EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkų varžovai – mūsiškius jau skriaudę belgai

Nors Belgijos vyrų krepšinio rinktinė negali pasigirti net ir nedideliais laimėjimais, Lietuvos krepšininkams belgai yra kietas riešutas. Šių komandų oficialiose tarpusavio rungtynėse belgai kol kas iškovojo tiek pat pergalių, kiek lietuviai, o po dvikovų su Belgijos ekipa nukabinę nosis iš aikštės ėjo net ryškiausios Lietuvos krepšinio žvaigždės Rimas Kurtinaitis, Gintaras Einikis, Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis.

Belgijos krepšinio rinktinės treneris Dario Gjerga su auklėtiniais.<br>basketballbelgium.be nuotr. 
Belgijos krepšinio rinktinės treneris Dario Gjerga su auklėtiniais.<br>basketballbelgium.be nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2020, 7:06 AM

Ar mūsų šalies krepšininkai išmoko pamokas, paaiškės penktadienį, kai Lietuvos ir Belgijos rinktinės sužais Europos čempionato atrankos pirmojo turo rungtynes Monse.

Nuostoliai nedideli

Europos čempionato atrankos turnyre negali žaisti NBA ir Eurolygos klubų krepšininkai, tačiau Belgijos rinktinė dėl to didelių nuostolių nepatyrė. NBA lygoje nežaidžia nė vienas belgas, o Eurolygoje rungtyniauja vos du šios šalies krepšinio atstovai: Vilerbano ASVEL vidurio puolėjas Ismaelis Bako (24, 208) ir traumų kamuojamas „Valencia“ įžaidėjas Samas Van Rossomas (33, 188).

Beje, NBA čempionate yra žaidęs vos vienas Belgijos krepšinio auklėtinis – iš Kongo Demokratinės Respublikos kilęs Didier Mbenga. Jis stipriausioje pasaulio lygoje rungtyniavo 2004-2011 metais, bet net geriausią sezoną pelnydavo tik 2,7 taško.

Belgijos krepšinio veidas Eurolygoje ilgus metus buvo Axelis Hervelle‘is, geriausiu karjeros laikotarpiu vilkėjęs Madrido „Real“ aprangą, o paskui daug sezonų žaidęs „Bilbao“ klube. 36-erių A.Hervelle‘is karjeros dar nebaigė ir nuo 2018 metų atstovauja Šarlerua „Spirou“.

Pakvietė ir 18-metį

Prieš šį atrankos langą daug metų Belgijoje gyvenanatis ir užpernai šalies rinktinės treneriu paskirtas kroatas Dario Gjergja į trumpą treniruočių stovyklą pakvietė 15 krepšininkų. Vis dėlto sąrašas sutrumpėjo, nes dėl traumų neatvyko Mursijos UCAM gynėjas Emmanuelis Lecomte‘as bei du Antverpeno „Giants“ žaidėjai Vrenzas Bleijenberghas ir Hansas Vanwijnas.

Trauma sutrukdė dar vienam žaidėjui – gynėjui Jeanui Salumu iš „Pistoia“ komandos. Beje, J.Salumu šį sezoną yra vienintelis belgų krepšininkas, kurio vidurkis užsienio lygoje didesnis nei 10 taškų. Jis Italijos pirmenybėse pelno 13,1 taško.

Prieš lietuvius išsirikiuosiančiame dvyliktuke turėtų būti penki žaidėjai iš Belgijos klubų ir septyni legionieriai, į tėvynę trumpam grįžę iš Ispanijos, Prancūzijos ir Vokietijos komandų.

Vis dėlto daugumos užsienyje žaidžiančių Belgijos krepšininkų vaidmenys nėra žymūs. Rezultatyviausiai svetur rungtyniaujantis 34-erių veteranas Jonathanas Tabu pelno 9,6 taško Prancūzijos lygoje, tačiau jo komanda Portelio „Cote d‘Opale“ tvirtai užima paskutinę vietą.

