EUROLYGA 2023

Š. Jasikevičius saviškius Vitorijoje ir glostė, ir barė: „Tai blogiausias savaitės mačas – galvos nedirbo, proto nebuvo“

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai sekmadienį laimėjo Karaliaus Mindaugo taurę, o ketvirtadienį pratęsė pergalingą savo žygį ir Eurolygoje. Šarūno Jasikevičiaus kariauna po dramatiškos kovos Vitorijoje palaužė baskų „Baskonia“ 74:60 (13:17, 17:18, 21:10, 23:15) ir iškovojo jau dešimtą pergalę Eurolygoje.

G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>zalgiris.lt nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>zalgiris.lt nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>T.Bauro nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>T.Bauro nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>T.Bauro nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>T.Bauro nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Šiupario nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

specialiai lrytas.lt iš Vitorijos (Ispanija)

Feb 21, 2020, 12:36 AM, atnaujinta Feb 21, 2020, 12:30 PM

„Noriu pagirti žaidėjus už jų savotišką suaugimą. Jie suaugo. Pradėsiu ne nuo šio mačo, o nuo antradienio. „Žalgiris“ sekmadienio pergalę Karaliaus Mindaugo taurėje atšventė kaip reikiant – kaip moka švęsti žalgiriečiai.

Mes treneriai galvojome, kad antradienio treniruotė bus visiškai nekas, nieko neišgausime iš jos. Bet vyrai atėjo dirbti ir ji buvo net labai gera. Atvykome į Vitoriją – ir vėl gera treniruotė.

Gal pasakysiu taip, šios varžybos buvo blogiausia, ką turėjome šią savaitę – galvos nedirbo, proto buvo mažai. Bet vyrai stengėsi. Po taurių svarbiausia visada yra išlošti – dabar turėsime kokias tris-keturias dienas pailsėti.

Turėti atostogas viduryje sezono, išsivalyti galvas – tai kosmosas“, – kalbėjo po pergalingo mačo Šarūnas Jasikevičius.

Žalgiriečiams ir „Baskonia“ krepšininkams tai buvo itin svarbios rungtynės, nes klubai dar prieš akistatą aiškino, kad nekelia baltų vėliavų siekyje prasibrauti į atkrintamuosius mačus. Tiesa, dabar „Žalgiris“ yra arčiau šios svajonės.

Kauniečiams dar ir pavyko atsirevanšuoti ispanams už skaudžią nesėkmę šio sezono Eurolygos starte, kai „Baskonia“, vedama dar tuometinio stratego kroato Velimiro Perasovičiaus, apramino Kauną 58:70.

Tai kol kas yra nerezultatyviausias „Žalgirio“ mačas šį sezoną. „Baskonia“ vis dar yra labai neparankus varžovas „Žalgiriui“. Vitorijos ekipa buvo laimėjusi pastaruosius penkis tarpusavio mačus.

Šiuolaikinėje Eurolygoje nuo 2000 metų „Baskonia“ kauniečius iš viso nugalėjo 13 sykių, o nusileido jiems 9-eriose rungtynėse.

Ir antrasis mačas buvo panašus į akistatą Kaune – klampi gynyba buvo svarbesnė už taškus.

Lietuvos čempionas pirmame kėlinyje pirmavo tik kartą – po E.Ulanovo dviejų taškų švieslentėje buvo palankus svečiams rezultatas 7:6. Po to „Baskonia“ buvo pabėgusi net ir 17:9.

Antrame kėlinyje vaizdas nesikeitė – baskai pirmavo 3-7 taškų skirtumu, o kauniečiai sunkiai rinko taškus. Vien tik tai, kad „Žalgiris“ per 17 žaidimo minučių buvo pataikęs vos 1 tritaškį iš 9 pasako apie varžovų pastangas supančioti puolimą.

Po dviejų kėlinių Kauno ekipa atsiliko 30:35, bet sėkmingai pradėjo trečiąjį ketvirtį ir po Thomaso Walkupo tritaškio ir vėl leido pirmauti tašku – 40:39.

„Net jei ir būtume pralošę, nepykčiau – komanda kovojo, stengėsi. Po to Mindaugo taurės titulo galvos ne visada veikia gerai. Bet šiandien buvo daugiau pozityvo“, – kalbėjo Š.Jasikevičius.

Ir neatiduodami iniciatyvos žalgiriečiai po trijų kėlinių galiausiai susikrovė šiokį tokį pranašumą, kuris leido Š.Jasikevičiui kvėpuoti šiek tiek lengviau – 51:46.

Ketvirtasis ir lemiamas ketvirtis prasidėjo kauniečių koziriais – „Žalgiris“, atsikovodamas puolime kamuolius, galėjo kartoti metimus ir po KC Riverso tolimo metimo peržengė dviženklę persvarą – 56:45.

