EUROLYGA 2023

Tuzinas įdomiausių LKL naujokų

Ilgame Lietuvos krepšinio lygos debiutantų sąraše yra daugiau nei trys dešimtys pavardžių. Lygos naujokai – labai skirtingi. Tarp jų yra ir NBA lygoje žaidusių, Eurolygoje spindėjusių ir Europos ar pasaulio pirmenybių medalius laimėjusių krepšininkų, bet taip pat yra nemažai visai žalio jaunimo, iki šiol žaidusio tik NKL pirmenybėse ar užsienio šalių žemesnėse lygose.

 A.Goudelockas.<br>T.Bauro nuotr.
 A.Goudelockas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Rubitas <br>Imago/Scanpix nuotr.
A.Rubitas <br>Imago/Scanpix nuotr.
Patricio Garino<br>AP/Scanpix nuotr.
Patricio Garino<br>AP/Scanpix nuotr.
„Žalgirio“ puolėjas J.Lauvergne’is į „Lietkabelio“ krepšį įmetė 19 taškų.<br>„Zalgiris.lt“ nuotr.
„Žalgirio“ puolėjas J.Lauvergne’is į „Lietkabelio“ krepšį įmetė 19 taškų.<br>„Zalgiris.lt“ nuotr.
Augustas Marčiulionis<br>T.Bauro nuotr.
Augustas Marčiulionis<br>T.Bauro nuotr.
 A.Goudelockas.<br>T.Bauro nuotr.
 A.Goudelockas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 19, 2020, 12:18 PM, atnaujinta Sep 19, 2020, 12:20 PM

Kuriuos iš jų stebėti bus įdomiausia?

Andrew Goudelockas

(į „Rytą“ iš Venecijos „Reyer“)

„Ryto“ vadovai nusprendė surizikuoti ir pakvietė krepšininką, kuris prieš kelis sezonus spindėjo ir Eurolygoje, ir Kinijos lygoje, bet ilgai nežaidė dėl sunkios traumos.

31 metų 191 cm ūgio Andrew Goudelockas profesionalo karjeros pradžioje buvo išrinktas NBA G lygos, Europos taurės ir Vieningos lygos sezono naudingiausiu krepšininku, trumpai žaidė NBA, tris sezonus praleido Eurolygoje, kurioje geriausią sezoną atstovaudamas Tel Avivo „Makabi“ pelnydavo 16,1 taško (2016-2017 m.), o užpraeitą sezoną nuo jo kentėjo „Shandong Golden Stars“ varžovai Kinijos lygoje, kurioje amerikietis įmesdavo 23,2 taško.

Tačiau žaisdamas Kinijoje A.Goudelockas patyrė sunkią kelio traumą. Dėl jos iškilo grėsmė, kad krepšininkas apskritai turės baigti karjerą, bet šių metų pradžioje jis grįžo į aikštę vilkėdamas Venecijos „Reyer“ aprangą. Tiesa, dėl pandemijos A.Goudelockas praėjusį sezoną žaidė tik trejas rungtynes.

A.Goudelocko įgūdžiai tiek užmėtyti varžovus tritaškiais, tiek supainioti juos apgaulingais judesiais ir įsiveržti į baudos aikštelę nekelia abejonių. Abejonių kelia, ar gynėjas po sunkios traumos sugebės aikštėje atlikti viską, ką moka. Ar šis pirkinys pasiteisins, didele dalimi lems ir A.Goudelocko sveikata.

Joffrey Lauvergne

(į „Žalgirį“ iš Stambulo „Fenerbahçe“)

Jei anksčiau „Žalgiris“ pastiprinimo ieškodavo žemesnio rango komandose, tai dabar jau pajėgia įsigyti krepšininkus iš elitinių Europos klubų.

