EUROLYGA 2023

Kur Europos žemėlapyje ieškoti Lietuvos krepšininkų?

Nuo krepšinio klubų sezono pradžios jau praėjo du mėnesiai. Per juos daug krepšininkų spėjo apsiprasti naujose komandose ar naujose šalyse, o kai kurie jau ir neteko darbo klubuose, į kuriuos perėjo vos prieš kelias savaites. Nemažai mūsų šalies krepšininkų, kaip ir kasmet, pasklido po visą Europą. Įdomu, kad šį rudenį bent po vieną lietuvį galima rasti visose Senojo žemyno nacionalinėse ar regioninėse lygose, kurių klubai varžosi Eurolygoje ar Europos taurės turnyre.

 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 Artūras Gudaitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Artūras Gudaitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Giedraitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Giedraitis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Jonas Mačiulis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Jonas Mačiulis<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Renaldas Seibutis ir Šarūnas Vasiliauskas <br> G.Šiupario nuotr.
 Renaldas Seibutis ir Šarūnas Vasiliauskas <br> G.Šiupario nuotr.
K.Maksvyčio sutartyje su klubu nebuvo numatyta galimybė dirbti rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
K.Maksvyčio sutartyje su klubu nebuvo numatyta galimybė dirbti rinktinėje.<br> G.Šiupario nuotr.
 Mindaugas Kupšas<br>G.Šiupario nuotr.
 Mindaugas Kupšas<br>G.Šiupario nuotr.
Broliai Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičius<br>S.Čirbos/sostinsskl.lt nuotr.
Broliai Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičius<br>S.Čirbos/sostinsskl.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 23, 2019, 5:09 PM, atnaujinta Nov 23, 2019, 5:12 PM

Ispanija (5)

Su ACB lygos klubais sutartis yra sudarę penki Lietuvos krepšininkai, tačiau nė vienas iš jų neatstovauja pagrindiniams turnyro favoritams.

Daugiausiai tikimasi iš „Zaragoza“ komandos, kurios aprangą antrą sezoną vilki Renaldas Seibutis. Tiesa, jis šį rudenį Ispanijos lygoje dar nežaidė nė vienerių rungtynių. Lietuvos rinktinės gynėją sustabdė nugaros skausmai, sustiprėję per rugsėjį vykusį pasaulio čempionatą.

Kiti keturi lietuviai žaidžia komandose, kurios geriausiu atveju galėtų kovoti dėl vietos atkrintamosiose varžybose, tačiau svarbiausia jų užduotis – neiškristi į antrąją lygą. Šias užduotis sprendžia Arnoldas Kulboka iš „Bilbao“, Egidijus Mockevičius iš „Fuenlabrada“, Dovydas Giedraitis iš Madrido „Estudiantes“ ir Deividas Dulkys iš „Manresa“.

Lietuvių komandos:

„Zaragoza“ – 3 vieta (6 ir 3). R.Seibutis nežaidė.

„Bilbao“ – 7 vieta (5 ir 4). A.Kulboka – 9 rungt., 9,7 tšk.

„Fuenlabrada“ – 14 vieta (4 ir 5). E.Mockevičius – 9 rungt., 6,9 tšk., 5,3 atk. kam.

„Estudiantes“ – 15 vieta (3 ir 6). D.Giedraitis – 4 rrungt., 3,3 tšk.

„Manresa“ – 17 vieta (2 ir 7). D.Dulkys – 8 rungt., 3,4 tšk.

Italija (3)

Iš trijų praėjusį sezoną „Serie A“ žaidusių lietuvių komandos nepakeitė tik Artūras Gudaitis, trečią sezoną kovojantis dėl Milano „Olimpia“ pergalių.

