EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ varžovas – nuo dugno atsispyręs „Zenit“

Sankt Peterburgo „Zenit“ klubas visą praėjusį sezoną murkdėsi Eurolygos lentelės dugne. Tačiau per neįprastai ilgą tarpsezonį „Zenit“ vadovams pavyko atlikti reikiamas permainas ir šį rudenį pasikeitusi komanda džiugina savo gerbėjus pergalėmis. Ko vertas „Zenit“, šią savaitę aiškinsis Kauno „Žalgiris“, kuris ketvirtadienį savo arenoje susitiks su Sankt Peterburgo krepšininkams Eurolygos 11-ojo turo rungtynėse.

 „Žalgirio“ varžovas – nuo dugno atsispyręs „Zenit“.<br>basket-fczenit.ru nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – nuo dugno atsispyręs „Zenit“.<br>basket-fczenit.ru nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – nuo dugno atsispyręs „Zenit“.<br>Scanpix nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – nuo dugno atsispyręs „Zenit“.<br>Scanpix nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – nuo dugno atsispyręs „Zenit“.<br>IS/Scanpix.com nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – nuo dugno atsispyręs „Zenit“.<br>IS/Scanpix.com nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – nuo dugno atsispyręs „Zenit“.<br>„Zenit“ nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – nuo dugno atsispyręs „Zenit“.<br>„Zenit“ nuotr.
 „Žalgirio“ varžovas – nuo dugno atsispyręs „Zenit“.
 „Žalgirio“ varžovas – nuo dugno atsispyręs „Zenit“.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 26, 2020, 1:47 PM, atnaujinta Nov 26, 2020, 1:48 PM

Ant „Žalgirio“ arenos parketo vilkėdami „Zenit“ aprangą žengs keturi buvę LKL klubų krepšininkai: Artūras Gudaitis, K.C.Riversas, Kevinas Pangosas ir Billy Baronas.

Lentelės ypatumai

Komandoms dėl pandemijos žaidus skirtingą rungtynių skaičių, Eurolygos lentelė šiuo metu rodo truputį iškreiptą vaizdą. 5 iš 7 rungtynių laimėjusio „Zenit“ pavadinimas įrašytas šeštojoje eilutėje, tačiau pagal pagal prarastus taškus „Žalgirio“ varžovai yra antri.

Per beveik du sezono mėnesius mažiau pralaimėjimų patyrė tik Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“, kuri laimėjo 8 iš 9 rungtynių ir varžovų pranašumą pripažino vos sykį.

„Tikroje“ lentelėje Barselonos ir Sankt Peterburgo komandas skiria dar keturios ekipos, bet jos žaidė daugiau rungtynių ir patyrė daugiau nesėkmių negu „Zenit“. Miuncheno „Bayern“ ir Maskvos CSKA laimėjo po 7 iš 10 rungtynių, „Valencia“ – 6 iš 9, Madrido „Real“ – 6 iš 10.

Sankt Peterburgo klubas atsiliko dėl priverstinės prastovos spalio antroje pusėje, kai negalėjo žaisti tris savaites. COVID-19 epidemija į „Zenit“ gretas įsisuko po spalio 9 dieną žaistų Eurolygos rungtynių su „Barcelona“, o į aikštę „Zenit“ krepšininkai grįžo tik lapkričio 1 dieną per Vieningos lygos rungtynes su „Astana“.

„Žalgiris“ yra viena iš septynių komandų, žaidusių visas 10 rungtynių. Kauniečiai iškovojo 5 pergales ir užima devintąją vietą, bet šiuo metu tęsia keturių pralaimėjimų virtinę.

Išvykose dar nesuklupo

„Zenit“ šį rudenį abu pralaimėjimus patyrė lapkričio mėnesį – jau po to, kai krepšininkai pasveiko nuo COVID-19. Įdomu, kad abi nesėkmės tykojo Sankt Peterburgo arenoje, iš kurios pergales išsivežė Pirėjo „Olympiakos“ ir Rimo Kurtinaičio treniruojami „Chimki“ krepšininkai.

Tuo tarpu išvykose „Zenit“ skina pergalę po pergalės. Rusijos Šiaurės sostinės klubas jau pirmajame ture svečiuose parklupdė praėjusio sezono lyderį Stambulo „Anadolu Efes“, paskui laimėjo Vilerbano ASVEL, Berlyno ALBA ir Vitorijos „Baskonia“ aikštėse.

Vienintelę pergalę namie Sankt Peterburgo komanda iškovojo žaisdama su Barselonos ekipa, kurią antrajame ture, dar prieš priverstines atostogas, įveikė 74:70. Beje, „Zenit“ yra vienintelis klubas, šį Eurolygos sezoną įveikęs „mėlynus-granatinius“.

„Zenit“ vienerias rungtynes jau žaidė ir šią savaitę. „Žalgirio“ varžovai į Kauną atvyko iš Baskų šalies, kur pirmadienį nukeltose trečiojo turo rungtynėse nugalėjo „Baskonia“ komandą 77:70. Vitorijoje tarp nugalėtojų labiausiai pasižymėjo Mateuszas Ponitka (18 taškų), Alexas Poythressas (14) ir Artūras Gudaitis (13).

Sankt Peterburgo komandoje nėra aiškaus lyderio, tačiau net aštuoni krepšininkai pelno vidutiniškai 6-11 taškų. Naudingiausiai žaidžia Billy Baronas (10,3 tšk.), A.Gudaitis (10,2 tšk., 4,5 atk.kam., 5,3 išpr.praž.), A.Poythressas (9,6 tšk., 5,4 atk.kam.), Kevinas Pangosas (9,4 tšk., 6,9 rez.perd.), M.Ponitka (8,6 tšk.), Austinas Hollinsas (7,7 tšk.), Willas Thomasas (7,6 tšk., 5,9 atk.kam.) ir K.C.Riversas (6,1 tšk.).