Šiais metais tokiu naujoku tapo Prancūzijos rinktinės senbuvis, 2013 metų Europos čempionas Joffrey Lauvergne‘is, į Kauną atvykęs iš aukščiausius tikslus keliančio Stambulo „Fenerbahçe“.

28 metų 211 cm ūgio vidurio puolėjas „Fenerbahçe“ aprangą vilkėjo du praėjusius sezonus. Pavasarį dėl pandemijos nutrauktame Eurolygos turnyre prancūzas pelnydavo 6,3 taško, o atskleisti visas galimybes jam trukdė kelis mėnesius kamavusios traumos.

J.Lauvergne‘is anksčiau išbandė jėgas ir NBA lygoje, bet per keturis sezonus (2014-2018 m.) pakeitė keturis klubus ir nė viename iš jų netapo svarbiu žaidėju, todėl nusprendė grįžti į Europą.

Pakvietęs šį aukštaūgį „Žalgiris“ įgijo didelės jėgos po krepšiais. Tiesa, J.Lauvergne‘io stilius gana tiesmukas, tačiau jis gali ir puikiai sužaisti du prieš du, ir pastebi laisvus komandos draugus, o kartais ir pataiko iš toli.

Patricio Garino

(į „Žalgirį“ iš Vitorijos „Baskonia“)

Praėjusių metų pasaulio vicečempionas Patricio Garino – dar vienas krepšininkas, žaidžiantis savo šalies rinktinėje, turintis NBA patirties ir atvykęs į „Žalgirį“ iš stipraus Eurolygos klubo.

27 metų 201 cm ūgio argentinietis tris praėjusius sezonus vilkėjo Vitorijos „Baskonia“ aprangą, bet dėl traumų kentėjo dar labiau nei J.Lauvergne‘is. Praėjusį sezoną P.Garino žaidė tik iki lapkričio mėnesio ir Eurolygoje pelnydavo 6,7 taško. Paskui puolėjas ilgai gydėsi kelio raiščių traumą, dėl kurios negalėjo visavertiškai rengtis ir šiam sezonui.

Prieš atvykdamas į Europą, P.Garino bandė prasimušti į NBA lygą, bet joje atstovaudamas „Orlando Magic“ žaidė tik 5 rungtynes ir nepelnė nė taško. Dar anksčiau argentinietis mokėsi George‘o Washingtono universitete ir žaidė NCAA pirmenybėse.

Kyle‘as Vinalesas

(į „Lietkabelį“ iš Talino „Kalev-Cramo“)

Stebėti, kaip žaidžia Kyle‘as Vinalesas, bus smagu. Puertorikiečių kilmės mičiganietis yra greitas, landus ir sveikai įžūlus. Kita vertus, įsigydamas šį 28 metų 188 cm ūgio gynėją „Lietkabelis“ neišvengė paslėptų pavojų, nes K.Vinalesas pasižymi nelengvu charakteriu, aikštėje mėgsta tempti antklodę ant savęs ir nėra žaidęs su tokiais stipriais partneriais, kokius turi Panevėžyje.

Šiapus Atlanto amerikietis žaidžia šeštą sezoną, bet keturis sezonus praleido silpnose Tuniso ir Kipro lygose. Į aukštesnį lygį jis žengė tik pernai, kai perėjo į Talino „Kalev-Cramo“. Praėjusį sezoną Vieningoje lygoje K.Vinalesas pelnydavo 17,7 taško ir pagal rezultatyvumą užėmė penktąją vietą. Be to, jis atlikdavo 4,6 perdavimo ir buvo pakviestas į Vieningos lygos Žvaigždžių rungtynes. Tiesa, „Kalev-Cramo“ turnyro lentelėje aukštai nepakilo ir prieš sustabdant sezoną užėmė tik aštuntąją vietą.