„Po trečiojo kėlinio labai pagerėjo puolimas – gynyba mūsų buvo normali. Mes laikėme „Baskonia“ šalia trijų sekundžių zonos – neprileidome jų. Tai buvo pagrindinis mūsų dalykas, ką turėjome daryti su varžovais. 

Trečiame kėlinyje mes pagaliau pataikėme – jei būtume per tuos pirmuosius du kėlinius pataikę, tai būtų gal ir kitas vaizdas. Dabar išsivalome galvas ir einame toliau“, – sakė Š.Jasikevičius.

- Komanda fantastiškai žaidė po krepšiais. Atsikovota net 17 kamuolių. Kaip tai pavyko?, – buvo paklaustas „Žalgirio“ strategas.

– Būtent šie kamuoliai po varžovų krepšiu mums leido neatsilikti per du pirmuosius kėlinius. Jie išlaikė mus žaidime – minus penki po dviejų kėlinių buvo labai geras rezultatas su tokiu pasirodymu per 20 minučių.

Tačiau ši žalgiriečių komanda jau moka išeiti rimčiau nusiteikusi po pertraukos – krepšininkai įsiklauso, kai jiems sakai rūbinėje, kas blogai. Matau, patys žaidėjai yra užsikūrę, užsivedę.

Visada malonu turėti geras serijas ir puikius trofėjus. Po tokio nesėkmingo spalio-gruodžio mėnesių žaidėjai dabar jaučiasi žymiai geriau.

– Pergalė 14 taškų skirtumu – sugebėta atsirevanšuoti už pralaimėjimą Kaune. Kada buvo pradėta skaičiuoti tą galimą skirtumą?

– Tik mačo pabaigoje, kai buvo likę pusantros minutės – tuomet ėmėme minutės pertraukėles, aiškinome, ką reikia daryti. Gerai, kad tas skirtumas yra, tačiau nemanau, kad jis bus reikšmingas po 34 Eurolygos turų.

– L.Lekavičius pirmoje mačo pusėje gavo pylos, atsisėdo ant atsarginių žaidėjų suolo, tačiau antrojoje su juo startavote ir jis pasižymėjo taškais bei pagyvino žaidimą. Buvo tokia idėja?

– Žaidėjai privalo išsikovoti pasitikėjimą. Lukas mums yra tiek daug davęs, kad turi teisę kai kada žaisti blogai. Jei blogai žaisi mėnesį, tuomet gali ir galvoti, kad būsi pasodintas ilgesniam laikui.

Tačiau Lukas tempia mus paskutinius du mėnesius ir jam suteikiame visus šansus atsiskleisti mače, nes jis yra geroje sportinėje formoje.

– Kiek turi įtakos nuostata, kad nuo aštuntos vietos jus skiria tikrai nedaug – viena-dvi pergalės?

– Nereikia mąstyti apie tai – tikrai per anksti. Aš kaip treneris taip pat įgaunu patirtį šiuose reikaluose. Prieš trejetą metų skaičiavome, žiūrėjome į komandas, planavome.

Dabar nieko neskaičiuojame – patikėkite. Vienintelis šansas kažką pasiekti – išlošti ir kito kelio nėra.

Nereikia nieko skaičiuoti – reikia eiti į kitą mačą su tokiu pačiu mentalitetu ir viskas. Jei skaičiuosi, dar problemų prisidarysi.

– Kokį patarimą duotumėte jūsų asistentui Dariui Maskoliūnui, kuris su Lietuvos rinktine debiutuos Europos krepšinio čempionato atrankoje Belgijoje?

– Tai jis viską žino. Kaip jis ten sakė – reikia bėgti greičiau (juokiasi).

– Trūko asistento Vitorijoje?

– Tai jo, trūko jo garso, tai aš vienas dvigubai daugiau garso daviau. Ir už jį. Būtų malonu, kad būtų šalia Vitorijoje – švęsti jis taip pat moka (juokiasi).

– Leidote M.Gebeną į aikštę labai svarbiu metu.

– Šnekėjausi su komanda ir apie tai – į aikštę jį įmečiau labai nedėkingu metu. Jis ne tik nesudegė, bet kaip suoliuko žaidėjas davė komandai. Jis įnešė į žaidimą energijos – tą suoliuko žaidėjai privalo padaryti, turi duoti. Jis buvo labai solidus, jo minutės labai svarbios buvo.

– Dabar komanda gaus 3-4 dienas poilsio?

– Panašiai. Net ir prieš fizinio pasirengimo trenerių valią...

– Jei komanda būtų pralaimėjusi Vitorijoje, būtų šios laisvos dienos ekipai?

– Taip, vis tiek būtų gavusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.