EUROLYGA 2023

„Ryto“ vadovas R. Jarutis atvertė kortas: ar liks D. Adomaitis klube, kam iš žaidėjų durys jau užsitrenkė

Vilniaus „Ryto“ klubas pastaruoju metu labiau primena kunkuliuojantį galingą ugnikalnį. Net Eurolygos sprendimo daugiau kaip 60 dienų laukęs Kauno „Žalgiris“ išvengė tiek gandų, naujienų ir prasimanymų nei šalies vicečempionės titulu ankščiau laiko pasibaigus LKL varžyboms pasidabinusi Vilniaus ekipa.

Vilniaus „Ryto“ ekipos vadovas Rolandas Jarutis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus „Ryto“ ekipos vadovas Rolandas Jarutis<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Adomaitis<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Adomaitis<br>T.Bauro nuotr.
Marekas Blaževičius<br>G.Šiupario nuotr.
Marekas Blaževičius<br>G.Šiupario nuotr.
Deividas Sirvydis išvyksta į Jaruzalės „Hapoel“<br>G.Šiupario nuotr.
Deividas Sirvydis išvyksta į Jaruzalės „Hapoel“<br>G.Šiupario nuotr.
Deividas Sirvydis išvyksta į Jaruzalės „Hapoel“<br>T.Bauro nuotr.
Deividas Sirvydis išvyksta į Jaruzalės „Hapoel“<br>T.Bauro nuotr.
Deividas Sirvydis išvyksta į Jaruzalės „Hapoel“
Deividas Sirvydis išvyksta į Jaruzalės „Hapoel“
Vilniaus „Ryto“ ekipos vadovas Rolandas Jarutis<br>M.Kulbio nuotr.
Vilniaus „Ryto“ ekipos vadovas Rolandas Jarutis<br>M.Kulbio nuotr.
Vilniaus „Ryto“ ekipos vadovas Rolandas Jarutis ir buvęs vienas iš vadovų Linas Kleiza<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus „Ryto“ ekipos vadovas Rolandas Jarutis ir buvęs vienas iš vadovų Linas Kleiza<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 27, 2020, 5:36 PM, atnaujinta May 28, 2020, 7:56 AM

„Tai, kokia nuomonė pastaruoju metu formuojama apie „Rytą“, tai yra labiau absurdas ir savotiškas šantažas“, – ramiai rinkdamas žodžius „Ryto“ būstinėje teigė komandos vadovas 44-erių Rolandas Jarutis.

Ant „Jeep“ arenos administracinių patalpų durų kabo užrašas „Karantino metu „Jeep“ arena nedirba“, tačiau net ir gūdžios koronaviruso pandemijos metu už jų virė darbas – komandos vadovybė dėliojo galimus kito sezono akcentus, žiūrėjo į turimus finansinius resursus ir planuojamą ekipos sudėtį.

Gegužė užderėjo nemenkomis naujienomis – su klubu kaip kam netikėtai atsisveikino kylanti šalies krepšinio žvaigždė 19-metis 202 cm ūgio Deividas Sirvydis, „Rytas“ po 14 metų dalyvavimo Europos taurėje nutarė pasukti į FIBA Čempionų lygos turnyrą, pasklido gandai apie iš komandos bėgančius žaidėjus ir viešai išsakytą stratego Dainiaus Adomaičio mintį, jog klubas mąsto apie galimybę jį keisti.

„Jau daug prišnekėta apie mūsų perėjimą iš Europos taurės turnyro į Čempionų lygą, – tikino „Ryto“ klubo direktorius ir plėtros vadovas R. Jarutis. – Prieš kurį laiką girdėjome, jog galbūt Eurolyga sieks priimti dar dvi ekipas, buvo minimos Bolonijos „Virtus“ ir Belgrado „Partizan“ komandos, tačiau galiausiai viskas liko kaip likę.

Sportinio principo Eurolygoje nelabai yra, pas mus augimo nebuvo. Kas svarbiausia, manau greitu laiku Europoje liks du pagrindiniai turnyrai – Eurolyga bus pirmoje vietoje, o jam įkandin žengs Čempionų lygos varžybos.

