EUROLYGA 2023

Po pergalės prieš „Žalgirį“ – kovos Europos taurėje: kokie varžovai laukia „Lietkabelio“

Po dviejų sezonų pertraukos į Europos taurės turnyrą grįžęs Panevėžio „Lietkabelis“ savo sirgaliams suteiks galimybę pamatyti penkių šalių klubus. Rudenį ir žiemos pradžioje Panevėžį turėtų aplankyti Bolonijos „Virtus“ (rugsėjo 30 d.), Krasnodaro „Lokomotiv“ (spalio 14 d.), Antverpeno „Giants“ (spalio 21 d.), „Monaco“ (lapkričio 11 d.) ir „Andorra“ (gruodžio 16 d.). Šios komandos Europos taurės C grupėje kovos dėl keturių kelialapių į „Top 16“ etapą.

 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
KMT kovoje dėl trečiosios vietos kovojo Panevėžio<br>G.Šiupario nuotr.
KMT kovoje dėl trečiosios vietos kovojo Panevėžio<br>G.Šiupario nuotr.
KMT kovoje dėl trečiosios vietos kovojo Panevėžio<br>G.Šiupario nuotr.
KMT kovoje dėl trečiosios vietos kovojo Panevėžio<br>G.Šiupario nuotr.
Lietkabelis Neptūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Lietkabelis Neptūnas<br>G.Šiupario nuotr.
N.Čanako treniruojamas „Lietkabelis“ pradeda Europos taurės kovų sezoną.<br>G.Bitvinsko nuotr.
N.Čanako treniruojamas „Lietkabelis“ pradeda Europos taurės kovų sezoną.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 30, 2020, 10:29 AM

Bolonijos „Virtus“

Praėjusį sezoną. Italijos lygoje iki pandemijos užėmė 1 vietą (18 ir 2). Italijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Venecijos „Reyer“ 81:82. Europos taurės pirmojo etapo A grupėje užėmė 1 vietą (8 ir 2), antrojo etapo E grupėje – 2 vietą (4 ir 2) ir ketvirtfinalyje turėjo žaisti su „Monaco“.

Optimalus penketas. Milošas Teodosičius (Serbija, 33, 195), Joshas Adamsas (JAV, 26, 188; Malagos „Unicaja“), Kyle‘as Weemsas (JAV, 31, 198), Vince‘as Hunteris (JAV, 26, 203), Julianas Gamble‘as (JAV, 31, 208). Treneris Aleksandaras Džordževičius (Serbija).

Kaip pasikeitė per vasarą? Klubo vadovybė neslepia, kad „Virtus“ tikslai – patys aukščiausi. Bolonijos klubas siekia susigrąžinti Italijos čempiono vardą, kurį praėjusį kartą iškovojo 2001 metais, ir grįžti į Eurolygą, kur patekti galima vieninteliu keliu – laimėjus Europos taurę.

„Virtus“ žodžius patvirtina darbais ir pergalių pamatus pradėjo kloti 2019 metais, kai pakvietė serbą trenerį Aleksandarą Džordževičių ir Serbijos superžvaigždę Milošą Teodosičių. Pernai į komandą taip pat atvyko dar keli labai pajėgūs krepšininkai Stefanas Markovičius, Kyle‘as Weemsas, Julianas Gamble‘as ir Vince‘as Hunteris, tačiau pandemija sutrukdė išsiaiškinti, ar šių pajėgų būtų užtekę, kad „Virtus“ pasiektų visus tikslus.

Bolonijos klubas krepšinio rinkoje garsiai patriukšmavo pernai, todėl prieš šį sezoną imtis didelių permainų nereikėjo. Pastarąjį tarpsezonį didesnio dėmesio vertas pirkinys buvo tik Joshas Adamsas, o trys patyrę Italijos krepšininkai sustiprino atsarginių suolą.

Ko tikėtis? „Virtus“ – pagrindinis turnyro favoritas. Jei per atkrintamąsias varžybas A.Džordževičiaus vyrai nepaslys kur nors lygioje vietoje ir, žinoma, jei sezono nenutrauks su krepšiniu nesusijusios negandos, po metų Bolonijos komanda žais Eurolygoje.

