EUROLYGA 2023

Eurolygos sezono belaukiant: kurios komandos nusės turnyro dugne?

Ketvirtadienį prasidės naujas krepšinio Eurolygos sezonas. Svarbiausiame žemyno turnyre kovos tos pačios 18 komandų, kaip ir dėl pandemijos nutrauktame praėjusiame sezone.

 ALBA prarado nemažai svarbių žaidėjų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 ALBA prarado nemažai svarbių žaidėjų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilerbano komanda šiame sezone tikisi surinkti rekordinį biudžetą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilerbano komanda šiame sezone tikisi surinkti rekordinį biudžetą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 29, 2020, 10:23 PM

Nors vasarą kai kuriose komandose įvyko daug permainų, jėgų santykis neturėtų smarkiai keistis. Buvę Eurolygos lyderiai ir šiame sezone bus favoritai, o anksčiau retai laimėdavusioms komandoms veikiausiai vėl teks susitaikyti su autsaiderių dalia.

Pristatome komandas, kurios 2020-2021 metų Eurolygos sezone turės mažiausiai galimybių patekti į atkrintamąsias varžybas.

18. Berlyno ALBA

Praėjusį sezoną. Vokietijos lygoje iki pandemijos užėmė 4 vietą (14 ir 5), baigiamojo turnyro grupėje užėmė 1 vietą (4 ir 0), finale nugalėjo Liudvigsburgo „Riesen“. Vokietijos taurės finale nugalėjo Oldenburgo EWE. Eurolygoje užėmė 16 vietą (9 ir 19).

Optimalus penketas. Peytonas Siva (JAV, 29, 182), Jaysonas Grangeris (Urugvajus, 31, 189; Vitorijos „Baskonia“), Marcusas Erikssonas (Švedija, 26, 201), Luke‘as Sikma (JAV, 31, 203), Benas Lammersas (JAV, 24, 208; „Bilbao“). Treneris Aito Garcia Renesesas (Ispanija).

Kaip pasikeitė per vasarą? ALBA turbūt labiausiai nukentėjo dėl pandemijos. Vokietijos klubai daug labiau nei jų konkurentai iš kitų šalių priklausomi nuo pajamų, gaunamų pardavus bilietus ir abonementus, o Vokietijoje vis dar galioja griežti ir smarkiai per piniginę kertantys apribojimai („Bayern“ šis rinkos dėsnis beveik neveikia dėl futbolo klubo injekcijų).

Tai neabejotinai turėjo įtakos per pandemiją surengtame bundeslygos baigiamajame turnyre Vokietijos čempionės vardą susigrąžinusiai Berlyno komandai. Neigiami pokyčiai joje matomi plika akimi. Iš ALBA išvyko buvę pagrindinio penketo krepšininkai Rokas Giedraitis, Martinas Hermanssonas, Landry Nnoko, mažiau žaidę, bet kartais blykstelėdavę Tyleris Cavanaugh ir Makai Masonas. Tarp naujokų galima pažymėti nebent traumų nukamuotą Jaysoną Grangerį, Maodo Lo ir Beną Lammersą, kuris praėjusį sezoną Berlyno komandoje būtų buvęs patikimas atsarginis, bet šį sezoną bus pagrindinis vidurio puolėjas.

Užtat likti Berlyne sutiko vyriausias Eurolygos klubuose dirbantis treneris Aito Garcia Renesesas. Atrodo, patyrusiam pergalių kūrėjui įdomu kurti dar vieną pergalių receptą su žemesnio lygio krepšininkais.

Ko tikėtis? ALBA sudėtis, ko gero, silpniausia Eurolygoje, o žaidžiant be žiūrovų arba su mažai žiūrovų ir nusiteikimas nebus toks, kaip pernai. Žinoma, berlyniečiai, ypač namie, bandys rodyti nagus, bet jei nepavyks užsikabinti pirmosiomis minutėmis, smarkiai nesipriešins ir lauks kito šanso. ALBA šį sezoną turėtų būti dažniausiai triuškinama Eurolygos komanda.

17. Vilerbano ASVEL

Praėjusį sezoną. Prancūzijos lygoje iki pandemijos užėmė 3 vietą (20 ir 4). Prancūzijos lygos taurės finale pralaimėjo Dižono JDA. Eurolygoje užėmė 15 vietą (10 ir 18).

