EUROLYGA 2023

Bando sudrebinti NCAA sistemą: pirštu dūrė į milžiniškų pinigų imperiją, kurioje jaunimas negauna nieko

Naujojo Džersio senatorius Cory Bookeris pirštu duria į JAV Nacionalinės koledžų atletų asociacijos su studentais sportininkais (NCAA) verslo modelio neteisybes. Senatorius, kuris ir pats nuo 1989-1990 metų žaidė krepšinį Stanfordo universitete, teigia, jog tokia sistema, kai sportuojantys studentai negauna jokių pajamų yra neteisinga.

NCAA žaidžiantis Ąžuolas Tubelis.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
NCAA žaidžiantis Ąžuolas Tubelis.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2021, 2:37 PM

„Amerikoje nėra jokio kito verslo, kuris taip stipriai prieštarautų mūsų laisvo kapitalo idėjoms. Pinigais, kuriuos universitetams uždirba studentai, jie pastato prabangius pastatus, įrangą ir praturtėja sau mokėdami milijoninius atlyginimus. Tik studentai savo darbu, prakaitu ir krauju privalo išlaikyti jų iškeltus teisybės standartus“,- sakė jis.

Gruodžio mėnesį C.Bookeris kartu su senatoriumi Richardu Blumenthalu kongrese pristatė „Universitetų sportininkų teisių“ įstatymų projektą, kuris suteiktų galimybę studentams iš universiteto gauti atlygį bei dalį viso įstaigos uždirbto pelno. Įstatymo projekte siūloma priimti panašias sutartis, kaip NBA ir NFL, pagal kurias žaidėjai gauna dalį lygos pajamų.

„Tai pajamas paskirstantis pasiūlymas, kuris sako, jog universitetai turėtų 50 proc. pajamų dalintis su sportininkais. Mano nuomone, tai teisinga. Nustokime meluoti, kad kiti žmonės turėtų praturtėti iš tų, kurie prakaituoja aikštelėje ir uždirba pajamas“, – teigė senatorius C.Bookeris.

Taip pat įstatymų projektu siekiama, kad visi studentai sportininkai gautų neterminuotą stipendiją, kol baigs studijas ir gaus pirmos pakopos išsilavinimą, neleistų treneriams trukdyti studentų mokslams bei sukurtų fondą, kuris padengtų patirtų traumų išlaidas studijuojant bei dar penkis metus po studijų baigimo.

Pagal šį įstatymų projektą, pajamų dalinimasis būtų taikomas tik studentams dalyvaujantiems daugiausiai uždirbančiose sporto šakose, kaip amerikietiškas futbolas ar vyrų krepšinis. Kai kurių kritikų nuomone, toks sprendimas, kai pajamas dalinasi tik sportininkai iš pelningiausių sporto šakų, sumažintų mažiau populiarių sporto šakų finansavimą ar net privestų prie jų panaikinimo iš universitetų.

C.Bookerio nuomone, reforma priverstų koledžų sporto skyrius teikti finansinį prioritetą sportininkų atlyginimams ir sustabdyti neproporcingą darbuotojų atlyginimų augimą bei investicijas į brangius įrengimus.

„Didelės sumos, kurias jie išleidžia, privers juos priimti sprendimą, jog trenerio atlyginimas neturi būti milijoninis. Patikėkite, bėgimo komanda nėra tokia brangi“, – teigia senatorius.

Vis dėlto, C.Bookeris prioritetą amerikietiškam futbolui bei vyrų krepšiniui teikia įžvelgdamas rasines problemas. Pagal Sporto įvairovės ir etikos instituto duomenis, 53 proc. universitetuose žaidžiančių studentų yra juodaodžiai, o remiantis NCAA.org, juodaodžiai sudaro 56 proc. ir vyrų krepšininkų.

„Pajamas sukuriančiose sporto šakose kur kas didesnį skaičių sportininkų sudaro afroamerikiečiai. Atsižvelgiant į tai, jog universitetus baigia labai mažas kiekis sportuojančių afroamerikiečių studentų, tai yra problema. Tai yra laikas, kai jie sukuria didžiausias pajamas savo gyvenime, bet nieko už tai negauna“, – sakė jis.

NCAA teigia, jog universitetus baigia beveik 90 proc. visų sportuojančių studentų. Tačiau remiantis 2018-ųjų metų Pietų Karolinos universiteto rasės ir teisingumo centro duomenimis, tik 55 proc. sportuojančių vyrų juodaodžių studentų baigia universitetus.

Galiausiai Demokratų partijai atstovaujantis C.Bookeris pripažino nežinantis ar pavyks Kongrese priimti šį projektą ir pasiekti didelių reformų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.