EUROLYGA 2023

Ant Lietuvos pečių – 3 mln. eurų svoris: įvardijo didžiausią grėsmę krepšinio turnyrui

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vadovai praėjusį penktadienį kėlė į viršų rankas – FIBA patenkino mūsų šalies paraišką surengti vieną iš keturių papildomų olimpinio krepšinio atrankos turnyrų, kuris dabar jau tikrai įvyks birželį Kaune.

 Lietuvos krepšinio federacijos vadovai A.Sabonis ir M.Špokas, LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė, Lietuvos ministras pirmininkas S.Skvernelis<br> lrytas.lt koliažas
 Lietuvos krepšinio federacijos vadovai A.Sabonis ir M.Špokas, LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė, Lietuvos ministras pirmininkas S.Skvernelis<br> lrytas.lt koliažas
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>E.Žaldario nuotr.
LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė<br>E.Žaldario nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis <br>V.Skaraičio nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis <br>V.Skaraičio nuotr.
A.Sabonis (kairėje) ir M.Špokas<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Sabonis (kairėje) ir M.Špokas<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Špokas<br> G.Bitvinsko nuotr.
M.Špokas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Arvydas Sabonis, Mindaugas Špokas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Arvydas Sabonis, Mindaugas Špokas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė olimpinę atranką žais Kaune<br>BNS.lt nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė olimpinę atranką žais Kaune<br>BNS.lt nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė olimpinę atranką žais Kaune<br>Ž.Gedvilos/BNS/AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė olimpinę atranką žais Kaune<br>Ž.Gedvilos/BNS/AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 20, 2019, 4:07 PM, atnaujinta Nov 20, 2019, 5:29 PM

Tokį sprendimą lėmė ir Vyriausybės raštas bei garantijos, jog Lietuva už teisę rengti varžybas sumokės FIBA organizacijai  2,1 mln. eurų. Tačiau gali atsitikti taip, kad sumokėjusi šią sumą Lietuva susidurs su bėda surinkti dar milijoną pačioms varžyboms.

Dar prieš pateikiant paraišką FIBA organizacijai LKF vadovai – prezidentas Arvydas Sabonis ir generalinis sekretorius-direktorius Mindaugas Špokas susidėliojo maršrutus į tuos kabinetus, kuriuose būtų galima kalbėtis apie paramą olimpiniam krepšinio projektui: nuo Vyriausybės, Kauno savivaldybės iki Lietuvos tautinio olimpinio komiteto.

LKF skaičiavimais, mokestis FIBA bei olimpinio atrankos turnyro rengimas turėjo kainuoti apie 2,8-3 mln. eurų, tačiau pati federacija tokių pinigų neturi.

„Jau išsiuntėme visus reikiamus dokumentus FIBA, dabar per Finansų ministeriją turi būti sudėliota, kaip bus pervedamas turnyro rengimo mokestis“, – lrytas.lt sakė vienas LKF vadovų M.Špokas.

Užstatas sugrįš

Po apsilankymo Vyriausybėje LKF ramia ranka iš savo banko sąskaitos sumokėjo 25 tūkst. Šveicarijos frankų paraiškos mokestį, nes iš premjero Sauliaus Skvernelio išgirdo aiškią žinutę – šalis skirs apie 1 mln. eurų, jei Lietuva gaus teisę priimti olimpinį krepšinio turnyrą.

Tą pačią 1 mln. eurų sumą neoficialiai pažadėjo ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Tačiau LKF kol kas neturi numatytų pinigų ir lapkritį privalėjo staigiai surasti dar 300 tūkst. eurų – tiek būtina pervesti į FIBA sąskaitą kaip užstatą.

Jei šalis atsisakytų rengti olimpines atrankos kovas, užstatas atitektų FIBA.

„Ši suma neįeina į 2,1 mln. eurų, kuriuos privalome sumokėti kaip turnyro rengėjai. Ji grįš mums, tačiau tik jau po varžybų Kaune“, – patikslino M.Špokas.

Nėra įspūdinga suma

Ministras pirmininkas S.Skvernelis spalį parėmė užmojį Kaune surengti olimpinį krepšinio atrankos turnyrą ir patikino, jog valstybė finansiškai prisidės.

„Mes kalbame apie Lietuvos antrąją religiją ir jeigu norime, kad Lietuva neprarastų to, ką buvo susikūrusi atkūrus Nepriklausomybę, turime šiek tiek prisidėti. Reikia priminti, kad Lietuvos krepšininkai dalyvavo visose žaidynėse nuo 1992-ųjų. Gavus teisę priimti turnyrą, finansines išlaidas dalinsimės konkrečiai su Kaunu“, – dar prieš lemtingą FIBA sprendimą kalbėjo S. Skvernelis.

Viena valstybės vadovų patikino, kad išlaidos turnyrui nėra įspūdingos ir finansinė pagalba jo rengimui neturėtų kažko nuskriausti.

„Aš manau, žmonės nori, kad mūsų krepšinio rinktinė žaistų olimpinėse žaidynėse ir mes turime pasistengti“, – sakė premjeras.

Galima finansinė „skylė“

Prie mūsų šalies krepšinio rinktinės pasirengimo ir dalyvavimo olimpinėje atrankoje nemažai prisidėti planavo ir Lietuvos tautinis olimpinis komitetas. Tačiau pastarosiomis dienomis šiems planams iškilo nemenka grėsmė.

