EUROLYGA 2023

EČ atranka: buvę LKL žaidėjai nuvedė bulgarus ir olandus į Europos čempionatą Latvijos treneris atsistatydina

Buvę Lietuvos krepšinio klubų legionieriai atliko svarbiausius vaidmenis lemiamose Europos pirmenybių atrankos rungtynėse. Natūralizuotas amerikietis Dee Bostas šeštadienį šventė pergalę su Bulgarijos rinktine, o Yannickas Franke – su Nyderlandų komanda. Šią dieną kelialapius į Europos pirmenybes iškovojo ne tik Bulgarijos ir Nyderlandų rinktinės, bet ir Turkijos, Belgijos, Prancūzijos bei Didžiosios Britanijos komandos.

Šeštadienį Europos pirmenybių dalyvių sąrašas buvo papildytas šešiomis eilutėmis. <br>FIBA nuotr.
Šeštadienį Europos pirmenybių dalyvių sąrašas buvo papildytas šešiomis eilutėmis. <br>FIBA nuotr.
Šeštadienį Europos pirmenybių dalyvių sąrašas buvo papildytas šešiomis eilutėmis. <br>FIBA nuotr.
Šeštadienį Europos pirmenybių dalyvių sąrašas buvo papildytas šešiomis eilutėmis. <br>FIBA nuotr.
Šeštadienį Europos pirmenybių dalyvių sąrašas buvo papildytas šešiomis eilutėmis. <br>FIBA nuotr.
Šeštadienį Europos pirmenybių dalyvių sąrašas buvo papildytas šešiomis eilutėmis. <br>FIBA nuotr.
Šeštadienį Europos pirmenybių dalyvių sąrašas buvo papildytas šešiomis eilutėmis. <br>FIBA nuotr.
Šeštadienį Europos pirmenybių dalyvių sąrašas buvo papildytas šešiomis eilutėmis. <br>FIBA nuotr.
Šeštadienį Europos pirmenybių dalyvių sąrašas buvo papildytas šešiomis eilutėmis. <br>FIBA nuotr.
Šeštadienį Europos pirmenybių dalyvių sąrašas buvo papildytas šešiomis eilutėmis. <br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 21, 2021, 12:07 AM

Liko dvi laisvos vietos

Šeštadienį Europos pirmenybių dalyvių sąrašas buvo papildytas šešiomis eilutėmis. Tad likus vienam turui iki atrankos turnyro pabaigos aiškios 22 komandos, kurios 2022 metais kovos Vokietijos, Italijos, Čekijos ir Gruzijos arenose.

Tai – Izraelis, Ispanija, Lenkija (A grupė), Italija, Rusija (B grupė), Belgija, Čekija (C grupė), Kroatija, Nyderlandai, Turkija (D grupė), Gruzija, Serbija, Suomija (E grupė), Slovėnija, Vengrija, Ukraina (F grupė), Prancūzija, Didžioji Britanija, Vokietija (G grupė), Graikija, Bosnija ir Hercegovina bei Bulgarija (H grupė).

Galimybę iškovoti kelialapį prarado Rumunija (A grupė), Švedija (D grupė), Šveicarija (E grupė), Austrija (F grupė), Juodkalnija (G grupė) ir Latvija (H grupė).

Dėl paskutinio kelialapio B grupėje varžosi Estija ir Šiaurės Makedonija, C grupėje – Lietuva ir Danija.

Paprasta aritmetika

Vilniuje vykstančiame C grupės turnyre kelialapį į Europos pirmenybes šeštadienį iškovojo Belgijos rinktinė, sutriuškinusi Danijos komandą 88:65. Jokių problemų nekilo ir šeimininkei Lietuvos rinktinei, kuri nugalėjo Čekijos komandą 94:74.

Po penktojo turo pirmąją vietą grupėje užsitikrino 4 pergales iškovojusi Belgijos rinktinė. Dėl antrojo kelialapio kovoja Lietuva (3 pergalės) ir Danija (2 pergalės). Nors Čekijos rinktinė laimėjo tik 1 kartą ir užima paskutinę ketvirtąją vietą, ji žais Europos pirmenybėse, nes bus viena iš keturių turnyro šeimininkių.

