EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ varžovė – „Baskonia“, kurią į trečiąjį Ispanijos čempionų titulą atvedė D. Ivanovičius

Šią savaitę Lietuvą aplankys trys užsienio klubuose žaidžiantys mūsų šalies krepšininkai. Ketvirtadienį Kauno „Žalgirio“ žaidėjai per Eurolygos rungtynes pasimatys su buvusiu komandos draugu Edgaru Ulanovu, kuris vasarą persikraustė į Stambulo „Fenerbahçe“. Bet dar prieš tai ant „Žalgirio“ arenos parketo žengs Vitorijos „Baskonia“ aprangą vilkintys Rokas Giedraitis ir Tadas Sedekerskis. „Žalgirio“ ir Ispanijos čempionės „Baskonia“ rungtynės vyks antradienį.

 Duško Ivanovičius baskų klubą treniruoja jau trečią kartą per karjerą.<br> Imago Sport/Scanpix.com nuotr.
 Duško Ivanovičius baskų klubą treniruoja jau trečią kartą per karjerą.<br> Imago Sport/Scanpix.com nuotr.
 Duško Ivanovičius baskų klubą treniruoja jau trečią kartą per karjerą.<br>M.Krukausko nuotr.
 Duško Ivanovičius baskų klubą treniruoja jau trečią kartą per karjerą.<br>M.Krukausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 15, 2020, 8:34 AM

Lentelės kaimynai

Po tryliktojo turo „Žalgirio“ ir „Baskonia“ pavadinimai įrašyti gretimose Eurolygos lentelės eilutėse. Iki šiol truputį geriau žaidė Vitorijos komanda, kuri laimėjo 6 iš 12 rungtynių ir užima dešimtąją vietą. Kauno krepšininkai taip pat iškovojo 6 pergales, bet žaidė 13 rungtynių ir yra vienuolikti.

Sezono pradžioje „Baskonia“ buvo atsilikusi ir po šešerių rungtynių turėjo tik dvi pergales. Vis dėlto lapkričio antroje pusėje ir gruodžio pradžioje Vitorijos komanda pataisė padėtį ir laimėjo ketverias iš penkerių rungtynių.

Vis dėlto praėjusią savaitę Duško Ivanovičiaus treniruojamiems vyrams nuotaiką sugadino Tel Avivo „Makabi“ krepšininkai, iš Vitorijos išsivežę sunkią pergalę 67:63.

Per praėjusias rungtynes visiškai užsikirto „Baskonia“ toliašaudė artilerija. Rokas Giedraitis ir Alecas Petersas nepataikė nė vieno iš 4, Zoranas Dragičius – nė vieno iš 3 tolimų metimų, Pierria Henry pataikė tik 1 iš 5 tritaškių.

Gelbėti komandą bandė Achille Polonara (15 taškų) ir Youssoupha Fallis (14 taškų), tačiau „Baskonia“ puolimas buvo nepakankamai platus, kad pralaužtų tvirtą „Makabi“ gynybą.

Po praėjusios savaitės kur kas geresnė „Žalgirio“ nuotaika. Kauniečiai išvykoje nugalėjo Atėnų „Panathinaikos“ komandą 81:69 ir nutraukė šešių pralaimėjimų virtinę.

Bėda – trumpas suolas

„Baskonia“ sirgaliai, ko gero, net neturėtų tikėtis, kad jų komanda žais stabiliai. Nors komanda turi tvirtą pagrindinį penketą ir kelis patikimus atsarginius, jos suolas labai trumpas.

Treneris D.Ivanovičius nuo sezono pradžios rėmėsi vos aštuoniais krepšininkais, o per kai kurias rungtynes, kai nedideles traumas gydėsi Z.Dragičius, A.Petersas ir Luca Vildoza, krūvis pagrindiniams žaidėjams dar padidėjo.