Rudens pradžioje sutartis su „Serie A“ klubais sudarė dar du Lietuvos krepšininkai, tačiau Paulius Sorokas (Sasario „Dinamo“) nėra registruotas Italijos lygoje ir rungtyniauja tik Čempionų lygoje, o Tautvydas Lydeka buvo pasirašęs trumpalaikę dviejų mėnesių sutartį su Pėzaro „Victoria Libertas“ ir atsisveikino su Italija sužaidęs vos dvejas rungtynes, per kurias pelnydavo vidutiniškai 5 taškus. Tik dvejas „Serie A“ rungtynes kol kas žaidė ir traumų persekiojamas A.Gudaitis.

Lietuvių komandos:

„Dinamo“ – 2 vieta (6 ir 2). P.Sorokas nežaidė.

„Olimpia“ – 7 vieta (5 ir 4). A.Gudaitis – 2 rungt., 6,5 tšk., 3,5 atk. kam.

„Victoria Libertas“ – 17 vieta (0 ir 8). T.Lydeka – 2 rungt., 5 tšk., 4 atk. kam.

Turkija (1)

Turkijos superlygoje šį sezoną liko tik vienas Lietuvos krepšininkas Šarūnas Vasiliauskas. Jis Turkijos klubuose rungtyniauja ketvirtą sezoną, o nuo 2018 metų vasaros yra pagrindinis „Gaziantep“ įžaidėjas.

Lietuvių komandos:

„Gaziantep“ – 13 vieta (2 ir 6). Š.Vasiliauskas – 5 rungt., 8,6 tšk., 3,4 rez. perdav.

Vokietija (3)

Kelis praėjusius sezonus nemažai mūsų šalies krepšininkų žaidė Vokietijos krepšinio pirmojoje pakopoje. Tačiau prieš šį sezoną bundeslygoje iš šešių lietuvių liko tik vienas profesionalo sutartį turintis krepšininkas Rokas Giedraitis, pernai sustiprinęs vieną turnyro favoričių Berlyno ALBA komandą.

Vis dėlto sezonui nespėjus įsibėgėti bundeslygos klubai į paraiškas gana netikėtai įtraukė dar du lietuvius: Viurcburgo „s.Oliver“ – Rytį Pipirą, Vaisenfelso „Mitteldeutscher“ – 18-metį Danielį Baslyką.

R.Pipiras praėjusį sezoną NKL čempionate atstovavo Joniškio „Delikatesui“, o šį sezoną pradėjo „s.Oliver“ dublerių ekipoje Vokietijos trečiojoje lygoje. Naujokas iškart padarė gerą įspūdį pagrindinės Viurcburgo komandos treneriams ir greitai gavo šansą debiutuoti pirmojoje bundeslygoje.

Praėjusį sezoną RKL čempionate žaidęs D.Baslykas šį rudenį dar nebuvo registruotas nė vieneriose pirmosios bundeslygos rungtynėse ir žaidžia „Mitteldeutscher“ dublerių komandoje (Zandersdorfo „Sixers“) Vokietijos trečiojoje lygoje.

Lietuvių komandos:

ALBA – 4 vieta (5 ir 2). R.Giedraitis – 7 rungt., 11,6 tšk.

„s.Oliver“ – 8 vieta (5 ir 3). R.Pipiras – 4 rungt., 4,5 tšk.

„Mitteldeutscher“ – 17 vieta (1 ir 7). D.Baslykas nežaidė.

Prancūzija (2)

Lietuvių skaičius „Pro A“ lygoje tarpsezoniu nepasikeitė, tačiau į Rytus išvykusius Mantą Kalnietį ir Adą Juškevičių pakeitė Ovidijus Varanauskas (perėjo į Limožo CSP) ir Paulius Valinskas (Orleano „Loiret“).

Vis dėlto rudeniui dar nesibaigus Prancūzijos pirmojoje lygoje liko tik vienas lietuvis O.Varanauskas. Tuo tarpu „Loiret“ nusivylė vos 3,2 taško pelnydavusio P.Valinsko žaidimu ir sutartį su juo nutraukė.

Lietuvių komandos:

„Loiret“ – 11 vieta (4 ir 6). Buv. P.Valinskas – 5 rungt., 3,2 tšk.

CSP – 13 vieta (3 ir 6). O.Varanauskas – 6 rungt., 1,3 tšk.