Optimalus penketas. Norrisas Cole‘as (JAV, 31, 188; „Monaco“), Allerikas Freemanas (JAV, 25, 190; „Shenzhen Aviators“), Davidas Lighty (JAV, 32, 195), Amine Noua (23, 202), Moustapha Fallis (28, 218; Ankaros „Türk Telekom“). Treneris T.J. Parkeris (buvęs trenerio padėjėjas).

Kaip pasikeitė per vasarą? Sunku suprasti, kokių priekaištų ASVEL vadovybė galėjo turėti buvusiam treneriui Zvezdanui Mitrovičiui, bet sutartis su juo nebuvo pratęsta. Paaukštinimo sulaukė buvęs trenerio padėjėjas T.J.Parkeris, kurio kone vienintelis privalumas yra tas, jog jis yra klubo prezidento Tony Parkerio brolis.

T.J.Parkeris gerai pažįsta daugumą dabartinės sudėties krepšininkų, nes su jais jau dirbo praėjusį sezoną. Tiesa, ASVEL reikėjo ieškoti pamainos svarbius vaidmenis atlikdavusiems Livio Jeanui-Charles‘iui ir Tonye Jekiri, kurie išvyko į Eurolygoje didesnius tikslus keliančius klubus, todėl yra ir naujų veidų.

Išties solidaus pastiprinimo ASVEL nesulaukė. Tik du naujokai Norrisas Cole‘as ir Paulis Lacombe‘as turi nedidelės Eurolygos patirties, o kiti į Vilerbaną pakviesti krepšininkai iki šiol žaidė tik žemesnio rango turnyruose. Kita vertus, ASVEL ir praėjusiais sezonais neįsigydavo ryškių žvaigždžių ir suteikdavo galimybę Europoje mažiau žinomiems žaidėjams.

Ko tikėtis? Vienintelė reali ASVEL užduotis Eurolygoje – kartais sukelti didelį triukšmą sumedžiojus kurio nors favorito skalpą savo aikštėje. Tikrai nereikia tikėtis, kad Vilerbano krepšininkai žais stabiliai ar dažnai iškovos pergales išvykose. Būtų didelė sensacija, jei T.Parkeris pamatytų savo klubą atkrintamosiose varžybose.

16. Belgrado „Crvena Zvezda“

Praėjusį sezoną. Adrijos lygoje iki pandemijos užėmė 3 vietą (14 ir 7). Serbijos taurės finale pralaimėjo „Partizan“. Eurolygoje užėmė 14 vietą (11 ir 17).

Optimalus penketas. Corey Waldenas (JAV, 28, 188; Belgrado „Partizan“), Jordanas Loydas (JAV, 27, 193; „Valencia“), Marko Simonovičius (34, 203; Liublianos „Olimpija“), Emanuelas Terry (JAV, 24, 206; Jeruzalės „Hapoel“), Duopas Reathas (Australija, 24, 210; Belgrado FMP). Treneris Saša Obradovičius („Monaco“).

Kaip pasikeitė per vasarą? Pavasarį anksti nutrūkęs sezonas veikiausiai „Crvena Zvezda“ klubui išgelbėjo vietą Eurolygoje, nes visi koziriai kovojant dėl Adrijos čempiono vardo buvo pagrindinio varžovo Belgrado „Partizan“ rankose. Tačiau Eurolygai nusprendus nekeisti dalyvių sąrašo, visas praėjusį sezoną „Partizan“ atliktas darbas nuėjo perniek, o „Crvena Zvezda“ išsaugojo teisę kovoti su stipriausiais žemyno klubais.

Tiesa, Eurolygoje kovos visai kiti krepšininkai, nes tik kelis ne pagrindinius serbų žaidėjus pasilikusi Serbijos sostinės komanda per vasarą pasikeitė beveik neatpažįstamai. „Crvena Zvezda“ turi naują trenerį Sašą Obradovičių, kuris prieš 33 metus būtent šiame klube pradėjo profesionalo krepšininko karjerą, o ir visi pagrindiniai žaidėjai – taip pat nauji. Tiesa, tarp jų yra labai patyrusių ir į „Crvena Zvezda“ grįžusių po pertraukos (Ognjenas Kuzmičius ir Marko Simonovičius).

