EUROLYGA 2023

Š. Jasikevičius ir R. Kurtinaitis – skirtingose Eurolygos trenerių barikadų pusėse

Nors Martinas Schilleris ir Igoras Kokoškovas yra europiečiai, Senajame žemyne jų pavardės būdavo minimos daug rečiau negu Amerikoje.

Pagal Eurolygos trenerių amžių R.Kurtinaitis ir Š.Jasikevičius yra skirtingose barikadų pusėse.<br>lrytas.lt montažas.
Pagal Eurolygos trenerių amžių R.Kurtinaitis ir Š.Jasikevičius yra skirtingose barikadų pusėse.<br>lrytas.lt montažas.
 Šarūnas Jasikevičius yra vienas iš jauniausių Eurolygos trenerių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius yra vienas iš jauniausių Eurolygos trenerių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rimas Kurtinaitis yra vienas iš vyriausių Eurolygos trenerių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rimas Kurtinaitis yra vienas iš vyriausių Eurolygos trenerių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Martinas Schilleris yra vienas iš jauniausių Eurolygos trenerių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Martinas Schilleris yra vienas iš jauniausių Eurolygos trenerių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-12-16 18:11

Abu krepšinio specialistai dar prieš kelis mėnesius dirbo už Atlanto, bet priėmė svarbų sprendimą grįžti arčiau gimtųjų vietų ir šiais metais pirmą kartą pradėjo vadovauti Eurolygos komandoms.

Ketvirtadienį du Eurolygos naujokai – Kauno „Žalgirio“ treneris M.Schilleris ir Stambulo „Fenerbahce“ treneris I.Kokoškovas – vienas kitam kurs galvosūkius per pirmąją tarpusavio dvikovą, kuri vyks „Žalgirio“ arenoje.

Naujokai

Austrijoje gimusio, bet nuo vaikystės Vokietijoje gyvenusio M.Schillerio pavardė daugeliui Europos krepšinio mėgėjų iki šių metų tikriausiai visai nebuvo girdėta. Prieš išvykdamas į Ameriką jis dirbo tik Vokietijos klubų trenerio padėjėju, o kitame žemyne tris praėjusius sezonus treniravo G lygoje žaidžiančią „Salt Lake City Stars“ komanda.

NBA dukterinio turnyro G lygos varžybomis šioje Atlanto pusėje domimasi labai menkai, todėl 38-erių M.Schilleris beveik neturėjo progos patekti į Europos krepšinio mėgėjų akiratį. Tačiau jis pateko į „Žalgirio“ vadovų akiratį ir sulaukė galimybės savo krepšinio viziją pristatyti stipriausiame Senojo žemyno klubų turnyre.

Nors I.Kokoškovas kitoje Atlanto pusėje praleido daug ilgesnę karjeros dalį, 48 metų serbas išgarsėjo ir Europoje. Jis dar 2008 metais tapo Gruzijos rinktinės treneriu ir padėjo jai patekti į trejas paeiliui Europos pirmenybes, o paskui perėmė Slovėnijos nacionalinės komandos vairą ir kartu su Goranu Dragičiumi, Luka Dončičiumi, natūralizuotu amerikiečiu Anthony Randolphu bei kitais kūrė nuostabią Slovėnijos krepšinio pasaką per 2017 metų Europos pirmenybes.

Slovėnams iškovojus Europos pirmenybių aukso medalius, I.Kokoškovas pasitraukė iš rinktinės trenerio pareigų. Vis dėlto po poros metų jis sudarė sutartį su kita nacionaline krepšinio federacija. Nuo 2019 metų rudens I.Kokoškovas treniruoja gimtosios Serbijos rinktinę.

I.Kokoškovas paliko ryškų pėdsaką ir Amerikoje, kur praleido net 23 metus. Jis iš pradžių stažavosi Konektikuto universitete, o 1999 metais pradėjo dirbti Misūrio universiteto komandos trenerio padėjėju. Jau po metų serbas, kuriam tuo metu buvo vos 28-eri, sulaukė kvietimo į „Los Angeles Clippers“ ir tapo pirmuoju ne amerikiečiu, NBA lygos klube visu etatu įsidarbinusiu trenerio padėjėju.

Po to I.Kokoškovas keliskart keitė klubus, bet trenerio padėjėju NBA lygoje dirbo net 18 sezonų. Svarbi permaina jo karjeroje įvyko 2018 metais, kai I.Kokoškovas pirmą kartą tapo NBA komandos vyriausiuoju treneriu. Šį darbą Europos krepšinio specialistui pasiūlė „Phoenix Suns“.