Kad užimtų antrąją vietą, Lietuvos krepšininkams reikės paskutinėse rungtynėse iškovoti pergalę. Jei lemiamas rungtynes laimės danai, jie aplenks lietuvius, nes pasiekė pergalę pirmose tarpusavio rungtynėse.

R.Štelmaheris atsistatydina

Gelbėti Latvijos krepšinio garbę atvyko „Chimki“ klube žaidžiantys Janis Timma ir Dairis Bertanas. Tačiau nei patyrę Eurolygos krepšininkai, nei tai, kad Latvijos krepšinio federacija ėmėsi rengti H grupės miniturnyrą neišgelbėjo Latvijos rinktinės nuo dar vieno fiasko.

Latviai šeštadienį lemiamose rungtynėse pralaimėjo Bulgarijos rinktinei 65:66 ir prarado galimybę iškovoti kelialapį į Europos pirmenybes.

Pergalę šventusiai Bulgarijos rinktinei labai pravertė buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Dee Bostas. Natūralizuotas amerikietis ne tik pelnė 18 taškų ir buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas, bet ir šaltakraujiškai vadovavo komandos puolimui. Ypač tada, kai beveik visą laiką pirmavusi Latvijos rinktinė trečiojo kėlinio viduryje įgijo didžiausią rungtynėse 13 taškų persvarą 55:42.

Šis pranašumas neliko nė kvapo, kai likus žaisti pusantros minutės D.Bostas pataikė tritaškį ir persvėrė rezultatą 66:65. Latviai turėjo daug laiko, kad išsiveržtų į priekį, tačiau paskutinę minutę net tris kartus neįmetė iš po krepšio. Tiesa, ir bulgarai nepasinaudojo puikia galimybe sumažinti įtampą – likus 10 sek. Aleksandras Janevas nepataikė nė vieno iš dviejų baudos metimų.

„Paskutinis kėlinys buvo košmariškas. Neturime teisės taip žaisti per svarbias rungtynes. Kalti esame visi“, – sakė D.Bertanas, kuris pataikė tik 1 iš 6 metimų ir pelnė 4 taškus.

Naudingiau žaidė J.Timma. jis įmetė 14 taškų ir buvo rezultatyviausias komandos žaidėjas. Latvijai atstovavo ir „Šiaulių“ puolėjas Kasparas Bėrzinis. Jis įmetė 2 taškus.

2017 metais Latvijos rinktinė Europos pirmenybėse užėmė penktąją vietą – aukščiausią atkūrus šalies nepriklausomybę. Tačiau po to latviai patyrė dvi iš eilės nesėkmes atrankos turnyruose. Latvijos rinktinei nepavyko patekti ir į 2019 metų pasaulio pirmenybes.

Iškart po pralaimėjimo bulgarams Latvijos rinktinės treneris Robertas Štelmaheris paskelbė, kad pasibaigus atrankos turnyrui trauksis iš pareigų. Buvęs Vilniaus „Ryto“ žaidėjas R.Štelmaheris rinktinės vyriausiuoju treneriu dirba nuo 2019 metų.

Bulgarijos rinktinė Senojo žemyno pirmenybėse žais po gana ilgos pertraukos. Bulgarai praėjusį kartą su stipriausiomis Europos rinktinėmis varžėsi 2011 metais, kai čempionato šeimininkė buvo Lietuva.

H grupėje kelialapius dar prieš paskutinį langą užsitikrinusių komandų rungtynėse Bosnija ir Hercegovina įtikinamai nugalėjo Graikiją 84:69.

Buvusių LKL žaidėjų dvikova

Nyderlandų rinktinei grįžti į Europos pirmenybes labai padėjo buvęs Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ gynėjas Yannickas Franke. Jis šeštadienį įmetė 15 taškų ir buvo rezultatyviausias „oranžinių“ žaidėjas per rungtynes, kuriose jo komanda nugalėjo Kroatijos rinktinę 65:57.

Kroatai dar prieš šį atrankos langą užsitikrino teisę vykti į Europos pirmenybes, bet šeštadienį puikiai pradėjo rungtynes ir ilgai pirmavo prieš olandus dviženkliu skirtumu. Vis dėlto trečiojo kėlinio pabaigoje labiau motyvuoti Nyderlandų krepšininkai viską apvertė aukštyn kojomis ir pasiekė pergalę.

