgių.

Beveik visos Turkijos rinktinės krepšininkės, tarp jų ir amerikietės, žaidžia Turkijos klubuose. Šios šalies superlyga yra neabejotinai stipriausia Europos nacionalinė lyga, tačiau klubų lyderės yra užsienietės, o turkėms tenka antraeiliai vaidmenys. Šiuo metu tarp 20 rezultatyviausių lygos žaidėjų patenka tik viena turkė – 17,8 taško pelnanti Gizem Yavuz iš antroje lentelės pusėje esančio „Izmit“ klubo.

Favoritės. Grupės favoritė yra Serbijos komanda, su kuria lietuvės pirmą kartą susitiks tik 2020 m. rudenį.

Pagal pastarųjų metų rezultatus Serbijos rinktinę galima vadinti stipriausia atrankos turnyre dalyvaujančia komanda. 2015 m. serbės tapo Europos čempionėmis, 2016 m. iškovojo Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių bronzos medalius, o šių metų Europos čempionate irgi buvo apdovanotos bronzos medaliais.

Šių metų vasarą Serbijoje vykusiose žemyno pirmenybėse šeimininkės iš pradžių užėmė pirmąją vietą mirtininkių grupėje, kurioje nugalėjo Baltarusijos, Rusijos ir Belgijos komandas, ketvirtfinalyje sutriuškino Švedijos rinktinę ir tik pusfinalyje nusileido būsimoms čempionėms ispanėms. Rungtynėse dėl trečiosios vietos serbės pasiekė dar vieną triuškinamą pergalę prieš turnyro išsišokėlę Didžiosios Britanijos komandą.

Serbijos moterų rinktinės pakilimas siejamas su trenere Marina Maljkovič, legendinio trenerio Božidaro Maljkovičiaus dukra. M.Malkovič treniruoti šalies rinktinę pradėjo 2011 m., bet po Rio de Žaneiro žaidynių pasitraukė iš pareigų. Vis dėlto serbėms patyrus fiasko 2017 m. Europos pirmenybėse (jose čempionės vardą gynusi komanda užėmė tik 11-ąją vietą), M.Maljkovič grįžo ir iškart sugrąžino komandai pergales.

Visos Serbijos rinktinės lyderės žaidžia stipriuose Europos klubuose. Tačiau skirtingai nei geriausios Turkijos krepšininkės, serbės žaidžia daug ir naudingai, o ne stebi, kaip dėl pergalių kovoja komandos draugės. Šį rudenį Eurolygos arenose labiausiai pastebimos Buržo „Tango“ gynėja Ana Dabovič (naudingiausia 2015 m. Europos čempionato žaidėja) ir trys „Sopron“ klubo lyderės Jelena Brooks, Aleksandra Crvendakič bei Tina Jovanovič.

Šį sezoną kol kas nerungtyniavo triskart Eurolygos čempionė Sonja Petrovič-Vasič. Su Žeronos „Uni“ klubu sutartį sudariusiai puolėjai buvo atlikta kelio operacija.

Atrankos grupės

A grupė: Slovėnija, Graikija, Islandija, Bulgarija.

B grupė: Švedija, Juodkalnija, Izraelis.

C grupė: Rusija, Bosnija ir Hercegovina, Šveicarija, Estija.

D grupė: Italija, Čekija, Rumunija, Danija.

E grupė: Serbija, Turkija, Lietuva, Albanija.

F grupė: Didžioji Britanija, Baltarusija, Lenkija.

G grupė: Belgija, Ukraina, Portugalija, Suomija.

H grupė: Vengrija, Slovakija, Nyderlandai.

I grupė: Latvija, Kroatija, Vokietija, Šiaurės Makedonija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.