EUROLYGA 2023

Į Pasvalį persikėlęs amerikietis S. Haney nesijaučia suvaržytas: „Per pandemiją vis tiek kažin ko nenuveiksi“

Pasvalio „Pieno žvaigždės“ pavasarį nusprendė atlikti rokiruotę gynėjų grandyje – išvykusį Andreją Milutinovičių pakeitė Stevenas Haney. 25-erių amerikietis sezoną pradėjo Gdansko Starogrado „Polpharma“ klube, tačiau ekipa Lenkijoje nebepretendavo į atkrintamąsias ir S. Haney nusprendė atvykti į Pasvalį.

 S.Haney atvyko iš Lenkijos.<br> BNS/LKL nuotr.
 S.Haney atvyko iš Lenkijos.<br> BNS/LKL nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2021, 5:28 PM, atnaujinta Mar 29, 2021, 5:54 PM

„Mano sezonas Lenkijoje buvo praktiškai užbaigtas, o aš mėgstu žaisti. Šiais laikais daugeliui yra sunkūs laikai dėl to, o kai išgirdau, kad yra galimybė pratęsti sezoną – nedvejojau, – bcpienozvaigzdes.lt sakė S.Haney. – Žinojau, kad atvykstu į labai gerą komandą, kuri kovoja dėl atkrintamųjų ir tai buvo didelis faktorius, kodėl dabar esu čia.“

Atakuojantis gynėjas dar prieš atvykdamas į Lietuvą žinojo, ką krepšinis reiškia šios šalies gyventojams, o mūsų rinktinę jis prisimena dar nuo mažų dienų.

„Žinojau, kad Lietuvoje yra žaidžiamas geras krepšinis. Dar būdamas jaunas mačiau jūsų šalies rinktinę olimpinėse žaidynėse bei FIBA organizuojamuose turnyruose. Man didžiulį įspūdį padarė tai, kad tokia maža šalis, taip gerai žaidžia krepšinį bei turi tokią stiprią lygą“, – kalbėjo S.Haney.

Amerikietis pastebėjo, jog Pasvalys – mažas miestas, tačiau tai jam problemų nesudaro, nes ir pats S.Haney užaugo nedideliame, JAV mastais, Lansingo mieste, Mičigano valstijoje.

„Pasvalys yra mažas miestas, bet aš taip pat užaugau nedideliame. Man miesto dydis nėra svarbu, o per pandemiją vis tiek kažin ko labai nenuveiksi. Tai yra gera vieta tiesiog būti salėje, dirbti savo darbą, būti su komandos draugais bei užsiimti svarbiais dalykais“, – teigė gynėjas.

S.Haney tai yra trečiasis sezonas Europoje – prieš atvykdamas į Lietuvą krepšininkas žaidė Kosove, Švedijoje bei Lenkijoje. Krepšininkas mano, jog su kiekviena nauja komanda dėjo po žingsnelį į priekį savo karjeroje.

„Galvoju, kad kiekvienais metais dėjau po žingsnelį į priekį – iš Kosovo į Švediją ir iš ten į Lenkiją, ypatingai, jei žiūrėtume fiziškumo lygiu. Iš Lenkijos persikėlimas į čia taip pat yra kitoks – ten daugiau fiziškumo, o Lietuvoje varžovai kiekvienoje pozicijoje yra keliais centimetrais aukštesni, – skirtumus tarp lygų vardino S. Haney. – Taip pat komandos turi daug gerų metikų, turi įgūdžių puolime, kas ne taip buvo akcentuojama Lenkijoje. LKL – gera lyga, esu sujaudintas galimybės čia varžytis ir parodyti, ką galiu geriausiai.“

Atakuojantis gynėjas LKL pirmenybėse tikrai sutiks bent vieną pažįstamą veidą – 2019-2020 metų sezone S. Haney Švedijoje ne kartą aikštėje kovėsi prieš dabartinį „Šiaulių“ įžaidėją Elvarą Fridrikssoną.

„Taip, Elvaras labai geras žaidėjas ir buvo vienos pirmaujančių lygoje komandos lyderis. Vis dėlto aš dar čia esu trumpai ir neturėjau laiko peržiūrėti visų komandų sudėčių ir dabar tik rūpinuosi tuo, kad pateisinčiau savo bei trenerių lūkesčius“, – sakė S. Haney.