Buvusio Kauno „Žalgirio“ žaidėjo Veljko Mršičiaus treniruojamoje Kroatijos rinktinėje rungtyniavo net trys buvę Panevėžio „Lietkabelio“ žaidėjai. Željko Šakičius pelnė 17 taškų, Dominikas Mavra – 7, Marinas Maričius – 2.

Šis rezultatas nudžiugino toje pačioje grupėje Turkijos rinktinę, kuri prieš kelias valandas vykusiose rungtynėse nugalėjo Švedijos ekipą 88:80. Jei olandai nebūtų įveikę kroatų, švedai būtų išsaugoję viltis pakilti į trečiąją vietą, o turkai būtų turėję kovoti dėl kelialapio pirmadienį paskutinio turo rungtynėse su kroatais.

Tačiau šios dienos rezultatai lėmė, kad D grupėje dar prieš paskutinį turą paaiškėjo ir galutinė komandų rikiuotė. Pirmąją vietą užims Kroatija (4 pergalės), antrąją – Nyderlandai (3), trečiąją – Turkija (2), ketvirtąją – Švedija (1).

Turkus tempė 18-metis

Turkijos rinktinė kelialapį jau šeštadienį užsitikrino dar ir dėl to, kad sugebėjo atsiskaityti Švedijos komandai didesniu skirtumu, negu pralaimėjo pirmajame rate. O prieš metus pirmajame rate Stokhlome švedai nugalėjo 7 taškų skirtumu.

Kartu su kitais Turkijos rinktinės krepšininkais šeštadienį tikslo siekė keturi Eurolygos klubų žaidėjai. Iš Stambulo „Anadolu Efes“ atvyko natūralizuotas amerikietis Shane‘as Larkinas (į švedų krepšį įmetė 9 taškus), Sertaças Şanli (14 taškų) ir Bugrahanas Tunceras (19 taškų), iš Stambulo „Fenerbahçe“ – Melihas Mahmutoglu (9 taškus). Trys iš jų šią savaitę žaidė Eurolygos rungtynes, o B.Tunceras ketvirtadienį nebuvo įtrauktas į „Anadolu Efes“ dvyliktuką.

Vis dėlto dienos žvaigžde tapo 18-metis Alperenas Şengunas iš Stambulo „Beşiktaş“. Per praėjusį atrankos langą vyrų rinktinės aprangą pirmą kartą apsivilkęs vidurio puolėjas šį šeštadienį pelnė 24 taškus ir atkovojo 12 kamuolių.

Prieš lemiamą dvikovą solidaus pastiprinimo sulaukė ir Švedijos rinktinė. Ją papildė prieš kelias savaites sutartį su „Chimki“ klubu nutraukęs ir šiuo metu atostogaujantis Jonasas Jerebko.

J.Jerebko pataikė net 6 iš 8 tritaškių ir pelnė 21 tašką, bet anksti gavo ketvirtą pražangą ir trečiojo kėlinio pabaigoje bei ketvirtojo kėlinio pradžioje ilgai sėdėjo ant suolo. Kaip tik tuo metu Turkijos komanda įgijo lemiamą persvarą.

„Mes gerai kovojome, bet varžovai buvo per stiprūs. Sunku įveikti Turkijos rinktinę jos aikštėje, – po pralaimėto mačo sakė J.Jerebko. – Vis tiek buvo smagu po ilgos pertraukos grįžti į rinktinę“.

Dramos Podgoricoje

Panašiomis aplinkybėmis, kaip švedai, solidaus pastiprinimo sulaukė Prancūzijos rinktinė. Prie „mėlynųjų“ prisidėjo neseniai sutartį su „Barcelona“ klubu nutraukęs Thomas Heurtelis.

Šeštadienį greta jo išsirikiavo užpernai pasaulio pirmenybių bronzos medalius laimėję Amathas M‘Baye, Andrew Albicy, Mathias Lessort‘as, tačiau šis patyrusių krepšininkų būrelis neužtikrino lengvos pergalės prieš Juodkalnijos komandą. Podgoricos arenoje kova vyko iki paskutinių sekundžių. Visgi vos ne visas rungtynes varžovus vijęsi prancūzai šiaip ne taip išplėšė pergalę 73:71.