Neslėpsiu, finansinis aspektas taip pat turėjo didelę įtaką, nes šiai dienai mes nežinome, ar žaisime su žiūrovais, ar be jų, kiek neteksime pajamų dėl neparduotų bilietų.

Jau dabar galime sakyti, kad jaučiame nuostolių naštą, nes nebuvo sužaisti likę LKL čempionato mačai bei atkrintamosios akistatos. Matematika labai paprasta – sirgalių lankomumas Vilniuje per Europos taurės mačus buvo bendroje trečioje vietoje, LKL pirmenybėse beveik visada turėjome pilną „Jeep“ areną.

Tai turėjo būti dalis tų pinigų, kuriuos buvome numatę kryptingam skolų naštos mažinimui. Kas ką besakytų, tačiau skolos mažėja ir to tikrai nepaneigsi, bet galvoti apie ateitį privalėjome“.

– Kai kalbama apie naudą, įvardijami ir finansiniai svertai, kurie lemia vieną ar kitą žingsnį. Europos taurėje „Rytas“ galėjo užsidirbti per sezoną apie 200 tūkst. eurų. Apie kokius pinigus kalbama Čempionų lygoje, atmetus 1 mln. eurų prizą už nugalėtojų laurus?,lrytas.lt paklausė R.Jaručio.

– Sakykime, „Rytui“ patekus į antrąjį Čempionų lygos varžybų etapą, nekalbant apie geriausiųjų ekipų aštuntuką, klubas savo banko sąskaitą galės papildyti apie pusę milijono eurų.

Kas ką bekalbėtų, Vilniaus komandai buvo ženkliai naudingas šiuo sunkiu visam sportui momentu perėjimas į Čempionų lygą. Noriu akcentuoti – kur kas ženkliai naudingesnis nei būvimas Europos taurėje.

Ir be abejo, sportinis principas turi nemenką svertą. Mes su Čempionų lyga esame sutarę dėl trejų metu dalyvavimo FIBA varžybose.

Gal kažkas ir labai nori sumenkinti Čempionų lygą, sumenkinti „Ryto“ darbus Europos krepšinyje, tačiau pasižiūrėkime į faktus: tiek metų Vilniaus klubas dirbo kryptingai, kad galėtų tapti antrąja Eurolygos ekipa nuo Lietuvos.

Pats miestas buvo nusipelnęs būti Eurolygoje, sostinės sirgaliai nusipelnė turėti prestižinį turnyrą pas save, tačiau privati organizacija nematė reikalo kažką pasiūlyti „Rytui“. Juk būnant Eurolygos šeimoje ir pats Vilniaus miestas skirtų klubui dar daugiau lėšų.

Kaip sakiau, įsitikinęs, kad Eurolyga ir Čempionų lyga bus su svarbiausi klubiniai turnyrai Europoje, todėl ateityje didžioji skeptikų dalis bus priversti pripažinti, kad „Rytas“ pasielgė teisingai.

– Su „Ryto“ klubu šiomis dienomis atsisveikino Deividas Sirvydis ir patraukė tęsti karjerą į Jeruzalės „Hapoel“. Lrytas.lt žiniomis, praėjusiais metais NBA naujokų biržoje 37-uoju į „Detroit Pistons“ pašauktas lietuvis į šią ekipą tęsti karjeros patraukė ne šiaip sau – Izraelio klubo vienas iš savininkų yra tiesiog akivaizdžiai susijęs su NBA „Pistons“ ekipos vadovybe. „Rytas“ pagal kontraktą gavo 190 tūkst. eurų išpirką. Bet jei D.Sirvydis vyktų į NBA, Vilniaus ekipa iš „Pistons“ gautų trigubą naudą. Tai kam reikėjo pardavinėti jaunąjį talentą?

– Na, man su šiuo klausimu girdisi ta jau žinoma ir peršama krepšinio visuomenei gaidelė, kad neva iš „Ryto“ bėga visas jaunimas, visi žaidėjai siekia gelbėtis, nes viskas Vilniuje blogai.