Rezultatyviausias rusų krepšininkas Andrejus Zubkovas įmeta 4,6 taško.

Į Eurolygos asmeninės statistikos lyderių penketus patenka trys „Zenit“ žaidėjai. K.Pangosas yra antras pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6,9), A.Poythressas – ketvirtas pagal blokuotus metimus (1,3), A.Gudaitis – ketvirtas pagal išprovokuotas pražangas (5,3).

Beje, vienintelis statistikos lyderių penketuose esantis žalgirietis Marius Grigonis pagal išprovokuotas pražangas yra trečias (vid. 5,5).

Gavo vardinį kvietimą

„Gazprom“ bendrovei priklausantis Sankt Peterburgo klubas Eurolygoje debiutavo tik praėjusį sezoną. Prieš tai „Zenit“ bandė prasibrauti į žemyno elitą per Europos taurės turnyrą, bet jame rezultatai nebuvo pakankamai geri – net geriausiais sezonais (2017 ir 2018 m.) Sankt Peterburgo komandos kelionė nutrūkdavo Europos taurės ketvirtfinalyje.

„Zenit“ pernai į Eurolygą pateko gavęs svarbiausio žemyno turnyro rengėjų vardinį kvietimą.

Pirmasis „Zenit“ blynas Eurolygoje net ne prisvilo, o visiškai sudegė. Ne tik nuo lyderių, bet ir nuo vidutiniokų iškart atsilikęs „Zenit“ laimėjo tik 8 iš 28 rungtynių ir tuo metu, kai kovo mėnesį varžybos buvo nutrauktos dėl pandemijos, užėmė paskutinę 18-ąją vietą.

Suprantama, klubo vadovybė buvo labai nepatenkinta rezultatais, todėl sezonui dar nesibaigus ėmėsi permainų, o pirmiausiai pakeitė trenerį. Vasario mėnesį „Zenit“ atleido Katalonijos krepšinio specialistą Joaną Plazą, o į jo vietą pakvietė kitą kataloną Xavierą Pascualį.

Tarpsezonį komandos taisymo darbai buvo pratęsti ir su Sankt Peterburgu atsisveikino apie pusė žaidėjų, tarp jų – net ir rezultatyviausias praėjusio sezono krepšininkas Gustavo Ayonas (Eurolygoje pelnydavo 12,5 taško).

Tiesa, keli kiti lyderiai „Zenit“ aprangos nenusivilko. Po vasaros atostogų į komandą grįžo lenkas Mateuszas Ponitka (27, 198), amerikiečiai Willas Thomasas (34, 203) ir Austinas Hollinsas (29, 193), taip pat liko Rusijos rinktinės senbuviai Andrejus Zubkovas (29, 205) ir Dmitrijus Chvostovas (31, 190).

Prieš naują sezoną prie jų prisidėjo Artūras Gudaitis (27, 211; atėjo iš Milano „Olimpia“), kanadietis Kevinas Pangosas (27, 185; „Barcelona“), amerikiečiai K.C.Riversas (33, 196; „Žalgiris“), Billy Baronas (29, 188; Belgrado „Crvena Zvezda“) ir Alexas Poythressas (27, 206; Stambulo „Galatasaray“), dar vienas Rusijos rinktinės veteranas Vitalijus Fridzonas (35, 195; Krasnodaro „Lokomotiv“).

Beje, iš „Zenit“ išvykęs 35-erių G.Ayonas šiais metais grįžo į tėvynę ir žaidžia Meksikos lygos Gvadalacharos „Astros“ komandoje.

Rusijos lygos lyderiai

„Zenit“ kol kas negali pasigirti ir dideliais laimėjimais Rusijos lygoje. Nors Sankt Peterburgo komanda net keturis sezonus iš eilės (2016-2019 m.) pateko į Vieningos lygos pusfinalį, peržengti šio barjero nepavyko nė karto.

O praėjusį sezoną, kuris nebuvo baigtas dėl pandemijos, „Zenit“ apskritai pralaimėdavo dažniau nei laimėdavo. Sankt Peterburgo krepšininkai Vieningoje lygoje per 18 rungtynių iškovojo vos 8 pergales ir dalijosi penktąją vietą. Tiesa, turnyro lentelėje tuo metu buvo labai didelė grūstis – „Zenit“ vos vienu tašku lenkė 11-ąją vietą užėmusį „Nižnij Novgorod“ klubą.

Šį sezoną nuotaika nepalyginamai geresnė. „Zenit“ laimėjo visas 6 rungtynes, yra vienintelė nė karto nesuklupusi komanda ir užima pirmąją vietą.

Vis dėlto šią poziciją reikėtų vertinti kritiškai. Nors „Zenit“ pirmosiose rungtynėse išvykoje nugalėjo Rimo Kurtinaičio treniruojamą „Chimki“ klubą, kitas penkerias rungtynes žaidė su aiškiai silpnesnėmis komandomis, kurios turėtų rikiuotis apatinėje lentelės pusėje.

Per Vieningos lygos rungtynes Sankt Peterburgo komandoje naudingiausiai žaidžia B.Baronas (15,8 tšk.), A.Hollinsas (13,3 tšk.), K.Pangosas (10,8 tšk., 7,3 rez.perd.), A.Gudaitis (10,8 tšk.), A.Poythressas (10,6 tšk.) ir M.Ponitka (10 tšk.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.