Th.Heurtelis pelnė 16 taškų ir buvo rezultatyviausias nugalėtojų žaidėjas.

Juodkalniečiams padėti bandė buvęs Vilniaus „Ryto“ puolėjas Milko Bjelica. Tačiau 36-erių veteranas labiau ne padėjo, o pakenkė – jis nepataikė nė vieno iš 9 metimų.

Prancūzijos rinktinės pergalė atvėrė Europos pirmenybių duris ne vien patiems prancūzams, bet ir Didžiosios Britanijos komandai. Ji kitose G grupės rungtynėse nugalėjo Vokietiją 83:81. Britams paskutinėmis akimirkomis pergalę išplėšė sudėtingą dvitaškį pataikęs Luke‘as Nelsonas.

Prieš paskutinįjį turą Prancūzija turi 4 pergales, Didžioji Britanija – 3, Juodkalnija – 2. Juodkalniečiai nebegali aplenkti britų dėl blogesnių rezultatų tarpusavio rungtynėse.

Paskutinę vietą užimanti Vokietijos rinktinė (1 pergalė) nekovoja dėl kelialapio į Europos pirmenybes, nes bus jų šeimininkė.

5 turas

C grupė (Vilnius)

Belgija – Danija 88:65. R.Obasohanas 19, E.Lecomte‘as 12/ A.Darboe 18, D.Mortensenas 13.

Lietuva – Čekija 94:74. V.Kariniauskas 15, E.Bendžius 14, G.Masiulis 13, T.Dimša 12, M.Kuzminskas 10, A.Butkevičius ir R.Miniotas po 8, Š.Vasiliauskas 6, J.Mačiulis ir L.Birutis po 4, M.Kalnietis ir M.Girdžiūnas po 0/ M.Peterka 18 Š.Puršlas ir M.Križas po 12, J.Bohačikas 11, V.Hrubanas 10.

Lentelė: Belgija – 4, Lietuva – 3, Danija – 2, Čekija – 1.

D grupė (Stambulas)

Turkija – Švedija 88:80. A.Sengunas 24, 12 atk.kam., B.Tunceras 19, S.Sanli 14, Sh.Larkinas ir M.Mahmutoglu po 9/ J.Jerebko 21, S.Birganderis 19, 10 atk.kam.

Kroatija – Nyderlandai 57:65. Ž.Šakičius 17, 10 atk.kam., M.Bilanas 11, 10 atk.kam., F.Krušlinas 11/ Y.Franke 15, K.Van der Vuurstas 11.

Lentelė: Kroatija – 4, Nyderlandai – 3, Turkija – 2, Švedija – 1.

F grupė (Kijevas)

Ukraina – Slovėnija 70:65. J.Randle‘as 24, S.Pavlovas 10, ... V.Bobrovas5/ L.Rupnikas 18, Ž.Dimecas 9.

Lentelė: Slovėnija – 4, Vengrija – 3, Ukraina – 3, Austrija – 0.

G grupė (Podgorica)

Vokietija – Didžioji Britanija 81:83. M.Zirbesas 14, A.Seiferthas 12/ G.Olaseni 20, L.Nelsonas 17.

Juodkalnija – Prancūzija 71:73. P.Popovičius 17, M.Simonovičius 16/ Th.Heurtelis 16, A.Chassang‘as 11.

Lentelė: Prancūzija – 4, Didžioji Britanija – 3, Juodkalnija – 2, Vokietija – 1.

H grupė (Ryga)

Graikija – Bosnija ir Hercegovina 69:84. V.Kavvadas 16/ E.Sulejmanovičius 23, 13 atk.kam., N.Kamenjašas 16.

Latvija – Bulgarija 65:66. J.Timma 14, A.Škėlė ir M.Mejeris po 11/ D.Bostas 18, P.Ivanovas 15.

Lentelė: Bosnija ir Hercegovina – 4, Graikija – 3, Bulgarija – 2, Latvija – 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.