Augustine‘as Rubitas

(į „Žalgirį“ iš Pirėjo „Olympiakos“)

31 metų 203 cm ūgio Augustine‘o Rubito kelias Europoje buvo visiškai nepanašus į kitų dviejų „Žalgirio“ naujokų kelią. Amerikietis kelis sezonus žaidė nestipriose Vokietijos komandose, bet galiausiai pakilo iki Bambergo „Brose“ ir su šia komanda debiutavo Eurolygoje.

Pernai A.Rubito pažangą įvertino Pirėjo „Olympiakos“ vadovai. Vis dėlto krizę išgyvenusioje ir trenerius vis keitusioje Pirėjo komandoje puolėjui nepavyko atskleisti visų geriausių savo savybių. Eurolygoje vidutiniškai 6 taškus pelnydavęs ir 3 kamuolius atkovodavęs A.Rubitas buvo vienas labiausiai kritikuojamų „Olympiakos“ žaidėjų.

Nieko stebėtino, kad žaidimo stiliumi buvusį žalgirietį Zachą LeDay labai primenantis A.Rubitas turėjo ieškoti kitos komandos. „Žalgiryje“ jis gaus gerą galimybę įrodyti, kad pernai jam skirti priekaištai buvo nepagrįsti.

Marinas Maričius

(į „Lietkabelį“ iš Alsto „Okapi“)

Marinas Maričius galbūt ir neprilygs praėjusį sezoną „Lietkabelyje“ žaidusiam jo tautiečiui Željko Šakičiui, tačiau galima neabejoti, kad Panevėžio klubo vadovai vėl pasirinko labai sėkmingai.

26 metų 208 cm ūgio kroatas savo vertę įrodė Belgijos lygoje, kurioje užpraeitą sezoną padėjo „Ostende“ komandai tapti čempione, o praėjusį sezoną, žaisdamas Alsto „Okapi“ ekipoje, pirmavo pagal atkovotus kamuolius (vid. 8,8). 2018-2019 metų sezone jo rezultatyvumo vidurkis buvo 11,6 taško, 2019-2020 metų sezone – 15,3 taško.

Tvirtai sudėtas ir pasistumdyti baudos aikštelėse nevengiantis milžinas prieš tai grūdinosi Amerikoje, kur mokėsi Šiaurės Iljinojaus ir DePaulo universitetuose, tad jo žaidimo braižą formavo įvairios krepšinio mokyklos.

Chrisas McCullough

(į „Rytą“ iš „Anyang KGC“)

Jei A.Goudelockas jau buvo ryški Europos krepšinio žvaigždė, tai kiti du nauji „Ryto“ amerikiečiai Senajam žemynui pirmą kartą prisistato tik šį rudenį.

Demetriusas Jacksonas iki šių metų apskritai nebuvo iškėlęs kojos iš JAV, o 25 metų 206 cm ūgio Chrisas McCullough su kitomis kultūromis susipažino žaisdamas Kinijos, Filipinų ir Korėjos komandose.

Puolėjas užpernai į Aziją patraukė po kelių nesėkmingų bandymų įsitvirtinti NBA lygoje. Ch.McCullough ypač gerai pritapo Filipinuose, kur kalbama, kad šis krepšininkas turėtų gauti Filipinų pilietybę ir gali žaisti šios šalies rinktinėje.

Vis dėlto jo statistika Korėjos lygoje, kurioje amerikiečiams aukštaūgiams įprasta rinkti po 20 taškų ir 10 atkovotų kamuolių, nedaro didelio įspūdžio. Praėjusį sezoną „Anyang KGC“ klube žaidęs Ch.McCullough pelnydavo 15,5 taško ir atkovodavo 5,4 kamuolio.

Branko Mirkovičius

(į „Pieno Žvaigždes“ iš Minsko „Cmoki“)

Spalio pradžioje 38-ąjį gimtadienį pažymėsiantis Branko Mirkovičius yra vienas vyriausių LKL krepšininkų. Jis jau seniai sukiojosi netoli Lietuvos ir net septynis sezonus žaidė Minsko „Cmoki“ bei Talino „Kalev-Cramo“ klubuose, o šį rudenį debiutuoja LKL atstovaudamas „Pieno Žvaigždėms“.