Mičigano valstijoje augęs krepšininkas Lenkijos pirmenybėse per 29 minutes fiksavo 13,8 taško, 3,4 atkovoto kamuolio ir 11,3 naudingumo balo statistiką.

Pristatydamas save „Pieno žvaigždžių“ fanams Stevenas ne kartą paminėjo žodį „energija“, o tai buvo galima pastebėti ir jo pirmuosiuose lygos mačuose.

„Stengiuosi žaisti su didele energija abiejose aikštės pusėse, mėgstu bėgti į greitą puolimą ir atakuoti krepšį. Gynyboje bandau perimti kamuolį, spausdamas varžovą. Tiesiog bandau žaisti kietai, būna dienų, kai tikrai labai gerai pataikau, bet noriu būti stabilesnis. Kaip bebūtų, visada žaidžiu iš visų jėgų, su didele energija“, – save pristatė atakuojantis gynėjas.

Atvykus S. Haney į komandą, Pasvalio klubas rikiavosi 5-oje vietoje. Būtent savo asmeninius tikslus amerikietis ir sieja su komanda bei jos pozicijų išsaugojimu turnyrinėje lentelėje.

„Asmeniškai noriu padėti komandai išlikti toje turnyrinės lentelės pozicijoje, kurioje esame. Matome, jog už mūsų seka daug komandų, norinčių aplenkti mus. Taigi likti vietoje, kurioje dabar esame, būtų išties gerai. Aš darysiu viską, kad padėčiau komandai laimėti ir taip pat noriu šiek tiek patobulėti asmeniškai“, – tikino S. Haney.

Stevenas Haney NCAA praleido ketverius metus, o 2018-aisiais baigė Lojolos universitetą. Iškart po studijų už Atlanto amerikietis profesionalaus krepšininko karjerą pradėjo Kosove.

Jau pirmaisiais metais Senajame žemyne atakuojantis gynėjas susidūrė su kitokiu žaidimo stiliumi nei NCAA, tačiau dabar Haney jau jaučiasi perpratęs Europos krepšinio subtilybes.

„Europoje visi yra šiek tiek geresni. NCAA universiteto komandos turėdavo po vieną ar du išsiskiriančius krepšininkus, kuriuos reikėdavo sustabdyti. Čia tokių yra šeši ar septyni.

Žinoma, Europoje yra kitas fiziškumo bei dydžio lygis, kitoks pražangų traktavimas. Čia taip pat nebėra švilpiamos tokios pražangos, kurios tikrai būdavo fiksuojamos NCAA, bet man tai nerūpi, aš tuo mėgaujuosi. Esu jau Europoje trečius metus ir vis geriau perprantu tokį žaidimo stilių“, – pasakojo „Pieno žvaigždžių“ naujokas.

„Pieno žvaigždžių“ gynėjas taip pat išsiskiria ne visai būdingu amerikiečiui pomėgiu – S.Haney domisi futbolu bei aktyviai socialiniuose tinkluose palaiko Londono „Arsenal“ klubą.

Vis dėlto krepšininko ryšys su futbolu vis tiek siejasi su krepšiniu – S.Haney, kaip jis pats teigia, visada buvo Kobe Bryanto fanas, o Prancūzijos futbolo rinktinės bei ilgametis „Arsenal“ puolėjas Thierry Henry jam nuo mažų dienų būtent ir priminė Los Andželo „Lakers“ legendą.

„Prisimenu, kai buvau jaunas, berods, tai buvo 2004-ųjų Europos futbolo pirmenybės, stebėjau Prancūzijos rinktinę ir Thierry Henry. Aš visada buvau Kobe (Bryanto) fanas, o tai, kaip Henry prižiūrėjo save ir žaidė, priminė kažkiek Kobe. Būtent dėl to tapau Prancūzijos rinktinės ir „Arsenal“ fanas bei nuo to laiko palaikau šias komandas. Gaila, jog pastarųjų lygis šiuo metu yra kritęs, bet, kaip bebūtų, tai man padeda nukreipti mintis nuo krepšinio ir mėgautis kitu sportu“, – pasakojo S.Haney.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.