Tikėtina, kad per Belgijos rinktinės rungtynes imtis iniciatyvos mėgstantis J.Tabu dažnai atsidurs puolimo smaigalyje. O pagrindiniai jo talkininkai turėtų būti Quentinas Serronas (Strasbūro SIG), Jeanas-Marcas Mwema („Ostende“), Pierre‘as-Antoine‘as Gillet („Fuenlabrada“), Khalidas Boukichou (Šarlerua „Spirou“).

Dauguma svarbiausių rinktinės žaidėjų yra patyrę krepšininkai, kuriems jau yra apie 30 metų. Dvyliktuke išsiskiria tik viena pavardė – puolėjui Hariui Bratanovičiui vos 18 metų. Šis jaunuolis atvyko iš „Barcelona“ klubo, bet žaidžia ne pagrindinėje „mėlynų-granatinių“ komandoje, o dublerių ekipoje ir Ispanijos trečiojoje lygoje pelno tik 2,9 taško.

Vieną atrankos kliūtį jau įveikė

Belgijos krepšinio ištekliai niekada nebuvo dideli. Belgijos rinktinė nė sykio nežaidė pasaulio čempionate, o olimpinėse žaidynėse dalyvavo tik tada, kai į jas be jokios atrankos galėjo patekti visi norintys – XX amžiaus viduryje.

Tačiau plečiantis krepšinio geografijai Belgija atsiliko nuo kitų šalių ir jai retai prasiverdavo net Europos pirmenybių durys. Per tris dešimtmečius nuo 1981 iki 2009 metų Belgijos rinktinė į žemyno pirmenybes pateko vos kartą (1993-iaisiais). Prasiveržti pavyko tik tuomet, kai Europos čempionate dalyvaujančių komandų skaičius buvo padidintas nuo 16 iki 24.

Šį dešimtmetį belgai žaidė visose ketveriose Europos pirmenybėse, o geriausią rezultatą pasiekė 2013 metais, kai Slovėnijoje vykusiame turnyre užėmė devintąją vietą.

Praėjusiame Europos čempionate, kuris buvo surengtas 2017 metais, Belgijos krepšininkai iškovojo vieną pergalę, grupėje užėmė priešpaskutinę penktąją vietą ir į atkrintamąsais varžybas nepateko. Belgai pirmosiose rungtynėse nugalėjo grupės autsaiderę Didžiąją Britaniją, bet paskui pralaimėjo Latvijai, Rusijai, Turkijai ir Serbijai.

Kovoti dėl kelialapio į 2021 metų Europos čempionatą Belgijos rinktinė pradėjo dar preliminariame atrankos etape, kuriame žaidė 17 silpnesniųjų žemyno komandų. Belgai preliminarios atrankos antrajame etape po du kartus nugalėjo Islandijos bei Portugalijos rinktines, trijų komandų grupėje užtikrintai užėmė pirmąją vietą ir gavo teisę varžytis pagrindiniame atrankos etape.

Beje, preliminariame atrankos etape Belgijos rinktinėje naudingiausiai žaidė krepšininkai, kurie šią savaitę į komandą neatvyko. S.Van Rossomas pelnydavo vidutiniškai 17 taškų, J.Salumu – 13 taškų.

Susitiko Čempionų lygoje

Lietuvos sirgaliai pastaraisiais metais keletą geriausių Belgijos krepšininkų pamatė per Čempionų lygos varžybas. Panevėžio „Lietkabelis“ praėjusį sezoną žaidė vienoje grupėje su Antverpeno „Giants“, šį sezoną – su „Ostende“.

Belgijos rinktinės treneris Dario Gjergja kaip tik ir treniruoja Ostendės komandą, o į nacionalinę ekipą prieš šį atrankos langą pakvietė tris žaidėjus iš „Giants“ (Vincentą Kestellotą, H.Vanwijną ir V.Bleijenberghą) ir du – iš „Ostende“ (J.M.Mwemą ir Loicą Schwartzą). „Lietkabelis“, lyg tyčia, yra gausiausiai atstovaujamas klubas Lietuvos rinktinėje.

