EUROLYGA 2023

Europos čempionato atranka: dar penki kelialapiai ir puikios estų galimybės

Lenkijos, Rusijos, Serbijos, Suomijos ir Vengrijos rinktinės iškovojo kelialapius į Europos vyrų krepšinio pirmenybes. Šios komandos penktadienį laimėjo atrankos turnyro penktojo turo rungtynes arba sulaukė palankių rezultatų varžovų dvikovose.

 SIPA/Scanpix nuotr.
 SIPA/Scanpix nuotr.
Europos čempionato atranka: Estijos rinktinė po fantasti<br>FIBA nuotr.
Europos čempionato atranka: Estijos rinktinė po fantasti<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-02-19 23:58, atnaujinta 2021-02-20 00:02

Penktadienio atsakymai

Penktadienį atrankos rungtynės buvo žaidžiamos keturiose grupėse. Trijose iš šių keturių grupių laisvų kelialapių nebeliko: A grupėje šią dieną tikslą pasiekė Lenkija, B grupėje – Rusija, E grupėje – Serbija ir Suomija, F grupėje – Vengrija.

Šių grupių autsaiderės Rumunijos (A grupė), Šveicarijos (E grupė) ir Austrijos (F grupė) rinktinės turės laukti kito atrankos turnyro.

Vienas laisvas kelialapis liko B grupėje, kurioje dėl trečiosios vietos varžosi Estijos ir Šiaurės Makedonijos krepšininkai.

Iki šio atrankos lango teisę žaisti Europos pirmenybėse buvo užsitikrinusios 11 komandų: Izraelis, Ispanija (A grupė), Italija (B grupė), Čekija (C grupė), Kroatija (D grupė), Gruzija (E grupė), Slovėnija, Ukraina (F grupė), Vokietija (G grupė), Graikija bei Bosnija ir Hercegovina (H grupė).

Vokietija, Italija, Gruzija ir Čekija bus Europos pirmenybių šeimininkės. Šių šalių rinktinės žaidžia atrankos turnyre, bet joms nereikia kovoti dėl kelialapių.

Treneris liko klube

Serbijos rinktinė žaisti lemiamas E grupės rungtynes į Tbilisį išvyko be vyriausiojo trenerio Igoro Kokoškovo. Ant dviejų kėdžių sėdintis „erelių“ strategas šįkart liko Stambulo „Fenerbahçe“ klube, kuris kovoja dėl kelialapio į Eurolygos atkrintamąsias varžybas ir penktadienį žaidė su Berlyno ALBA.

Pagrindinio rinktinės trenerio pareigas vienam vakarui perėmė I.Kokoškovo padėjėjas Dejanas Milojevičius, kuriam pavyko pasiekti puikų rezultatą – serbai sutriuškino iki tol nė vieno pralaimėjimo nepatyrusią Gruzijos rinktinę 92:66.

Serbijai šįkart atstovavo daug jaunesnės kartos krepšininkų, žaidžiančių Pietų slavų šalių klubuose. Tiesa, buvo ir keli legionieriai iš Ispanijos bei Prancūzijos lygų, o tarp gerokai jaunesnių komandos draugų aiškiai išsisyrė 33-ejų Miroslavas Raduljica, šį sezoną žaidžiantis Kinijos lygos „Zhejiang Lions“ klube.

Vyriausias treneris I.Kokoškovas žada prisidėti prie rinktinės per sekmadienį vyksiančias paskutines atrankos rungtynes. Per jas Serbijai turėtų atstovauti ir du Eurolygos klubų žaidėjai Vasilije Micičius (Stambulo „Anadolu Efes“) ir Marko Guduričius („Fenerbahçe“).

Gruzinų naujokas

Buvusio Kauno „Žalgirio“ trenerio Ilijo Zouro vadovaujama Gruzijos rinktinė penktadienį pristatė naują natūralizuotą amerikietį. Per praėjusias atrankos rungtynes gruzinų puolimui dirigavęs Thaddusas McFaddenas šįkart neatvyko į Tbilisį, o jį pakeitė vos prieš savaitę Gruzijos pasą gavęs 25-erių Conneris Frankampas.