Permainos neturėtų „Crvena Zvezda“ sirgalių nuteikti optimistiškai, nes aukšto lygio varžybų patirties, be dviejų paminėtų sugrįžėlių, turi tik Jordanas Loydas. Visi kiti naujokai – Eurolygos debiutantai.

Ko tikėtis? „Crvena Zvezda“ pastaraisiais metais neturi jokios strategijos. Komanda buriama taip, kad ji nei gali siekti didelių tikslų dabar, nei turi ilgalaikę perspektyvą. Sunku įsivaizduoti, kad „Crvena Zvezda“ rezultatai būtų geresni nei praėjusį sezoną, kai komandos lyderiai buvo Billy Baronas, Kevinas Punteris ir Vladimiras Štimacas.

15. Sankt Peterburgo „Zenit“

Praėjusį sezoną. Rusijos lygoje iki pandemijos užėmė 6 vietą (8 ir 10). Eurolygoje užėmė 18 vietą (8 ir 20).

Optimalus penketas. Kevinas Pangosas (Kanada, 27, 180; „Barcelona“), Billy Baronas (JAV, 29, 188; Belgrado „Crvena Zvezda“), K.C.Riversas (JAV, 33, 196; Kauno „Žalgiris“), Willas Thomasas (JAV, 34, 203), Artūras Gudaitis (Lietuva, 27, 211; Milano „Olimpia“). Treneris Xavieras Pascualis (Ispanija).

Kaip pasikeitė per vasarą? Pernai vardinį kvietimą gavusiai ir praėjusį sezoną Eurolygoje debiutavusiai Sankt Peterburgo komandai viskas klostėsi blogai. „Zenit“ užėmė paskutinę vietą Eurolygoje, o Rusijos lygoje laimėjo mažiau nei pusę rungtynių ir smarkiai atsiliko nuo lyderių.

Klubo vadovybė permainų ėmėsi dar žiemą ir vasario mėnesį pakvietė trenerį Xavierą Pascualį. Katalonas įdiegti naujovių nespėjo sezonui anksti nutrūkus dėl pandemijos, o per vasarą Sankt Peterburgo komandoje įvyko nemažai kitų pokyčių. „Zenit“ pripažino, kad lūkesčių nepateisino daug krepšininkų, tarp jų – net ir rezultatyviausias žaidėjas Gustavo Ayonas.

Tarpsezonį „Zenit“ atsigręžė į buvusius LKL komandų krepšininkus. Neabejotinai svarbiausias pirkinys buvo lietuvis Artūras Gudaitis, bet į pagrindinį penketą iškart įsiveržė dar trys naujokai: buvę „Žalgirio“ žaidėjai Kevinas Pangosas ir K.C.Riversas bei buvęs „Ryto“ žaidėjas Billy Baronas.

Jie pasikeitusios komandos branduolį sudarys kartu su senbuviais Willu Thomasu, Mateuszu Ponitka ir Austinu Hollinsu.

Ko tikėtis? Pagrindinis penketas tapo truputį stipresnis, atsarginių suolas – truputį ilgesnis. Tai svarbu žaidžiant dviejuose turnyruose, bet Eurolygos mastais „Zenit“ sudėtis yra silpna. Sankt Peterburgo komanda tikriausiai šiek tiek pakils, tačiau ne dėl to, kad pati sustiprėjo, o dėl to, kad kai kurie varžovai per pandemiją susilpnėjo.

14. Pirėjo „Olympiakos“

Praėjusį sezoną. Graikijos lygoje nežaidė. Eurolygoje užėmė 11 vietą (12 ir 16).

Optimalus penketas. Kostas Sloukas (30, 190; Stambulo „Fenerbahçe“), Vasilis Spanoulis (38, 193), Kostas Papanikolaou (30, 204), Giorgos Printezis (35, 205), Octaviusas Ellisas (JAV, 27, 208). Treneris Giorgos Bartzokas.

Kaip pasikeitė per vasarą? „Olympiakos“ pernai buvo išmestas iš Graikijos pirmosios lygos, o praėjusiam sezonui nutrūkus dėl pandemijos neturėjo galimybės susigrąžinti vietą stipriausioje šalies krepšinio pakopoje. Tad ir šį sezoną Pirėjo klubas turi dvi komandas: viena kovos Eurolygoje, kita – Graikijos antrojoje lygoje.

