EUROLYGA 2023

Lietuva Europos krepšinio čempionato grupėje pateko į nemalonią draugiją: grėsmingi prancūzai ir titulą ginantys slovėnai

Lietuvos krepšininkai ketvirtadienį sužinojo, su kuriomis komandomis 2022 metų rugsėjį kovos Europos pirmenybių grupės varžybose.

 Mantas Kalnitis, Dennisas Schoderis ir Luka Dončičius bei Rudy Gobertas<br>lrytas.lt koliažas
 Mantas Kalnitis, Dennisas Schoderis ir Luka Dončičius bei Rudy Gobertas<br>lrytas.lt koliažas
Nando De Colo <br>Imago/Scanpix nuotr.
Nando De Colo <br>Imago/Scanpix nuotr.
 Rudy Gobertas<br> Reuters/Scabpix.com nuotr.
 Rudy Gobertas<br> Reuters/Scabpix.com nuotr.
 Lietuvos krepšinio rinktinės įžaidėjas Mantas Kalnietis.<br> Reuters/Scabpix.com nuotr.
 Lietuvos krepšinio rinktinės įžaidėjas Mantas Kalnietis.<br> Reuters/Scabpix.com nuotr.
 Slovėnijos rinktinės vedlys Luka Dončičius.<br> Reuters/Scabpix.com nuotr.
 Slovėnijos rinktinės vedlys Luka Dončičius.<br> Reuters/Scabpix.com nuotr.
 Rudy Gobertas<br> Reuters/Scabpix.com nuotr.
 Rudy Gobertas<br> Reuters/Scabpix.com nuotr.
 Bosnių ekipos vienas iš lyderių Jusufas Nurkičius.<br> Reuters/Scabpix.com nuotr.
 Bosnių ekipos vienas iš lyderių Jusufas Nurkičius.<br> Reuters/Scabpix.com nuotr.
 Vokietijos rinktinės žaidėjas Dennisas Schroderis.<br> Reuters/Scabpix.com nuotr.
 Vokietijos rinktinės žaidėjas Dennisas Schroderis.<br> Reuters/Scabpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 30, 2021, 7:35 AM

Lietuviai pateko į B grupę ir joje susitiks su šeimininke Vokietija, Europos čempionės vardą ginsiančia Slovėnija, praėjusių pasaulio pirmenybių bronzos medalių laimėtoja Prancūzija, Vengrija bei Bosnija ir Hercegovina.

Prancūzija

Neabejotinai grėsmingiausia Lietuvos rinktinės varžovė ir grupės favoritė bus Prancūzijos rinktinė. „Mėlynieji“ vieninteliai tarp B grupės komandų jau turi teisę varžytis šių metų olimpinėse žaidynėse, o kelialapį į Tokiją iškovojo, kai 2019 metais laimėjo pasaulio pirmenybių bronzos medalius.

Užpernai per pasaulio pirmenybes Prancūzijai atstovavo daug vidutinio amžiaus krepšininkų, tad ir kitąmet rinktinės sudėtis gali būti panaši.

Net jei atvykti į Europos pirmenybes atsisakytų kelios žvaigždės, didelių problemų tikriausiai nekiltų, nes prancūzai šiuo metu turi labai platų aukšto lygio krepšininkų pasirinkimą.

NBA pirmenybėse spindi Rudy Gobert‘as („Utah Jazz“) ir Evanas Fournier („Boston Celtics“), labai greitai atsiskleidė jaunasis Theo Maledonas („Oklahoma City Thunder“), naudotis progomis bando dar keli jaunesnės kartos žaidėjai. Šį sezoną NBA pirmenybėse žaidė net trylika prancūzų.

Garsių prancūziškų pavardžių netrūksta ir Eurolygoje. Varžovams siaubą vis dar varo Nando De Colo (Stambulo „Fenerbahçe“), naudingai rungtyniauja Joffrey Lauvergne‘is (Kauno „Žalgiris“), Adrienas Moermanas (Stambulo „Anadolu Efes“), Rodrigue‘as Beaubois („Anadolu Efes“), Louis Labeyrie („Valencia“).

Negalima pamiršti ir šį sezoną dėl subjektyvių priežasčių mažai žaidusių, bet daug sugebančių Thomas Heurtelio bei Vincent‘o Poirier.

Europos pirmenybių atrankos turnyre antrąja sudėtimi žaidę prancūzai tapo grupės nugalėtojais. Tiesa, išvengti nesėkmių jiems nepavyko. Prancūzijos rinktinė pralaimėjo pirmąsias rungtynes vokiečiams ir nieko nelėmusias paskutines rungtynes britams.