„Monaco“

Praėjusį sezoną. Prancūzijos lygoje iki pandemijos dalijosi 1 vietą (21 ir 4). Prancūzijos lygos taurės pusfinalyje pralaimėjo Dižono JDA 81:83. Europos taurės pirmojo etapo A grupėje užėmė 2 vietą (6 ir 4), antrojo etapo G grupėje – 1 vietą (4 ir 2) ir ketvirtfinalyje turėjo žaisti su Bolonijos „Virtus“.

Optimalus penketas. Dee Bostas (JAV, 30, 188), Marcosas Knightas (JAV, 31, 188; Liudvigsburgo „Riesen“), Khadeenas Carringtonas (Trinidadas ir Tobagas, 24, 193; Liudvigsburgo „Riesen“), J.J.O‘Brienas (JAV, 28, 201), Mathias Lessort‘as (24, 206; Miuncheno „Bayern“). Treneris Zvezdanas Mitrovičius (Juodkalnija; Liono-Vilerbano ASVEL).

Kaip pasikeitė per vasarą? „Monaco“ siekia pirmojo istorijoje Prancūzijos čempiono titulo ir jau kelis sezonus yra arti tikslo, tačiau žengti paskutinį ir svarbiausią žingsnį vis kas nors sutrukdo.

Praėjusį sezoną sutrukdė anksčiau laiko nutrauktos visos krepšinio varžybos, o per ilgą tarpsezonį „Roca Team“ vadovybė, ko gero, net privertė gerbėjus nerimauti, nes pasirašinėti sutartis pradėjo labai vėlai. Vasaros viduryje „Monaco“ turėjo vos du narius: senbuvį, buvusį Kauno „Žalgirio“ gynėją Dee Bostą ir po dvejų metų pertraukos susigrąžintą trenerį Zvezdaną Mitrovičių.

Vis dėlto per likusį laiką pavyko sudaryti komandą, kuri nėra silpnesnė negu pernai. „Monaco“ pratęsė sutartis su keliais senbuviais, po labai nesėkmingo sezono Miuncheno „Bayern“ klube į Prancūziją sugrąžino Mathias Lessortą ir įsigijo dar keturis užjūrio krepšininkus, kurie Europos mastais nėra žvaigždės, bet jau įrodė, kad gali puikiai žaisti šiapus Atlanto (pavyzdžiui, Marcosas Knightas ir Khadeenas Carringtonas buvo Vokietijos vicečempionu tapusio Liudvigsburgo „Riesen“ lyderiai, o M.Knightas dar ir buvo išrinktas naudingiausiu bundeslygos baigiamojo turnyro žaidėju) ir puikiai tinka daugumos Prancūzijos komandų stiliui.

Ko tikėtis? Šių metų pavasarį „Monaco“ ir „Virtus“ turėjo susitikti Europos taurės ketvirtfinalyje. Jei kitų metų pavasarį šiedu klubai susitiktų Europos taurės finale, tai nebūtų staigmena – Monako komandą galima vadinti viena iš keturių ar penkių šio turnyro favoričių.

Krasnodaro „Lokomotiv“

Praėjusį sezoną. Rusijos lygoje iki pandemijos užėmė 3 vietą (14 ir 6). Europos taurės pirmojo etapo B grupėje užėmė 5 vietą (4 ir 6).

Optimalus penketas. Willas Cummingsas (JAV, 27, 183), Mantas Kalnietis (Lietuva, 34, 195), Mindaugas Kuzminskas (Lietuva, 30, 205), Kevinas Hervey (JAV, 24, 206; „Oklahoma City Thunder“), Alanas Williamsas (JAV, 27, 201). Treneris Jevgenijus Pašutinas.

Kaip pasikeitė per vasarą? Čiaupas, pro kurį Rusijos biudžeto pinigai srauniai liejosi į krepšinio klubų pinigines, nuo praėjusių metų vis labiau prisukamas. Ir nors kiekvieno klubo atveju priežastys skirtingos, rezultatas tas pats – blogėjant finansinei padėčiai, įsigyti pajėgių krepšininkų vis sunkiau.