Tiek pernai, tiek šiais metais Belgijos komandos grupių etape aplenkė panevėžiečius. „Giants“ pernai netgi nužygiavo iki Čempionų lygos finalo ketverto, o FIBA suteikė Antverpenui teisę priimti Čempionų lygos baigiamąjį turnyrą.

„Giants“ finalo ketverte užėmė trečiąją vietą, tačiau Antverpeno sporto rūmuose vykusios varžybos sulaukė plataus atgarsio dėl didelio sirgalių skaičiaus. Pusfinalio rungtynes, kuriose „Giants“ nusileido Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ komandai, stebėjo 17289 žiūrovai, finalo mačą tarp Bolonijos „Virtus“ ir „Tenerife“ ekipų – 16437 žiūrovai.

Šį Čempionų lygos sezoną „Giants“ rezultatai buvo daug prastesni. Ši komanda savo grupėje užėmė paskutinę vietą ir nepateko į atkrintamąsias varžybas. Tačiau atkrintamosiose varžybose dalyvaus „Ostende“, kuri A grupėje užėmė trečiąją vietą ir viena pergale aplenkė kelialapį į aštuntfinalį irgi iškovojusį „Lietkabelį“.

Lietuvius įveikė dukart

Nors Lietuvos ir Belgijos krepšinio autoritetas nepalyginamas, per oficialias tarpusavio rungtynes šių šalių rinktinės iškovojo vienodai pergalių – po dvi.

Lietuvių ir belgų keliai pirmą kartą susikirto per 1997 metų Europos čempionato atrankos turnyrą, o Lietuvos krepšininkai iškart pajuto, kad varžovai – ne iš kelmo spirti. 1995 metų rudenį pirmąsias rungtynes Belgijos mieste Alste šeimininkai laimėjo 85:83. Lietuvius tempti į priekį bandė trys lyderiai Gintaras Einikis, Darius Lukminas (po 25 taškus) ir Rimas Kurtinaitis (22 taškai), bet Belgijos komanda rado atsakomųjų argumentų ir favoritus namo išsiuntė tuščiomis.

Prieš antrąsias šių komandų rungtynes Lietuvos rinktinė buvo prispausta prie sienos. Lietuviai ir belgai tuo metu turėjo vienodai taškų, todėl 1997 metų sausį Vlado Garasto treniruojamai rinktinei būtinai reikėjo įveikti Vlado Džurovičiaus treniruojamus belgus. Užduotis Vilniaus sporto rūmuose buvo įvykdyta – Lietuvos rinktinė atsirevanšavo 75:52 (S.Štombergas 19, A.Karnišovas 18, R.Kurtinaitis ir G.Einikis po 10) ir iškovojo kelialapį į Europos čempionatą. Belgai šešių komandų grupėje nukrito į penktąją vietą ir turėjo laukti kito atrankos ciklo.

Kitą kartą lietuviai ir belgai susitiko 2013 metų rudenį Liublianoje. Europos čempionato antrojo etapo grupės rungtynes Lietuvos krepšininkai įtikinamai laimėjo 86:67 (D.Motiejūnas 13, M.Kuzminskas ir J.Valančiūnas po 12).

Tačiau po dvejų metų Rygoje istorija nepasikartojo – pirmojo etapo grupėje Lietuvos rinktinė turėjo pripažinti belgų pranašumą 74:76 (J.Valančiūnas 25, P.Jankūnas 13, D.Sabonis 10). Šis mačas sukėlė daug aistrų dėl paskutinio Belgijos rinktinės metimo. Net daug sykių peržiūrėjus vaizdo įrašą nebuvo įmanoma nustatyti, ar belgas spėjo atlikti metimą laiku. Galiausiai teisėjai paliko galioti savo pirmąjį sprendimą ir įskaitė du taškus.