Tai labai kažkam naudingas burbulas – garsiai pasakysiu, kad tokia nuomonė yra specialiai per tam tikras žiniasklaidos priemones formuojama, siekiama apkvailinti sostinės ekipos sirgalius, net durninti juos.

Sutartis su D.Sirvydžiu buvo pasirašyta daug-daug anksčiau ir pagal ją žaidėjas turėjo teisę keltis į kitą ekipą už išpirką. Aiškiai pasakysiu, kad „Rytas“ gavo iš „Hapoel“ 190 tūkstančių eurų ir tai maksimali bei naudingiausia suma Vilniaus klubui.

Pagal kontraktą, jei D.Sirvydis pereina į kitą Europos klubą, „Rytas“ gauna 190 tūkst. eurų, jei į NBA komandą – 600 tūkstančių eurų.

Krepšininko agentai, kurie turi jam didžiausią įtaką, suformavo tokį karjeros kelią ir jo pasirinkimas buvo „Hapoel“. Mes negalėjome ir neturėjome teisės Deivido sustabdyti, nes viskas surašyta yra kontrakte.

– Jis dar turėjo dviejų metų kontraktą su „Rytu“.

– Taip, bet yra baltu ant juodo surašyta sutartis ir ten numatyti visi galimi karjeros variantai. Kitas klausimas, kaip vieni ar kiti pateikė tą naują krepšininko karjeros puslapį.

Pliusas verčiamas minusu, sėkmės formulė tušuojama prigalvotomis sąmokslo teorijomis. Pasižiūrėkite, kaip D.Sirvydis atsisveikino su „Rytu“ – jis didžiuojasi, kad žaidė Vilniuje, o klubas didžiuojasi, kad vaikinas žengia į priekį. Mes labai linkime, kad Deividas tobulėtų ir galiausiai atvertų NBA duris.

– Kaip yra su „Ryto“ klubo skolomis? Per dvejus metus buvo kalbama, jog Vilniaus komandos biudžetas didėja ir didės iki 6 mln. eurų, tačiau jis mažėjo iki 3 milijonų. Ir atvirkščiai – kasmet neva mažėjo skolos, skaičiai buvo įvairūs, net teigta, kad beliko vos 480 tūkstančių eurų skola, bet užkulisuose kalbama apie milijonus...

– Pasakysiu labai aiškiai: šiai dienai esame užsakę teisinį auditą, pasidarysime finansinį auditą ir tuomet mes galėsime pakalbėti apie „Ryto“ skolas. Pasakysime, kokios jos yra iš tikrųjų.

Nieko neslėpsime – paskelbsime išvadas, kai tik jas turėsime. Galiu tik pareikšti, kad šiai dienai turime apie 1 milijono eurų skolą, tačiau per praėjusį sezoną mes ją sumažinome ir, svarbiausia, jos „nepagilinome“ šiemet.

– Jau dvejus metus ieškomas „Ryto“ klubo prezidentas. Buvo minimos įvairios pavardės. Gal jis bus paskelbtas šiemet?

– Kas buvo prieš dvejus metus, negaliu pasakyti, manęs Vilniaus ekipoje nebuvo. Kalbas dėl klubo prezidento pareigų man atėjus į komandą praėjusiais metais girdėjau, bet klubas visų pirma turi susitvarkyti su turimomis skolomis ir kryptingai dirbti siekiant rezultatų.

Šiai dienai prezidento nebus. Yra noras, kad juo taptų tokios asmenybės kaip Jonas Kazlauskas, Šarūnas Marčiulionis ar garsūs ir žinomi verslo žmonės, bet visų pirma reikia, kad jie ateitų jau į puikiai veikiantį mechanizmą.

– Gal galime pratęsti kalbą apie „Ryto“ žaidėjus. Buvo kalba, kad ir 18-metis 207 cm ūgio Marekas Blaževičius ruošiasi kelti sparnus. Tai tiesa? Ir kaip bus su kitais šį sezoną žaidusiais komandos nariais?