Graikija (2)

Graikijos pirmojoje lygoje šį sezoną rungtyniauja du Lietuvos krepšininkai: Jonas Mačiulis liko Atėnų AEK komandoje, o Martynas Gecevičius vasarą iš LKL išvyko į Salonikų „Aris“.

Įdomu, kad abu lietuvių klubai sezoną pradėjo labai prastai. Nors AEK buvo laikomas vienu favoritų, o „Aris“ – bent tvirtu vidutinioku, abu šie klubai kol kas dažniau pralaimi, negu laimi, o „Aris“ apskritai atsidūrė paskutinėje vietoje.

Atskirai verta pažymėti Kęstučio Kemzūros treniruojamą Pirėjo „Olympiakos“ ir Mindaugą Kuzminską. Pirėjo klubas po praėjusio sezono buvo išmestas į Graikijos antrąją lygą, bet joje žaidžia „Olympiakos“ dublerių komanda, o pagrindinė ekipa rungtyniauja tik Eurolygoje. Joje žaidė ir M.Kuzminskas, bet lapkričio pradžioje „Olympiakos“ sutartį su lietuviu nutraukė.

Lietuvių komandos:

AEK – 7 vieta (3 ir 4). J.Mačiulis – 7 rungt., 4,9 tšk., 4,7 atk. kam.

„Aris“ – 14 vieta (1 ir 6). M.Gecevičius – 7 rungt., 12 tšk., 4,3 rez. perdav.

Rusija (4)

Šiais metais mūsų šalies krepšininkai vėl plūstelėjo į Rytus. Net keturi lietuviai sudarė sutartis su Rusijos klubais ir žaidžia Vieningoje lygoje. Nedidelę lietuvišką salelę sukūrė Permės „Parma“, kuriai jau praėjusį sezoną atstovavo Eigirdas Žukauskas. Šiais metais prie jo prisidėjo treneris Kazys Maksvytis, jo padėjėjas Gintaras Kadžiulis ir dar vienas Lietuvos krepšininkas Adas Juškevičius.

Krasnodaro „Lokomotiv“ viceprezidentu dirbantis Ginas Rutkauskas pakvietė Mantą Kalnietį ir Pirėjo „Olympiakos“ klube neįsitvirtinusį Mindaugą Kuzminską.

Lietuvių klubai Vieningoje lygoje sprendžia skirtingas užduotis. „Lokomotiv“ siekia tapti prizininku ir iškovoti kelialapį į Eurolygą, „Parma“ pasvaičioja apie tikslą patekti į Vieningos lygos atkrintamąsias varžybas, bet iš tikrųjų bando išvengti paskutinės vietos.

Lietuvių komandos:

„Lokomotiv“ – 3 vieta (4 ir 2). M.Kalnietis – 5 rungt., 9,4 tšk., 4 rez. perd. M.Kuzminskas – 1 rungt., 15 tšk.

„Parma“ – 12 vieta (1 ir 6). A.Juškevičius – 7 rungt., 19 tšk., 5,6 rez. perdav., 5,7 išprov. pražang. E.Žukauskas – 7 rungt., 11 tšk.

Adrijos lyga (2)

Lietuvos komandose yra žaidę kelios dešimtys krepšininkų iš buvusios Jugoslavijos šalių. Tuo tarpu lietuviai Pietų Slavų kraštų komandose atsiduria labai retai. Vis dėlto prieš šį sezoną sutartis su Adrijos lygos klubais sudarė net du Lietuvos krepšininkai: Vaidas Kariniauskas perėjo į Aleksandrovaco „Igokea“, Donatas Sabeckis – į Zagrebo „Cibona“.

Tiesa, nei vienas, nei kitas klubas sprendimu pakviesti lietuvį nesidžiaugia. „Cibona“ jau nutraukė sutartį su D.Sabeckiu, kuris Adrijos lygoje taip ir nesužaidė nė vienerių rungtynių, o V.Kariniauskas irgi nespindi. Prieš kelias savaites netgi buvo pasirodę gandai, kad „Igokea“ atleido gynėją iš Lietuvos, bet šie gandai nepasitvirtino.

