EUROLYGA

„Žalgirio“ varžovas – Maskvos CSKA, kurį šiame sezone Rusijoje klupdė du Lietuvos treneriai

Kauno „Žalgirio“ ir Maskvos CSKA krepšininkai per aštuonis Eurolygos turus iškovojo po penkias pergales. Garsiausi Lietuvos ir Rusijos klubai yra lentelės kaimynai, bet pastarosiomis savaitėmis jų nuotaika buvo skirtinga – jei „Žalgiris“ pralaimėjo dvejas praėjusias rungtynes, tai CSKA šiuo metu tęsia trijų pergalių seriją.

Maskvos CSKA klubas žais antradienį Kaune su „Žalgiriu“<br>vk.com/cskabasket nuotr.
Maskvos CSKA klubas žais antradienį Kaune su „Žalgiriu“<br>vk.com/cskabasket nuotr.
Maskvos CSKA klubas žais antradienį Kaune su „Žalgiriu“<br>cskabasket.com nuotr.
Maskvos CSKA klubas žais antradienį Kaune su „Žalgiriu“<br>cskabasket.com nuotr.
Maskvos CSKA klubas žais antradienį Kaune su „Žalgiriu“<br>Twitter nuotr.
Maskvos CSKA klubas žais antradienį Kaune su „Žalgiriu“<br>Twitter nuotr.
Maskvos CSKA klubas žais antradienį Kaune su „Žalgiriu“<br>vk.com/cskabasket nuotr.
Maskvos CSKA klubas žais antradienį Kaune su „Žalgiriu“<br>vk.com/cskabasket nuotr.
Maskvos CSKA klubas žais antradienį Kaune su „Žalgiriu“<br>Twitter nuotr.
Maskvos CSKA klubas žais antradienį Kaune su „Žalgiriu“<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 17, 2020, 9:22 AM, atnaujinta Nov 17, 2020, 9:29 AM

Antradienį Eurolygos devintajame ture Kauno ir Maskvos komandos susirems „Žalgirio“ arenoje.

Nepaneigti gandai

CSKA, kaip ir „Žalgiris“, šį rudenį dar nepraleido nė vienerių rungtynių dėl COVID-19 pandemijos. Tačiau Maskvos komandą, kaip ir Kauno ekipą, pandemija palietė. Jei „Žalgiris“ praėjusius tris turus turėjo verstis be koronavirusu užsikrėtusio Roko Jokubaičio, tai „armiečiai“ dėl tos pačios priežasties sezono pradžioje kelerias rungtynes žaidė be Nikolos Milutinovo ir Janio Strėlnieko.

Maskvos komandos suolas šį sezoną yra trumpas, todėl dviejų svarbių krepšininkų praradimas negalėjo neturėti įtakos rezultatams. CSKA jau pirmajame ture išvykoje nusileido Šarūno Jasikevičiaus treniruojamai „Barcelona“ komandai, o spalio viduryje gana netikėtai namie pripažino Berlyno ALBA ir svečiuose – Belgrado „Crvena Zvezda“ pranašumą.

Vos tik N.Milutinovas ir J.Strėlniekas grįžo į rikiuotę, maskviečiai pradėjo pergalių seriją ir per tris praėjusius turus nugalėjo „Valencia“ (namie), Atėnų „Panathinaikos“ (svečiuose) ir Vitorijos „Baskonia“ (namie) komandas.

Per praėjusias rungtynes vėl trūko J.Strėlnieko, kuris prieš pusantros savaitės patyrė šlaunies traumą. Be to, su Vitorijos komanda nežaidė Mike‘as Jamesas.

Rusijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad M.Jamesas susipyko su CSKA treneriu Dimitriu Itoudžiu, o Maskvos klubas svarsto galimybę nutraukti sutartį su amerikiečiu, kuris praėjusį sezoną buvo trečias pagal rezultatyvumą Eurolygos krepšininkas (vid. 21,1 tšk.). Nors gandai sklando jau kelias dienas, CSKA jų nei patvirtino, nei paneigė. Maža to – krepšininkas atskrido į Kauną.

Žaidžia su žiūrovais

M.Jamesas yra vienas iš dviejų labiausiai CSKA rezultatus lemiančių krepšininkų. Šį sezoną jis Eurolygoje užima penktąją vietą tiek pagal pelnomus taškus (vid. 16,4), tiek pagal rezultatyvius perdavimus (5,3).

Antras Maskvos komandos variklis – kitas amerikietis Willas Clyburnas. Jis Eurolygoje yra antras pagal rezultatyvumą (17,3 tšk.) ir penktas pagal išprovokuotas pražangas (vid. 5).

Padėti lyderių duetui stengiasi italas Danielis Hackettas (11,3 tšk.), amerikietis Darunas Hilliardas (10,6 tšk.) ir gruzinas Tornikė Šengelija (9,5 tšk., 6,6 atk.kam., 4,3 išpr.praž.). Visų kitų CSKA žaidėjų vidurkis yra mažesnis nei 6 taškai.

Šį rudenį CSKA yra vienas nedaugelio klubų, kuris gali Eurolygos rungtynes rengti su žiūrovais. Maskvos „Megasport“ arenoje kol kas vyko keturi mačai, o per juos tribūnose būdavo nuo 2,7 tūkst. iki 3,6 tūkst. sirgalių.

Permainų buvo nedaug

CSKA buvo pastarojo Eurolygos finalo ketverto, vykusio 2019 metų gegužę, nugalėtojas. Praėjusiame 2019-2020 metų sezone Maskvos komanda irgi buvo įsitvirtinusi tarp lyderių.