– Dėl Mareko taip pat bandoma kelti tam tikras bangas – tai jis eina į Kauno „Žalgirį“, tai į Krasnodaro „Lokomotiv“. Reikia aiškiai ir garsiai pasakyti bei padėti apkalboms tašką – jis turi galiojančią sutartį su „Rytu“ ir klubas deda visas pastangas, kad jis dar ir pratęstų su Vilniaus komanda kontraktą dar mažiausiai dvejiems sezonams.

Jam jau pasiūlyta sutartis ir tikiu, kad Marekui geresnės vietos tobulėti nei „Rytas“ niekas nepasiūlys. Manau, jis jaučia dėmesį iš ekipos, administracijos, sirgalių. Jo sutartyje yra išlyga, kad jis galėtų palikti „Rytą“ ir pereiti į kitą klubą, tačiau tuomet tektų sumokėti 120 tūkst. eurų išpirką.

Tokia pati situacija yra ir su dar dviem Vilniaus ekipos žaidėjais – Eimantu Bendžiumi ir Arnu Butkevičiumi. Jie turi galiojančias sutartis, bet turi išpirkos galimybes. Bet jos didelės ir vargu ar kas sugebės jas sumokėti.

Maža to – „Rytas“ šiems dviem žaidėjams yra pateikęs pasiūlymus dėl ilgalaikio kontrakto – dabar jie sprendžia kiekvienas, ar pasirašyti sutartis dar papildomai trejiems metams. Jie būtų vieni iš sostinės ekipos veidų.

Sutartis su komanda turi ir rudenį taip pat ekipoje pamatysime Dovį Bičkauskį bei Mindaugą Girdžiūną.

Tad apie kokius žaidėjų išpardavimus mes kalbame? Bet ir vėl noriu pasakyti, kad galutinį tašką vienu ar kitu savo karjeros klausimu deda tiek žaidėjas, tiek ir jo agentas, kuris žiūri į perspektyvą.

– Ar Vilniaus komanda dairysis į kitas LKL ekipas pasistiprinimo?

– Taip. Mes dairomės ir galvoju, kad bus siūlymų krepšinikams.

– Kaip yra su kitais jaunaisiais žaidėjais?

– Tas pats Augustas Marčiulionis ir Ąžuolas Tubelis turi galiojančius kontraktus. Tačiau yra tam tikri niuansai ir juos būtina viešinti. Esmė ta, kad FIBA kontraktai nėra galiojantys NCAA struktūroje ir žaidėjai turi galimybę tęsti studijas JAV.

Ankščiau sudarytuose kontraktuose yra įrašytas punktas, kad žaidėjai gali išvykti mokytis į Ameriką ir žaisti NCAA čempionate. Ar jie rinksis šį kelią – spręs abiejų krepšininkų šeimos ir agentai.

– Jie gali išvykti?

– Tai jau sprendimas, kurį paskelbs patys jaunieji žaidėjai. Bet itin juokina, kai aplink bandoma suformuoti nuomonę, kad „Rytas“ jau neturi jaunimo. Nejaugi? Pas mus jau yra 16 jaunimo ekipos narių ir greitai prie jų prisijungs dar du.

Ir net neabejoju, kad kito sezono metu vienas ar du žaidėjai prisijungs prie pagrindinės „Ryto“ komandos.

Noriu pabrėžti, kad jau birželio 1-ąją visa „Ryto“ jaunimo komandų formavimo piramidė bus galutinai užbaigta. Ir žaidėjų sudėtys, ir trenerių štabai.

– Kaip bus su šį sezoną klube žaidusiais legionieriais? Kažkas iš jų liks klube?

– Padėjome tašką su užsienio krepšininkais. Vienintelis Paco Cruzas turėjo taip vadinamą pliusą kontrakte. Tas pats Tu Holloway norėtų sugrįžti ir Cameronas Bairstow reiškė norą...

Gaila, bet šaunus Meksikos rinktinės narys yra per brangus mūsų ekipai ateinančiam sezonui, tad Paco Vilniuje nebus, nors jo daiktai vis dar sudėti mūsų būstinėje, nes jam reikėjo staigiai dėl koronaviruso išvykti namo. Žiauriai gaila, labai šaunus ir geras žaidėjas.