Tiesa, D.Ivanovičius bandė per svarbius mūšius į kovos sūkurį mesti jaunosios kartos žaidėjus latvį Artūrą Kurucą (20, 189), estą Sanderį Raiestę (21, 203) ir Tadą Sedekerskį (22, 200), bet iš šios trijulės lūkesčius pateisino tik lietuvis. T.Sedekerskio aikštėje praleidžiamas laikas vis ilgėja, o kiti du jaunesnieji krepšininkai rungtyniauja labai trumpai.

Tik epizodinį vaidmenį atlieka ir senbuvis Ilimane Diopas (25, 210). Nors vidurio puolėjas „Baskonia“ pirmojoje komandoje žaidžia jau aštuntą sezoną, klubo vadovybei, regis, laikas susitaikyti, kad šis senegaliečių kilmės aukštaūgis netaps rimta paspirtimi.

Išvyko daugiau nei atvyko

Vitorijos komandoje šį sezoną nebėra ir tokio ryškaus lyderio, koks buvo gruzinas Tornikė Šengelija. Net šešerius metus „Baskonia“ gretose praleidęs charizmatiškas puolėjas buvo komandos vedlys ir aikštėje, ir rūbinėje, bet šių metų vasarą jo sutartį išpirko gerokai storesnę piniginę turintis Maskvos CSKA klubas.

Tarpsezoniu iš Vitorijos išvyko dar keli daug žaisdavę krepšininkai: amerikiečiai Shavonas Shieldsas (į Milano „Olimpia“) ir Mattas Janningas (šiuo metu be klubo) bei Michaelas Ericas iš Nigerijos (į Ankaros „Türk Telekom“).

Su Vitorija taip pat atsisveikino beveik visą praėjusį sezoną dėl sunkios traumos praleidęs urugvajietis Jaysonas Grangeris (į Berlyno ALBA) ir dėl traumos nedaug rungtyniavęs argentinietis Patricio Garino, kurį sudomino „Žalgirio“ pasiūlymas.

Tad patyrusių senbuvių liko visai nedaug – vos penki: amerikietis Pierria Henry (27, 196), argentinietis Luca Vildoza (25, 190), italas Achile Polonara (29, 205), slovėnas Zoranas Dragičius (31, 196) ir senegalietis Youssoupha Fallis (25, 223).

Šį sezoną kartu su jais jau minėtą aštuonių krepšininkų branduolį sudaro trys naujokai: lietuvis Rokas Giedraitis (28, 200; atėjo iš Berlyno ALBA), amerikietis Alecas Petersas (25, 206; Stambulo „Anadolu Efes“) ir Tonye Jekiri iš Nigerijos (26, 213; Vilerbano ASVEL).

Visi trys jaunesnės kartos Baltijos kraštų krepšininkai sutartis su „Baskonia“ sudarė gana seniai, bet praėjusį sezoną buvo paskolinti savo šalių klubams: T.Sedekerskis – Klaipėdos „Neptūnui“, A.Kurucas – Rygos VEF, S.Raieste – Talino „Kalev-Cramo“.

Treneris – lyg pergalių talismanas

T.Šengelija ir kiti buvę „Baskonia“ žaidėjai prieš išvykdami spėjo sirgaliams padovanoti skambią pergalę – jau per pandemiją Vitorijos komanda susigrąžino Ispanijos čempionės vardą.

Jei „Baskonia“ būtų tapusi čempione įprastomis sąlygomis, tai būtų buvę lyg perkūnas iš giedro dangaus. Praėjusį sezoną Vitorijos ekipa nežaidė gerai ir abiejuose turnyruose – Ispanijos lygoje ir Eurolygoje – buvo tik vidutiniokė.

Kai pavasarį krepšinio varžybos buvo sustabdytos dėl sveikatos krizės, Vitorijos komanda Eurolygoje dalijosi tik devintąją vietą (laimėjo 12 iš 28 rungtynių), Ispanijos lygoje – septintąją vietą (12 iš 23 rungtynių). Tuo metu niekas negalėjo garantuoti, kad „Baskonia“ pateks bent į vieno turnyro atkrintamąsias varžybas.