Lietuvių komandos:

Zagrebo „Cibona“ – 9 vieta (2 ir 5). D.Sabeckis nežaidė.

Aleksandrovaco „Igokea“ – 10 vieta (1 ir 6). V.Kariniauskas – 7 rungt., 4,4 tšk.

Izraelis (1)

Po gana ilgos pertraukos Lietuvos krepšininkas sudarė sutartį su Izraelio superlygos klubu. Į Aziją patraukė Mindaugas Kupšas, perėjęs į aukščiausius tikslus keliantį Jeruzalės „Hapoel“. Rugsėjo pabaigoje lietuvis naujajai komandai padėjo iškovoti Izraelio lygos taurę, bet per šalies čempionato rungtynes nėra registruojamas dėl legionierių limito ir žaidžia tik Čempionų lygoje.

Lietuvių komandos:

Jeruzalės „Hapoel“ – 2 vieta (4 ir 1). M.Kupšas nežaidė.

Lenkija (3)

Praėjusiais metais į savo vadovaujamas komandas daug lietuvių kviesdavo kelis sezonus Lenkijoje dirbantis treneris Mindaugas Budzinauskas. Jis ir šiuo metu treniruoja Ščecino „King“ ekipą, bet joje nebežaidžia nė vienas Lietuvos krepšininkas.

Trys lietuviai rungtyniauja kitose komandose. Po dviejų „King“ klube praleistų sezonų į Starogardo „Polpharma“ grįžo Martynas Paliukėnas, po LKL praleisto sezono į Lenkiją grįžo ir Ostrovo „Stal“ aprangą apsivilko Paulius Dambrauskas, o su Stargardo „Spojnia“ sutartį sudarė PLK debiutuojantis Jokūbas Gintvainis.

Visos trys lietuvių komandos užima vietas apatinėje lentelės dalyje. Tokie jų rezultatai ir buvo prognozuojami.

Lietuvių komandos

„Spojnia“ – 12 vieta (3 ir 5). J.Gintvainis – 8 rungt., 9 tšk., 4,6 rez. perdav.

„Stal“ – 14 vieta (2 ir 6). P.Dambrauskas – 8 rungt., 15,1 tšk.

„Polpharma“ – 16 vieta (0 ir 8). M.Paliukėnas – 2 rungt., 5,5 tšk., 5 rez. perdav.

Rumunija

A grupė (stipresnioji)

Klužo „Universitatea“ – 1 vieta (6 ir 0). Donatas Tarolis – 6 rungt., 10,5 tšk., 5,3 atk. kam.

„Oradea“ – 2 vieta (4 ir 2). Artūras Valeika – 6 rungt., 8,8 tšk., 5,8 atk. kam.

Piteščio „Argeș“ – 8 vieta (1 ir 5). Justas Tamulis – 6 rungt., 3,5 tšk.

B grupė (silpnesnioji)

Bukarešto „Voluntari“ – 1 vieta (6 ir 0). Simas Buterlevičius – 6 rungt., 11,5 tšk.

Latvijos-Estijos lyga

„Jūrmala“ – 7 vieta (4 ir 4). Denisas Krestininas – 8 rungt., 9,4 tšk., 6,6 atk. kam.

„Tartu Ulikool“ – 9 vieta (3 ir 5). Adomas Drungilas – 8 rungt., 16,3 tšk., 9,8 atk. kam. Martynas Mažeika (buv.) – 3 rungt., 16 tšk., 4,7 rez. perdav. Grantas Vasiliauskas (buv.) – 5 rungt., 5,8 tšk.

„Liepaja“ – 11 vieta (3 ir 7). Gytis Sirutavičius – 5 rungt., 4,4 tšk.

Talino „Kalev-TLU“ – 14 vieta (1 ir 8). Martynas Mažeika – 3 rungt., 17 tšk., 4,7 rez. perdav.