Nors 2013 ir 2015 metų Europos pirmenybėse lietuviams dvikovos su belgais susiklostė skirtingai, Lietuvos rinktinės galutinis rezultatas abu sykius buvo toks pats. Jono Kazlausko treniruojama komanda šiose dvejose žemyno pirmenybėse iškovojo sidabro medalius.

Pavyzdį rodo moterys

Vyrų krepšinyje Belgijos pavadinimas skamba negarsiai. Visai kitokia padėtis moterų krepšinio varžybose, kuriose Belgija pamažu įsiveržė į lyderių gretas.

Belgijos moterų krepšinio kelrode žvaigžde prieš keliolika metų tapo Ann Wauters, kuri šio amžiaus pirmajame dešimtmetyje „Gazzetta dello Sport“ apklausoje net penkis kartus buvo išrinkta geriausia Europos krepšininke. Vis dėlto rinktinėje A.Wauters buvo vieniša žvaigždė ir belgės net ne visuomet patekdavo į Europos čempionatą.

Tikro proveržio reikėjo laukti iki šio dešimtmečio vidurio, kai subrendo dar kelios labai ryškios žaidėjos: Emma Meesseman, Kim Mestdagh, Julie Allemand. Rinktinei pasipildžius jaunesnės kartos krepšininkėmis, belgės 2017 metais pirmą kartą iškovojo Europos čempionato bronzos medalius ir gavo teisę debiutuoti pasaulio pirmenybėse. Jose Belgijos rinktinė 2018 metais užėmė ketvirtąją vietą.

Šio mėnesio pradžioje Belgijos krepšininkės pasiekė dar vieną aukštumą – Ostendėje vykusiame olimpiniame atrankos turnyre iškovojo kelialapį į Tokijo žaidynes. Olimpiniame krepšinio turnyre belgės dalyvaus pirmą kartą.

Belgija

Valstybė. Oficialus pavadinimas – Belgijos Karalystė (olandiškai – Koninkrijk Belgie, prancūziškai – Royaume de Belgique, vokiškai – Konigreich Belgien). Gyventojų – 11,5 mln. Plotas – 30,7 tūkst.kv.km. Sostinė – Briuselis (1,2 mln. gyventojų). Oficialios kalbos – olandų, prancūzų ir vokiečių. Valstybės vadovai – Karalius Filipas (nuo 2013 m.) ir ministrė pirmininkė Sophie Wilmes (nuo 2019 m. spalio).

Europos čempionatai. Dalyvavo 17 kartų. Debiutavo per pirmąjį Europos čempionatą 1935 m. (užėmė 6-ąją vietą). Geriausias rezultatas – 4-oji vieta (1947 m.). Nuo 1981 iki 2009 metų Belgija per tris dešimtmečius pateko tik į vieną Europos čempionatą (1993 m. užėmė 12-ąją vietą), bet šiame dešimtmetyje (nuo 2011 m.) dalyvavo visose ketveriose žemyno pirmenybėse (2011 m. užėmė 21-ąją vietą, 2013 m. – 9-ąją, 2015 m. – 13-ąją, 2017 m. – 19-ąją.).

Pasaulio čempionatai. Nedalyvavo nė karto.

Olimpinės žaidynės. Dalyvavo tris kartus. 1936 m. užėmė 19-ąją vietą, 1948 m. – 11-ąją, 1952 m. – 17-ąją.

FIBA reitingas. Užima 39-ąją vietą (19-ąją vietą tarp Europos šalių).

PČ-19 atranka. Belgai iš praėjusio pasaulio čempionato atrankos iškrito jau pirmajame etape, kurio grupėje užėmė paskutinę ketvirtąją vietą (belgus aplenkė Prancūzija, Rusija bei Bosnija ir Hercegovina).

EČ-21 atranka. Belgijos rinktinei teko žaisti šio atrankos ciklo preliminariame etape. Preliminarios atrankos antrajame etape belgai užėmė pirmąją vietą grupėje (po du kartus nugalėjo Islandiją ir Portugaliją) ir pateko į pagrindinį atrankos etapą.

