EUROLYGA 2023

„Kovo beprotybėje“ pasipiktinimą sukėlė nelygios sąlygos moterims krepšininkėms

Už Atlanto vykstančiame NCAA „Kovo beprotybės“ turnyre skandalą sukėlė nelygias galimybes moterims sportuoti suteikiančios sąlygos.

 „Kovo beprotybės“ turnyre skandalą sukėlė nelygios galimybės moterims.<br> USA TODAY Sports/Scanpix nuotr.
 „Kovo beprotybės“ turnyre skandalą sukėlė nelygios galimybės moterims.<br> USA TODAY Sports/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-20 12:39, atnaujinta 2021-03-20 22:51

Ketvirtadienį Stanfordo universiteto trenerė Ali Kershner savo „Instagram“ puslapyje pasidalino nuotrauka, kurioje palyginami moterų ir vyrų treniruočių kambariai NCAA „Kovo beprotybės“ turnyro metu.

Vyrų treniruočių kambaryje galima pamatyti ne vieną eilę su įvairaus pobūdžio svarmenimis ir treniruokliais, kai moterims buvo pastatytas tik vienas gultas su keliais svarmenimis.

Žaidėjai, sirgaliai ir advokatai socialinėje medijoje reiškė pyktį tokia diskriminacija ir nepagarba moterų komandoms.

WNBA žaidėja ir praėjusio NCAA sezono geriausia žaidėja pripažinta Sabrina Ionescu soc. tinkle „Twitter“ teigė maniusi, kad tai pokštas, o ne tikrovė.

„Maniau, kad tai pokštas. Kas tai per nesąmonė? Visoms moterims žaidžiančioms „Kovo beprotybėje“ linkiu nesustoti“, – rašė ji.

NBA žvaigždė ir du kartus lygos MVP Stephenas Curry taip pat reiškė nepasitenkinimą.

„Wow, NCAA tau svaigsta galva“, – rašė jis.

Paskui juos pyktį liejo ir daugybė kitų profesionalų.

Po kilusios pasipiktinimo bangos NCAA viceprezidentė Lynna Holzman paskelbė pareiškimą, kuriame išdėstė, jog supranta šiuos skirtumus, tačiau nepatogumus sukėlė nepakankama erdvė moterų turnyro patalpose.

Tačiau po šio pareiškimo Oregono universiteto komandos puolėja Sedona Price soc. tinkle „TikTok“ paskelbtame vaizdo įrašę demonstravo, jog tame pačiame pastate yra pakankamai laisvos vietos, kuri galėtų būti išnaudota vienodomos treniruočių salėms sukurti.

Kaip pasirodė vėliau, treniruočių reikmenys nebuvo vienintelė problema. Žaidėjos dalinos ne vienu įrašų, kuriuose buvo demonstruojamos ne vienodos maisto porcijos ir net aksesuarų krepšiai.

„Jei prie tokio svarmenų kambario gali prieiti vyrų komandos, moterys taip pat privalo turėti tokią galimybę. Jie privalo išleisti vienodą pinigų sumą ir atiduoti vienodas pastangas moterų komandoms“, – kalbėjo žmogaus teisių aktyvistė ir advokatė Nancy Hogshead-Makar.

Pasak jos, net jeigu NCAA ir yra apsaugota nuo kai kurių JAV įstatymų, institucijos privalo apsaugoti žmones nuo lytinės diskriminacijos, o universitetai turi užtikrinti, kad organizacija vienodai elgtųsi tiek su vyrais, tiek su moterimis.

Penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje, L.Holzman ir NCAA pripažino, kad nesugebėjo užtikrinti lygių patogumų ir pažymėjo matę soc. medijoje pasipylusius priekaištus.

„Per 60 dienų turėjome pasiruošti 64 komandom ir mums nepavyko pasirengti gerai, pripažįstame tai. Mes stengsimės tai ištaisyti jau rytojaus ryte“, – sakė L.Holzman.

Žmogaus teisių aktyvistė N.Hogshead-Makar pridūrė, kad svarbiausia, jog būtent sportininkai yra pasisakantys apie šią problemą.

„Džiaugiuosi, jog sportininkai yra tie, kurie nesitaiksto su šia problema. Jiems tai nusibodo“, – kalbėjo N.Hogshead-Makar.

Po skandalo ne viena sporto prekių parduotuvė paskelbė esanti pasiruošusi suteikti moterims reikalingą techniką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.