Prancūzijos rinktinę kitąmet veikiausiai vis dar treniruos Vincent‘as Collet. Nuo 2009 metų prancūzų pergalių receptus kuriantis strategas pernai pareiškė, kad norėtų dirbti bent iki 2024 metų olimpinių žaidynių, kurios vyks Paryžiuje.

Vokietija

Vokietija bus pagrindinė Europos pirmenybių šeimininkė. Šioje šalyje vyks ne tik vienos iš keturių grupių rungtynės, bet ir atkrintamosios varžybos. Todėl galima numanyti, kad vokiečiai šiam turnyrui nusiteiks ypač rimtai ir žūtbūt stengsis suburti visas geriausias pajėgas.

Geriausios vokiečių pajėgos yra už Atlanto. Labiausiai matomas krepšininkas – „Los Angeles Lakers“ puolimui diriguojantis Dennisas Schröderis, bet per keletą praėjusių metų NBA lygoje taip pat įsitvirtino Danielis Theisas („Chicago Bulls“) ir Maximilianas Kleberis („Dallas Mavericks“), kelti galvą bando jaunesnės kartos žaidėjai Moritzas Wagneris („Orlando Magic“) ir LKL rungtyniavęs Isaiah Hartensteinas („Cleveland Cavaliers“).

Žaisdami Eurolygoje sutvirtėjo Johannesas Voigtmannas (Maskvos CSKA), Danilo Barthelis (Stambulo „Fenerbahçe“), Paulis Zipseris (Miuncheno „Bayern“) ir keli Berlyno ALBA krepšininkai. Rinktinės trenerį Henriką Rödlį ypač turėtų džiuginti tai, kad Eurolygoje žaidžia ALBA, kuri, skirtingai nei „Bayern“, skiria didelį dėmesį jaunų žaidėjų ugdymui.

Nors vokiečiai į Europos pirmenybes pateko kaip jų šeimininkai, jie taip pat rungtyniavo atrankos turnyre.

Be NBA ir Eurolygos krepšininkų žaidusi Vokietijos rinktinė sirgalių nedžiugino ir laimėjo tik pirmąsias rungtynes su prancūzais. Po to vokiečiai po du kartus nusileido Didžiosios Britanijos bei Juodkalnijos komandoms ir pralaimėjo antrąjį mačą su Prancūzijos ekipa.

2017 metų pasaulio čempionate Vokietijos krepšininkai užėmė 18-ąj vietą, bet iškovojo kelialapį į olimpinės atrankos turnyrą. Dėl teisės vykti į Tokiją vokiečiai varžysis Splite, kur favoritė bus šeimininkė Kroatijos rinktinė. Šioje grupėje taip pat žais Rusija, Brazilija, Meksika ir Tunisas.

Slovėnija

Nors Slovėnijos rinktinė gins 2017 metais iškovotą Europos čempionės vardą, ši komanda tikrai nebus kitąmet vyksiančio turnyro favoritė. Šiuo metu Slovėnijos krepšinis laikosi ant 22 metų supertalento Lukos Dončičiaus („Dallas Mavericks“) pečių, o jam padėti galinčių aukšto meistriškumo komandos draugų yra labai mažai.

Sunku numatyti, ar kitąmet žaisti rinktinėje vis dar norės NBA lygos veteranas Goranas Dragičius („Miami Heat“), kuriam dabar yra 34-eri, bet taip pat neaišku, ar Europos pirmenybėse žais ir pats L.Dončičius.

Net jei šiedu lyderiai vilkės rinktinės aprangą, jiems tempti komandą galėtų padėti nebent natūralizuotas amerikietis (šiuo metu galima tik spėlioti, kas jis bus – 2017 metais Europos čempionu tapęs Anthony Randolphas, atrankos turnyre žaidęs Jordanas Morganas, o galbūt kuris nors Slovėnijai dar neatstovavęs JAV aukštaūgis) ir vienas „Valencia“ lyderių Klemenas Prepeličius.

Šį sezoną Eurolygoje rungtyniavo dar du slovėnai Zoranas Dragičius (Vitorijos „Baskonia“) ir Žanas Šiško (Miuncheno „Bayern“), o NBA lygoje žaidžia Vlatko Čančaras („Denver Nuggets“), bet jų vaidmenys komandose nėra lemiami.

Kad Slovėnijos krepšinio ištekliai yra gana skurdūs, parodė 2019 metų pasaulio čempionato atrankos turnyras, kuriame Europos čempionams nepavyko iškovoti kelialapio į Kiniją.