Tačiau vasarą ACB lygos vadovybei nusprendus surengti Ispanijos pirmenybių baigiamąjį turnyrą, Vitorijos krepšininkai sugebėjo susitelkti ir pranoko visus varžovus.

„Baskonia“ visas lemiamas rungtynes laimėjo tik per plauką: svarbiausiame grupės etapo mače per pratęsimą vienu tašku nugalėjo Malagos „Unicaja“, pusfinalyje dviem taškais įveikė „Valencia“, finale irgi dviem taškais palaužė „Barcelona“.

Tačiau žaidėjams buvo visai nesvarbu, kokiu skirtumu laimėti – svarbu buvo tik tai, kad už pergales jiems suteiktas Ispanijos čempionų vardas.

Šių metų vasarą Vitorijos komanda šalies čempione tapo ketvirtąjį kartą. Tris praėjusius titulus „Baskonia“ iškovojo 2002, 2008 ir 2010 metais.

Įdomu, kad net tris kartus baskus į viršūnę vedė tas pats treneris D.Ivanovičius, kuris vis palieka Vitorijos komandą, bet po kelerių metų į ją vėl grįžta.

Juodkalnietis anksčiau „Baskonia“ ekipoje dirbo 2000-2005 ir 2008-2012 metais, o pastarąjį sykį į ją grįžo 2019 metų gruodį.

Ispanijos lygoje – ketvirti

Šį sezoną Ispanijos lygoje „Baskonia“ laimėjo 10 iš 14 rungtynių ir užima ketvirtąją vietą.

Vitorijos krepšininkai daugiausiai prarado dar spalio mėnesį, kuomet patyrė tris pralaimėjimus žaisdami su Mursijos UCAM, Burgoso „San Pablo“ ir Badalonos „Joventut“ komandomis. Po to „Baskonia“ laimėjo keturis kartus iš eilės ir persikraustė į lentelės vidurinę dalį, tačiau gruodžio pradžioje nutraukė pergalių virtinę per rungtynes išvykoje su Madrido „Real“ klubu.

Per du praėjusius savaitgalius „Baskonia“ vėl papildė pergalių sąskaitą. Baskų klubas įveikė dvi paskutines vietas užimančias komandas San Sebastiano „Gipuzkoa“ ir Sevilijos „Real Betis“.

Per pastarąsias rungtynes, kuriose Vitorijos krepšininkai praėjusį šeštadienį išvykoje sunkiai 77:73 pranoko Sevilijos komandą, tarp nugalėtojų rezultatyviausiai žaidė P.Henry (20 taškų), A.Petersas (16), A.Polonara (15) ir R.Giedraitis (11). Lietuviui tritaškiai vėl nekrito – jis pataikė vos 1 iš 7 tolimų metimų.

Vitorijos komandos lyderiai nacionalinėse pirmenybėse yra R.Giedraitis (13 tšk., 4,5 atk.kam.), L.Vildoza (12 tšk., 3,8 rez.perd.), A.Polonara (11,5 tšk., 5,9 atk.kam.), P.Henry (11,3 tšk., 4,3 rez.perd.) ir Z.Dragičius (9,2 tšk.).

T.Sedekerskis pelno 3,1 taško ir atkovoja 2,5 kamuolio.

ACB lygoje pirmauja visas 14 rungtynių laimėjęs Madrido „Real“. Antrąją vietą vis dar užima stebinti nesiliaujanti Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“, kuri laimėjo 12 iš 13 rungtynių, suklupo tik žaisdama su „Barcelona“ ir šiuo metu tęsia šešių pergalių virtinę.

Trečiojoje lentelės eilutėje įrašyta „Barcelona“. Šarūno Jasikevičiaus treniruojami „mėlyni-granatiniai“ laimėjo 11 iš 14 rungtynių.

Šią savaitę Lietuvą taip pat aplankysianti ir lemiamas Europos taurės rungtynes su Panevėžio „Lietkabeliu“ žaisianti „Andorra“ laimėjo 6 iš 12 rungtynių ir užima vienuoliktąją vietą tarp 19 komandų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.