– Kitą sezoną planuoja „Rytas“ turėti legionierių?

– Kitą sezoną Vilniaus ekipa gyvens pagal turimas pajamas. Norime turėti labai pajėgių legionierių, sieksime juos įsigyti, o kaip pavyks tai padaryti, matysime.

Planai tokie, kad ieškosime 2-3 legionierių, o gal sezonui startuojant ir ketvirtasis bus horizonte.

– Šiomis dienomis pasirodė „Ryto“ trenerio Dainiaus Adomaičio mintys, kad jis nieko nežinojo apie klubo perėjimą į Čempionų lygą iš Europos taurės ir samprotavimus, kad ta nežinia leidžia manyti, jog jo paslaugos komandai gali būti nereikalingos. Kaip yra iš tikrųjų?

– Treneris turi galiojančia sutartį ir opciją kitam sezonui. Dainius Adomaitis buvo pirmasis iš ekipos, kurio agentui buvo pateiktas pasiūlymas dėl ateinančio sezono. Ir tas pasiūlymas yra toks, kurį ekipa sau gali leisti šiai dienai.

Nenorime eiti į skolas – neina jokių kalbų, ar vertas Dainius vienų ar kitų pinigų, ar nevertas. Kaip treneris D.Adomaitis komandoje atliko puikų darbą ir klubas nori jį matyti savo gretose.

Dabar yra paprasčiausias klausimas – derybos dėl sutarties. Po sėkmingo darbo „Ryto“ ekipoje Dainiaus kaina yra labai rimtai pakilusi, o ar Vilniaus komanda gali sau leisti ir ar turi galimybių sumokėti tuos pinigus – čia jau kitas klausimas.

Dainiaus pasisakymai dėl Čempionų lygos... Na, jis tikrai žinojo, kad tokios derybos vyksta. Tik kad sprendimas įvyko per labai trumpą laiką – ir rėmėjų, ir dalininkų apsisprendimas buvo labai staigus.

– Ar turite alternatyvą Dainiaus Adomaičio kandidatūrai?

– Dainius dėl mūsų pateikto pasiūlymo turėtų apsispręsti per mėnesį. Čia ir vėl savo žodį tars trenerio agentas. Jei norite išgirsti apie kitas kandidatūras, tai šiai dienai kol kas kiti treneriai net nesvarstomi.

– Kaip esama finansinė situacija paveikė šį sezoną „Ryto“ klubą?

– O jūs girdėjote nors apie vieną atleidimą iš visų keturių „Ryto“ piramidės komandų. Nors vieną konfliktą komandoje? Iš tikrųjų, bendražmogiški ir darbiniai santykiai komandoje yra fantastiški. Ir tai visų komandų trenerių štabų nuopelnas.

– Bet buvo konfliktinė situacija su vienu iš klubo vadovų Linu Kleiza, kuris pabandė atskleisti neva klubo „nešvarius“ užkulisius, nesutarimus su Rolandu Jaručiu, o galiausiai buvo priverstas parduoti turėtas komandos akcijas.

– Tai jau sena ir uždaryta tema. Buvo pasirašyta tarp visų pusių konfidencialumo sutartis. Nei šmeižti, nei juodinti ar aiškinti nieko nežadu.

Juolab, kad sutartyje yra ir numatytos rimtos baudos. Jei kalbėsime apie mano ir Lino santykius, tai jie iš tikrųjų yra puikūs. Mes, kaip du žmonės, jokio konflikto neturėjome ir neturime.

– Koronaviruso pandemija. Koks kitą sezoną bus „Ryto“ biudžetas?

– Daugelis klubų pastaruoju metu garsiai konstatuoja, kad teks mažinti biudžetus. Viskas priklausys nuo to, ar galėsime žaisti savo rungtynes prie savų sirgalių. Manau, sieksime, kad biudžetas būtų nuo 2,5 mln. eurų iki 3 milijonų, bet į tą sumą įeis ir privalomų skolų grąžinimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?