Tiesa, per šių Europos pirmenybių atranką slovėnai antrą kartą ant to paties grėblio nelipo. Aleksanderio Sekuličiaus treniruojama komanda laimėjo 4 iš 6 rungtynių ir atrankos grupėje užėmė antrąją vietą (tiek pat pergalių iškovojo Ukrainos ir Vengrijos rinktinės).

Šių metų vasarą Slovėnijos rinktinė turėtų aplankyti Lietuvą. Slovėnai dalyvaus Kaune vyksiančiame olimpinės atrankos turnyre, kuriame dėl kelialapio į Tokiją taip pat kovos Lenkijos, Angolos, Korėjos ir Venesuelos krepšininkai.

Bosnija ir Hercegovina

Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė į Europos pirmenybes grįš po trumpos pertraukos. Bosniai praleido praėjusį žemyno čempionatą, tačiau šių pirmenybių atrankos turnyre kelialapį užsitikrino vieni pirmųjų.

Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai užėmė pirmąją vietą atrankos grupėje, kurioje taip pat žaidė Graikijos, Bulgarijos ir Latvijos komandos. Buvusio Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjo Vedrano Bosničiaus treniruojami bosniai iškovojo penkias pergales ir patyrė tik vieną pralaimėjimą Graikijos rinktinei.

Atrankos turnyre V.Bosničius pasikliovė jaunosios kartos krepšininkais. Kenano Kamenjašo (Sarajevo „Spars“), Amaro Gegičiaus („Spars“), Ajdino Penavos (Monso „Belfius“), Aleksandaro Lazičiaus (Baro „Mornar“) pavardės tikriausiai nedaug sako kitų šalių krepšinio sirgaliams, tačiau jie jau ėmėsi Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės lyderių naštos.

Net ir naujasis Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės natūralizuotas amerikietis Johnas Robersonas (Madrido „Estudiantes“) Europos mastais nėra žvaigždė – 32 metų gynėjas niekada nežaidė Eurolygoje.

Kas per Europos pirmenybes galėtų prisidėti prie kelialapį iškovojusių krepšininkų? Suprantama, galingiausias pastiprinimas būtų NBA žaidžiantis, bet traumų kamuojamas Jusufas Nurkičius („Portland Trail Blazers“).

Rinktinėje taip pat laukiamas NBA neįsitvirtinęs ir prieš kelias savaites į Europą grįžęs Džananas Musa (Stambulo „Anadolu Efes“), patirties pridėtų Nemanja Gordičius („Mornar“) ir Miralemas Halilovičius („Boulogne-Levallois“).

Vengrija

Vengrijos rinktinė šiame amžiuje į Europos čempionatą pateko vos antrą kartą. Pirmasis kartas šiame amžiuje buvo 2017 metais, kuomet vengrai iš dalies dėl palankių burtų, iš dalies dėl jų pačių užsispyrimo įvykdė maksimalią užduotį ir pateko į atkrintamąsias varžybas.

Prieš ketverius metus per abejas laimėtas Europos pirmenybių rungtynes su čekais ir rumunais savo komandą tempė Adamas Hanga, kuris yra neabejotinai ryškiausia pastarųjų metų Vengrijos krepšinio žvaigždė.

„Barcelona“ klube rungtyniaujantis gynėjas negalėjo atstovauti rinktinei per atrankos varžybas, tačiau jose vengrai puikiai vertėsi ir be lyderio. Vengrijos krepšininkai atrankos grupėje laimėjo tiek pat rungtynių, kiek Slovėnijos bei Ukrainos komandos (4 iš 6), ir užtikrintai iškovojo kelialapį į Europos pirmenybes.

Juodkalniečio Stojano Ivkovičiaus treniruojamoje Vengrijos rinktinėje per atrankos rungtynes svarbiausius vaidmenis atliko Vengrijos klubuose žaidžiantys krepšininkai: Davidas Vojvoda (Sėkešfehėrvaro „Alba“), Zoltanas Perlas (Sombathejaus „Falco“), Benedekas Varadi („Falco“), Akosas Kelleris („Falco“), Szilardas Benke („Falco“).

Tik per vieną atrankos langą padėjo Rosco Allenas (Nygatos „Albirex“), kuriam buvo sudėtinga per pandemiją atvykti į Europą iš Japonijos lygos.

Vengrai išlaviruoti atrankos labirinte sugebėjo be natūralizuoto amerikiečio. Tiesa, rinktinėje turėjo žaisti Darrinas Govensas, bet prieš paskutinį atrankos langą jis buvo pašalintas iš komandos dėl drausmės pažeidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.