Kai šių metų kovo mėnesį varžybas sustabdė COVID-19 pandemija, 19 iš 28 rungtynių laimėję „armiečiai“ dalijosi ketvirtąją vietą su Tel Avivo „Makabi“ klubu ir buvo užsitikrinę kelialapį į Eurolygos atkrintamąsias varžybas.

Per ilgą tarpsezonį CSKA truputį pakoregavo sudėtį, bet tik vieną šio klubo praradimą galima vadinti svarbiu.

Maskvos sirgaliams buvo labai gaila skirtis su amerikiečiu Kyle‘u Hinesu, kuris net septynis sezonus vilkėjo „raudoną-mėlyną“ aprangą ir prisidėjo prie daugelio komandos pergalių. Nauja K.Hineso karjeros stotele tapo Milano „Olimpia“.

CSKA taip pat nepratęsė sutarčių su Andrejumi Voroncevičiumi, kubiečiu Howardu Sant-Roosu (išvyko į Atėnų „Panathinaikos“), graikų kilmės amerikiečiu Kosta Koufu ir amerikiečiu Ronu Bakeriu. Šių krepšininkų išvykimo kai kas gal net nepastebėjo, nes jie praėjusį sezoną rinkdavo vos po kelis taškus.

Beje, net 14 sezonų CSKA atstovavęs 33-ejų sibirietis A.Voroncevičius vis dar ieško naujos darbovietės, bet yra pakviestas į Rusijos rinktinę, kuri lapkričio pabaigoje žais Europos pirmenybių atrankos rungtynes.

Prieš šį sezoną CSKA savo gretas sustiprino vos dviem naujokais. Iš Vitorijos „Baskonia“ atvyko gruzinas Tornikė Šengelija (29, 206), iš Pirėjo „Olympiakos“ – serbas Nikola Milutinovas (25, 213).

Nors pasikeitė labai nežymiai, Maskvos klubui pavyko užkišti didžiausią spragą – kelis praėjusius sezonus CSKA priekinė linija buvo keistai silpna ir visiškai neatitiko beveik neišsemiamų šio klubo finansinių galimybių.

Kiti pagrindiniai žaidėjai – amerikiečiai Mike‘as Jamesas (30, 185), Willas Clyburnas (30, 201) ir Darrunas Hilliardas (27, 198), italas Danielis Hackettas (32, 193), vokietis Johannesas Voigtmannas (28, 214), latvis Janis Strėlniekas (31, 191) – šioje komandoje žaidžia ne pirmus metus.

O graikas treneris Dimitris Itoudis jau gali save vadinti senu maskviečiu – jis CSKA krepšininkus treniruoja septintą sezoną.

Nusileido lietuvių klubams

Vienas didžiausių CSKA trūkumų – šioje komandoje nėra pajėgių Rusijos krepšininkų. Eurolygos varžybose tai nėra labai svarbu, bet per Rusijos lygos rungtynes galima registruoti tik šešis Rusijos pilietybės neturinčius krepšininkus, todėl treneriui D.Itoudžiui tenka sukti galvą, kurių dviejų žaidėjų neįtraukti į paraišką, o paskui jaudintis, kai į aikštę reikia leisti atsarginius.

Per Eurolygos rungtynes reguliariai žaidžia tik du Rusijos pasą turintys krepšininkai: natūralizuotas ukrainietis Joelis Bolombojus (26, 206) ir veteranas Nikita Kurbanovas (34, 202). Tuo tarpu kito veterano Semiono Antonovo (31, 202), Aleksandro Chomenkos (21, 192) ir Ivano Uchovo (25, 193) indėlis yra labai mažas, o Andrejus Lopatinas (22, 208) ir Jurijus Umrichinas (21, 188) dar net nebuvo įleisti į aikštę.

Rusijos lygoje išsiversti be šių krepšininkų neįmanoma. Tačiau jie gerai žaidžia nebent su autsaideriais, kuriuos CSKA neretai triuškina 30 taškų skirtumu, o per atkaklias rungtynes komandos suolas beveik nepadeda.

Neatsitiktinai Rusijos lygoje „armiečiai“ per šešerias rungtynes jau patyrė du pralaimėjimus. Įdomu, kad abu – žaisdami su komandomis, kurias treniruoja lietuviai: Permės „Parma“ (treneris Kazys Maksvytis) ir „Chimki“ (treneris Rimas Kurtinaitis).

Tarp keturių pergalių vertingiausia iškovota prieš Krasnodaro „Lokomotiv“ klubą, kuriam atstovauja Mantas Kalnietis ir Mindaugas Kuzminskas.

Be to, Maskvos krepšininkai didesniu nei 30 taškų skirtumu sutriuškino „Astana“, Saratovo „Avtodor“ ir Krasnojarsko „Jenisej“ klubus.

Rusijos lygoje naudingiausiai žaidžia M.Jamesas (16,5 tšk., 5,2 rez.perd.), W.Clyburnas (15,4 tšk., 5,2 išpr.praž.), N.Milutinovas (12,5 tšk., 7,8 atk.kam.) ir T.Šengelija (9,4 tšk.).

Rusijos lygoje be nesėkmių žengia tik viena komanda. Sankt Peterburgo „Zenit“ laimėjo visas 6 rungtynes. „Lokomotiv“ laimėjo 5 iš 7 rungtynių, CSKA ir „Avtodor“ – po 4 iš 6.

„Chimki“ per 7 rungtynes iškovojo tik 3 pergales ir užima aštuntąją vietą. Vienintelis nė karto nelaimėjęs klubas yra Talino „Kalev-Cramo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.