Pagrindinė „raudonųjų“ komanda, kaip ir daugelį praėjusių sezonų, remsis patyrusiais Graikijos krepšininkais: kabinti aprangą ant vinies atsisako Vasilis Spanoulis ir Giorgos Printezis, komandai ištikimas lieka Kostas Papanikolaou, o šiais metais į „Olympiakos“ po penkių sezonų pertraukos grįžo Kostas Sloukas.

Didžiausias Pirėjo komandos praradimas – Nikola Milutinovas. Be to, „Olympiakos“ nepratęsė sutarčių su net šešiais amerikiečiais, tarp kurių – į „Žalgirį“ perėjęs Augustine‘as Rubitas.

Tačiau žymiu pastiprinimu galima vadinti tik du naujokus: jau minėtą K.Slouką ir buvusį Stambulo „Galatasaray“ lyderį Aaroną Harrisoną, kuris Eurolygoje žais pirmą sezoną.

Ko tikėtis? Tai, kad „Olympiakos“ nežaidžia Graikijos lygoje – ir privalumas, ir trūkumas. Graikų veteranams žaisti daug rungtynių būtų sudėtinga, bet Pirėjo krepšininkai net per rungtynes su silpnesnėmis Graikijos komandomis galėtų geriau suderinti savo veiksmus. Praėjęs sezonas lyg ir rodo, kad „Olympiakos“ žaisdamas vien Eurolygoje pranašumo neįgijo. Kadangi lyderių pečius slegia vis didesnė metų našta, šį sezoną iškovoti pergales bus dar sunkiau.

13. Miuncheno „Bayern“

Praėjusį sezoną. Vokietijos lygoje iki pandemijos užėmė 1 vietą (19 ir 2), baigiamojo turnyro grupėje užėmė 3 vietą (2 ir 2), ketvirtfinalyje pralaimėjo Liudvigsburgo „Riesen“. Vokietijos taurės aštuntfinalyje pralaimėjo Bonos „Telekom“. Eurolygoje užėmė 17 vietą (8 ir 20).

Optimalus penketas. Wade‘as Baldwinas (JAV, 24, 193; Pirėjo „Olympiakos“), Nihadas Džedovičius (Bosnija ir Hercegovina, 30, 199), Paulis Zipseris (26, 203), Vladimiras Lučičius (Serbija, 31, 204), Jalenas Reynoldsas (JAV, 27, 207; Tel Avivo „Makabi“). Treneris Andrea Trinchieri (Italija; Belgrado „Partizan“).

Kaip pasikeitė per vasarą? „Bayern“ vadovai nepasižymi kantrybe ir pastaraisiais metais trenerius keičia net nesulaukę, kol jie įdiegs savo žaidimo sistemą. Praėjusio sezono viduryje Miuncheno klubas parodė duris nė poros metų nedirbusiam Dejanui Radonjičiui, o vasarą, kai „Bayern“ bundeslygos baigiamajame turnyre nesugebėjo apginti Vokietijos čempiono vardo, paskelbė, kad nepratęs sutarties ir su Oliveriu Kostičiumi.

Dabar įtikti klubo vadovybei bandys Andrea Trinchieri, prieš kelis sezonus sėkmingai dirbęs Šiaurės Bavarijoje – „Bamberg“ klube. Naujoje darbo vietoje A.Trinchieri gavo stipresnius žaidėjus. Nors iš Bavarijos sostinės išvyko rezultatyviausias praėjusio sezono krepšininkas Gregas Monroe ir Vokietijos rinktinės senbuvis Danilo Barthelis, Miuncheno klubas rado jiems neblogą pamainą ir savo gretas sustiprino pernai Eurolygoje debiutavusiais, bet dėl įvairių priežasčių visų galimybių neatskleidusiais Wade‘u Baldwinu ir Jalenu Reynoldsu bei tarp NBA dukterinės lygos, Eurolygos ir Kinijos lygos besiblaškančiu Malcolmu Thomasu.

Ko tikėtis? Oficialus Vokietijos krepšinio sezonas dar neprasidėjo ir naujas treneris prieš pirmąsias Eurolygos rungtynes negalėjo patikrinti, kaip parengė komandą. Dėl to pirmosios savaitės bus labai sudėtingos, o klubo vadovybės nekantrumas gali pakenkti komandos vidaus klimatui. Be to, ir „Bayern“ sudėtis nėra tokia, su kuria Eurolygoje būtų galima versti kalnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.