Deja, serbui nepavyko vienos silpniausių lygos komandų pastatyti ant kojų, todėl „Suns“ jau po pirmojo sezono sutartį nutraukė. Pernai I.Kokoškovas grįžo į jam labiau įprastas trenerio padėjėjo pareigas, bet jau kitame NBA klube „Sacramento Kings“, o šiais metais nusprendė priimti kitokį iššūkį.

Šis iššūkis sudėtingas ne vien dėl to, kad I.Kokoškovas kiekvieną savaitę susiduria su Eurolygos senbuviais. „Fenerbahce“ klube naujokui reikia pakeisti kone didžiausią autoritetą tarp Europos trenerių turintį tautietį Željko Obradovičių.

Amžius

Šį Eurolygos sezoną, kaip ir praėjusį, vyriausias pagal amžių turnyro treneris yra katalonas Aito Garcia Renesesas. Berlyno ALBA komandą treniruojančiam A.Garciai Renesesui šių metų pabaigoje sukaks 74-eri.

Kitų komandų treneriai jaunesni bent dešimtmečiu. Antras pagal amžių – Vitorijos „Baskonia“ ekipai vadovaujantis juodkalnietis Duško Ivanovičius, kuriam dar „tik“ 63-eji.

Vyriausių sąraše taip pat yra 61-erių italas Ettore Messina iš Milano „Olimpia“ ir 60-metis lietuvis Rimas Kurtinaitis iš „Chimki“.

Jauniausias tarp Eurolygos komandų trenerių – prancūzas T.J.Parkeris, jaunesnysis Tony Parkerio brolis. Anksčiau septynis sezonus Vilerbano ASVEL asistentu dirbusiam, bet prieš kelis mėnesius treneriu paskirtam T.J.Parkeriui šiais metais sukako tik 36-eri.

Įdomu, kad būdamas tokio amžiaus ASVEL trenerio vyresnysis brolis T.Parkeris dar tęsė žaidėjo karjerą.

Be T.J.Parkerio, 40-mečio nėra atšventęs tik vienas Eurolygos treneris. „Žalgirio“ strategas M.Schilleris šių metų kovo 8 dieną pažymėjo 38-ąjį gimtadienį.

Šiek tiek vyresni – 43-ejų graikas Giorgos Vovoras iš Atėnų „Panathinaikos“ ir 44-erių lietuvis Šarūnas Jasikevičius iš „Barcelona“.

Vis dėlto daugiau nei pusė trenerių patenka į amžiaus grupę nuo 48 iki 55 metų. Tokio amžiaus yra net dešimties Eurolygos klubų treneriai.

Patirtis

Didžiausią Eurolygos patirtį sukaupusiu strategu galima vadinti ir D.Ivanovičių, ir E.Messiną. D.Ivanovičius treniruoja šiuolaikinės Eurolygos komandas 17-ąjį sezoną, o E.Messina – 15-ąjį. Tačiau italo treniruojamos komandos Eurolygoje žaidė daugiau rungtynių. E.Messina iki šio sezono pradžios komandoms vadovavo per 320 šiuolaikinės Eurolygos rungtynių.

Didelę Eurolygos patirtį jau sukaupė šiuo metu Sankt Peterburgo „Zenit“ treniruojantis katalonas Xavieras Pascualis (14-asis sezonas), Stambulo „Anadolu Efes“ krepšininkams nurodinėjantis turkas Erginas Atamanas (13-asis sezonas) ir ilgametis Madrido „Real“ treneris Pablo Laso (10-asis sezonas).

Jei kiti Eurolygos senbuviai ne kartą keitė darbovietę, tai P.Laso stipriausiame žemyno turnyre visą karjerą treniravo tik vieną komandą – „Real“.

Beje, X.Pascualis irgi labai ilgai dirbo vienoje Eurolygos komandoje. Jis beveik devynis sezonus buvo „Barcelona“ treneris, o prieš tai Barselonos komandoje ėjo trenerio asistento.

Šį sezoną Eurolygos komandų trenerio pareigose debiutavo trys krepšinio specialistai: T.J.Parkeris, M.Schilleris ir I.Kokoškovas.

Debiutantu sąlyginai galima pavadinti ir G.Vovorą. Jis jau praėjusiais sezonais vadovavo „Panathinaikos“ krepšininkams per Eurolygos rungtynes, bet tuo metu formaliai buvo laikinasis treneris – pareigas trumpai eidavo, kai Atėnų klubas atleisdavo vieną vyriausiąjį trenerį ir dar nebūdavo spėjęs jam rasti pamainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.