Šis gynėjas prieš devynerius metus žaidė JAV vaikinų (iki 17 m.) rinktinėje ir su ja tapo Lietuvoje vykusių pasaulio pirmenybių čempionu.

Prieš šį sezoną C.Frankampas pasirašė sutartį su Mursijos UCAM klubu ir šiuo metu ACB lygos rezultatyviausių žaidėjų lentelėje užima antrąją vietą (vid. 16,9 tšk.). Beje, antras pagal rezultatyvumą ACB lygoje yra 17,3 taško pelnantis gruzinas Giorgis Šermadinis iš Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“.

G.Šermadinis penktadienį bandė tempti ir Gruzijos rinktinę. Vidurio puolėjas į serbų krepšį įmetė 20 taškų. Tuo tarpu C.Frankampo debiutas nebuvo pribloškiantis. Naujokas surinko tik 10 taškų ir nepataikė nė vieno iš 4 tritaškių.

Veterano nuopelnai

E grupėje jau paaiškėjo visos trys komandos, kurios žais Europos čempionate. Trečiąją vietą užsitikrino Suomijos krepšininkai, lemiamose rungtynėse įtikinamai nugalėję Šveicarijos rinktinę 92:84.

Suomiams labai pravertė veteranas Petteri Koponenas, kuris šio sezono pradžioje dėl nesutarimų su Miuncheno „Bayern“ vadovybe visai nežaidė ir, tik prieš kelias savaites gavęs leidimą išvykti į kitą komandą, sausio viduryje pasirašė sutartį su „Reggiana“.

Krepšinio pasiilgęs 32 metų gynėjas penktadienį į šveicarų krepšį įmetė 21 tašką. „Du su puse kėlinio žaidėme nuostabiai. Tačiau krepšinyje kartais atsitinka keistų dalykų. Kai atrodė, kad jau laimėjome, pradėjome žaisti pasyviai ir leidome šveicarams prisivyti. Visgi svarbiausia, kad žinojome, kaip išsaugoti pergalę“, – džiaugėsi po dvejų metų pertraukos į rinktinę grįžęs P.Kopponenas.

E grupėje Gruzija iškovojo 4 pergales, Serbija – 3, Suomija – 2, Šveicarija – 1.

Estiška drama

Labai didelį, gal net lemiamą žingsnį Europos pirmenybių link žengė Estijos rinktinė. Estai po permainingos kovos per pratęsimą palaužė iki tol nė vienos nesėkmės nepatyrusią B grupės lyderę Italijos komandą 105:101.

Estai trečiajame kėlinyje pirmavo net 22 taškų skirtumu, bet varžovai išlygino rezultatą. Ketvirtojo kėlinio pabaigoje Estijos rinktinė rengė paskutinę ataką, tačiau taškų nepelnė ir komandos turėjo žaisti pratęsimą. Per jį estai sugebėjo dar kartą įgyti nedidelę, bet pergalingą persvarą.

Estijos rinktinėje spindėjo 24 metų Hamburgo „Towers“ klubo puolėjas Maikas-Kalevas Kotsaras. Jis pelnė 32 taškus (15/22 dvitaškių, 2/2 baudų).

Kitose B grupės rungtynėse Rusijos rinktinė sutriuškino Šiaurės Makedonijos komandą 94:77 ir užsitikrino kelialapį į žemyno pirmenybes. Tarp rusų rezultatyviausiai žaidė du Maskvos CSKA krepšininkai Joelis Bolomboy (19 taškų) ir Semionas Antonovas (13). Kiti Eurolygos klubų krepšininkai į Rusijos rinktinę neatvyko.

Šioje grupėje pirmauja Italijos rinktinė (4 pergalės), antrąją vietą užima Rusijos komanda (3 pergalės). Dėl trečiosios vietos kovoja Estijos (2 pergalės) ir Šiaurės Makedonijos (0 pergalių) krepšininkai. Italai ir rusai žaidė po 5 kartus, estaio ir makedonai – po 4.

