EUROLYGA 2023

Eurolygos sūpuoklės: tarp pažangą padariusių – „Žalgiris“, nuopolio lyderis – „Chimki“

Nors Eurolygoje žaidžia tos pačios komandos, kurios rungtyniavo pandemijos nutrauktame 2019-2020 metų sezone, po pirmojo rato turnyro lentelėje, palyginti su praėjusiu sezonu, yra didelių pokyčių.

„Žalgiris“ yra tarp geriausių Eurolygos ekipų, o „Chimki“ su R.Kurtinaičiu – blogiausia<br> lrytas.lt koliažas
„Žalgiris“ yra tarp geriausių Eurolygos ekipų, o „Chimki“ su R.Kurtinaičiu – blogiausia<br> lrytas.lt koliažas
„Žalgiris“ yra tarp geriausių Eurolygos ekipų, o „Chimki“ su R.Kurtinaičiu – blogiausia
„Žalgiris“ yra tarp geriausių Eurolygos ekipų, o „Chimki“ su R.Kurtinaičiu – blogiausia
„Žalgiris“ yra tarp geriausių Eurolygos ekipų, o „Chimki“ su R.Kurtinaičiu – blogiausia
„Žalgiris“ yra tarp geriausių Eurolygos ekipų, o „Chimki“ su R.Kurtinaičiu – blogiausia
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 7, 2021, 6:16 PM

Viena labiausiai žemyn smukusių komandų – Rimo Kurtinaičio treniruojama „Chimki“, kuri šiais metais bus pirmoji Kauno „Žalgirio“ varžovė. Žemyn taip pat nusirito praėjusio sezono lyderė Stambulo „Anadolu Efes“, o į viršų šovė praėjusio sezono autsaideriai Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Miuncheno „Bayern“.

Didžiausi sezono šuoliai

Sankt Peterburgo „Zenit“ ir Miuncheno „Bayern“ vadovai praėjusį pavasarį visai nesielvartavo dėl to, kad pandemija nutraukė Eurolygos sezoną.

Kai turnyro rengėjai 2020 metų kovo mėnesį paskelbė, kad baigti reguliariojo sezono nepavyks, į lentelės apačią nustumti „Zenit“ ir „Bayern“ klubai dalijosi paskutinę vietą ir jau buvo pasitraukę iš kovos dėl kelialapių į atkrintamąsias varžybas.

Sankt Peterburge ir Miunchene tuo metu jau buvo kuriami atsinaujinimo planai, kurie, kaip paaiškėjo, dviem buvusiems autsaideriams užtikrino staigų šuolį į viršų.

Jei praėjusį sezoną „Zenit“ ir „Bayern“ per 28 turus iškovojo po 8 pergales, tai naujame sezone abi komandos daugiau rungtynių laimėjo vien per pirmąjį ratą.

Miuncheno krepšininkai per 17 rungtynių laimėjo 11 kartų ir dalijasi trečiąją vietą su „Barcelona“, Sankt Peterburgo klubas per 15 rungtynių nugalėjo 10 kartų ir Naujuosius metus pasitiko būdamas penktoje lentelės eilutėje.

Abi plačiai sparnus išskleidusios komandos per ilgą tarpsezonį pakeitė po kelis krepšininkus, tačiau negalima tvirtinti, kad jų sudėtys žymiai sustiprėjo.

„Zenit“ popieriuje liko panašaus pajėgumo, o „Bayern“, išvykus Gregui Monroe ir Danilo Bartheliui, prieš naują sezoną veikiau net susilpnėjo.

Atrodo, kad šių dviejų komandų veidą labiausiai pakeitė nauji treneriai. „Zenit“ permainų ėmėsi dar praėjusių metų vasarį, kai pakvietė kataloną Xavierą Pascualį.

Anksti nutrūkusį praėjusį sezoną naujas treneris nespėjo įgyvendinti savo sumanymų, bet iki rudens X.Pascualiui pavyko parengti komandą taip, kad jai nebaisūs jokie varžovai.