Atrodo, veteranas dar turi parako. Praėjusį sezoną žaisdamas Minsko komandoje 190 cm ūgio serbas Vieningoje lygoje pelnydavo 11,2 taško ir atlikdavo 4,9 perdavimo. Tiesa, „Cmoki“ buvo beviltiškas Rusijos rengiamo turnyro autsaideris.

B.Mirkovičius prieš kelerius metus gavo Bulgarijos pilietybę ir netgi debiutavo šios šalies rinktinėje. Vis dėlto paskui serbas turėjo užleisti natūralizuoto krepšininko vietą Bulgarijos pasaą taip pat turinčiam buvusiam žalgiriečiui Dee Bostui.

Elvaras Fridrikssonas

(į „Šiaulius“ iš „Boras“)

Europoje lieka vis mažiau šalių, kurių krepšininkai nežaidė LKL pirmenybėse. Šiais metais pažinti atokius žemyno krepšinio kampelius padeda „Šiauliai“, pakvietę Islandijos rinktinės žaidėją Elvarą Fridrikssoną.

25 metų 182 cm ūgio gynėjas, atstovavęs savo šaliai per 2017 metų Europos pirmenybes, didžiąją karjeros dalį žaidė tėvynėje. Pernai jis perėjo į „Boras“ klubą ir ryškiai spindėjo Švedijos lygoje. E.Fridrikssonas pelnydavo 16,7 taško, atlikdavo 7,7 rezultatyvaus perdavimo, buvo išrinktas geriausiu turnyro gynėju ir padėjo Boroso komandai pirmą kartą tapti Švedijos čempione.

„Šiauliuose“ islandas irgi neturėtų pasimesti. Per priešsezonines rungtynes jis dažniausiai būdavo rezultatyviausias Šiaulių komandos žaidėjas.

Augustas Marčiulionis

(į „Rytą“ iš Vilniaus „Perlo“)

Augustas Marčiulionis jau parodė, kad jo gyslomis teka krepšininko kraujas. Nors olimpinio čempiono Šarūno Marčiulionio sūnus praėjusį sezoną Vilniaus „Perle“ buvo vienas jauniausių žaidėjų, jis iškovojo tvirtą vietą pagrindiniame penkete ir atliko atakų organizatoriaus pareigas.

18-metis 192 cm ūgio gynėjas ne tik tapo „Perlo“ vedliu, bet ir buvo vienas naudingiausių NKL krepšininkų. Jis lygoje užėmė 11-ąją vietą pagal rezultatyvumą (vid. 15,3 tšk.) ir penktąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 5,8).

Nenuostabu, kad „Ryto“ vadovai nusprendė, jog A.Marčiulioniui atėjo laikas debiutuoti klubo pirmojoje komandoje.

Esant vos 18-os žengti į vyrų krepšinį nelengva, tačiau pasiruošimo etape „Ryto“ naujokas pasiuntė žinutę, kad užsispyrimu neatsilieka nuo tėvo ir nėra nusiteikęs būti statistas.

Jonas Paukštė

(į „Šiaulius“ iš Logronjo „Clavijo“)

Ką tik 20-ąjį gimtadienį pažymėjęs 220 cm ūgio Jonas Paukštė jau tapo sezono rekordininku. Jis yra aukščiausias į LKL klubų paraiškas įtrauktas krepšininkas.

Tiesa, ūgis, ko gero, yra vienintelis „Šiaulių“ naujoko privalumas. „Ryto“ struktūroje ugdytas milžinas užpernai išvyko į Vitorijos „Baskonia“, tačiau net nepriartėjo prie šio klubo pirmosios komandos ir praėjusį sezoną žaidė Ispanijos trečiosios lygos Logronjo „Clavijo“ klube. Net ir jame lietuvio vidurkiai buvo labai kuklūs – 4,4 taško ir 3,4 atkovoto kamuolio.