Makedonai dėl sveikatos krizės praleido praėjusį atrankos langą, todėl jiems Permėje reikia žaisti net ketverias rungtynes. Tačiau Šiaurės Makedonijos viltys grįžti į Europos pirmenybes labai menkos. Makedonams reikia laimėti abejas likusias rungtynes su italais ir estais bei sulaukti estų pralaimėjimo rusams. Maža to, kadangi makedonai pirmajame rate estams nusileido 9 taškų skirtumu, jiems paskutinę dieną reikėtų pasiekti revanšą ne mažesniu skirtumu.

Į priekį veda jaunoji karta

Estijos rinktinė dėl kelialapio į Europos pirmenybes kovoja žaisdama be labiausiai patyrusių krepšininkų. Dėl traumų neatvyko buvęs Kauno „Žalgirio“ puolėjas Siimas-Sanderis Vene ir dabartinis Vilniaus „Ryto“ puolėjas Kristjanas Kitsingas, prieš kelias dienas susižeidė Vokietijos antrojoje lygoje žaidžiantis Rainas Veidemanas.

Labiausiai patyrusiam Estijos krepšininkui S.S.Venei šis sezonas apskritai jau baigėsi. 30-metis puolėjas pernai sudarė sutartį su „Fuenlabrada“ klubu, bet dėl vis atsinaujindavusių čiurnos skausmų Ispanijos lygoje žaidė tik 12 rungtynių. Galiausiai S.S.Vene nusprendė nesikankinti ir atlikti čiurnos operaciją.

Estijos krepšinio federacija bandė tartis, kad Vitorijos „Baskonia“ išleistų Sanderį Raiestę, kuris nuolat patenka į komandos dvyliktuką, bet dažniausiai nėra leidžiamas į aikštę. Tačiau „Baskonia“ atsisakė padėti estams.

Atvykti į rinktinę taip pat negalėjo JAV studijuojantis buvęs „Žalgirio“ gynėjas Kerras Kriisa.

„Mūsų komanda jauna, bet tai – ne problema. Henri Drellas ir Maikas-Kalevas Kotsaras jau gali būti rinktinės lyderiai“, – prieš kelionę į Permę sakė Estijos rinktinę treniruojantis suomis Jukka Toijala.

Penktadienį vykusios rungtynės ne tik patvirtino trenerio žodžius, bet ir praplėtė jaunųjų lyderių sąrašą. Prie svarbios pergalės žymiai prisidėjo ne tik M.K.Kotsaras, bet ir 20-metis H.Drellas iš Pėzaro „Victoria Libertas“, ir 21-erių Kristianas Kullamae iš Burgoso „San Pablo“, ir 21-erių Kasparas Treieris iš Sasario „Dinamo“.

Dar vienas pratęsimas

Vengrijos rinktinė, kaip ir Šiaurės Makedonijos komanda, dėl sveikatos krizės praleido praėjusį Europos pirmenybių atrankos langą. Dėl to vengrams per šį langą nuo ketvirtadienio iki pirmadienio irgi reikia žaisti keturis kartus.

Tiesa, vengrų užduotis daug lengvesnė, nes jiems užteko vienos pergalės. Šią pergalę Vengrijos krepšininkai pasiekė penktadienį, kai per pratęsimą palaužė F grupės autsaiderę Austrijos komandą 83:81.

Per pagrindinį laiką vengrai beveik visą laiką atsiliko, tačiau paskutinėmis ketvirtojo kėlinio minutėmis turėjo geresnes galimybes laimėti negu varžovai. Nors Vengrijos rinktinė pirmosiomis galimybėmis nepasinaudojo, per papildomas minutes įvykdė svarbiausią savaitgalio užduotį.

Vengrijos rinktinė į Kijevą, kur žaidžia F grupės komandos, atvyko be natūralizuoto amerikiečio Darrino Govenso. Jis buvo pašalintas iš komandos, nes pažeidė sveikatos saugumo taisykles.

Šioje grupėje 4 pergales iškovojo Slovėnija, 3 – Vengrija, 2 – Ukraina, 0 – Austrija.