Britanija

Šis Britanijos krepšinio sezonas yra neįprastas. Nacionalinės lygos varžybos prasidės tik gruodžio mėnesį, o kol kas komandos kovoja BBL taurės turnyre, kurio grupių etapas baigsis šį savaitgalį.

„London City Royals“ – 1 vieta Pietų grupėje (8 ir 2). Darjušas Lavrinovičius – 7 rungt., 10,7 tšk. Kšištofas Lavrinovičius – 7 rungt., 3 tšk.

„Glasgow Rocks“ – 5 vieta Šiaurės grupėje (4 ir 6). Tadas Rinkūnas – 9 rungt., 6,4 tšk.

„Plymouth Raiders“ – 6 vieta Pietų grupėje (2 ir 8). Kostas Jonuška – 10 rungt., 8,8 tšk.

Kipras

Limasolio AEL – 9 vieta (1 ir 5). Dovydas Redikas – 5 rungt., 12 tšk., 5,4 atk.kam., 6,8 rez. perdav., 6,6 išprov. pražang.

Austrija

Obervarto „Gunners“ – 1 vieta (7 ir 1). Andrius Mikutis – 8 rungt., 14,4 tšk.

Portugalija

Funšalio „Madeira“ – 9 vieta (3 ir 4). Arvydas Gydra – 7 rungt., 15,7 tšk., 6,7 atk. kam.

Nyderlandai

Leuvardeno „Aris“ – 8 vieta (2 ir 7). Arūnas Mikalauskas – 4 rungt., 1,8 tšk.

Ukraina

Charkivo „Sokoly“ – 9 vieta (0 ir 8). Paulius Žalys – 8 rungt., 7,6 tšk.

Šveicarija

„Boncourt“ – 10 vieta (2 ir 5). Dainius Chatkevičius – 7 rungt., 8,6 tšk., 5,3 atk. kam.

Liucernos „Swiss Central“ – 12 vieta (0 ir 8). Laurynas Samėnas – 8 rungt., 14,8 tšk., 3,6 rez. perdav.

Islandija

„Keflavik“ – 1 vieta (6 ir 1). Dominykas Milka – 24,3 tšk., 12,3 atk. kam. Mantas Mockevičius nežaidė.

„Njarðvík“ – 6 vieta (4 ir 4). Evaldas Žabas – 3 rungt., 12 tšk.

„Grindavik“ – 9 vieta (3 ir 5). Valdas Vasylius – 6 rungt., 14,2 tšk., 6,3 atk. kam.

Akureirio „Þór“ – 12 vieta (0 ir 8). Mantas Virbalas – 7 rungt., 13 tšk., 8,3 atk. kam.

Ispanijos antroji lyga

„Palencia“ – 3 vieta (7 ir 2). Mindaugas Kačinas – 9 rungt., 8,9 tšk., 6,7 atk. kam. Simas Jasaitis – 8 rungt., 5,8 tšk.

„Coruna“ – 5 vieta (6 ir 3). Augustas Pečiukevičius – 5 rungt., 10,4 tšk.

„Melilla“ – 8 vieta (5 ir 4). Osvaldas Matulionis – 9 rungt., 9,8 tšk.

Ueskos „Penas“ – 12 vieta (4 ir 5). Robertas Grabauskas – 9 rungt., 8,7 tšk.

„Oviedo“ – 16 vieta (2 ir 6). Rolandas Jakštas – 8 rungt., 10,8 tšk.

Prancūzijos antroji lyga

„Gries-Oberhofen“ – 11 vieta (3 ir 3). Tautvydas Šležas (buv.) – 3 r., 3,3 tšk.

Graikijos antroji lyga

Amalijos „Koroivos“ – 7 vieta (3 ir 4). Ronaldas Rutkauskas – 7 rungt., 11,3 tšk., 8,6 atk. kam.

Vokietijos antroji lyga

Kvakenbriuko „Artland Dragons“ – 11 vieta (3 ir 7). Danielius Lavrinovičius – 6 rungt., 9,8 tšk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.