Plika akimi matyti, kad „Lokomotiv“ aprangą vilkintiems lietuviams Mantui Kalniečiui ir Mindaugui Kuzminskui šį sezoną teks žaisti su silpnesniais partneriais negu praėjusį. Visų pirma, komandoje nebėra tokio lygio krepšininko, koks buvo vasarą sutartį nutraukęs Johnny O‘Bryantas, bet labiausiai susilpnėjo „Lokomotiv“ rusiškoji dalis – tris Rusijos rinktinės žaidėjus pakeitė jauni krepšininkai iš dublerių komandos.

Tiesa, yra ir labiau patyrusių naujokų. Tačiau ant „Oklahoma City Thunder“ suolo pasėdėjęs Kevinas Hervey ar per praėjusius septynis sezonus dešimt komandų pakeitęs Jordanas Crawfordas tikrai nekompensuos J.O‘Bryanto ir Samo Dekkerio išvykimo.

Ko tikėtis? „Lokomotiv“ lygioje vietoje paslydo praėjusį sezoną. Nors prieš šį sezoną komanda susilpnėjo, kartoti tos pačios klaidos neturėtų, o atkrintamosios varžybos jai yra pasiekiamos.

„Andorra“

Praėjusį sezoną. Ispanijos lygoje iki pandemijos užėmė 6 vietą (13 ir 10), baigiamojo turnyro grupėje užėmė 5 vietą (2 ir 3). Ispanijos taurės pusfinalyje pralaimėjo Malagos „Unicaja“ 59:92. Europos taurės pirmojo etapo A grupėje užėmė 2 vietą (7 ir 3), antrojo etapo H grupėje – 4 vietą (1 ir 5).

Optimalus penketas. Clevinas Hannah (JAV, 32, 179), Jeremy Senglinas (JAV, 25, 188), Haukuras Palssonas (Islandija, 28, 197, Kazanės „Uniks“), Tysonas Perezas (24, 202), Mousa Diagne (Senegalas, 26, 211). Treneris Ibonas Navarro.

Kaip pasikeitė per vasarą? Miniatiūrinės kalnų kunigaikštystės klubas bando nedidelėmis sanaudomis pasiekti gerų rezultatų. Geras rezultatas būna kelialapis į Ispanijos lygos atkrintamąsias varžybas, bet jį „Andorra“ gauna anaiptol ne kasmet.

Vykdyti nesikeičiančią užduotį šį sezoną bando daug tų pačių krepšininkų, kurie vilkėjo „Andorra“ aprangą ir pernai. Tarp jų – amerikietis Clevinas Hannah, prieš keturis sezonus dirigavęs Vilniaus „Ryto“ puolimui.

Vasarą pasikeitė tik keli krepšininkai, dažnai migruojantys tarp panašaus lygio komandų. „Andorra“ sirgaliai labiausiai pasiges Dejano Todorovičiaus ir Dejano Musli, bet naujokai Haukuras Palssonas, praėjusį sezoną labai nesėkmingai išbandęs jėgas Kazanės „Uniks“ klube, bei „Barcelona“ mokyklos auklėtinis Oriolis Pauli taip pat ne iš kelmo spirti ir šioje komandoje turėtų puikiai pritapti.

Ko tikėtis? Andoros komanda gali pagadinti nervus favoritams, bet ilgoje turnyro distancijoje jos galimybės nedidelės. „Andorra“ sudėtis nėra stipresnė negu „Lietkabelio“, tad jeigu viskas vyktų kaip „ant popieriaus“, šios komandos turėtų kovoti dėl ketvirtosios vietos grupėje.

Antverpeno „Giants“

Praėjusį sezoną. Belgijos lygoje iki pandemijos užėmė 3 vietą (11 ir 6). Belgijos taurės finale nugalėjo Šarlerua „Spirou“ 83:78. Čempionų lygos pirmojo etapo grupėje užėmė 8 vietą (4 ir 10).