Lenkams padėjo svečiai

Lenkijos krepšinio federacija ėmėsi rengti A grupės miniturnyrą. Namų sienos turėjo padėti prieš šį langą kelialapio dar neturėjusiems Lenkijos krepšininkams, bet jiems šios pagalbos net nereikėjo – šeimininkai kelialapį į Europos pirmenybes užsitikrino dar prieš eidami į aikštę.

Lenkams paslaugą padarė Izraelio rinktinė, kuri pirmosiose penktadienio rungtynėse nugalėjo grupės autsaiderę Rumunijos komandą 79:71. Rumunai dar turėjo nedidelę viltį išstumti lenkus iš pirmojo trejeto, bet galimybe nepasinaudojo.

Po kelių valandų nieko svarbaus nebelėmusiose rungtynėse beveik visus geriausius žaidėjus subūrusi Lenkijos rinktinė pralaimėjo Ispanijos komandai 88:89. Pergalingą tašką padėjo pirmą kartą į Ispanijos rinktinę pakviestas 28 metų Lagūnos „Tenerife“ vidurio puolėjas Franas Guerra, kuris paskutinę sekundę įmetė pirmąjį baudos metimą ir tyčia nepataikė antrojo.

Nors lenkai sulaukė daugumos svarbiausių žaidėjų, jiems trūko Eurolygoje rungtyniaujančio Mateuszo Ponitkos. Kita vertus, į komandą grįžo Adamas Waczynskis ir natūralizuotas amerikietis A.J.Slaughteris.

Šioje grupėje visas 5 rungtynes laimėjo Izraelis. Ispanija turi 3 pergales, Lenkija – 2, Rumunija – 0.

5 turas

A grupė (Glivicai)

Rumunija – Izraelis 71:79. M.Maciuca 18/ R.Sorkinas 18, J.Cohenas 14.

Lenkija – Ispanija 88:89. A.J.Slaughteris 27, A.Waczynski ir Mar.Ponitka po 11/ J.Barreiro 24, D.Brizuela 21.

Lentelė: Izraelis – 5, Ispanija – 3, Lenkija – 2, Rumunija – 0.

B grupė (Permė)

Italija – Šiaurės Makedonija 92:84. A.Tessitori 18, M.Spissu 13/ N.Dmitrijevičius 24, 12 rez.perd., J.Wiley 17, V.Stojanovskis 15.

Italija – Estija 101:105 (po pratęsimo). M.Vitali 24, G.Ricci 19, M.Spissu 16/ M.K.Kotsaras 32, K.Treieris 17, J.Joesaaras 13, ... S.Sokkas 3, 14 rez.perd.

Šiaurės Makedonija – Rusija 77:94. V.Stojanovskis 18, J.Wiley 16/ J.Bolomboy 19, S.Antonovas 13.

Lentelė: Italija – 4 ir 1, Rusija – 3 ir 2, Estija – 2 ir 2, Šiaurės Makedonija – 0 ir 4.

E grupė (Tbilisis)

Suomija – Šveicarija 92:84. P.Kopponenas 21, E.Maxruni 17, S.Salinas 15/ R.Kovačas 18, J.Kazadi 13.

Gruzija – Serbija 66:92. G.Šermadinis 20, D.Sanadzė 15/ F.Petruševas 27, D.Andžušičius 22.

Lentelė: Gruzija – 4, Serbija – 3, Suomija – 2, Šveicarija – 1.

F grupė (Kijevas)

Slovėnija – Vengrija 84:72. J.Blažičius 24, L.Rupnikas 13, ... Ž.Dimecas 10/ Z.Perlas 16, B.Varadi 15.

Austrija – Vengrija 81:83 (po pratęsimo). Th.Klepeiszas 21, E.Murati 15, R.Mahalbašičius 14/ D.Vojvoda 22, Sz.Benke 14.

Lentelė: Slovėnija – 4 ir 1, Vengrija – 3 ir 1, Ukraina – 2 ir 2, Austrija – 0 ir 5.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.