EUROLYGA 2023

Trenerio pagyrų sulaukęs Ą. Tubelis: NCAA labai skiriasi nuo europietiško krepšinio

NCAA lygoje vis labiau įsitvirtinantis Ąžuolas Tubelis tampa naujuoju Arizonos „Wildcats“ ekipos lyderiu.

Ą.Tubelis sulaukė trenerio pagyrų.<br>Scanpix nuotr.
Ą.Tubelis sulaukė trenerio pagyrų.<br>Scanpix nuotr.
Ą.Tubelis sulaukė trenerio pagyrų.<br>Scanpix nuotr.
Ą.Tubelis sulaukė trenerio pagyrų.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2021, 9:24 PM

Žaisdamas vos pirmuosius metus koledžo krepšinyje 18-metis lietuvis atkreipia ne vieno krepšinio specialisto dėmesį.

Šią savaitę aukštaūgis iš Lietuvos buvo pripažintas geriausiu savaitės „Pac-12“ pirmamečiu žaidėju.

Pasak Arizonos „Wildcats“ trenerio Seano Millerio, toks lietuvios žaidimas jo nestebina.

„Kaip pirmuosius metu žaidžiantis krepšininkas Ą.Tubelis atlieka labai daug gerų dalykų. Jis yra geresnis nei maniau ir jo statistika manęs nebestebina.

Nesvarbu, kur jis rungtyniautų – namuose ar išvykoje – jis yra labai geras žaidėjas ir neabejoju, kad taps dar geresniu ateityje“, – portalui azdesertswarm.com teigė S.Milleris.

Šiuos trenerio žodžius patvirtina skaičiai – A.Tubelis kas mėnesį tobulėjo sparčiais žingsniais. Per šešerias vasario mėnesį sužaistas rungtynes jis vidutiniškai įmeta po 15,8 taško, atkovoja po 8,2 kamuoliu ir krepšį atakuoja 55 proc. taiklumu.

Iš toli Ą.Tubelis šiame sezone atakuoja 36 proc. taiklumu, o 11 iš 13 tritaškių jis pataikė sausio ir vasario mėnesiais.

„Jei kalbėtume apie jo metimus atakuojant iš kampų, sezono pradžioje tai kėlė dvejones, tačiau dabar jis tai daro su pasitikėjimo gausa ir viena iš priežasčių yra įdėtas darbas.

Jis daug dirba prieš treniruotę ir po jos. Ą.Tubelis priklauso vaikinu grupei, kuri pasižymi labai gera darbo etika“, – kalbėjo Arizonos universiteto komandos strategas.

Pats krepšininkas iš Lietuvos teigė, kad prisitaikymas prie koledžo krepšinio jam nebuvo lengvas, tačiau jis yra dėkingas treneriui S.Milleriui už suteiktą galimybę mokytis.

Nuo gruodžio 22 dienos Ą.Tubelis visas rungtynes pradėjo starto penkete. Taip pat ryškiai išaugo ir jo ant parketo praleidžiamų minučių kiekis. Vasario sezone jis vidutiniškai per dvikovą žaisdavo po 31,7 minutes.

„Labai smagu, kad pavyko rasti bendrą ryšį su treneriu. S.Mileris turi kitokį požiūrį į krepšinio stilių nei aš buvau įpratęs žaisti Europoje, todėl man reikėjo laiko priprasti prie naujų dalykų abiejose aikštės pusėse. Tačiau man tai patinka“, – kalbėjo Ą.Tubelis.

Lietuvis pridūrė, kad koledžo krepšinis yra kur kas greitesnis ir fiziškesnis nei Europoje.

„Europoje nėra įprasta krepšį atakuoti penktąją atakos sekundę. Ten turi laikyti kamuolį kuo ilgiau savo rankose ir stengtis išmesti paruoštą metimą. Koledžo krepšinyje taip pat labai svarbu žaisti kuo fiziškiau“, – samprotavo Ą.Tubelis.

Trenerį S.Millerį sužavėjo aukštaūgio iš Lietuvos universalumas.

Puolime jis gali atakuoti iš toli, bėgti į greitas atakas, lengvai rinkti taškus iš po krepšio ir net sėkmingai varytis kamuolį.

Strategas taip pat džiaugiasi ir jaunojo krepšininko darbu gynyboje.

Ą.Tubelis gali uždengti ne tik aukštus, bet ir už jį žemesnius krepšininkus. Šiuo metu jo ūgis siekia 211 cm.

„Kai man teko žaisti prieš brolius Mobley, kurie yra tokio pat sudėjimo kaip aš, stengiausi padaryti viską, kad aikštėje žaisčiau kuo fiziškiau. Žinoma, papildomos motyvacijos prideda faktas, kad jie yra potencialiai itin aukštą šaukimą gausiantys krepšininkai. Likau patenkintas savo darbu.

Tačiau aš vis dar turiu patobulinti savo gynybą prieš žemesnius krepšininkus, prieš juos turiu žaisti kiek protingiau“, – kalbėjo lietuvis.

Ą.Tubelis yra vienas iš perspektyviausių NCAA žaidėjų. Neabejojama, kad kitą sezoną jis ir vėl rungtyniaus Arizonos universiteto komandoje. Joje taip pat turėtų žaisti ir puikiai Lietuvos krepšinyje pažįstamas Kerras Kriisa.

Nors šiuo metu „Wildcats“ užima šeštąją vietą „Pac-12“ konferencijoje, Ą.Tubelis mano, kad šis sezonas bus labai gera pamoka.

„Šį sezoną turėjome daug įtemptų rungtynių ir jų metu mums pavykdavo išsigelbėti arba jas pralaimėdavome. Manau, kad turime išmokti ištaisyti savo daromas klaidas – tai yra labai gera patirtis“, – teigė lietuvis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.