Optimalus penketas. Speedy Smithas (JAV, 27, 191; Šarlerua „Spirou“), Vincentas Kestelootas (25, 197), Jalenas Jenkinsas (JAV, 26, 201; „Limburg United“), Dave‘as Dudzinski (JAV, 28, 205), Ibrahima Faye (Senegalas, 23, 209). Treneris Christophe‘as Beghinas.

Kaip pasikeitė per vasarą? Užpraėjusį sezoną „Lietkabelis“ ir „Giants“ susidūrė Čempionų lygoje. Tuomet geriau žaidė Antverpeno ekipa, kuri ne tik laimėjo abejas tarpusavio rungtynes, bet ir iškovojo kelialapį į atkrintamąsias varžybas, o paskui netgi pateko į Čempionų lygos finalo ketvertą.

Nors nuo šio „Giants“ žygio praėjo visai nedaug laiko, iš tuometės sudėties liko tik buvęs „Šiaulių“ puolėjas Dave‘as Dudzinski ir Dennisas Donkoras, o komanda tiek praėjusių metų vasarą, tiek šių metų vasarą keitėsi ne į gerąją pusę.

Prieš šį sezoną „Giants“ atsisveikino su trimis pagrindinio penketo žaidėjais, o juos pakeitė dviem kituose Belgijos klubuose gana naudingai, bet ne įspūdingai žaidusiais amerikiečiais Speedy Smithu ir Jalenu Jenkinsu. Patyrusių krepšininkų „Giants“ gretose apskritai yra nedaug, tad treneriui Christophe‘ui Beghinui teks į sunkius mūšius siųsti ir visai jaunus žaidėjus.

Ko tikėtis? Praėjusį sezoną Čempionų lygos grupėje „Giants“ užėmė paskutinę vietą. Jei šį sezoną Europos taurės grupėje „milžinai“ aplenktų bent vieną komandą, tai būtų geras rezultatas.

Panevėžio „Lietkabelis“

Praėjusį sezoną. Lietuvos lygoje iki pandemijos užėmė 3 vietą (16 ir 8). Lietuvos taurės pusfinalyje pralaimėjo Kauno „Žalgiriui“ 72:82. Čempionų lygos pirmojo etapo grupėje užėmė 4 vietą (7 ir 7), aštuntfinalyje pralaimėjo „Zaragoza“ 0:2.

Optimalus penketas. Kyle‘as Vinalesas (JAV, 28, 185; Talino „Kalev-Cramo“), Paulius Valinskas (24, 191), Vytenis Lipkevičius (31, 195), Gytis Masiulis (22, 206; Klaipėdos „Neptūnas“), Marinas Maričius (Kroatija, 26, 211; Alsto „Okapi“). Treneris Nenadas Čanakas (Serbija).

Kaip pasikeitė per vasarą? Praėjusį sezoną „Lietkabelio“ rezultatus lėmė du aiškūs lyderiai Željko Šakičius ir Tomas Dimša. Tarpsezonį jiedu, o taip pat trečias pagal rezultatyvumą krepšininkas Martynas Sajus išvyko į turtingesnius klubus, todėl klubo vadovybei reikėjo pasukti galvą, kuo pakeisti buvusius pagrindinius žaidėjus.

Atsiradusias spragas užpildė Kyle‘as Vinalesas, Gytis Masiulis ir Marinas Maričius, kurie anksčiau sėkmingai žaidė panašaus pajėgumo ar truputį silpnesnėse komandose ir turi ambicijų pasinaudoti dabartine karjeros stotele kaip tramplinu į dar stipresnius klubus.

Panašių minčių turbūt turi dar keli „Lietkabelio“ aprangą vilkintys jaunesnės ar vidurinės kartos krepšininkai, todėl jiems svarbu gerai pasirodyti per tarptautines rungtynes.

Ko tikėtis? Ilgoje turnyro distancijoje „Lietkabeliui“ gali sutrukdyti nepakankamai ilgas atsarginių suolas, be kurio beveik neįmanoma varžytis su „Virtus“ ar „Monaco“. Tačiau Panevėžio komanda turėtų kovoti dėl kelialapio į kitą etapą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.