„Bayern“ permainas irgi pradėjo dar praėjusį sezoną, kai 2020 metų sausį nutraukė sutartį su treneriu Dejanu Radonjičiumi. Atsisveikinus su šiuo juodkalniečiu, buvo kelių mėnesių pereinamasis laikotarpis, o liepą Miuncheno klubas pristatė naują strategą italą Andrea Trinchieri, kuriam pirmoje šio sezono dalyje pavyko pasiekti tokių rezultatų, kokių galbūt nesitikėjo net patys „Bayern“ vadovai.

„11 pergalių per 17 rungtynių – puikus rezultatas. Nenorime užbėgti už akių ir jau dabar kalbėti apie atkrintamąsias varžybas.

Galvojame tik apie kitas rungtynes, – po paskutiniųjų pirmojo rato rungtynių sakė A.Trinchieri. – Dažnai laimime sunkiai, galbūt žvelgiant iš šalies mūsų pergalės neatrodo gražios, bet jos labai saldžios.

Prieš Naujuosius metus turiu tik vieną didelį norą – kad į arenas grįžtų sirgaliai. Labai pasiilgome tribūnų gaudesio ir aistrų“.

Tarp pakilusių – ir „Žalgiris“

„Zenit“ ir „Bayern“, palyginti su praėjusiu sezonu, padarė neabejotinai didžiausią pažangą. Eurolygoje yra dar trys komandos, kurios praėjusį sezoną pralaimėdavo dažniau negu laimėdavo, o šio sezono pirmajame rate laimėjo daugiau nei pusę rungtynių. Tai – „Žalgiris“, „Valencia“ ir Milano „Olimpia“.

Įdomu, kad ši trijulė ir praėjusį sezoną rikiavosi greta, ir šį sezoną po pirmojo rato užima vietas viena šalia kitos. Pagrindinis skirtumas – visos trys komandos palypėjo keliais laipteliais į viršų.

Kai praėjęs sezonas buvo sustabdytas, Kauno, Valensijos ir Milano komandos turėjo po 12 pergalių bei 16 pralaimėjimų ir dalijosi devintąją vietą (tiek pat taškų turėjo dar dvi ekipos Pirėjo „Olympiakos“ ir Vitorijos „Baskonia“).

Nuo septintosios ir aštuntosios vietų šios komandos atsiliko tik vienu tašku, tad viltys patekti į atkrintamąsias varžybas vis dar buvo gana nemažos.

Šį sezoną Kauno, Valensijos ir Milano komandų pergalių procentas yra didesnis, o vietos – aukštesnės nei pernai. „Žalgiris“ ir „Valencia“ laimėjo po 10 iš 17 rungtynių ir dalijasi šeštąją vietą, „Olimpia“ laimėjo 9 iš 16 rungtynių ir užima aštuntąją vietą.

Buvusio lyderio nuopolis

Dėl to, kad praėjusį sezoną negalėjo pabaigti pradėto darbo, labiausiai graužėsi Stambulo „Anadolu Efes“ krepšininkai. 2019 metų pavasarį „Anadolu Efes“ pirmą kartą pateko į Eurolygos finalo ketvertą, o 2019-2020 metų sezone žaidė dar galingiau, iki pandemijos laimėjo 24 iš 28 rungtynių ir tvirtai užėmė pirmąją vietą.

Tačiau po ilgų vasaros atostogų trenerio Ergino Atamano sukurta pergalių formulė nebeveikia. „Anadolu Efes“, per praėjusį sezoną patyręs tik 4 pralaimėjimus, šį sezoną vien per pirmąjį ratą pralaimėjo 9 kartus. Stambulo komanda iškovojo 8 pergales ir užima kuklią vienuoliktąją vietą.

„Anadolu Efes“ nuosmukis sunkiai paaiškinamas, nes po praėjusio sezono komandos sudėtis nepasikeitė. Tiesa, vienas krepšininkas išvyko, bet permainos beveik neįmanoma pastebėti – su Stambulo komanda atsisveikinęs Alecas Petersas nuo sezono vidurio, kai pasveiko traumas gydęsi pagrindiniai aukštaūgiai, buvo pamirštas atsarginių suolo gale.