Treneris. 44-erių kroatas Dario Gjergja rinktinę treniruoja nuo 2018 m. Jis jau seniai gyvena Belgijoje ir nuo 2011 m. treniruoja „Ostende“ klubą. Rinktinėje D.Gjergja pakeitė Eddy Casteelsą, kuris nacionalinę komandą treniravo beveik pusantro dešimtmečio (2005-2018 m.).

Žvaigždės. Šiuo metu nė vienas Belgijos krepšininkas nežaidžia NBA lygoje. Eurolygos klubuose rungtyniauja tik Samas Van Rossomas (33, 188, „Valencia“) ir Ismaelis Bako (24, 208, Vilerbano ASVEL). Kiti geriausi belgų krepšininkai yra Emmanuelis Lecomte‘as (24, 180, Las Palmaso „Gran Canaria“), Jeanas-Marcas Mwema (30, 195, „Ostende“), Pierre‘as-Antoine‘as Gillet (28, 201, „Fuenlabrada“), Quentinas Serronas (29, 193, Strasbūro SIG), Maxime‘as De Zeeuwas (32, 213, Santjago „Obradoiro“).

Nuostoliai. Šią savaitę į rinktinę neatvyko Eurolygoje žaidžiantis I.Bako bei traumas besigydantys S.Van Rossomas, E.Lecomte‘as ir Jeanas Salumu (29, 193, Pistojos „OriOra“).

Lietuva prieš Belgiją. Šios komandos žaidė ketverias oficialias rungtynes, per kurias pasidalijo po dvi pergales. 1997 m. Europos čempionato atrankos turnyre lietuviai pralaimėjo svečiuose 83:85 (G.Einikis ir D.Lukminas po 25, R.Kurtinaitis 22), bet nugalėjo namie 75:52 (S.Štombergas 19, A.Karnišovas 18), 2013 m. Europos čempionato antrajame etape lietuviai nugalėjo 86:67 (D.Motiejūnas 13, J.Valančiūnas ir M.Kuzminskas po 12), 2015 m. Europos čempionato pirmajame etape lietuviai pralaimėjo 74:76 (J.Valančiūnas 25, P.Jankūnas 13, D.Sabonis 10).

Belgijos rinktinės sudėtis (krepšininkas, klubas, lyga, rungtynės, taškai, atkovoti kamuoliai, rezultatyvūs perdavimai):

Pierre‘as-Antoine‘as Gillet („Fuenlabrada“, Ispanija) – 19; 7,3; 5,0; 0,8;

Maxime‘as de Zeeuwas (Santjago „Obradoiro“, Ispanija) – 19; 3,4; 1,9; 0,5;

Kevinas Tumba (Mursijos UCAM, Ispanija) – 19; 2,2; 3,3; 0,4;

Jonathanas Tabu (Portelio „Cote d‘Opale“, Prancūzija) – 18; 9,6; 1,8; 3,3;

Quentinas Serronas (Strasbūro SIG, Prancūzija) – 22; 4,9; 1,6; 1,2;

Retinas Obasohanas (Bambergo „Brose“, Vokietija) – 16; 6,9; 1,8; 2,8;

Alexas Libertas (Šarlerua „Spirou“, Belgija) – 16; 13,1; 3,3; 4,1;

Khalidas Boukichou (Šarlerua „Spirou“, Belgija) – 7; 13,0; 4,6; 1,6;

Vincentas Kestellotas (Antverpeno „Giants“ Belgija) – 16 10,1 4,1; 0,9

Jeanas-Marcas Mwema („Ostende“, Belgija) – 14; 8,6; 4,4; 1,6;

Loicas Schwartzas („Ostende“, Belgija) – 10; 5,3; 4,1; 2,7;

Haris Bratanovičius („Barcelona-2“, Ispanija) – 3; 16; 2,9; 2,4; 0,4.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.