Beje, kai J.Paukštė prieš tris sezonus žaidė NKL, buvo rašoma, kad jo ūgis – 224 cm. Bet šio sezono „Šiaulių“ paraiškoje vidurio puolėjas pažemėjo iki 220 cm.

Arielis Hukporti

(į „Nevėžį“ iš Liudvigsburgo „Riesen“)

Krepšinio inkubatoriumi tapusiame „Nevėžyje“ yra keli jauni žaidėjai, šį rudenį debiutuojantys LKL pirmenybėse. Kone įdomiausias tarp jų – 18-metis 213 cm ūgio vokietis Arielis Hukporti.

Šis jaunuolis dar užpraeitą sezoną, būdamas 16-os, debiutavo Vokietijos pirmojoje bundeslygoje, o praėjusį sezoną joje žaidė 22 rungtynes ir pelnydavo 2,2 taško. Per geriausias kol kas trumpos profesionalo karjeros rungtynes A.Hukporti įmetė 10 taškų.

Verta pažymėti, kad A.Hukporti žaidė vienoje stipriausių šalies komandų Liudvigsburgo „Riesen“ ir aikštę buvo leidžiamas net per finalo seriją.

Iš kitų lygų atvykę LKL debiutantai

„Žalgiris“: J.Lauvergne‘is (Stambulo „Fenerbahçe“, Turkija), A.Rubitas (Pirėjo „Olympiakos“, Graikija), P.Garino (Vitorijos „Baskonia“, Ispanija), S.Vasturia (Fechtos „Rasta“, Vokietija).

„Rytas“: A.Goudelockas (Venecijos „Reyer“, Italija), D.Jacksonas („South Bay Lakers“, G lyga), Ch.McCullough (Anjango KGC, Korėja), K.Kitsingas (Talino „Kalev-Cramo“, Estija), A.Marčiulionis (Vilniaus „Perlas“, NKL).

„Lietkabelis“: M.Maričius (Alsto „Okapi“, Belgija), K.Vinalesas (Talino „Kalev-Cramo“, Estija), T.Barniesas (Iževsko „Rodniki“, Rusija), P.Poška („Šilutė“, NKL).

„Neptūnas“: -

„Juventus“: -

„Prienai“: M.Wrightas („Denain-Voltaire“, Prancūzija), Kh.Sow (Madrido „Estudiantes“, Ispanija), J.Jogminas (Marijampolės „Sūduva“, NKL), S.Jarumbauskas (Vilniaus „Perlas“, NKL).

„Pieno Žvaigždės“: A.Milutinovičius (Bukarešto „Dinamo“, Rumunija), B.Mirkovičius (Minsko „Cmoki“, Baltarusija), Z.Raimo (Havajų univ., NCAA).

„Šiauliai“: E.Fridrikssonas („Boras“, Švedija), S.LeDay („Grindavik“, Islandija), A.Van Vlietas (Viljamo ir Merės koledžas, NCAA), E.Jonkus („Gargždai“, NKL), J.Paukštė (Logronjo „Clavijo“, Ispanija), D.Baslykas (Vaisenfelso „Mitteldeutscher“, Vokietija).

„Dzūkija“: Th.Dziagwa (Oklahomos valst.univ., NCAA), P.Marinelli (Novo Mesto „Krka“, Slovėnija), M.Paulauskas („Šilutė“, NKL), M.Zigmantavičius (Marijampolės „Sūduva“, NKL), A.Šiumbrys („Dzūkija-2“).

„Nevėžis“: S.Barefieldas („Oklahoma City Blue“, G lyga), A.Canka (Rozeto „Sharks“, Italija), A.Hukporti (Liudvigsburgo „Riesen“, Vokietija), D.Vilys (Šakių „Vytis“, NKL).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.