Vis dėlto vienas esminis skirtumas yra. Praėjusį sezoną spindėjęs ir Eurolygos rezultatyviausių krepšininkų sąraše pirmąją vietą užėmęs amerikietis Shane‘as Larkinas vasarą gydėsi traumą ir į Europą grįžo naujam sezonui jau prasidėjus.

Pasirengimą praleidusiam 182 cm ūgio mažyliui kol kas nepavyksta žaisti taip, kaip žaidė prieš kelis mėnesius. Jei praėjusį sezoną Sh.Larkinas pelnydavo 22,2 taško, tai šį sezoną jo vidurkis krito iki 13 taškų. Vos ne dukart sumažėjo ir amerikiečio tolimų metimų taiklumas (nuo 50,9 proc. iki 28,3 proc.).

Kol kas Sh.Larkinas džiugina tik retai blyksniais. Ryškiausias tarp jų buvo prieš pat Kalėdas – per laimėtas rungtynes su „Barcelona“, į kurios krepšį „Anadolu Efes“ lyderis įmetė 23 taškus.

„Mes nežaidžiame gerai, bet kartais mums pavyksta žaisti taip, kaip žaisdavome du praėjusius sezonus, – šviesą tunelio gale įžvelgė treneris E.Atamanas. – Mums labai svarbu, kad Sh.Larkinas žaistų taip, kaip žaidė per rungtynes su „Barcelona“. Tikiuosi, kad šios rungtynės padės jam sustiprinti psichologinę lygsvarą ir bus jo sugrįžimo pradžia. Jis yra mūsų ryškiausia žvaigždė, ir mes laukiame, kada jo indėlis padidės“.

Pamirštas pergalių skonis

Žemyn taip pat nugarmėjo Rimo Kurtinaičio treniruojama „Chimki“ komanda. Praėjusį sezoną Pamaskvio krepšininkai iki pandemijos laimėjo 13 iš 28 rungtynių, dalijosi septintąją vietą su Stambulo „Fenerbahçe“ ir turėjo geras galimybes patekti į atkrintamąsias varžybas.

Šiuo metu „Chimki“ apie atkrintamąsias varžybas gali nebent pasvajoti. R.Kurtinaičio auklėtiniai per pirmąjį ratą laimėjo vos 2 iš 17 rungtynių ir užima paskutinę 18-ąją vietą. Nuo priešpaskutinės komandos „Chimki“ atsilieka 3 taškais, o nuo aštuntosios vietos – 7 taškais.

 

„Chimki“ nuopolis irgi sunkiai paaiškinamas. Ši komanda prieš naują sezoną ne tik išsaugojo visus pagrindinius žaidėjus, bet ir sustiprino savo gretas trimis pajėgiais naujokais: Gregu Monroe, Erricku McCollumu ir po trumpos pertraukos grįžusiu Jordanu Mickey.

Tiesa, sezono pradžioje „Chimki“ turėjo daug problemų dėl traumų ir COVID-19 epidemijos. Spalio mėnesį per kelerias rungtynes „Chimki“, net pasitelkęs dublerių komandos žaidėjus, registruodavo vos aštuonis krepšininkus. Tačiau pastarosiomis savaitėmis visi lyderiai grįžo į rikiuotę, o pergalių kaip nebuvo, taip ir toliau nėra.

Nors treneris R.Kurtinaitis kartais sako įžvelgiantis artėjantį proveržį, „Chimki“ šiuo metu Eurolygos turnyre tęsia kankinamai ilgą devynių pralaimėjimų virtinę, kurią pradėjo lapkričio viduryje.

Tarp šį sezoną žemyn puolusių komandų reikia paminėti ir Tel Avivo „Maccabi“. Praėjusį sezoną garsiausias Izraelio klubas Eurolygoje laimėjo 19 iš 28 rungtynių, užėmė penktąją vietą ir jau buvo užsitikrinęs kelialapį į atkrintamąsias varžybas. Tuo tarpu šį sezoną „Maccabi“ jau patyrė daugiau pralaimėjimų negu per visą praėjusį sezoną.

Vasarą jokių svarbių nuostolių nepatyrę „geltonieji“ šį sezoną per pirmąjį ratą laimėjo 7 iš 17 rungtynių ir dalijasi dvyliktąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.