Neoficialiai kalbama, kad LTOK kitiems metams šalies krepšinio rinktinėms, tarp kurių dabar jau įtraukta yra ir trejetų ekipa, jų dalyvavimui įvairiuose turnyruose planavo pervesti apie 750 tūkst. eurų.

Tai šiek tiek didesnė pinigų suma nei kasmet LTOK skiria krepšininkams – nutarta prisidėti prie atrankos varžybų rengimo Kaune.

Tačiau Finansų ministeriją pasiekė Loterijų ir azartinių lošimo mokesčio įstatymo pakeitimai, kurie turėtų įsigalioti jau nuo kitų metų pradžios – jame siūloma didinti loterijų verslo apmokestinimą nuo 5 iki 6 procentų.

„Mokesčių padidinimas LTOK smogs apie pusės milijono eurų finansine skyle – esame sudėlioję kitų metų biudžetą, tačiau tas vienas procentas gali priversti mums jį perskaičiuoti ir galvoti apie pagalbos mažinimą olimpinėms sporto šakoms. Nukentės ne tik krepšinis – privalome sukaupti pinigus Tokijo žaidynėms“, – sakė LTOK prezidentė D.Gudzinevičiūtė.

Tad gali atsitikti ir taip, kad LKF negaus dalies numatomų pinigų rinktinės pasirengimui olimpiniam turnyrui ir jo organizavimui Kaune.

„Jau dabar mes sukame galvas, kaip sumokėti tą 100 tūkst. eurų likutį – valstybė ir Kauno miestas duoda savo dalį, mums teks pridėti, kad FIBA organizacijai būtų sumokėta 2,1 mln. eurų. Ir dar užstatas bei mokestis – tai mūsų federacijos pinigai“, – kalbėjo M.Špokas.

– Ar esate įsitikinęs, kad turnyro rengimui turėsite jūsų numatytą sumą – 3 mln. eurų?, lrytas.lt paklausė M.Špoko.

– LTOK iš esmės turi nemenką dalį tų lėšų, kuriomis prisideda prie krepšinio reikalų: olimpinės atrankos ir pasirengimų.

Toks mokesčių padidėjimas yra ir šalies krepšinį skriaudžiantis dalykas. Mes parašėme Finansų ministerijai susirūpinimo raštą.

Bet kuriuo atveju mes įsitikinę, kad LTOK ir D.Gudzinevičiūtės pradėta skaidrumo politika, susijusi su olimpiniais pinigais, ir toliau išliks tokia pati teigiama ir problemos dėl mokesčių neturės įtakos mūsų planams surengti turnyrą.

– Tikrai reikėjo teikti paraišką olimpinio turnyro rengimui Kaune? Galbūt vykti į atranką kitoje valstybėje būtų pigiau nei investuoti tuos 3 mln. eurų?

– Viena yra finansiniai dalykai, kita – sportiniai.

Gaudami teisę surengti varžybas mes eliminavome iš savo kelio kovoje dėl olimpinio kelialapio tokias galingas rinktines kaip Serbija, Kanada ar Kroatija: jos taip pat gavo teisę rengti varžybas ir jau tikrai nebus mūsų varžovės grupėje.

– Kas dabar vyksta su olimpiniu atrankos turnyru?

– Reikia atlikti begalę dalykų, sudėlioti nemažai su turnyru susijusių klausimų – reikia ir su „Žalgirio“ arena sutarti dėl sąlygų.

Nėra taip viskas paprasta – niekas už dyką nieko neduoda. Taip pat turime jau dabar galvoti, kaip investuoti į turnyrą ir atgauti po varžybų krepšinio pinigus – manome, kad mūsų investicija bus apie 600 tūkst. eurų, todėl per parduotus į varžybas bilietus privalome šią sumą atgauti.

Jau dalyvavo olimpinėje atrankoje

FIBA Vykdomasis komitetas praėjusį penktadienį paskelbė keturias šalis, kuriose bus rengiamas olimpinis vyrų krepšinio atrankos turnyras.

Kartu su Viktorija (Kanada), Splitu (Kriatija) bei Belgradu (Serbija), varžybas organizuos ir Kaunas.

Todėl šių šalių rinktinės žais namuose ir viena su kita nesusidurs atrankoje.

Turnyras vyks kitų metų birželio 23-28 dienomis.

Iš viso dėl 4 kelialapių į Tokiją grumsis 24 komandos, suskirstytos į keturias grupes po 6 ekipas.

Tik tų keturių turnyrų nugalėtojai vyks į Tokijo olimpiadą, kur savo vietą jau užsitikrino 8 rinktinės – žaidynių šeimininkė Japonija, Nigerija, Argentina, JAV, Iranas, Prancūzija, Ispanija ir Australija.

Oficiali olimpinės atrankos turnyro burtų traukimo ceremonija vyks FIBA būstinėje lapkričio 27 dieną.

Dėl keturių kelialapių kovos Lietuva, Graikija, Angola, Brazilija, Kanada, Kinija, Kroatija, Čekija, Dominikos Respublika, Vokietija, Italija, Pietų Korėja, Meksika, Naujoji Zelandija, Lenkija, Puerto Rikas, Rusija, Senegalas, Serbija, Slovėnija, Tunisas, Turkija, Urugvajus ir Venesuela.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė nuo Nepriklausomybės atkūrimo dar nė karto nepraleido olimpiados.

Lietuviams kartą jau teko dalyvauti panašiame atrankos turnyre: 2012 metais Venesueloje mūsų šalies krepšininkai iškovojo teisę kautis Londono žaidynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.